Spune-mi cine te influențează...

Publicat în Dilema Veche nr. 879 din 11 - 17 februarie 2021
E cool să postești jpeg

Recunosc, pe vremuri, subiectul „influencer-i” nu mă interesa, de vreme ce nu aveam nimic în comun cu ei. Nu mă intersectam cu sfera lor și nici sfera lor nu se intersecta cu a mea. În definiția sa de bază, un influencer este un individ care, după ce își cîștigă o notorietate pe rețelele de socializare, prin blog-uri sau vlog-uri, mizînd în special pe trend-uri muzicale, sfaturi cool despre tendințele modei, ale dietelor, sportului etc., este luat în vizor de diferite companii pentru care devine un soi de mesager pe bani – e plătit, adică, să le promovează produsele printre urmăritorii săi.

Ce se întîmplă însă de la o vreme, în special în România, e că unii dintre acești influencer-i, născuți și crescuți în spațiul lor virtual, în sferele lor benigne, pline de fluturași, clămpănind drăgălaș despre tot felul de lucrușoare drăguțe, au început să se insereze și în alte sfere, care le depășesc total competențele. Prind un subiect „tare”, la zi, și se lansează.

Cum n-au trac (și de ce-ar avea, cînd la butonieră au zeci de mii de urmăritori avizi să le dea like la orice postare), nu o fac într-un mod pașnic, ca simpli băgători de seamă, ci virulent, ca niște guru autounși. Nu vin cu păreri timide, ci cu convingeri vehemente care stîrnesc hoarda de urmăritori consolidată în viața lor roz de dinainte.

Brusc, cineva care pînă mai ieri vorbea despre rochițe și fundițe devine expert în probleme sociale grave. Îți spune, cu aplomb, cum stă treaba cu politica, sistemul de educație, sistemul de sănătate, tranșînd, în termeni inteligibili pentru gașca lui de urmăritori, subiectele serioase, încercînd să influențeze, de pildă, un vot politic, în același mod în care, pînă mai ieri, își îndemna fanii să-și cumpere o anumită cremă cosmetică. Vorba lor îndrăzneață, erijarea în connaisseur-i, totala lipsă de îndoială și, uneori, chiar și ridicolul în care se complac au devenit în scurt timp atractive și pentru televiziunile mainstream – avide de audiență. Și cum faci rating mai bine în România? Invitînd profesioniști, oameni buni în meseria lor, care și-au dovedit competențele de-a lungul timpului, sau cultivînd scandalurile de mahala? Și uite așa, niște fluturași care pînă mai ieri fîlfîiau benign pe plaiurile lor devin, peste noapte, formatori de opinie – sînt invitați în talk-show-uri, părerile lor sînt citate în jurnale, primesc invitații la întîlniri cu miniștri (pe care îi sfătuiesc cum să-și facă treaba).

Iar problema apare taman atunci cînd aceștia sînt luați în seamă. Cînd creează cercuri concentrice maligne (și știu exact cum să o facă, de vreme ce influencer-ii, precum publicitarii, nu recurg la rațiune, ci la simțire), deformînd moduri de gîndire, deraind de la bunul-simț și incitînd doar de dragul faimei – care azi e validată de numărul de like-uri.

Totuși, nu vorbim despre un fenomen ivit din senin. Din contra, era ceva de așteptat și care s-a consolidat în timp, într-o societate care a cultivat incompetența la toate nivelurile. O societate care a promovat încontinuu tupeul și cumetria, dar nu profesionalismul. Care a preferat să aplece urechea la cucută, nu la înțelepciune. O societate ușor dispusă să-și facă idoli din cei care știu să „pozeze” mai fermecător.

Mai există așadar spațiu, în această societate, pentru vocile profesioniștilor sau sînt ei bruiați mereu de tot soiul de neaveniți? – este întrebarea pe care am adresat-o semnatarilor acestui Dosar, toți profesioniști în domeniile lor. De la jurnalism, politică, sănătate la educație și artă – ce te recomandă, de fapt, ca autentic formator de opinie? Cum se construiește un real formator de opinie, cum văd ei degringolada din spațiul public și cum sînt afectați de tot acest calabalîc al păreriștilor și al idolilor rețelelor de socializare?

Mîntuirea biogeografică jpeg
Aurul pur, urina sinceră
Amprenta creatorului va dispărea, opera de artă va arăta impecabil, dar autenticitatea ei va fi o iluzie.
p 10 WC jpg
Eul adevărat, eul autentic, eul perfect, eul dizolvat
David Le Breton evoca tentația „evadării din sine” ca „soluție la epuizarea resimțită în urma faptului de a trebui să fii în mod constant tu însuți”.
p 11 WC jpg
Autenticitate „Made in China”
Aceste grifonări rapide pe marginea conceperii autenticității în China sînt menite să arate că aceasta depășește antiteza paradigmatică dintre original și fals.
p 12 1 jpg
Autenticitatea românească între războaie: (dez)iluzii
Ce rămîne din subcultura românească interbelică a autenticității?
p 13 jpg
Biografiile culturale ale unui tricou
Un tricou alb de bumbac este la fel de banal, la o adică, și dacă are, și dacă nu are marca Kenvelo inscripționată pe față.
Bran Castle View of Countryside (28536914551) jpg
Pledoarie pentru metisaj
Scuze, dar nimeni sau nimic nu s-a născut dintr-unul…
640px Copyright (Simple English) Wikibook header png
Lista de supraveghere a raportului 301
Grație eforturilor noastre conjugate, România a reușit, după 25 de ani, să nu mai apară pe această „listă a rușinii”.
p 13 sus M  Chivu jpg
Două mesaje de la Greenpeace România
Oare cîți dintre noi nu s-au entuziasmat în fața unei oferte de 9 euro pentru un bilet de avion?
index jpeg 5 webp
„Turiști funerari”
Oare să rămînem acasă este cel mai cuminte lucru pe care l-am putea face spre binele planetei, adică al nostru?
p 10 M  Chivu jpg
Spovedania unui globe-trotter
Dar toate aceasta înseamnă că turismul de masă nu mai poate continua ca pînă acum, ci trebuie reinventat cu inteligență și sensibilitate.
997 t foto AN Stermin jpg
p 12 adevarul ro jpg
„Turiști mai puțini, impact economic mai mare” interviu cu Andrei BLUMER
Să caute destinații mai puțin populare și cu o ofertă bogată de experiențe în natură.
997 t foto Cosman jpeg
„One dollar” și o sticlă de apă
„One dollar”, atît este prețul unei sticle de apă de 0,5 litri în Cambodgia.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 jpg
Surpriza Bizanțului vesel
Nu s-a vorbit niciodată despre sexul îngerilor, în timpul asediului de la 1453 chiar nu avea nimeni timp de așa ceva.
p 13 jpg
„Cred că Cehov e mulțumit de spectacolul nostru“
Cehov este generos, are multe fațete și poți să-i montezi spectacolele în modalităţi stilistice foarte diferite.
p 14 jpg
E cool să postești jpeg
Să-ți asculți sau nu instinctul?
Totuși, urmînd ispita de a gîndi rapid, nu cădem oare în păcatul gîndirii pripite, în fapt un antonim pentru gîndire?
p 10 jpg
Gîndirea artificială pripită: cu ChatGPT la taclale
Gîndirea pripită este un termen folosit pentru a descrie procesul de luare a deciziilor sau de trage concluzii în modul rapid și fără o analiză sau o examinare adecvată.
p 11 Petre Gheorghiu in rolul lui Zaharia Trahanache jpg
Pentru o istorie a „puținticăi (ne)răbdări”
Carol al II-lea: mare pripit, dacă ne luăm după renunțările la renunțările la Tron.
p 12 jpg
Altul mai bun nu avem
Observ că ne trăim viețile de cîtva timp ca într-un proces penal.
p 13 jpg
Judecata pripită, gîndirea automată
Permanent ni se cere acţiune rapidă, reacţie promptă. Şi cînd ne mai gîndim?
p 14 sus jpg
Antidotul judecății pripite
Judecata pripită, aș mai remarca, e nu doar extrem-subiectivă, ci și rareori inocentă, dar ăsta e un subiect pe care o să-l eludez de data asta.
640px Three Democratic bosses of Maryland seated and drinking from mugs   L  to R   George(?) N  Lewis, John S  Kelly, John J  Mahon LCCN2006683418 jpg
O lume a incluziunii e ca un sat mai mare
O lume inclusivă e poate ca un sat mai mare, care se construiește împreună, nu prin demonizare și nu pe Internet.

Adevarul.ro

image
Profesor la Stanford: „Sunt 100% sigur că extratereștrii sunt pe Pământ de mult timp”. Când ne-ar putea contacta
Un profesor de la Universitatea Stanford susține că extratereștrii au fost pe planeta Pământ și sunt „încă aici”. El arată că experții lucrează la proiecte de inginerie inversă pe rămășitele unor OZN-uri care s-au prăbușit.
image
Noua modă la nunțile românești. Mirii renunță la o tradiție consacrată, tot mai greu de digerat
Sezonul nunţilor este în toi și viitorii miri trebuie să fie la curent cu tot ce e nou în materie de organizat evenimente. Tinerii vor să se modernizeze, fără să-și supere prea tare familiile care țin la tradiții.
image
Liniștea vieții la țară, spulberată de vecini cu apucături de oraș. „Dacă-ți ia foc casa, vecinii sting incendiul sau filmează cu telefonul?“
Comunitatea „Mutat la țară - viața fără ceas” l-a impresionat chiar și pe europarlamentarul Dacian Cioloș care vorbește despre „bucuria unei vieți simple și așezate”. Un membru al comunității povestește despre o situație care pare, aparent, incredibilă la sat.

HIstoria.ro

image
Crucificarea lui Hristos i-a apărut în vis lui Salvador Dalí
Dalí a precizat că a avut un vis în care i-a fost dezvăluită importanța înfățișării lui Hristos astfel.
image
„Dubletul seismic“ din mai 1990 - Ultimele cutremure majore care au afectat România în secolul XX
Pe 30 și 31 mai 1990, la doar câteva zile după primele alegeri libere (20 mai 1990), în România s-au produs alte două cutremure puternice. Fenomenul de la sfârșitul lunii mai a anului 1990 este cunoscut sub numele de „dublet seismic”.
image
De ce nu mai merg oamenii azi pe Lună? De ce în 1969 s-a putut și azi nu
În istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toţii fiind astronauţi în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan şi Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. Sunt mai bine de 40 de ani de când un pământean a păşit pe un alt corp ceresc decât Pământul. În ciuda proiectelor fantastice şi a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii