Sînt un prost

Filip FLORIAN
Publicat în Dilema Veche nr. 308 din 7-13 ianuarie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Prostia e ca peisajul. Se întinde dintr-o zare în alta şi, zilnic, absolut zilnic, se topeşte în întuneric. Asta pentru că oamenii, slavă Domnului, mai şi dorm.

Acum, iarna, nu mă încumet să umblu pe cîmpiile viscolite ale prostiei naţionale, pe dealurile ei îngheţate sau pe crestele ei albe, uneori mai semeţe decît ale munţilor. Mi-e frică să nu deger şi să nu mă rătăcesc. Prefer să stau la gura sobei, împăcat cu propria mea prostie, să mă tot uit la drobul de sare care stă să cadă şi să socotesc (cu beţe de chibrit, în lipsa abacului) de cîte ori, într-un singur an, am dat în gropi. Fudul fiind, sînt gata să şi povestesc cîte ceva. Iată:– În marea mea nerozie, mi-am imaginat că pe un editor îl interesează şi cărţile vrăjite, bijuteriile literare. Prin urmare, în primăvară, am propus editurii X un roman uluitor, al unui scriitor de peste graniţe. Am descoperit însă, de-a lungul a şase luni, prin aburii unor răspunsuri indecise, că negoţul cu cărţi e un negoţ ca oricare altul, în care contează doar banii. Din toamnă, de cînd a aflat că editura Y are de gînd să tipărească acel roman (preţuindu-l cît merită şi purtîndu-se pe măsură), şeful editurii X îşi doreşte cartea, cu patimă. Şi, tot din toamnă, eu privesc la întîmplarea asta ca la poarta nouă.

 – În iunie, cu nesfîrşită neghiobie, am sperat că pe braţul Chilia ar mai putea fi crapii şi somnii de altădată, închipuindu-mi că, la frontieră, se braconează mai puţin decît pe Sulina şi Sfîntu Gheorghe. Cinci zile am pescuit ca în fîntînă. Sub nasul nostru, grănicerii ucraineni tot treceau cu o şalupă albă şi curentau peştele, concurîndu-i aprig pe braconierii autohtoni. Pe mal, noi dădeam cu oiştea în gard.– Un an întreg, ca dinamovist, am crezut că două fosile vii, Zicu şi Prinţu’, vor ieşi din starea de exponate de muzeu şi vor juca puţin fotbal. Sînt sigur că ei, dacă m-ar fi zărit în tribună, un suporter furios printre atîţia alţii, s-ar fi gîndit cam aşa: „ăla-i prost de bubuie“. Şi ar fi avut dreptate.

– Acum, după alegeri, au început deja să mă treacă fiorii: ce-o să ne facem peste cinci ani fără Băsescu preşedinte? Dacă o să se întoarcă Iliescu? Cît de cumplit ar fi dezastrul fără Boc premier? De bine, de rău, mă tratez cu o iluzie. Referendumul. Dacă tot se va îmblînzi textul Constituţiei, n-ar fi şansa noastră, unica, să-i oferim lui Băsescu dreptul la cinci mandate? Zic şi eu, nu dau cu parul.
 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Restaurant - prieteni la masa - mancare - telefon - socializare FOTO Shutterstock
Ieșiri mai puține, așteptări mai mari. Cum s-a schimbat relația românilor cu restaurantele
Piața HoReCa a trecut printr-o mai mare instabilitate în prima jumătate din 2025 comparativ cu 2024, studiile de specialitate arătând că românii ies deja mai rar la restaurant, iar când o fac au așteptări mai mari și vor experiențe memorabile.
Delvine Relin Meringor Facebook jpg
masca de fata, foto shutterstock jpg
Fructul ce te scapă de riduri. E pline de compuși anti-îmbătrânire, precum antioxidanți și vitamina C
Dacă obiectivul tău este să scapi de riduri și totodată să ai o piele sănătoasă și radiantă, avem soluția potrivită pentru tine! Un fruct de pe piață te poate ajuta să-ți îndeplinești visul, fără să mai fii nevoit să aplici pe față chimicale sau alte substanțe nocive care pot irita pielea.
angajam
1 din 4 angajați români vrea să-și schimbe locul de muncă. Care sunt motivele
Un sfert dintre angajații români (26%) intenționează în mod serios schimbarea locului de muncă în următoarele 3 luni, potrivit unui studiu care evaluează reziliența și siguranța psihologică resimțite de angajații români în cadrul companiei pentru care lucrează.
zodii zodie horoscop istock jpg
Zodiile norocoase și protejate de Dumnezeu în iulie. Ies învingătoare din toate greutățile până la final de 2025
Luna iulie aduce o energie astrală specială, cu influențe divine pentru câteva zodii care par să fie în mod clar sub protecția destinului.
Mareșalul Gheorghi Jukov și generalul Ivan Konev, în timpul Bătăliei de la Kursk (© Wikimedia Commons)
G. K. Jukov despre Iosif Stalin și lipsa de pregătire a Armatei Roșii din iunie 1941
Ofensiva germană a început la 22 iunie 1941 și a reușit să dea rezultate deosebite, colosul sovietic având pierderi cumplite și tancurile cruciate au ajuns până la periferiile Moscovei și ale Leningradului.
Palaria Sarpelul  Foto Daniel Guță jpg
Adevăratele comori ale naturii din Munții Carpați: plante aromatice, fructe de pădure și ciuperci căutate vara
Pădurile și pajiștile din Munții Carpați păstrează resurse valoroase: numeroase specii de plante medicinale, fructe de pădure și ciuperci comestibile care pot fi culese în timpul verii.
the cultivation of 5455003 1280 jpg
Ce fel de apă nu trebuie să folosești când uzi grădina. Îți poate strica întreaga recoltă
Pe timp de vară, când ploile sunt rare, grădina de legume are nevoie de atenție specială. Fără suficientă apă, plantele intră rapid în suferință, iar recolta poate fi compromisă. Astfel, udarea grădinii depinde de calitatea apei, frecvență și cantitate, pentru dezvoltarea sănătoasă a culturilor.
Gem de prune  Sursa foto shutterstock 1810091662 jpg
Cea mai bună rețetă de magiun de prune. Ingredientul care o să-ți schimbe total ideea despre acest preparat
Magiunul de prune este una dintre cele mai vechi și mai iubite rețete românești, cu rădăcini adânci în cultura gastronomică a satului.