„Sîntem trădaţi zilnic de autorităţi”

David NEACȘU
Publicat în Dilema Veche nr. 659 din 6-12 octombrie 2016
„Sîntem trădaţi zilnic de autorităţi” jpeg

Ştiţi cumva în cîte ţări aţi călătorit?

Nu am numărat încă, dar mai mult ca sigur e vorba de peste 60 de ţări. Mă uit pe frigider – fac colecție de magneţi –, iar frigiderul meu este „sorcovă“. Am sute de magneţi din toată lumea. Din toate cele șapte continente.

Care ar fi cele mai îndepărtate locuri unde aţi ajuns şi cu ce scop?

Antarctica (am urcat muntele Vinson, cel mai înalt din continentul înghețat); Kamceatka (am urcat muntele Klucev, vulcan activ, cel mai înalt din Europa și din Asia – am fost de două ori, în 2002 și în 2012); Noua Zeelandă (am urcat muntele Cook, unul din cei mai periculoși munți pe care am fost); Papua Noua Guinee (am urcat muntele Carstenz Pyramid, unde am fost luat ostatic de triburile rebele; am negociat cu băștinașii tribului Dani trecerea prin teritoriul lor de la 10.000 dolari la 1600 dolari după patru zile în care m-au ținut dezbrăcat); Bolivia (am urcat muntele Ilimani, unde mi‑au tremurat picioarele de frică, l-am urcat singur).

Care este ţara care v-a impresionat cel mai mult?

Peru. Am fost de 12 ori și, probabil, vara viitoare o să mă întorc din nou acolo. Nu ai cum să nu iubești minunăția asta de țară! Mai ales oamenii, obiceiurile, cultura, mîncarea, munții, istoria. Despre Peru nu poți spune doar cîteva cuvinte!

Care este locul unde v-aţi întoarce oricînd?

Uganda, muntele Ruwenzori (Muntele Lunii), în ianuarie mă duc a opta oară; Grand Canyon (am fost în vara asta), cel mai impresionant monument natural pe care am avut șansa să-l văd în viața mea.

Cît de des călătoriţi în România?

În România îmi încarc bateriile. De peste 25 de ani nu am mai stat un week-end în București. Merg la munte în Piatra Craiului, Bucegi, Făgăraș, Retezat, iar mai nou în Delta Dunării. Este extraordinar de sălbatică, spectaculoasă ca oricare din munți. Delta Dunării este, poate, cea mai frumoasă din lume! Păcat însă că este distrusă vizibil de către incompetența autorităților.

Care este locul din România pe care consideraţi că românii ar trebui să-l cunoască mai bine?

Sînt multe. În primul rînd, munții! Bucegii (doar că trebuie să mergi cu cine trebuie pentru a ți-i arăta), Piatra Craiului, muntele cel mai frumos din lume, după părerea mea. Delta Dunării, poate locul cel mai sensibil pe care îl avem, dar cu o putere de regenerare fantastică. Sînt locuri în țara asta pe care trebuie să le lăsăm copiilor noștri curate și la fel de frumoase cum le-am cunoscut și noi.

Care credeţi că ar fi capitolul turistic în care excelează ţara noastră?

Totul este minunat. Încă! Și munții, pădurile, Delta, satele și, mai ales, mîncarea. Am condus acum cîțiva ani un grup de străini timp de două săptămîni prin munții României. La sfîrșit, acei oameni au recunoscut că, de fapt, sînt ghizi de la diferite agenții din Europa. Văzuseră toată lumea, conduseseră sute de turiști prin locuri din toată lumea, pe toate continentele. Dar ce au văzut și trăit în cele două săptămîni în România a fost unic. Am traversat Bucegii, am coborît în satele dinspre Țara Branului (am dormit prin sate direct în gospodăriile oamenilor), am urcat în Piatra Craiului și de acolo în Făgăraș (am dormit pe la stîne), iar de acolo am plecat cu ei în Maramureș și am traversat în Moldova la mănăstiri. Majoritatea turiștilor străini care vin acum în România sînt aduși de acei ghizi pe care i-am plimbat eu în cele două săptămîni.

Încă excelăm la aceste capitole, dar sîntem trădați zilnic de incompetența, incultura și dobitocenia autorităților! A­tîta timp cît sînt puși în posturi-cheie politruci și neica nimeni, unicitatea acestor locuri dispare încet, dar ireversibil. Eu mă simt trădat zilnic de autorități. Și, la fel ca mine, știu că și tu, și toți cei care iubesc țara asta.

a consemnat Marius CHIVU

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Omul sfințește locul?
Un loc banal, dar cu oameni calzi, primitori, devine în memorie un loc minunat, la fel cum un loc unde am avut experiențe proaste legate de oamenii de acolo se poate transforma într-un loc detestabil. Totuși, ce înseamnă pînă la urmă spiritul locului?
p 10 sus Martin Heidegger jpg
Locul mîndru, locul relevat, locul primit de la primărie
În arhitectură locul construirii este parte în diferite ecuații de ordine; de la căsuța din Pădurea Neagră la templu, de pildă, la Martin Heidegger, considerat inspiratorul unei întregi direcții din arhitectura contemporană.
p 11 Casa lui Marguerite Duras la Neauphle jpg
Turism ficțional
Oamenii dragi care nu mai sînt devin și ei niște personaje ficționale, ca și locurile în care i-am însoțit.
Oprirea, s  Mandrestii Noi, r n Sangerei, Republica Moldova Bus stop, Mandrestii Noi Village, Sangerei District, Republic of Moldova (50098746828) jpg
O capsulă a viitorului
Dar dacă nu am apucat să cunosc o altă Moldovă decît pe cea din copilăria mea și dacă Moldova copilăriei mele e dată uitării, nu e cumva Moldova din mine un fel de capsulă a timpului?
p 12 sus jpg
Pe teren
Așadar, uneori, locul despre care scrii e vedeta, dar – de cele mai multe ori – locul nu poate fi separat de oameni, de poveștile lor, de viața lor. Se influențează reciproc.
p 13 jpg
Tango
Tangoul a fost și opera exilaților. Iar eu de oamenii aceia mă simt legat mai mult decît de oricare alții, chiar dacă nu am fost niciodată nici în Argentina, nici în Uruguay și încă îmi caut curajul să-mi împlinesc destinul de a merge acolo chiar la căderea cortinei.
Sozopol view jpg
Cum ne-am petrecut vacanța de vară – fragmente de jurnal –
Pînă la Histria nu sîntem cruțați aproape deloc, drumul e dur, pietre mici și ascuțite supun pneurile unui atac permanent, dar, cum-necum, reușim să ajungem.
p 14 jpg
Ghid practic: cum să ajungi acasă
Pariul scrisului a apărut de-abia cînd mi-am zis că e cazul să mă implic cu orașul în care m-am născut.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Nu mai citiți nimic!
Noua lege a Educației face cititul opțional, un prim pas înainte de a scoate cu totul educația din școală. În locul reformei, s-a ales abandonul.
3251104421 3a5f60ad8c k jpg
„Porții mici și gustoase”
Oamenii vor continua să citească, dar acea lume veche a dispărut. Hîrtia – dispare. Știrile – dispar.
CeMaFac ro, #TuCeFaciAcum?, taxiuri gratuite jpeg
Ce citesc tinerii adulți între BookTok și wattpad
Știm ce se citește, ce se caută, ce așteptări au și ne-am însușit și un limbaj specific.
p 1 jpg
Liste alternative
Mulți citesc literatura străină în original, în special în limba engleză, chiar și atunci cînd au la dispoziție traducerile românești.
p 12 jpg
Alfabetul imaginilor pentru cultura din spatele blocului
Sînt picături într-un ocean, sticle cu răvașe aruncate-n mare.
p 13 jpg
Gîndirea critică morală și alte fantezii de deșteptat copiii
Cum educăm, cum ne autoeducăm și cum ne lăsăm astăzi educați pentru a ne forma abilitățile morale de mîine?
p 14 jpg
Lecturi alternative din romanul românesc modern
Care ar trebui să fie scopul acestor lecturi formatoare? Să creeze oameni care să funcționeze moral?
Mîntuirea biogeografică jpeg
În capul mesei și în băncile dintîi
Ambiția pare să fie una dintre cele mai dilematice și contrariante trăsături de caracter.
p 10 sus jpg
Jocuri şi poturi ale ambiţiei
Ambiţia devine o poftă de mărire şi faimă pe care nimic nu ar putea-o vreodată ostoi.
Silk route jpg
Ambîț strategic Made in China
Supremația Chinei este pe cît de „inevitabilă“, pe atît de „naturală“.
p 12 jpg
De-a dreapta și de-a stînga ambiției: a plăcea oamenilor sau lui Dumnezeu?
Adevăratul creștin este un străin pentru această lume, adevărata lui țintă fiind viața cerească.
p 10 jos jpg
Scurte considerații psihologice despre ambiția la români
Ambiția nu este pozitivă (bună/funcțională) sau negativă (rea/disfuncțională).
p 1 jpg
Radio Itsy-Ambitsy
„Dacă eu n-am putut, măcar tu să poţi. Răzbună-mă, copile, şi o să fiu fericit. O să pot închide ochii cu inima împăcată.”
p 14 WC jpg
Ieșirea din „Machu Kitschu” / (Supra-)realism socialist
Replica din Bucureşti, realizată în 1951, deşi se aseamănă izbitor ca planimetrie şi tipologie a decoraţiei cu cele de la Moscova, este semnificativ mai joasă decît acestea.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 Ion D  Sirbu jpg
Amicul Dexter & amicul Sinister
Văd în Ion D. Sîrbu un fel de „ambasador” necesar acelora dintre noi care au obosit să tot empatizeze cu colaboratorii Securității.

Adevarul.ro

image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.
image
Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Biserica Reformată a construit în Huedin (judeţul Cluj) o grădiniţă cu predare în limba maghiară. Un reprezentant al bisericii a precizat că grădiniţa a fost construită cu sprijin din partea  statului ungar, dar că va primi şi copii români.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.