Şmecherii, aroganţe, părerisme – mozaic de autosuficienţe autohtone

Publicat în Dilema Veche nr. 687 din 20-26 aprilie 2017
Şmecherii, aroganţe, părerisme – mozaic de autosuficienţe autohtone jpeg

Autosuficiența este un amalgam de nuanțe. Se cuibărește în atitudini care merg de la șmecheria instalatorului pînă la aroganța politicianului. Poate fi motorul unor episoade benigne de obrăznicie, dar poate căpăta implicații maligne asupra unei întregi societăți. În unele cazuri ne poate amuza ca o poveste inedită, bună de postat pe Facebook. În altele, însă, autosuficiența poate fi criminală.

Am ales, așadar, cîteva ipostaze, de la firul ierbii la probleme sociale, de la episoade personale la luări de poziție ale formatorilor de opinie sau ale liderilor politici.

● Un șir prelung de tarabe se întinde în Piața Romană, cu cîteva zile înainte de Paște. Printre brizbizuri cu bijuterii care îți iau ochii cu străluciri false, iepurași de carton, sutiene și chiloți, se află și o tarabă cu icoane și poze înrămate ale lui Arsenie Boca. Costă între 15 și 20 de lei, în funcție de mărime. Poate și de culoare. Vînzătoarea le stropește cu un mănunchi care pare a fi un buchet de busuioc. Nu înțeleg de ce le stropește ca pe niște legături din piață. Zice că e aghiazmă, le sfințește cu aghiazmă din oră în oră. Sau de fiecare dată cînd mai oprește în fața tarabei cîte un credincios. Dacă nu ajung la Biserică, măcar să cumpere, în drum spre casă, de aici, din Romană, ceva sfințit. De ce udă icoanele? Certificat de garanție, îmi rînjește larg și șugubăț. Ce face popa poate face și precupeața, apă să fie.

● Săptămîna trecută, Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică noul proiect al legii vaccinării. Aceasta nu prevede sancțiuni pentru părinți, dacă vor refuza să își imunizeze copii. Cu toate astea, la înscrierea la grădiniță sau la școală, copiii trebuie să aibă documentele care să ateste efectuarea vaccinărilor obligatorii.

Epidemia de rujeolă din România se extinde. Pînă la data de 14 aprilie s-au înregistrat 4793 de cazuri și 21 de decese. Potrivit declarației recente a președintelui Societății Române de Microbiologie și consilier al Ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, creșterea numărului de cazuri este consecința nevaccinării (news.ro). În aceste condiții, epidemia riscă să se răspîndească în toată Europa – avertizează și Centrul European pentru prevenirea și controlul bolilor.

Cu toate că pericolul epidemiei este unul real, grupul antivacciniștilor stă ferm pe poziții, susținînd că vaccinurile sînt criminale, iar una dintre cele mai vocale oponente ale mișcării, Olivia Steer, continuă cruciada sa contra științei și a realității, propagînd curentul antivaccin. În siajul acestor revolte, pe un asemenea site cu sfaturi antivaccin citesc că oreionul poate fi tratat cu whiskey: „Oreionul nu necesită tratament medical. Dacă copilul vostru a făcut oreion, insistați să stea în pat 2-3 zile, hrăniți-l cu alimente ușoare și cu lichide din belșug și folosiți pungi cu gheață pentru a reduce tumefierea glandelor. Dacă durerea de cap e severă, administrați-i cantități foarte mici de whiskey sau acetaminofen. Administrați 10 picături de whiskey la un sugar și pînă la jumătate de lingură la un copil mai mare.“

● Acum cîteva luni am avut probleme cu dușul. Chem instalatorul. Mă întreabă la telefon care e problema, încerc să-i descriu, pe scurt, ca să știe omul despre ce e vorba: se scurge apa pe sub cabina de duș. Vine, se uită la cabină, își scoate șapca, se scarpină în cap, se uită la mine: „Și eu ce trebuie să fac?“ Îngheț, mă bîl­bîi, îi spun: „Păi, dacă mă pricepeam, nu vă chemam“. Oftează și-mi spune, ca și cum mi-ar face un hatîr: „Dacă nu mă ajutați, o să încerc să rezolv eu“. Îmi demontează cabina, se apucă de lucru. După vreo jumătate de oră iese din baie, victorios, ținînd însă în mînă o piesă necunoscută mie. „Gata, domnișoară, v-am rezolvat. Merge acum“. Mă bucur, pe jumătate: dar cu obiectul ăla ce faceți? Îmi spune să stau liniștită. Merge și fără, și oricum n-a mai putut să-l monteze la loc. Dar ce e? O nimica toată, filtrul de miros de la canalizare. Să dau cu un spray, dacă miroase.

● Decorațiile de Paște din Capitală au iscat sute de critici din partea bucureștenilor. Pornind de la lipsa de sens pînă la lipsa de bun gust. Tîrgul organizat în Piața Constituției a adus niște figuri grotești – carul alegoric cu iepurele care mînă o găină a fost printre cele mai mediatizate fotografii. Apoi ghirlandele sărăcăcioase atîrnate prin oraș sau ouăle gigantice. Ca răspuns la critici, Primăria emite un comunicat de presă: „Subliniem că în organizarea acestui eveniment sînt angrenați sute de oameni cu experiență, profesioniști din cadrul instituțiilor Municipalității, dar și colaboratori cu realizări recunoscute în marile capitale ale lumii. În ceea ce privește decorul amplasat în Piața Constituției care a făcut obiectul unor comentarii răutăcioase vă informăm că acesta este realizat de Dragoș Buhagiar, un scenograf de renume internațional“.

Cu alte cuvinte, nu știe țăranu’ ce-i ăla șofranu’.

● Mi s-a întîmplat de curînd să ajung în Vama Veche. Nu mai fusesem de ani buni, dar, fiind în zonă, am vrut să trag cu ochiul, așa, de nostalgie. Mai ales că, fiind aprilie, înainte de Paște, plaja, mă gîndeam, va fi aproape pustie. Am parcat mașina și m-am plimbat pe plajă. Și, cum în apropiere era un restaurant deschis, am intrat. O ultimă cafea înainte să mă întorc spre București. Înăuntru, cîteva mese ocupate. Am comandat o cafea și ceva de mîncare. Luasem deja atitudinea romantică de savurat marea. Primesc cafeaua relativ repede. Mîncarea însă durează. Și durează. La răstimpuri, chelnerul, en passant: vine, acum se face! După vreo oră primesc ceva ars și crud, în același timp. Oftez, sînt în întîrziere, așa că rog chelnerul să-mi aducă nota. Din mîncare ciugulisem cît să-mi spun că e timpul să plec. Apare însă patronul. Nervos, mă ia la rost, pe un ton agresiv, care mă bagă în corzi: de ce n-am mîncat, de ce nu-mi place restaurantul? Inițial mă cam sperii, încerc să zîmbesc împăciuitor și să intru în defensivă. Patronul este din ce în ce mai nervos: este treaba dvs., îmi spune iritat, eu încerc să vă ajut, dar văd că n am cu cine vorbi. Aproape că mă dă afară din restaurant, spunînd că nu trebuie să plătesc nimic. Un gest normal, în orice restaurant, dacă te plîngi de calitatea proastă a serviciilor. Mai puțin atitudinea jignită și agresivă a patronului care, în loc să-și ceară scuze, te boscorodește și te acuză de „fițe“.

● Într-un interviu acordat canalului public de știri ungar M1, Victor Ponta a declarat că în democrațiile post-decembriste, alături de autoritățile politice acționează sisteme paralele de putere. În România, acest sistem paralel fiind alcătuit din organizații neguvernamentale – fostul premier vizînd în special acele ONG-uri finanțate de George Soros, organizații care atacă oamenii politici care cred că deciziile politice trebuie luate mai întîi la nivel național și abia mai apoi la nivelul Uniunii Europene. În ceea ce îl privește, Ponta a susținut, în același interviu, că au existat semne că rețeaua de fundații a lui Soros a fost implicată în mod direct sau indirect în înlăturarea sa. Bineînțeles, declarația fostului premier se leagă de teoria vehiculată de unele televiziuni în timpul demonstrațiilor din iarnă contra Ordonanței 13. Sutele de mii de demonstranți care au ieșit în stradă nu au făcut-o pentru a susține un proces democratic, ci pentru că erau plătiți de Soros.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Ceai verde Foto captură video YouTube dms jpg
Cel mai eficient ceai pentru scăderea tensiunii arteriale, confirmat de specialiști. Aliatul natural în lupta cu hipertensiunea
Află care este cel mai bun ceai pentru scăderea tensiunii arteriale, ce beneficii are ceaiul verde și cum îl poți include în dieta ta zilnică.
Nicușor Dan și CCR FOTO Mediafax
Cine are dreptate în disputa Nicușor Dan vs CCR. Expert: „Să bagatelizezi un principiu liberal atât de important e greu de calificat”
Bogdan Iancu, doctor în drept constituțional și conferențiar la Universitatea București, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, în ce măsură Curtea Constituțională a procedat corect când a respins sesizarea președintelui Nicușor Dan privind unele ambiguități ale „legii Vexler”.
Familia Kennedy Sursa: John F. Kennedy Library / domeniu public
Familia Kennedy: saga unei dinastii între glorie, tragedii și blesteme care încă tulbură America
Familia Kennedy — o dinastie americană marcată de glorie politică și tragedii profunde, al cărei destin continuă să fascineze și să ridice întrebări despre un posibil blestem.
Nicolae Ceauşescu, la Conferinţa Naţională a PCR din decembrie 1977 (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 2/1977)
Îl ai prin casă? Acest obiect din vremea lui Ceaușescu poate valora o mică avere
Deși epoca lui Nicolae Ceaușescu a rămas de mult în urmă, unele obiecte din acea perioadă continuă să atragă atenția colecționarilor. Un exemplu notabil este un album aparent banal, dar care poate aduce posesorului o sumă considerabilă de bani.
Panoramă  Muntele Fiji FOTO Shutterstock jpg
O țară asiatică a creat un birou special pentru a gestiona problemele cu străinii. Motivele din spatele deciziei
Japonia a înființat un birou pentru gestionarea relațiilor cu cetățenii străini, inclusiv turiștii, înainte de alegerile parlamentare de duminică. Problema găsește ecou în țară și se află pe agenda politică.
ochelari magazin optica medicala Foto Shutterstock jpg
Mai este obligat angajatorul să plătească ochelarii angajatului, în contextul măsurilor de austeritate?
Discuțiile legate de obligativitatea angajatorilor de a plăti ochelarii angajaților, în contextul măsurilor de austeritate impuse de Guvern, au luat amploare în ultima perioadă, persoanele interesate întrebându-se dacă este sau nu un beneficiu extrasalarial.
ucraina gif gif
Un clip dramatic arată cât de periculos a devenit câmpul de luptă din Ucraina
Transportul trupelor pe front a devenit la fel de periculos ca menținerea lui întrucât timpul de reacție al dronelor e acum de câteva secunde. E posibil ca ucrainenii să fi găsit totuși o soluție - una la limită, dar care le-ar permite să economisească timp prețios, relatează Euromaidan.
pepeni verzi si galbeni ghimpeteni, olt, iulie 2025   foto arhiva ionut craciun (4) jpeg
Produsul verii, cumpărat de la gheață, aduce profit mai târziu decât se așteptau producătorii. „Am găsit o soluție pentru umbrire”
Unul dintre cele mai cumpărate produse ale verii a fost scos pe piață cu două săptămâni mai târziu decât anul trecut, produsele similare de import afectând profitul fermierilor autohtoni. Va fi în schimb disponibil pentru clienți până aproape de sfârșitul toamnei.
masuri austeritate foto Shutterstock
Lista tuturor măsurilor de austeritate din pachetele 1, 2 și 3. Ce cuprinde reforma administrativă
În ultimele două săptămâni, guvernanții au propus și prezentat o serie de măsuri fiscale, menite să reducă deficitul bugetar și să reorganizeze administrația publică astfel încât să fie reduse drastic cheltuielile statului. Toate aceste măsuri de austeritate sunt cuprinse în 3 pachete.