Sînt atît de bătrîn, că

T.O. BOBE
Publicat în Dilema Veche nr. 1024 din 23 noiembrie – 29 noiembrie 2023
image

Sînt atît de bătrîn, că am prins vremurile în care oamenii reușeau, cu chiu, cu vai, să trăiască și fără bormașini duminica dimineața.

Sînt atît de bătrîn, că am apucat vremurile cînd fiecare bărbat purta mereu în buzunarul de la spate al pantalonilor un mic pieptăn din metal sau din plastic, pe care chiar îl folosea.

Sînt atît de bătrîn, că l-am văzut pe Erich Honecker pupîndu-se pe gură și cu Gorbaciov, și cu Brejnev.

Sînt atît de bătrîn, că am apucat toate glumele cu vîrsta lui Ion Iliescu în varianta cu Gică Petrescu.

Sînt atît de bătrîn, că am apucat vremurile cînd rîdea toată lumea de tine dacă te mai dădeai pe trotinetă după ce împlineai 6 ani. Poate că astăzi ar putea să pară o bizarerie, însă cel puțin în cartierul unde-am crescut, mijloacele de locomoție cu care te puteai deplasa erau strict reglementate pe vîrste de datina locului. Pe tricicletă te dădeai pînă pe la vreo 3 ani, pe urmă te dădeai pe trotinetă pînă pe la vreo 4-5, pe urmă, dacă părinții erau ceva mai înstăriți, aveai o tricicletă mai mare, cu lanț și pinion, care se putea transforma într-o bicicletă pentru copii pînă în cel mult 8 ani. Dacă nu aveai părinții bogați, poate îți cumpărau o bicicletă de oameni mari ceva mai tîrziu – celebrul Pegas cu șa lungă și coarne înalte, dar și cîte-un Tohan la mîna a doua.

Dar cu trotineta? Cum să mai îndrăznești să pui piciorul pe trotinetă după ce împlineai cel mult 6 ani? Ar fi rîs toată lumea de tine, fiindcă trotineta era simbolul suprem al infantilismului, trotineta era pentru ciutani sau pentru ăia cu care nu se juca nimeni și se dădeau și ei cu ceva, cu o jucărie mai veche, ca să nu se plictisească. Fiindcă, da, sînt atît de bătrîn, că am apucat vremurile cînd ideea de trotinetă era într-atît asociată cu prima copilărie, încît existența unei trotinete pentru adulți părea cam cum ar părea azi ideea unei suzete pentru adolescenți. Iar pe vremea mea coolness-ul ținea de tot ce era asociat cu maturitatea, nu de cele ale copilăriei.

Și, da, sînt atît de bătrîn, că nu mai țin minte cînd am spus ultima dată „pe vremea mea” autoironic.

Pe vremea mea era cool să fii pe picioarele tale, deopotrivă la figurat și la propriu. O spun cu toată rușinea retrospectivă a celui care, din motive pentru care n-am spațiu aici, a fost dus și adus de la școală de cineva din familie pînă inclusiv în clasa a patra. Îmi dau seama că astăzi, cînd puțini mai sînt părinții care să nu-și lase copiii din mașină în fața școlii pînă la 14 ani, dacă nu cumva și mai tîrziu, așa ceva e normal, dar vă rog să mă credeți că îmi venea să intru în pămînt de rușine cînd vedeam că după ore mă așteaptă tataia. Sînt atît de bătrîn, că am răsuflat ușurat cînd, de la 10 ani în sus, am avut voie să mă duc în oraș, la filme, doar cu prieteni de aceeași vîrstă cu mine sau cînd tot doar cu unul sau doi prieteni mergeam, la aceeași vîrstă, la plajă. Cîți n-ar crede azi despre sine că ar fi părinți neglijenți dacă și-ar lăsa copiii la fel de independenți ca părinții generației mele? Sau cîți n-ar crede azi despre sine că își „abuzează” copiii dacă i-ar pune la treburi casnice, dacă de exemplu i-ar trimite să cumpere ceva de la Mega? Cînd ați văzut ultima dată un copil de pînă în 14 ani cumpărînd ceva nu pentru sine, ci pentru acasă? Eu nu mai țin minte. În vremea copilăriei celor din generația mea era uzual să fii trimis după lapte, pîine, parizer, țigări, sifoane, o sticlă de corăbioară ș.a.m.d. 

Și nu doar de expunerea copiilor la contactul cu alcoolul sau cu țigările nu se ferea generația părinților noștri, dar nici de expunerea lor la contactul cu moartea. În cartierul meu era uzual să iasă cineva cu o găină în stradă și să o taie. De asemenea, era ceva uzual ca de Crăciun toată lumea să scoată porcul în fața curții, să-l taie, să-l pîrlească, să-l opărească, apoi să-l tranșeze acolo, sub ochii copiilor. În lumea din care vin, toate lucrurile astea erau firești, pentru că moartea făcea parte din firescul vieții. Era firesc să moară cineva și era firesc să-ți iei copiii la înmormîntări, la rude nu foarte apropiate. Nu era doar permis să ții trei zile mortul în sufragerie, pe masa pentru musafiri, și să vină la priveghi și copiii, era chiar ceva uzual. Cînd aveam 11 sau 12 ani am mers toată clasa la o colegă care murise, i-am înconjurat sicriul, i-am lăsat o floare, apoi am însoțit-o pînă la biserică și, pe urmă, pînă la cimitir. Pe la vreo 7-8-9 ani, bunicul meu mă lua uneori la cimitir, cînd plivea buruienile de pe lîngă cavoul pe care și-l pregătise din timp, și-mi spunea să vin acolo și să vorbesc cu el, să-i mai spun ce-i pe lumea asta, după ce o să moară. De-acolo vin. Toate lucrurile astea sînt firești pentru mine.

Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.

Sînt atît de bătrîn, că am prins bișnița cu bilete de cinema. Iar pe vremea mea, 72% din băieți voiau să se facă cosmonauți.

T.O. Bobe este scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Bilete de sinucigaș (Humanitas, 2022).

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Atac cu rachete Ucraina FOTO Profimedia jpg
Cum motivează Rusia atacul împotriva sistemului energetic ucrainean: „un răspuns la utilizarea rachetelor ATACMS”
Ministerul rus al apărării susține că atacul său masiv împotriva sistemului energetic ucrainean este un raspuns pentru lansarea rachetelor americane ATACMS cu rază lungă de acțiune împotriva unui aerodrom din sudul Rusiei.
Vladimir Putin şi Donald Trump summit G20 FOTO Profimedia
Declaraţia lui Trump care critică folosirea de către Ucraina a rachetelor ATACMS „corespunde” poziţiei lui Putin (Kremlin)
Kremlinul a salutat vineri cea mai recentă declaraţie a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, care se opune folosirii de către Ucraina a rachetelor americane ATACMS pentru atacuri în profunzimea teritoriului rus.
Putin și Xi Jinping FOTO Profimedia
Preşedintele Chinei refuză să participe la învestirea lui Donald Trump. „E o momeală ieftină”
Preşedintele chinez Xi Jinping nu va participa la ceremonia de învestire a preşedintelui ales Donald Trump, care va avea loc pe 20 ianuarie la Washington, potrivit unor surse apropiate ale liderului de la Beijing.
Horațiu Potra. Sursa: Facebook Horațiu Potra
Motivarea Judecătoriei Ploiești în cazul Potra: „Nu există elemente care să indice o tulburare concretă, gravitatea faptei imputate este de nivel redus”
Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Ploieşti, care a respins propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti de arestare preventivă a lui Horaţiu Potra, susține că nu există elemente factuale din care să rezulte o tulburare concretă.
bani euro bancnote ajutoare de stat oferta Foto ministerul finantelor
Datoria externă totală a României a crescut cu 18 miliarde de euro în primele 10 luni
Datoria externă totală a României a crescut cu 18,013 miliarde euro, până la 186,348 miliarde euro, în primele 10 luni ale anului 2024, potrivit Băncii Naţionale a României.
Banner Târg Crăciun
carne porc foto Mediafax jpg
Riscuri pentru sănătate înainte de Crăciun: Ce a găsit ANSVSA în magazinele de carne. Amenzi de milioane de lei
În perioada 10-13 decembrie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a efectuat 1.117 de verificări în supermarketuri şi hipermarketuri. În urma acțiunilor au fost aplicate 395 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 4,24 milioane de lei.
Politisti fac perchezitii la resedintele mai multor persoane implicate in altercatiile violente de sambata, 21 septembrie in orasul Pantelimon  Foto Inquam Photos Octav Ganea (1) jpg
Bărbat reținut după ce postat un video prin care îndemna la revoltă în spaţiul public, nemulțumit de anularea alegerilor prezidenţiale
Un bărbat din judeţul Alba a fost reţinut vineri, sub acuzaţia de instigare publică. El a postat online un film prin care îndemna oamenii să iasă în stradă şi să se revolte, nemulţumit de decizia CCR, de anulare a rezultatului primului tur al alegerilor prezidenţiale.
Ești PFA sau ai venituri din activități independente mp4 thumbnail png
Taxele și impozitele în 2025, pentu PFA și activități independente, explicate de Ioana Arsenie, strateg financiar
Ești PFA sau ai venituri din activități independente? Iată ce datorii ai de plătit în 2025