Sînt o feministă căsătorită!

Irina COSTACHE
Publicat în Dilema Veche nr. 681 din 9-15 martie 2017
Sînt o feministă căsătorită! jpeg

Discursul feminist a criticat ├«ntotdeauna at├«t institu╚Ťia familiei, c├«t ╚Öi ceremonia c─âs─âtoriei. Prima era considerat─â patriarhal─â ╚Öi opresiv─â; a doua ÔÇô conservatoare ╚Öi bazat─â pe tradi╚Ťii sexiste. No╚Ťiunea de familie era ea ├«ns─â╚Öi una limitat─â: uniunea dintre un b─ârbat ╚Öi o femeie ├«n care aceasta din urm─â avea o pozi╚Ťie subordonat─â din toate punctele de vedere. Nu ├«nt├«mpl─âtor, feminismul ╚Öai╚Öoptist a propus chiar abolirea familiei ╚Öi c─âs─âtoriei, acestea fiind considerate a fi total incompatibile cu feminismul.

Femeile care s-au c─âs─âtorit s├«nt pierdute cauzei feminismului? S├«nt acestea victime ale patriarhatului ╚Öi ale practicilor sale? A╚Öa credeam ╚Öi eu ini╚Ťial. Acum cred c─â institu╚Ťia c─âs─âtoriei ne confrunt─â cu idealurile noastre despre feminism, egalitate ╚Öi libertate printr-o munc─â zilnic─â de definire ╚Öi redefinire.

Una dintre erorile pe care le face feminismul care critic─â institu╚Ťia c─âs─âtoriei este c─â acord─â aceea╚Öi importan╚Ť─â acesteia precum conservatorii: o institu╚Ťie central─â, aproape sacr─â, ├«n care intri pentru toat─â via╚Ťa. Pare ceva prea clasic ╚Öi complicat pentru a fi feminist. Dac─â am putea diminua ├«n existen╚Ťa noastr─â zilnic─â alura monumental─â a c─âs─âtoriei, am vedea c─â institu╚Ťia c─âs─âtoriei nu este dec├«t una dintre multele variante posibile. E un tip de aranjament social ╚Öi individual specific, dar nu singurul. La fel cum aceasta, la r├«ndu-i, poate lua diferite forme. ├Äntrebarea poate fi reformulat─â astfel: cum po╚Ťi s─â ai o c─âs─âtorie feminist─â? Altfel spus, cum s─â faci astfel ├«nc├«t toate sferele vie╚Ťii, toate rela╚Ťiile s─â fie bazate pe principiile fundamentale ale feminismului ÔÇô de egalitate ╚Öi respect. Nu e aceasta, de fapt, cu adev─ârat menirea feminismului?

├Än ultimii ani, presiunile sociale pentru c─âs─âtoriile ├«ntre persoane de acela╚Öi sex au nuan╚Ťat foarte mult pozi╚Ťia feminist─â tradi╚Ťional─â cu privire la aceast─â institu╚Ťie. Critica feminist─â ├«mpotriva acestei institu╚Ťii se lovea de cele ale activi╚Ötilor pentru drepturile persoanelor LGBTQIA, care, poate, paradoxal, vedeau ├«n institu╚Ťia c─âs─âtoriei o form─â de ie╚Öire din marginalizarea la care erau supu╚Öi ca indivizi de c─âtre societate. C─âs─âtoria era v─âzut─â ca o form─â de garantare a unor drepturi, dar ╚Öi ca o form─â mai general─â de contestare a unor institu╚Ťii tradi╚Ťionale, precum familia ╚Öi c─âs─âtoria.

Ca feministe, avem de ├«nv─â╚Ťat ceva din acest efort de reg├«ndire ╚Öi reapropiere a familiei ╚Öi a c─âs─âtoriei. C─âs─âtoria, hetero sau nu, nu neag─â principiile feminismului. C─âs─âtoria nu trebuie s─â fie o invita╚Ťie la a fi abuzat─â sau tratat─â prost ╚Öi nici un angajament pentru un program dublu de munc─â pentru femei. C─âs─âtoria nu ├«nseamn─â c─â te la╚Öi exploatat─â ╚Öi dominat─â, nici c─â renun╚Ťi la corpul t─âu sau la pl─âcerile tale pentru a fi la dispozi╚Ťia celuilalt. Dac─â acest lucru se ├«nt├«mpl─â nu este vina rela╚Ťiei, ci a abuzatorului. El trebuie sanc╚Ťionat, nu natura rela╚Ťiei. Consider c─â at├«t c─âs─âtoria, c├«t ╚Öi familia r─âm├«n ├«nc─â un teren de lupt─â pentru feminism.

Dac─â societatea tradi╚Ťional─â stigmatizeaz─â femeile nec─âs─âtorite (mai ales dup─â o anumit─â v├«rst─â), anumite curente feministe par s─â le marginalizeze pe cele c─âs─âtorite (mai ales cu b─ârba╚Ťi). Ambele discursuri s├«nt forme de perpetuare a diferen╚Ťelor dintre femei, de a exlude, de a pune bariere ╚Öi de a lipi etichete. ├Än esen╚Ť─â, o form─â foarte convenabil─â de a emite o judecat─â pe baza unei prejudec─â╚Ťi. Nu e╚Öti mai mult sau mai pu╚Ťin femeie, nu e╚Öti mai mult sau mai pu╚Ťin feminist─â, nici dac─â e╚Öti singur─â, nici dac─â ai intrat ├«ntr-o rela╚Ťie, fie chiar ╚Öi una de c─âs─âtorie.

S├«nt c─âs─âtorit─â de 6 luni, dup─â o rela╚Ťie de-o via╚Ť─â cu acela╚Öi partener-prieten. Dup─â o zi lung─â de plaj─â cu muzic─â retro ╚Öi rememor─âri ale altor vacan╚Ťe petrecute cu tot felul de oameni interesan╚Ťi, ne-am g├«ndit c─â trebuie s─â invent─âm o ocazie festiv─â ca s─â ├«i aducem ├«mpreun─â pe to╚Ťi. Ne-am zis c─â o nunt─â e cea mai bun─â surpriz─â pe care le-o putem face prietenilor, dar ╚Öi nou─â ├«n╚Öine. Am preg─âtit totul ├«ntr-o lun─â ÔÇô o petrecere simpatic─â ├«n gr─âdin─â, cu tot cu invita╚Ťii, rochii, flori ╚Öi fotograf, am primit cadou patru rafturi de c─âr╚Ťi ╚Öi doi pui de pisic─â. De╚Öi nu cred c─â s-a schimbat nimic fundamental ├«ntre noi, uneori ne mai trezim c─â, pentru multe institu╚Ťii, am devenit o nou─â entitate mai credibil─â ╚Öi mai creditabil─â. 

Irina Costache este doctor ├«n Studii de gen ╚Öi ├«n prezent lucreaz─â la ANES (Agen╚Ťia Na╚Ťional─â pentru Egalitatea de ╚śanse).

Foto: Andrei Ivan

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.