Starea climei și starea politicii

Publicat în Dilema Veche nr. 828 din 3 - 8 ianuarie 2020
Starea climei și starea politicii jpeg

Oamenii de știință atribuie încălzirea globală creșterii concentrației de CO2 din atmosferă. Gazele cu efect de seră, care rămîn în atmosferă generînd o încălzire accelerată a planetei, sînt rezultatul acțiunii umane directe.

În privința cauzelor și efectelor schimbărilor climatice există un consens larg la nivelul comunității științifice. Aici nu e loc de dileme! Ele apar atunci cînd politicienii trebuie să ofere un răspuns acestei provocări. Summit-urile arată din plin toate aceste ezitări. Există lideri de stat care, îngrijorați de viitorul sumbru al planetei, cer o acțiune rapidă și concertată în sensul reducerii substanțiale a emisiilor de carbon. Alți șefi de stat relativizează efectele ori chiar le neagă, susținînd ipocrit că prioritatea e competitivitatea economică. În fine, mai ales statele în curs de dezvoltare spun că nu își permit costurile economice aferente reducerii amprentei de carbon și cer un angajament mai puternic, inclusiv financiar, din partea țărilor bogate. În orice caz, o planetă verde pare să fi devenit un lux, un obiectiv tot mai inaccesibil la scară universală.

Și totuși, există semne de încurajare. Conștientizarea la nivel global a chestiunii ecologice e un prim pas. O bună parte a societății civile asimilează buna guvernare cu urmărirea unor obiective de mediu, presînd oamenii politici să-și asume (și) o agendă ecologică. Cel puțin în Europa occidentală s-au configurat politici de mediu și există, măcar la nivel declarativ, o diviziune a responsabilităților între stat, companii și cetățeni. Mai rămîn de stabilit reglajele fine – mai exact, cît de echitabilă e această împărțire a responsabilității. Faptul că partidele verzi au ajuns a patra forță politică în Parlamentul European e un bun indicator al schimbării de paradigmă: cel puțin în actuala legislatură, ecologiștii nu vor putea fi ignorați, obiectivele lor se vor regăsi pe agenda politică de la Bruxelles.

Ilustrație de ION BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

George Simion FOTO Inquam / Octav Ganea
Politico, despre ascensiunea lui Simion. „Un Meloni 2.0 care vrea să «simionizeze» Europa”
Românii au mers la urne duminică pentru un scrutin prezidențial atent urmărit, iar rezultatele parțiale îl arată în frunte, cu un avans clar, pe candidatul de extremă dreapta George Simion, scrie Politico.
Marcel Ciolacu și Crin Antonescu FOTO gov.ro
„Ciolacu, frână pentru Antonescu”. Atac din PNL la adresa PSD: Coaliția nu mai are susținere puternică în teritoriu
Președintele interimar al PNL Bistrița-Năsăud, deputatul Robert Sighiartău, susține că rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale dovedesc că actuala coaliție guvernamentală „nu mai are susținere puternică în teritoriu”.
Nicusor alegeri foto Adevarul jpg
Contraste în noaptea decisivă. Cum au trăit seara alegerilor George Simion și Nicușor Dan
În seara primului tur al alegerilor prezidențiale 2025, George Simion a ales să le vorbească susținătorilor din birou, în timp ce Nicușor Dan a ieșit în parcul Cișmigiu unde îl așteptau aproximativ 100 de oameni.
Crin Antonescu. FOTO Inquam Photos / George Călin
Crin Antonescu și-a recunoscut înfrângerea: „Viața merge mai departe, politica merge mai departe”
Candidatul coaliției de guvernare, Crin Antonescu, și-a recunoscut înfrângerea în alegerile prezidențiale. „Viața merge mai departe, politica merge mai departe”, a transmis acesta.
drona magura 7 FOTO:X
Imagini cu drona ucraineană Măgura V7, care a doborât în premieră mondială două avioane de luptă rusești
Armata ucraineană a distrus două avioane de luptă rusești Su-30 folosind rachete aer-aer AIM-9 Sidewinder lansate de dronele Magura-7. Naval News a oferit detalii despre această dronă de suprafață și a publicat prima fotografie a acesteia.
smoke and mirrors 4247808 1280 jpg
Testul de cultură generală care a zăpăcit toți românii. De ce se spune că ai ghinion dacă spargi oglinda
Imaginează-ți scena: te împiedici, oglinda din mâna ta cade și se face țăndări pe podea. Primul gând care îți vine în minte? „Șapte ani de ghinion!”
 Cristian Tudor Popescu FOTO Inquam Photos / Bogdan Buda
CTP anunță „sfârșitul politicii” din România: „Eu nu știu ce vor face cu această țară specimenele alea de la AUR și de la POT”
Concluzia dată de gazetarul Cristian Tudor Popescu la afișarea rezultatelor primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale 2025 a fost că politica din România a luat sfârșit.
495466004 18142287379385573 6141668964649923127 n jpg
Răsturnare de situație. Anunțul lui Nicușor Dan: Am intrat în turul 2, va fi dificil
Nicușor Dan a transmis un mesaj scurt, dar cu greutate, după centralizarea parțială a voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale: „Am intrat în turul 2. Mulțumesc!”. Declarația sa vine într-un moment în care datele oficiale arată o competiție extrem de strânsă pentru locul al doilea, între
Cristi Danileţ - sursă Facebook
Danileț, reacție acidă despre candidați: Antonescu să se întoarcă în hibernare, Ponta nu mai are ce căuta în politică
Fostul judecător Cristi Danileț a criticat, într-o postare pe Facebook, candidații la alegerile prezidențiale. Simion e în cădere, Antonescu să se întoarcă în hibernare, Ponta nu mai are ce căuta în politică.