Speculați, speculați

Publicat în Dilema Veche nr. 388 din 21-27 iulie 2011
Speculați, speculați jpeg

- argument -

Capitalismul nu are presă bună. I se pun în cîrcă o grămadă de neajunsuri. Cine e de vină că ratele cresc, cresc neîncetat, transformîndu-ne în sclavii băncilor? Capitalismul, bineînţeles. Cine e de vină că pensia nu mai ajunge nici pentru medicamente? Capitalismul, desigur. Cine e de vină pentru toate inegalităţile sociale din lumea de azi (n-are rost să le enumăr pe toate)? Capitalismul, bată-l vina! Cînd n-ai bani, dai vina pe sistem, pe sistemul ăsta din care doar cîţiva, foarte puţini, cîştigă, în vreme ce majoritatea iese în pagubă. Această atitudine, rezultat al frustrărilor, e de înţeles dacă ne gîndim că în România capitalismul şi-a scos colţii înainte să ne arate zăhărelul. Sîntem datori vînduţi înainte să ne fi bucurat cu adevărat de beneficiile libertăţii pieţei. Dincolo de această realitate brutală şi imediată, imaginea capitalismului nu are cum să fie mai bună decît figura capitaliştilor înşişi. În zorii democraţiei şi-ai libertăţii, nişte foşti s-au trezit înaintea celorlalţi şi cunoscînd resursele şi resorturile s-au îmbogăţit, devenind apoi vaşnici agenţi de promovare ai liberalismului. Poate că n-au făcut nimic ilegal, dar au ştiut să speculeze momentul; au avut un start bun. Din perspectivă capitalistă, nu e nimic greşit în asta. Pentru că sistemul în sine e bazat pe speculaţie: piaţa cere mere? Speculăm nevoia de mere şi vindem scump. E nevoie de bani? Dăm bani cu împrumut şi obţinem profit din dobîndă. E nevoie de bani mulţi? Dăm şi mai mulţi şi, investind, obţinem dividende. Etc. Dincolo însă de sectorul productiv există un soi de economie paralelă în care banii circulă, neştiuţi, după legi numai de ei ştiute, dintr-un cont în altul – şi aduc profit. „Capitalismul speculativ“ începe în această zonă nebuloasă a paradisurilor fiscale, trece prin Forex – piaţa tranzacţiilor valutare, pe la bursele unde nici măcar nu se mai ştie exact ce anume se vinde şi de ce preţul fluctuează halucinant de la un minut la altul, prin băncile ale căror dobînzi se ajustează din mers, prin conturile firmelor mari care-şi vînd şi cumpără active doar pentru a-şi mări cifrele de afaceri... În aceste cazuri, „speculativ“ capătă o conotaţie negativă, căci „speculaţii“ lucrează cumva pe şest, la limita legii şi forţînd sistemul. 

Pînă la urmă, capitalismul nu poate fi decît speculativ – el se bazează pe un joc al cererii şi al ofertei, iar concurenţa e unica regulă a acestui joc. La fel ca democraţia, e cel mai bun dintre sistemele posibile. Pînă descoperim altul mai bun, speculaţi, speculaţi!

index jpeg 2 webp
Pantofii lui Van Gogh
Este înțelegerea pașnică, în febrila încrîncenare de a nu mai vrea să înțelegi nimic.
p 10 jpg
Boema ca o operă
În opera lui Puccini, marile încercări ale vieții (iubirea și moartea, boala, prietenia) sînt livrate în forma lor epurată, căci personajele le trăiesc boem.
p 11 desen de J  J  Grandville jpg
Paris, ultimii boemi
Cum recunoști azi un boem, la Paris?
image png
În stație la Boema
Pentru Ozun, „stația” boemei trece, așadar, fără să lase urme nici măcar în amintire.
image png
Îndreptar boem
Să reținem amprenta lăsată de acești grozavi pictori asupra istoriei artei, asupra dumneavoastră, asupra mea.
p 13 jpg
Trei roluri ale boemei în cultura română
Fără îndoială, boema e una dintre puterile literaturii și artei asupra societății.
p 14 jpg
Boemul, un desuet?
De aceea, viața boemă a fost și fericit asociată cu aristocrația interioară și eleganța profunzimii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.