Speed-ul Reginei Roșii, pe planeta intoxicată

Publicat în Dilema Veche nr. 993 din 20 aprilie – 26 aprilie 2023
© wikimedia commons
© wikimedia commons

În Alice în Țara din Oglindă (Lewis Carroll, 1871), tînăra eroină pătrunde într-o lume uimitoare. E încîntată, acolo sub ochii ei „se joacă un mare joc de șah – la scară globală”! Dar, abia după cîteva scene, o găsim într-o cursă frenetică, gîfîie. Regina Roșie zboară înaintea ei, o ține strîns de mînă, aproape c-o tîrăște. În plus, ele gonesc, dar „pomii și celelalte priveliști din jur” sînt ca lipiți, se deplasează cu ele… Uluită, Alice își găsește suflul și zice: „Regină Roșie, în țara mea dacă alergi foarte repede și așa mult timp, cum am alergat noi, ajungi în alt loc!”. „În țara ta domnește încetineala!”, îi răspunde profesoral Regina Roșie. „Vezi tu, aici e nevoie să alergi să rupi pămîntul ca să rămîi în același loc.” Apoi o învață: „Dacă vrei să avansezi, atunci trebuie să alergi cel puțin de două ori mai repede”.

Paradoxul din poveste a inspirat o teorie a biologiei evoluționiste (Leigh Van Valen, 1973). „Ipoteza Reginei Roșii” poate fi rezumată așa: cursa evolutivă permanentă a unei specii este necesară pentru a-și păstra capacitățile față de speciile cu care coevoluează, angajate la rîndul lor în curse evolutive continue. Apar (genetic) mereu schimbări, ele fac extincția mereu probabilă, atunci adaptarea reîncepe neîncetat. Specii „adaptate” definitiv nu există, e o frenezie nesfîrșită.

Să luăm scenariul „vulpi și iepuri” (prădător-pradă, dar se poate și parazit-gazdă, simbioze). Dacă genetic se întîmplă să apară vulpi dotate cu mai multă viclenie, atunci Regina Roșie favorizează selecția unor iepuri care au „cărți” (istețime, picioare mai iuți, văz pătrunzător etc.) care compensează noul „atu” al vulpilor. Dacă ele și-ar menține avantajul, perechea celor două specii ar dispărea de pe pajiște. Regina Roșie accelerează prompt ba iepurii, ba vulpile, după nevoie. Biologia evoluționistă denumește fenomenul „coevoluție antagonistă”. Dar seamănă mult cu fenomenul geopolitic „cursa înarmării”. 

Regina Roșie joacă două roluri: 1) Păstrează raportul de forțe neschimbat între specii. Asta va aduce echilibru, integrare și stabilitate în relația dintre vulpi și iepuri. 2) Asigură evoluția permanentă a speciilor. Vom observa „exemplare” de vulpi și iepuri cu capacități individuale (rapiditate, inteligență, auz etc.) mereu mai bune de la o generație la alta. 

Lasă pajiștea, Regina Roșie pătrunde acum în „antroposferă”. Pe tabla de joc globală avem o constelație de piețe, cluster-e, rețele în care felurite organizații coevoluează datorită echilibrului și capacitării pe care Regina Roșie le imprimă. De exemplu, „5G-ul” a oferit mai întîi cîtorva mari actori avantaje, apoi în spate „alaiurile” de actori din nișele respective au gonit pentru a compensa avantajele evolutive (față de marii jucători, dar și între ele).

Cursa Reginei Roșii fascinează „mediul uman”, însă îi provoacă oboseală și stres. Impunînd la nesfîrșit noi tehnologii, modele organizaționale, produse, servicii… Toate „noi” și din ce în ce mai „sofisticate”. (Alice devine cu Regina Roșie „de o cordialitate rece” tocmai fiindcă o stresează, nu doar c-o obosește.)

În „mediul natural”, Regina Roșie pune o mare „problemă ecologică”. Prin natura ei crește „fluxurile de materii și energii”. Fiind din ce în ce mai rapide, puternice, înalte, istețe, populațiile de vulpi și iepuri vor mînca mereu mai mult, vor fi mai sănătoase, vor avea o viață mai lungă, vor face mai mulți pui… Prin urmare, speciile vor consuma mai multe materii și energii punînd presiune pe pajiște (mediu). 

Regina Roșie crește complexitatea. Or aceasta absoarbe energie. Există o „spirală complexitate  energie” în cursele Reginei Roșii. „Energia și complexitatea tind să se întrepătrundă, să crească sau să scadă împreună. De fapt, ele nu pot crește sau descrește decît împreună. Nu poți avea una fără cealaltă: nu poți avea complexitate fără energie, iar dacă ai energie, vei avea complexitate” (Joseph Tainter, 1988, The Collapse of Complex Societies).

Surplusul de energie consumat de Regina Roșie e extras din mediu – altfel de unde? Chiar o eoliană (care consumă „doar vînt”, „gratuit”) e fabricată cu ciment, oțel, cupru, apoi e transportată și instalată cu petrol. Să reținem hiba, Regina Roșie e „extractivistă”! 

Avem astăzi o Regină Roșie „sistemică”. Accelerările sale sînt „globale”! Au permis speciei să se înmulțească. Atinge în 1800 primul miliard, în 1950 atinge 2,5 miliarde, 4 miliarde în 1970, peste 8 miliarde astăzi. Regina Roșie se „laudă” cu asta fiindcă pentru specie e un „succes”, iar ea simbolizează metaforic o teorie a biologiei evoluționiste. Dar să mă gîndesc și la mine… Fără această creștere demografică uimitoare, e puțin probabil (aritmetic) să fi venit pe lume. Și dacă aș fi venit… Ca român, aveam în 1900 o speranță medie de viață de 36,4 ani. Media mondială era comparabilă.  

Alte „realizări” ale Reginei Roșii? Față de 1950, de șase ori mai multă energie, PIB-ul mondial a crescut de zece ori. Sînt șapte decenii de „creșteri exponențiale” la sănătate, educație, producție agricolă, pescuit, abatoare, telecomunicații, construcții, transporturi, turism, producție de ciment, oțel, cupru, hîrtie, mari baraje… Oamenii de știință au denumit acest fenomen „Marea Accelerare“ (Paul Crutzen, premiul Nobel pentru chimie). Este Marea Accelerare a Reginei Roșii – a mecanismelor sale coevolutive. 

Regina Roșie a devenit „sistemică” acum trei secole. Și-a făcut apariția în Europa vestică. Pînă atunci, europeanul se năștea în structuri economice și sociale aproape identice cu cele în care văzuseră lumina zilei bunicii bunicilor. Bineînțeles că fuseseră și înainte schimbări structurale, dar ele erau în general imperceptibile pentru contemporanii lor. Vorba Reginei Roșii, „domnea încetineala”

Deodată oamenii sînt „fascinați” – ca Alice în Țara din Oglindă. Constată apariția „Avuției națiunilor” (Adam Smith, 1776), care explică miracolul prin „mîna invizibilă”. Totuși, găsim tema înavuțirii și argumentul ordinii spontane cîteva decenii înainte, într-o satiră briliantă: „Fabula albinelor. Vicii private, beneficii publice” (Bernard Mandeville, 1714).

În stup domneau „toate viciile”. Bîntuite de vinovăție, albinele viciate decid la un moment dat să devină virtuoase. Dar rezultatul e dispariția multor activități, stupul sărăcește. Pentru că extravaganța libertinului dă de lucru croitorilor, slujitorilor, parfumierilor, bucătarilor și femeilor de moravuri ușoare, care la rîndul lor angajează brutari, dulgheri…”.Argumentul e așa: egoismul, mîndria, lăcomia („vicii”) care ne duc pe fiecare să căutăm luxul, plăcerile („private”) produc neintenționat beneficii pentru toți („publice”). Dezinhibarea dorinței generează bogăție, care se va difuza în societate. 

Satira lui Mandeville viza ascetismul (religios), care atunci analiza acru schimbarea comportamentelor (cumpărături, petreceri, lux). Asceticii voiau pocăința, fiindcă „desăvîrșirea morală” e mai presus decît prosperitatea. Întoarcerea la „virtuți” nu le-a reușit fiindcă lumea evoluează conform principiilor liberale. Și ale biologiei evoluționiste! Așa, o Regină Roșie mai empatică cu cetățenii și plină de energie se născuse în acel stup.

Ne întoarcem la prezentul nostru, regăsim Marea Accelerare. Mulți oameni de știință consideră că Pămîntul a intrat în „Antropocen”, o nouă epocă geologică. Deci omul („antropos”) a devenit principala „forță geologică“ pe planetă. Forță care a generat dezechilibre enorme în atmosferă, litosferă, pedosferă, hidrosferă, criosferă, biosferă. După trei secole de foloase evidente ale Reginei Roșii, aflăm „cu uimire” despre dereglarea sistemului climatic global, extincția masivă a biodiversității, epuizarea resurselor naturale, distrugerea ecosistemelor, acidificarea oceanelor…

Factual, cu cifre. Dacă alăturăm cei 100 de milioane de barili de petrol consumați zilnic de omenire obținem un șir de 50.000 km, mai mult decît înconjurul Pămîntului (40.000 km). Emisiile totale de gaze cu efect de seră ale omenirii determină în atmosferă un surplus de energie („forțare radiativă”) echivalent cu șase bombe de la Hiroshima în fiecare secundă. Plasticele omenirii cîntăresc azi de două ori mai mult decît toate animalele marine și terestre ale planetei, iar clădirile și infrastructura depășesc masa copacilor și arbuștilor de pe Terra. În „uzina” omenirii actuale, în China, în doar trei ani (2011-2013) s-au utilizat 6,6 gigatone de ciment, semnificativ mai mult decît cele 4,5 gigatone utilizate în SUA în tot secolul XX (1901-2000). În intervalul 1970-2016, omenirea și-a dublat populația, iar efectivele globale de vertebrate au scăzut pe planetă cu 68%. Dacă sîntem factor în coevoluție, cum ne explicăm asta? Și, mai ales, ce facem cu Regina Roșie? 

Să vedem ce a făcut Alice, deci ne întoarcem în Țara din Oglindă. După cursa extenuantă și dialogul paradoxal cu Regina Roșie, tînăra eroină a înaintat pătrat după pătrat, ea fiind Pion pe tablă. Ajunsă la „ultimul pîrîu” a reușit să-l traverseze. Pe ultima linie, regula „magică” a șahului a încoronat-o automat regină, deodată coroana i s-a materializat pe cap. Doar că avantajul evolutiv enorm, de la pion la regină, i-a oferit apoi numeroase experiențe negative. Atunci Alice și-a dat seama că Regina Roșie era „cauza tuturor răutăților”. De aceea a scuturat-o în toate sensurile, pînă a prefăcut-o în pisicuță de companie. Dar ce să vezi, era chiar Kitty a ei! A înțeles asta cînd s-a trezit din visare în fotoliul din sufragerie. Kitty îi mieunase în brațe. 

Cu această abordare „Red Queen Centered” (centrată pe Regina Roșie) încerc să fiu „empatic cu problema”. Pentru „găsirea soluției” mi-ar fi mai bună abordarea „Alice Centered”. Dar înainte de asta, aș fi foarte curios să aflu cine-ar putea fi pentru voi Kitty…

Bogdan Gioară este politolog, fondator al Asociației REPER21. 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

zodii pixabay jpg
Care sunt zodiile protejate de Dumnezeu toată luna februarie. Au noroc la bani și vor avea parte de noi iubiri
Luna februarie aduce energii pozitive și binecuvântări divine pentru anumite zodii, care vor simți că norocul le surâde în toate aspectele vieții.
Ger termometru FOTO Shutterstock jpg
Prognoza meteo miercuri, 15 ianuarie. Meteorologii anunță vreme rece în toată țara. Județele sub Cod galben de ceață
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis că miercuri, 15 ianuarie, temperaturile vor fi scăzute în toată țara, de până la -4 grade. Pe areale mici se va forma ceață asociată cu depunere de chiciură. Meteorologii au emis și un cod galben de ceață pentru județele Arad și Timiș.
Fasole jpg
Iahnie de fasole, rețeta străbunilor din anul 1930: Ingredientul care îi dădea un gust aparte
Când vorbim despre tradițiile culinare românești, iahnia de fasole este una dintre mâncărurile care a reușit să treacă testul timpului.
ceata png
Județele în care se circulă în condiţii de ceaţă. Aglomeraţie la intrarea pe autostrada A1 Bucureşti-Piteşti
Circulaţia se derulează în condiţii de ceaţă şi pe autostrada A10 Sebeş-Turda, anunţă, miercuri dimineaţă, Centrul Infotrafic.
Covaliu
Ungurii, dați ca exemplu de urmat pentru sportul românesc. COSR a trasat liniile unei federații
Mihai Covaliu i-a băgat în ședință pe cei din handbalul românesc.
yubari jpg
Top 5 fructe care costă o mică avere! Ajung chiar și la zeci de mii de dolari
Cu toții suntem obișnuiți ca fructele să fie un aliment accesibil, care se găsește ușor în mai toate piețele și magazinele din țară. Iar, în cele mai multe cazuri, acest lucru este adevărat. Însă, există și unele excepții cu totul surprinzătoare!
drona trump jpg
Rusia testează o nouă dronă de transport militar „TRUMP”
Forțele armate ale Rusiei testează un nou vehicul aerian fără pilot (UAV) pe care îl numesc TraMP (Transport Aviation Multipurpose Platform), dar pe care îl numesc neoficial TRUMP – cine spune că rușii nu au simțul umorului?
Elon Musk FOTO EPA EFE jpg
Elon Musk, dat în judecată pentru că nu ar fi dezvăluit în mod corespunzător participaţia sa la Twitter
Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare (SEC) din SUA l-a dat în judecată, marţi, pe Elon Musk pentru că nu ar fi dezvăluit în mod corespunzător participaţia sa la X, cunoscut atunci sub numele de Twitter, aşa cum prevede legea.
Donald Trump și Mike Johnson Foto Getty Images jpg
Un proiect de lege din SUA interzice accesul studentelor transexuale în sporturi feminine, un obiectiv de campanie al lui Donald Trump
Camera americană a Reprezentanţilor a SUA a adoptat un proiect de legecare restrânge puternic participarea femeilor transsexuale în competiţii sportive universitare feminine, potrivit news.ro.