Sîntem făcuți din toate vîrstele prin care trecem

Publicat în Dilema Veche nr. 788 din 28 martie - 3 aprilie 2019
Sîntem făcuți din toate vîrstele prin care trecem jpeg

Bunica deșiră un pulovăr vechi și încearcă să facă două gheme colorate. Nu reușește. Deși nu iese din cameră, bunica se rătăcește. Cît nu ne vedem, lianele se îndesesc și se încîlcesc sub fruntea ei creponată. „Pasează-i o banană“, doar asta mai poate să mănînce. I-o dau și ea o înghite ascultătoare. Îmi tremură mîna. Sîntem niște școlărițe rătăcite într-un salon de spital. Îi vorbesc, o mîngîi pe frunte. La ultima noastră întîlnire doar ochii îi rămăseseră bunicii la locul lor, neschimbați. Două cîrlige de rufe care m-au prins și m-au strîns bine. Pentru ultima dată.

Bătrînețea, la fel ca moartea, pare multă vreme ceva ce li se întîmplă doar celorlalți, nu nouă. Nu cred că ești vreodată pregătit pentru neputință și decădere. Unul dintre lucrurile pe care le-am cîștigat călătorind a fost să mă împac puțin cu ideea de bătrînețe. Am văzut că poți să arăți și să te porți și altfel. Că vîrsta a treia e doar o altă etapă a vieții tale. Nu doar un bau-bau oribil și înfricoșător.

În acest Dosar mi-am propus să vorbim despre acestă frică de trecerea timpului, iar noi n‑o să mai fim la fel. Cum tratăm această spaimă și ce putem face? Bătrînețea e acceptare sau pregătire?

Uitați-vă mai atent la părinții voștri, vorbiți cu ei, nu-i lăsați să se simtă singuri. Nu fac parte dintr-o generație norocoasă. Din contră, aș zice, cei mai mulți dintre ei nu s-au mai adaptat niciodată la vremurile care s-au tot schimbat. Nu au făcut mare lucru pentru ei, așa că acum sînt extrem de speriați. De boală, de sărăcie, de neputință. Pentru cei mai mulți, televizorul a rămas singurul prieten de nădejde. Dacă li-l iei, pur și simplu le fuge pămîntul de sub picioare.

Fiți atenți și înțelegători. Pri­viți-i pe oamenii în vîrstă pe care îi întîlniți. Invizibilitatea lor e o condamnare cu care se confruntă zi de zi. Putem trăi mult sau puțin, lumea nu începe și nu se termină cu noi, cei de acum. Sîntem făcuți din toate vîrstele prin care trecem. Din amintirile pe care le strîngem. Să privim în față, drumul acesta e cu sens unic. Nimeni nu scapă și nu poate să aleagă tinerețe fără bătrînețe și viață fără de moarte, din păcate.

Ilustrație de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Nicusor dan ludovic orban   Foto Facebook Ludovic Orban jpg
Primarul Capitalei sprijină candidatura lui Ludovic Orban. „Cu mine la Cotroceni, Nicușor Dan și bucureștenii vor avea un aliat sigur și puternic.”
Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei, a anunțat că primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a semnat pentru susținerea candidaturii sale la funcția de președinte. Orban a subliniat că această semnătură reprezintă acordul pentru candidatură, fără a implica un îndemn de vot.
rusia pensionari/ FOTO:Telegram
„Este o rușine”. Pensionarii ruși, indignați de creșterea cheltuielilor de război
Planul Rusiei de a crește cheltuielile pentru apărare anul viitor „este un scandal”, a declarat marți, la Moscova, Irina, o pensionară în vârstă de 80 de ani, pentru Agenția France-Presse.
fabrica auto industrie auto masini
Cum influențează „bolnavul” Europei industria României. Problemele care ne afectează creșterea economică ANALIZĂ
Agricultura a suferit din cauza secetei, serviciile au probleme, mai ales turismul și IT-ul, construcțiile au scăzut. Rezultatul: creșterea economică redusă la jumătate, conform unei analize.
TOAMNA FRIG CAFEA FOTO PIXABAY
Băutura de toamnă preferată de adolescenți, un risc pentru sănătate. Ce se ascunde dincolo de spumă
Medicii avertizează că băuturile pot conține niveluri ridicate de cofeină, depășind limita recomandată pentru tineri.
criminalisti politia nu treceti jpg
Tragedie în Argeș. Un bărbat de 56 de ani a murit împușcat cu propria armă de vânătoare
Un bărbat din localitatea argeşeană Albota a murit, miercuri seara, împuşcat cu propria armă de vânătoare, poliţiştii efectuând cercetări pentru stabilirea împrejurărilor producerii decesului.
O angajată a DGASPC Suceava a fost rănită după ce un copac a căzut peste ea FOTO Monitorul de Suceava
Accident grav la Suceava. O femeie, rănită după ce un copac a căzut peste ea
O angajată a Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava a fost grav rănită după ce un copac a căzut peste ea în timpul unei lucrări de tăiere a arborilor, efectuate de Primăria Suceava pentru lărgirea căii de acces.
Simona Halep (EPA) jpg
Ce a observat Cristian Tudor Popescu în meciul lui Halep de la Hong Kong: „Pe lângă destule greșeli, am văzut și..”
Cristian Tudor Popescu a lăudat voința Simonei Halep în primul său meci de la turneul WTA din Hong Kong, subliniind determinarea ei de a lupta, chiar dacă se afla sub presiunea fizică.
horoscop png
Horoscop joi, 3 octombrie. Un nativ se confruntă cu alegeri personale dificile, altul are noroc la bani
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru ziua de joi, 3 octombrie, pentru toate cele 12 semne zodiacale.
ianis hagi rangers platformax jpg
Se liniștesc apele pentru Ianis Hagi. Anunțul făcut de Glasgow Rangers
Ianis Hagi și-a regăsit locul la echipa de club.