SRTV & SRR: media publice sau de stat?

Marian VOICU
Publicat în Dilema Veche nr. 878 din 4 - 10 februarie 2021
Gîlcevile Revelionului jpeg

Periodic, Televiziunea ╚Öi Radioul publice devin subiect de scandal. Motivele s├«nt diverse: s├«nt invocate bugetele uria╚Öe, pierderile financiare, administrarea nerezonabil─â a banului public, num─ârul enorm de angaja╚Ťi, audien╚Ťele mici, concuren╚Ťa neloaial─â f─âcut─â posturilor private pe pia╚Ťa publicit─â╚Ťii, nepotismul, propaganda ├«n favoarea Puterii, cenzura, deciziile netransparente, sabotarea sau arondarea sindicatelor, programele irelevante. Periodic, odat─â cu schimbarea Puterii sau a majorit─â╚Ťii parlamentare, toate acestea s├«nt invocate ca argument ├«n favoarea demiterii conducerii. De fiecare dat─â ├«ns─â, dup─â schimbarea consiliilor de administra╚Ťie ╚Öi ├«nvestirea unor noi pre╚Öedin╚Ťi-directori generali, scandalurile reizbucnesc.

Societatea civil─â a cerut ├«n nenum─ârate r├«nduri modificarea Legii 41/1994 ├«n baza c─âreia func╚Ťioneaz─â cele dou─â institu╚Ťii, argument├«nd c─â nu este adaptat─â standardelor UE, din care Rom├ónia face parte acum, c─â permite cenzura, arbitrariul, c─â prin cumularea func╚Ťiilor de pre╚Öedinte ╚Öi director general persoana aflat─â ├«n fruntea SRTV sau SRR de╚Ťine o putere prea mare, c─â modul ├«n care s├«nt constituite consiliile de administra╚Ťie (numirea de c─âtre partidele parlamentare, Guvern ╚Öi Pre╚Öedin╚Ťie a 11 membri, ceilal╚Ťi 2 fiind ale╚Öi prin vot secret de salaria╚Ťi) face ca institu╚Ťiile s─â fie, de fapt, controlate politic. Puterea a ascultat propunerile ╚Öi le-a pus ├«n sertar. Opozi╚Ťia a promis c─â, odat─â aflat─â la putere, va ├«ndrepta lucrurile; dup─â rocada politic─â, promisiunile au fost uitate.

├Än ceea ce prive╚Öte TVR, dup─â o perioad─â de dezvoltare, ├«n care s-au lansat TVR Cultural, TVR 3, TVR News, TVR T├«rgu Mure╚Ö ╚Öi TVR Moldova, a ├«nceput declinul financiar. TVR a ├«nceput s─â ├«nregistreze pierderi ├«n urma modific─ârii Codului Fiscal, care obliga institu╚Ťia la plata TVA (TVR ╚Öi SRR nefiind societ─â╚Ťi comerciale, TVA era nedeductibil─â pentru unele achizi╚Ťii), a major─ârii contribu╚Ťiei c─âtre CNC de cinci ori, la 15% din ├«ncas─ârile din publicitate, ╚Öi a unor decizii care au dus, ├«n opinia Cur╚Ťii de Conturi, la prejudiciu financiar.

├Än 2016, Parlamentul aprob─â finan┼úarea direct─â de la bugetul de stat a celor dou─â institu╚Ťii ╚Öi ╚Ötergerea datoriilor TVR, de circa 150 de milioane de euro. Taxa radio-TV este desfiin╚Ťat─â, al─âturi de alte 101 taxe non-fiscale, la ini╚Ťiativa PSD, ├«naintea alegerilor parlamentare. Televiziunea ╚Öi Radioul ├«ncetau s─â mai fie publice, ├«n adev─âratul sens al cuv├«ntului, devenind ÔÇ×de statÔÇŁ. Taxele respective, de╚Öi cele mai mici din Europa (4 lei ÔÇô SRTV, 2,50 lei ÔÇô SRR), asigurau, cel pu╚Ťin pe h├«rtie, o oarecare independen╚Ť─â fa╚Ť─â de Putere. Acum, bugetul depinde de majoritatea parlamentar─â ╚Öi de Guvern. (Argumentul difuzorilor priva╚Ťi c─â taxa reprezint─â un ajutor de stat a fost invocat ╚Öi ├«n alte state europene. ├Än 2018, Curtea European─â de Justi╚Ťie a decis c─â taxa este conform─â cu legisla╚Ťia european─â ╚Öi nu reprezint─â un ajutor de stat preferen╚Ťial.)

Taxa reprezenta 67% din venitul TVR ╚Öi 49% din cel al Radioului, diferen╚Ťa fiind asigurat─â de venituri din publicitate sau aloca╚Ťii bugetare pentru plata releelor ╚Öi investi╚Ťii. Bine├«n╚Ťeles, fie c─â vine de la bugetul de stat, fie c─â este ├«ncasat─â direct de la contribuabili, tot cet─â╚Ťenii pl─âtesc. Pentru cele dou─â institu╚Ťii, diferen╚Ťa este, ├«ns─â, major─â ÔÇô bugetul putea fi folosit de putere ca instrument de presiune.

Ce se ├«nt├«mpl─â ├«n Europa? Modelul de finan╚Ťare r─âm├«ne taxa (├«n 2/3 din state), media fiind de 121 de euro pe an ├«n ╚Ť─ârile membre EBU ╚Öi 135 ├«n statele din Uniunea European─â (├«n Rom├ónia era de 10 euro anual). ├Än 90% din state, ╚Öi societ─â╚Ťile comerciale pl─âtesc taxa (Albania ╚Öi Danemarca f─âc├«nd excep╚Ťie). Numirea membrilor consiliilor de administra╚Ťie este, ├«n mare, aceea╚Öi.

Bine├«n╚Ťeles c─â filozofia ╚Öi cuantumul finan╚Ť─ârii nu garanteaz─â performan╚Ťa, dar singura institu╚Ťie care o poate evalua r─âm├«ne Parlamentul. Dar partidele parlamentare ╚Öi grupurile minorit─â╚Ťilor na╚Ťionale s├«nt reprezentate ├«n consiliile de administra╚Ťie, deci responsabile de felul ├«n care s├«nt conduse institu╚Ťiile. Sau, cel pu╚Ťin, nu pot pretinde c─â nu s├«nt la curent cu ce se ├«nt├«mpl─â.

Unii pre╚Öedin╚Ťi-directori generali au fost bine inten╚Ťiona╚Ťi, al╚Ťii mai pu╚Ťin, unii s-au zb─âtut, al╚Ťii au stat cu ochii pe ceas ╚Öi pe portofel. Concuren╚Ťa a vrut privatizarea TVR2, ├«nchiderea TVR Info, o parte mai mare din pia╚Ťa de publicitate, politicienii au vrut ├«nchiderea TVR Cultural, oamenii de afaceri vor terenul din Doroban╚Ťi sau Moli├Ęre. Prin reprezentan╚Ťii pe care unii dintre ei i-au avut ├«n consiliile de administra╚Ťie, nu au urm─ârit dec├«t aceste scopuri.

De cur├«nd, dezbaterea privind situa╚Ťia din cele dou─â institu╚Ťii a fost reluat─â. S─â sper─âm c─â va fi o reform─â de fond ╚Öi nu de form─â, una veritabil─â, ├«n beneficiul celor dou─â societ─â╚Ťi ╚Öi, ├«n primul r├«nd, al publicului.

Marian Voicu este jurnalist ├«n TVR, a fost membru ├«n CA al SRTV ├«n perioada 2007-2010, ca reprezentant al salaria╚Ťilor. A publicat volumul Matrio╚Öka mincino╚Öilor. Fake news, manipulare, populism (Editura Humanitas, 2018).

Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Păsările par că știu mereu unde să se ducă
P─âs─ârile par c─â ╚Ötiu mereu unde s─â se duc─â. Nu e nimic neclar ├«n zborul lor. E o limpezime care m─â emo╚Ťioneaz─â.
p 10 jpg
Muze. Gem├╝se*
La sat e important ce ai, unde ai, c├«t ai, de unde ai. Prezen╚Ťa ta este vizibil─â celorlal╚Ťi, iar ├«ntreb─âri care s├«nt mai mult dec├«t evitate la ora╚Ö devin aici punctele principale ├«n func╚Ťie de care e╚Öti privit.
foto  Daniel Mih─âilescu jpg
ÔÇ×O gr─âdin─â cu deschidere la mare ╚Öi oceanÔÇŁ ÔÇô interviu cu scriitoarea Simona POPESCU
Gr─âdina de la ╚Ťar─â a bunicilor Ana ╚Öi Nicolae, magic─â. Era, mai departe, via, cu strugurii grei, parfuma╚Ťi, dup─â care urmau lanurile de porumb, un labirint verde.
p 12 sus jpg
ÔÇ×├Änceputul a fost nevoia de evadare ├«n afara cotidianului urbanÔÇŁ ÔÇô interviu cu Mona PETRE, autoarea proiectului ÔÇ×Ierburi uitateÔÇŁ
ÔÇ×Ierburi uitate. Noua buc─ât─ârie vecheÔÇŁ, ap─ârut─â toamna trecut─â la Editura Nemira, este o ├«ncununare, dup─â o decad─â, a muncii mele de cercetare ╚Öi experiment─âri culinare, una dintre manifest─ârile fizice ale acestui efort lung de peste zece ani.
p 13 jpg
O gr─âdin─â ca o via╚Ť─â. De la ghivecele studen╚Ťe╚Öti cu violete de Parma ╚Öi cactu╚Öi la gr─âdina apocalipsei ╚Öi cea a degetelor verzi
Așa că Grădina Apocalipsei, a cărei creștere am început-o în mod simbolic odată cu intrarea în lockdown-ul din 15 martie 2020, întotdeauna va avea o legătură ascunsă cu o grădină în care am așteptat toată copilăria mea să intru, giardino meraviglioso, grădina misterelor, grădina Bomarzo.
Dmitri Nabokov's garden in Montreux jpg
ÔÇ×S─â nu uit─âm c─â toate formele s├«nt ├«n natur─âÔÇŁ ÔÇô interviu cu artista vizual─â Chantal QU├ëHEN
Gr─âdina face parte dintr-o construc╚Ťie, o compozi╚Ťie ca un tablou. Monet a excelat ├«n asta la Giverny. Poate c─â asta m-a adus la peisaj, dar imagina╚Ťia mea a dat totul peste cap.
p 14 jpg
Fascina╚Ťia lucrurilor mici
├Äntr-o not─â similar─â, ├«mi place s─â folosesc fotografia de aproape a naturii pentru a urm─âri via╚Ťa dincolo de ceea ce vedem ├«n grab─â.
Rustic fence (Unsplash) jpg
Trăim într-un multivers aici, pe Pămînt
Bunica mea vorbea cu animalele, iar eu o priveam fascinat─â, ca pe o mare vr─âjitoare, ╚Öi eram convins─â c─â ╚Öi ele o ├«n╚Ťelegeau.
p 21 jpg
ÔÇ×S─âlb─âticia devine un vis de intimitate, siguran╚Ť─â, control ╚Öi libertateÔÇŁ interviu cu Oana Paula POPA, cercet─âtoare la Muzeul Na╚Ťional de Istorie Natural─â ÔÇ×Grigore AntipaÔÇť
Micu╚Ťii care ast─âzi stau s─â ne asculte pove╚Ötile cu animale sper─âm s─â se transforme ├«n adul╚Ťi responsabili, ├«n sufletele c─ârora au fost s─âdite, de la v├«rste fragede, semin╚Ťe din care vor rodi respect ╚Öi dragoste pentru natur─â.
ÔÇ×Am avut coviduÔÇÖ!ÔÇŁ, iar ÔÇ×de murit, murea oricum   ÔÇŁ jpeg
Omul sfin╚Ťe╚Öte locul?
Un loc banal, dar cu oameni calzi, primitori, devine ├«n memorie un loc minunat, la fel cum un loc unde am avut experien╚Ťe proaste legate de oamenii de acolo se poate transforma ├«ntr-un loc detestabil. Totu╚Öi, ce ├«nseamn─â p├«n─â la urm─â spiritul locului?
p 10 sus Martin Heidegger jpg
Locul mîndru, locul relevat, locul primit de la primărie
├Än arhitectur─â locul construirii este parte ├«n diferite ecua╚Ťii de ordine; de la c─âsu╚Ťa din P─âdurea Neagr─â la templu, de pild─â, la Martin Heidegger, considerat inspiratorul unei ├«ntregi direc╚Ťii din arhitectura contemporan─â.
p 11 Casa lui Marguerite Duras la Neauphle jpg
Turism fic╚Ťional
Oamenii dragi care nu mai s├«nt devin ╚Öi ei ni╚Öte personaje fic╚Ťionale, ca ╚Öi locurile ├«n care i-am ├«nso╚Ťit.
Oprirea, s  Mandrestii Noi, r n Sangerei, Republica Moldova Bus stop, Mandrestii Noi Village, Sangerei District, Republic of Moldova (50098746828) jpg
O capsul─â a viitorului
Dar dacă nu am apucat să cunosc o altă Moldovă decît pe cea din copilăria mea și dacă Moldova copilăriei mele e dată uitării, nu e cumva Moldova din mine un fel de capsulă a timpului?
p 12 sus jpg
Pe teren
A╚Öadar, uneori, locul despre care scrii e vedeta, dar ÔÇô de cele mai multe ori ÔÇô locul nu poate fi separat de oameni, de pove╚Ötile lor, de via╚Ťa lor. Se influen╚Ťeaz─â reciproc.
p 13 jpg
Tango
Tangoul a fost ╚Öi opera exila╚Ťilor. Iar eu de oamenii aceia m─â simt legat mai mult dec├«t de oricare al╚Ťii, chiar dac─â nu am fost niciodat─â nici ├«n Argentina, nici ├«n Uruguay ╚Öi ├«nc─â ├«mi caut curajul s─â-mi ├«mplinesc destinul de a merge acolo chiar la c─âderea cortinei.
Sozopol view jpg
Cum ne-am petrecut vacan╚Ťa de var─â ÔÇô fragmente de jurnal ÔÇô
P├«n─â la Histria nu s├«ntem cru╚Ťa╚Ťi aproape deloc, drumul e dur, pietre mici ╚Öi ascu╚Ťite supun pneurile unui atac permanent, dar, cum-necum, reu╚Öim s─â ajungem.
p 14 jpg
Ghid practic: cum s─â ajungi acas─â
Pariul scrisului a apărut de-abia cînd mi-am zis că e cazul să mă implic cu orașul în care m-am născut.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Nu mai citi╚Ťi nimic!
Noua lege a Educa╚Ťiei face cititul op╚Ťional, un prim pas ├«nainte de a scoate cu totul educa╚Ťia din ╚Öcoal─â. ├Än locul reformei, s-a ales abandonul.
3251104421 3a5f60ad8c k jpg
ÔÇ×Por╚Ťii mici ╚Öi gustoaseÔÇŁ
Oamenii vor continua s─â citeasc─â, dar acea lume veche a disp─ârut. H├«rtia ÔÇô dispare. ╚śtirile ÔÇô dispar.
CeMaFac ro, #TuCeFaciAcum?, taxiuri gratuite jpeg
Ce citesc tinerii adul╚Ťi ├«ntre BookTok ╚Öi wattpad
╚śtim ce se cite╚Öte, ce se caut─â, ce a╚Ötept─âri au ╚Öi ne-am ├«nsu╚Öit ╚Öi un limbaj specific.
p 1 jpg
Liste alternative
Mul╚Ťi citesc literatura str─âin─â ├«n original, ├«n special ├«n limba englez─â, chiar ╚Öi atunci c├«nd au la dispozi╚Ťie traducerile rom├óne╚Öti.
p 12 jpg
Alfabetul imaginilor pentru cultura din spatele blocului
Sînt picături într-un ocean, sticle cu răvașe aruncate-n mare.
p 13 jpg
Gîndirea critică morală și alte fantezii de deșteptat copiii
Cum educ─âm, cum ne autoeduc─âm ╚Öi cum ne l─âs─âm ast─âzi educa╚Ťi pentru a ne forma abilit─â╚Ťile morale de m├«ine?
p 14 jpg
Lecturi alternative din romanul românesc modern
Care ar trebui s─â fie scopul acestor lecturi formatoare? S─â creeze oameni care s─â func╚Ťioneze moral?

Adevarul.ro

image
Cu c├ót vor cre┼čte salariile bugetarilor. OUG cu major─âri ┼či sporuri a fost retras─â, un nou proiect a fost publicat de Ministerul Muncii
Ministerul Muncii a publicat, miercuri, ├«n dezbatere public─â un nou proiect de ordonan┼ú─â de urgen┼ú─â, care prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor, ├«ncep├ónd din luna august, cu un sfert din diferen┼úa dintre salariul prev─âzut pentru anul 2022 ├«n legea salariz─ârii bugetare ┼či cel din luna decembrie 2021.
image
Fetiţa luată de curenţi la Vama Veche, salvată de Salvamar. Plutea pe o saltea pneumatică, spre Bulgaria
Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Judeţului Constanţa au fost solicitaţi pentru salvarea unui minor care plutea pe o saltea pneumatică pe mare.
image
Misterul decesului unui opozant al lui Putin, găsit mort în SUA. Soţia neagă varianta sinuciderii, susţinută de o jurnalistă rusă
Dan Rapoport (52 de ani),  un om de afaceri cu dublă cetăţenie letonă / americană, care a făcut o mulţime de bani în Rusia înainte de a deveni un critic al lui Vladimir Putin, a fost găsit mort în SUA.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.
image
Iuliu Maniu, ÔÇ×un om de extrem─â rigiditate moral─â, ├«n timp ce partidul s-a ar─âtat dispus la tranzac┼úiiÔÇť
Cea mai mare provocare politică internă PNŢ a primit-o nu de la muncitorii nemulţumiţi de scăderea salariilor și de șomaj sau de la opoziţia liberală, ci de la fostul principe Carol, îndepărtat de la tron prin actul din 4 ianuarie 1926.