Starea televiziunii

Publicat în Dilema Veche nr. 104 din 19 Ian 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

La sfîrşitul anului trecut, s-a lansat la Bucureşti raportul de monitorizare cu privire la România, din seria "Televiziunea în Europa: reglementări, politici şi independenţă", realizat de Open Society Insitute (OSI), în colaborare cu Centrul de Jurnalism Independent. Raportul care se referă la anul 2004 este cel mai mare proiect al OSI incluzînd 20 de ţări europene, iar una dintre concluziile sale este faptul că posturile de televiziune de la noi încă reprezintă o unealtă a intereselor politice şi de afaceri. Poate şi din această cauză, în ultimii ani, numărul românilor care nu mai au încredere în televiziune a crescut cu zece procente. În programele TV predomină ştirile fără evenimente reale şi divertismentul facil, pe alocuri trivial. Fenomenul de tabloidizare a posturilor de televiziune, invocat de raport, este valabil atît pentru posturile comerciale, cît şi pentru televiziunea publică, unde programele de calitate tind să fie difuzate pe posturile mai puţin vizionate TVR 2 şi TVR Cultural, pe cînd la postul principal, în prime-time, se difuzează show-uri ca Surprize, surprize. Jurnalismul de investigaţie este rar întîlnit pe micul ecran. Programe dedicate reportajelor şi anchetelor, cum ar fi Cutia neagră de pe Antena 1 şi Reporteri incognito de pe Prima TV, au fost scoase din grile, sub pretextul că nu aduc audienţă. TVR încearcă mai nou să relanseze jurnalismul de investigaţie, însă evită încă subiectele "fierbinţi", cum ar fi marile cazuri de corupţie. Adevăratul jurnalism de ştiri şi programele politice şi economice de calitate lipsesc cu desăvîrşire de pe posturile principale de televiziune. Acest gol e umplut de ştirile "fără evenimente", realizate pe bandă rulantă: jafuri, cazuri de violenţă domestică şi accidente rutiere. Pînă şi TVR, care în intenţie pare să se ferească de non-ştiri, imită totuşi posturile comerciale. Cu toate acestea, raportul Monitoring and Advocacy Program al OSI (EUMAP) evidenţiază apariţia televiziunilor "de nişă", mai ales a celor specializate pe ştiri, cum ar fi Realitatea TV. Pe lîngă acestea însă, posturi ca OTV, ce respectă cu sfinţenie regulile tabloidului, îşi cîştigă din ce în ce mai mulţi admiratori. Penelope Farrar, director al EUMAP, a declarat la lansarea raportului: "Ideea nu este să avem un raport care să stea pe masa cuiva şi să nu se facă nimic. Dorim ca rezultatele să fie făcute publice şi să existe acţiuni ca urmare a acestui raport". De aceea, o dezbatere avînd drept temă "starea" televiziunii este binevenită, căci ceea ce se difuzează zilnic pe posturile de la noi ne implică pe toţi posibilii telespectatori, plictisiţi sau de ocazie, chiar dacă de cele mai multe ori evadăm pe Cultural sau pe Mezzo sau ne ascundem în canale de "nişă" (A.P.)

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Dar dacă ești tînăr, sărac și bolnav?
Salvează tinerețea – vîrsta la care se spune că poți orice – chiar orice nenoroc sau chiar orice nefericire?
p 10 jpg
Povara tinereții
Copilăria se încheie, adesea, abrupt, după o vacanță de vară – tinerețea se consumă lent, se îngemănează cu bătrînețea firesc, insesizabil.
16781709398 92dac8f6bb c jpg
Primăvară în decembrie
„Femeile au devenit mai puțin interesate de machiaj și mai mult de frumusețea în ansamblu, cea care radiază din interior spre exterior, spre ideea de wellness.”
p 11 jpg
Note despre „încă”
De-ar fi să trebuiască să cred totuși în ceva și tot n-aș (putea) crede în Dumnezeu! Intuiție, vanitate, consolare – ține aceasta de vîrstă?
p 12 jpg
Tinerețea are coloană sonoră
Sînt părți de suflet în legătură cu care vom fi mereu subiectivi.
640px Pierre Auguste Renoir The Boating Party Lunch jpg
Simțire și nepăsare
Se spune că tinerețea, la fel ca și copilăria, nu e conștientă de ea însăși, că abia mai tîrziu ajungi să ți le amintești cu nostalgie și să le apreciezi adevărata valoare.
p 13 jpg
Oase ușoare ca ale păsărilor
Îi privesc atentă pe oamenii foarte tineri.
2722374996 d24e7fdf0e c jpg
Tinerii bătrîni și bătrînii tineri Cum mai măsurăm tinerețea?
Cred că merită să pledăm și, mai mult, e destul de limpede faptul că nu există o compartimentare netă a tinereții și a bătrîneții dată de vîrste și condiții, ci ele există simultan, în orice moment al vieții.
50294010101 132de799e7 c jpg
Anii ’90
Anii ’90 s-au încheiat pe 31 decembrie în Piaţa Revoluţiei, cînd deasupra noastră şi sub egida PRO TV-ului s-a înălţat un înger kitsch.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Învățături fără dezvăț
Trăim o vreme în care toți credem cu tărie că educația este esențială.
p 10 credit C  Hord jpg
p 11 credit C  Hord jpg
Pedagogia juridică între învăț și dezvăț
Avizele Consiliului Legislativ, în măsura în care ar fi urmate, sînt o bună premisă pentru creșterea calității legilor adoptate de Parlament.
p 13 credit C  Hord jpg
Seducția. Didactica nova?
Profesorul trebuie să fie el însuși seducător.
p 14 credit C  Hord jpg
Nu mai mîngîiați cercul!
Orice rol este făcut dintr-o continuă modelare a sensibilităţii interioare.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Jurnal de glande și hormoni
Glandele endocrine și hormonii sînt o bună metaforă a importanței lucrurilor „mărunte”.
DS jpg
Minunatele isprăvi ale Adrenalinei (basm suprarenal)
Avea în ea atîta energie fata asta cît să transforme repausul într-un motor puternic.
640px Human mind, Human Universals png
p 11 sus jpg
Despre iubire, cu rigla si compasul. O încercare de endocrinologie euclidiană
Omul de știință stă drept, rezistă seducției misterioase și pune problema clar: în ce constă chimia acestei biologii?
p 12 sus jpg
Despre iubire și alte droguri
Iubirea romantică motivează o serie nesfîrșită de alegeri individuale și joacă un rol fundamental în elaborarea planurilor noastre de viață.
p 13 Hans Holbein, Henric al VIII lea WC jpg
Hormonii: „dirijorii” lichizi care ne schimbă corpul fizic și istoria
În epoca de formare a operei italiene, rolurile feminine erau interpretate de bărbați castrați, deveniți astfel eunuci.
640px Bloodletting 1 298x300 jpg
Profilul hormonal
Hormonii îți schimbă comportamentul sau comportamentul îți modifică profilul hormonal?
All Art is Erotic (Unsplash) jpg
Avem erotism în arta românească?
Cum rămîne totuși cu senzația că eroticul și erotismul au ocolit arta românească?
E cool să postești jpeg
Logica bunului-simț
De ce este logic să avem bun-simț chiar într-o societate care își pierde din ce în ce mai mult această noțiune?
p 10 jpg
Drumul în sus
E adevărat că bunul-simț nu poate fi construit fără simțul comun.

Adevarul.ro

Lucian Bode la Consiliul JAI FOTO Facebook Lucian Bode
Ce este Consiliul JAI, care decide dacă România poate sau nu să adere la Schengen
Consiliul JAI este format din miniștri de Interne, responsabili cu migrația, gestionarea frontierelor și cooperarea polițienească, însă nu toate statele membre UE au aceeași repartizare a sarcinilor între miniștri.
Maria Zaharova FOTO Profimedia
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, atac la adresa Maiei Sandu: Ce a făcut cetățeana României pentru R. Moldova?
Maria Zaharova a lansat un atac dur la adresa preşedintei Republicii Moldova, fiind de părere că puterea de la Chișinău promovează rusofobia, chiar dacă Moscova a ajutat întotdeauna Chișinăul.
1 dorin chiotea infectat cu covid varianta omicron 3 jpg jpeg
Continuă revolta la TVR. Chioțea: „Audiențele au fost de 15 de ori mai mici decât în zilele cu meciuri”
Dorin Chioțea a spus că mutarea transmisiunilor directe pe alte canale ale televiziunii publice a dus la o scădere a audienței de 15 ori decât în zilele cu meciuri.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.