Spune-mi ce ți se pare frivol (ca să-ți spun cine ești)

Publicat în Dilema Veche nr. 802 din 4-10 iulie 2019
Spune mi ce ți se pare frivol (ca să ți spun cine ești) jpeg

Ce mai considerăm astăzi a fi frivol? Cînd ne amuză, cînd ne scandalizează? Ce înseamnă, pînă la urmă, frivolitatea?

Dacă ne luăm după dicționar, definiția standard implică superficialitate sau neseriozitate. Acea atitudine de suprafață care denotă, de cele mai multe ori, o lipsă de substanță.

Luată însă la bani mărunți, frivolitatea nu mai este însă atît de ușor de încadrat. Pentru că, de cele mai multe ori, depinde de context, de scop, este acel mic sau mare derapaj de la norme – pe scurt, cînd te comporți sau acționezi într-un mod diferit de ceea ce se așteaptă, de fapt, de la tine.

Frivole erau considerate a fi acele femei ale anilor ’20, generația The Flappers, care, încălcînd toate normele societății în care trăiau, au decis să se tundă băiețește, să-și scurteze rochiile, să bea și să fumeze, afișîndu-se de unele singure în public. Cu toate acestea, „frivolitatea“ femeilor de atunci a dus la emanciparea femeilor de azi, iar ceea ce era considerat a fi scandalos în urmă cu o sută de ani a însemnat, în fapt, un mare pas înspre progres.

Frivol este considerat a fi, în prezent, și președintele Statelor Unite. Cel mai puternic om de pe planetă este criticat la răstimpuri pentru modul abrupt în care reacționează și pentru aroganța de care dă dovadă. Pe unii, acest gen de comportament îi amuză, altora le înflăcărează inima, pe alții însă îi înspăimîntă de-a dreptul.

Între cele două extreme, atitudini provocatoare menite să spargă tradiții, pentru emancipare și independență, și manifestări egocentrice, narcisiste, ducînd uneori către iresponsabilitate, frivolitatea are tot felul de nuanțe: „joie de vivre“, trăirea momentului, micile ghidușii sau micile bucurii ale vieții.

Cu alte cuvinte, toți avem momentele noastre de frivolitate. Mai mici sau mai mari. Întrebarea este: unde îi șade cu adevărat bine frivolității?

Ilustrație de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

batalie posada foto historia jpg
Misterul bătăliei de la Posada: unde a avut loc, de fapt. Cum a reușit Basarab I să înfrângă armata maghiară
În urmă cu 695 de ani, în toamna anului 1330, domnitorul Basarab I al Țării Românești obținea o victorie răsunătoare în fața oștirii maghiare conduse de regele Carol Robert d’Anjou. Bătălia, cunoscută în istorie sub numele de bătălia de la Posada, a avut un rol crucial în afirmarea independenței Țăr
horses 2504677 1280 jpg
Sigur nu știai asta până acum. De ce dorm caii în picioare
La prima vedere, ideea că un animal ar putea dormi în picioare pare o curiozitate bizară din regnul animal. Dar pentru unele specii, cum ar fi calul, dormitul în poziție verticală este nu doar posibil, ci și esențial pentru supraviețuire.
Camelia Mitoșeru playtech jpg
Actrița cu cele mai frumoase picioare din Epoca de Aur: „Rivalizam cu Stela Popescu”. Sfaturi pentru femeile care și-au uitat farmecul
Camelia Mitoșeru rămâne un exemplu de rafinament și cochetărie. Fosta mare actriță a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, cu o carieră care s-a întins pe parcursul a peste patru decenii, a vorbit despre perioada sa de glorie și despre cum a reușit să își păstreze farmecul de-a lungul anilor.
percheziții simpatizant Potra
Percheziții în Galați pentru prinderea unor hoți care au furat aur în Italia. Imagini din timpul jafurilor
Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Galați au efectuat șase percheziții domiciliare pe 24 aprilie, în cazul mai multor indivizi care aveau emise pe numele acestora mandate europene de arestare. Cei șase bărbați au furat mai multe bunuri din magazine din Italia.
Iulia Sviridenko Scott Bessent jpg
Ce conține noul acord semnat de Kiev și Washington privind mineralele rare. „Niciunui stat care a finanţat maşinăria de război rusă nu va participa la reconstrucţia Ucrainei”
Un acord economic a fost semnat, pe 30 aprilie, între Ucraina și Statele Unite, vizând exploatarea resurselor minerale strategice și finanțarea reconstrucției postbelice, fără ca Kievul să contracteze noi datorii și păstrând controlul integral asupra activelor sale.
Horoscop 22 28 aprilie, Shutterstock jpg
Zodia pentru care viața n-a fost nicicând mai bună: Universul îi va aduce numai binecuvântări
În perioada 1-17 mai, o zodie va trăi un adevărat val de energie pozitivă, cu oportunități care se vor ivi la fiecare pas.
bere pahare istock jpg
Berea, regina absolută de 1 Mai. Jumătate dintre români o consideră un element important în socializare
Patru din cinci români (81%) asociază berea cu sărbătoarea de 1 Mai, pe care aleg să o petreacă mai ales cu familia sau prietenii, arată o cercetare de piață Reveal Marketing Research realizată la solicitarea Centrului de Studii despre Bere.
musk trump fotoX jpg
Tesla vrea să îl înlocuiască pe Elon Musk de la conducerea companiei și îi forțează plecarea de la Casa Albă
Compania de automobile electrice Tesla a căutat un nou director general pe fondul prăbușirii prețului acțiunilor și a mișcărilor controversate făcute de Elon Musk în cadrul administrației Trump.
accident feroviar isu timis png
Accident tragic în Timiș: doi soți au murit după ce mașina li s-a oprit pe calea ferată și au fost loviți de tren
O mașină a fost lovită de un tren miercuri, 30 aprilie, în localitatea Begheiu Mic, județul Timiș. Persoanele care se aflau în mașină, soț și soție, și-au pierdut viața în urma impactului.