Sindromul Grinch

Publicat în Dilema Veche nr. 976 din 22 decembrie – 28 decembrie 2022
image

Sindromul tahicardiei ortostatice posturale (POTS) este o afecțiune caracterizată printr-o creștere anormal de mare a ritmului cardiac la ridicarea în picioare. Simptomele pot include amețeli, ceață cerebrală, vedere încețoșată, slăbiciune, oboseală, dureri de cap, palpitații ale inimii, intoleranță la efort, greață, ajungîndu-se pînă la stări de confuzie, tremurături sau chiar leșin. Afecțiunea, ale cărei cauze nu sînt pe deplin cunoscute, este determinată de o creștere bruscă a pulsului, urmată de o scădere direct proporțională a tensiunii arteriale, mecanisme care provoacă o irigare insuficientă a inimii cu sînge – drept care mai este denumită și Sindromul Grinch, după binecunoscutul personaj creat, în anii ’50, de scriitorul american Theodor Seuss Geisel, acea creatură morocănoasă și mereu iritabilă, care avea „o inimă de două ori mai mică” decît a oamenilor.

Bineînțeles, fiind vorba despre o afecțiune medicală, nimeni n-ar vrea să sufere de un asemenea sindrom. Totuși, dacă e să vorbim despre afecțiunile sociale ale vremurilor noastre, lucrurile se mai schimbă – căci de cîțiva ani, pe fundalul unui trend al nemulțumiților, a apărut și această voluptate de a afișa, cît mai public, un comportament de Grinch. 

Precum personajul ficțional, bombănitorii disprețuiesc Crăciunul, acuzîndu-l, în primă instanță, de consumerism. Apoi îl iau la pigulit, comentînd ironic vitrinele împodobite, decorațiunile urbane sau luminițele atîrnate prin copaci – toate acestea, spun ei, fiind de un kitsch colosal, care le lezează sensibilitatea artistică. Urmează acuzele privind injoncțiunile sociale pe care această sărbătoare le presupune căci, susțin ei, trebuie să faci cumpărături, trebuie să faci vizite, să mănînci și să bei peste măsură și, cel mai oribil dintre toate, să faci cadouri, o corvoadă inimaginabilă, căci cadourile sînt inutile – ei, de pildă, n-au primit niciodată un cadou frumos. Unii Grinch, mai elaborați, ajung pînă la argumente ideologice precum incorectitudinea politică (legată, de data aceasta, de simbolurile religioase, care pot leza alte credințe) sau omorîrea planetei, din cauza brazilor tăiați.

Prima oară cînd am cunoscut un asemenea Grinch era prin facultate și țin minte că, aflînd că „urăște” Crăciunul, m-am speriat, apoi m-am întristat, crezînd că această declarație tranșantă este de fapt un mecanism de apărare contra singurătății, de genul strugurilor prea acri. Nu era cazul, nu era o persoană care suferea de depresie sau de singurătate, ci de o acută lipsă de personalitate, pe care și-o masca prin extravaganțe inventate. Avea o nevoie acută de a părea „altfel” decît restul, mai interesantă, mai aparte, mai... vedetă. Căci, fără a confunda depresia de sărbători – care este o afecțiune patologică reală și care rămîne de cele mai multe ori tăcută – cu tînjirea după atenție, vom observa că majoritatea celor care își trîmbițează, ca pe o virtute, disprețul față de Crăciun au nevoie să dea impresia că ei se situează deasupra plebei. Acea plebe care, potrivit lor, nu vede, orbită în goana după cadouri și vrăjită de slogane publicitare, adevărul despre această iluzie a bucuriei care e Crăciunul. 

Curios e că acești bombănitori nu se manifestă de Paște, afirmînd că aceasta este o sărbătoare mult „mai sobră și mai decentă” – deși toate argumentele lor anti-Crăciun pot fi în egală măsură valabile și de sărbătorile pascale: consumerismul, corectitudinea politică și chiar ouăle de ciocolată, acel instrument diabolic de marketing al consumerismului, care, la fel ca brazii de Crăciun, omoară planeta (potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Manchester și publicat în revista Food Research Internațional, care a analizat amprenta de carbon a ciocolatei și celelalte efecte ale ouălor de ciocolată asupra mediului, de la ingrediente și procesul de fabricație la ambalajele de poleială, transformate în deșeuri, toate au un impact devastator asupra mediului).

Dar probabil că există o explicație de ce Grinch apare de Crăciun și nu de Paște. Lăsînd la o parte esența religioasă a acestor sărbători, care ne spune că Paștele este, din punct de vedere al credinței creștine, mai important decît Crăciunul, miezul Crăciunului este, de fapt, despre capacitatea noastră de a ne dărui celor din jur. Este sărbătoarea bucuriei pur umane care îți umple inima atunci cînd reușești să faci fericit pe altcineva. Dar, cum Grinch este o creatură cu o inimă de două ori mai mică decît a unui om, probabil că nu are această capacitate, drept care o neagă și altora. Iar această înverșunare îi face pulsul să crească brusc, în timp ce tensiunea arterială îi scade, iar inima sa mică nu mai primește suficient sînge. Amețește, obosește, devine confuz, iar incapacitatea sa de a se bucura de viață, cum o fac ceilalți, îl irită în așa măsură încît nu mai face nimic altceva decît să bombăne. 

index jpeg 2 webp
Pantofii lui Van Gogh
Este înțelegerea pașnică, în febrila încrîncenare de a nu mai vrea să înțelegi nimic.
p 10 jpg
Boema ca o operă
În opera lui Puccini, marile încercări ale vieții (iubirea și moartea, boala, prietenia) sînt livrate în forma lor epurată, căci personajele le trăiesc boem.
p 11 desen de J  J  Grandville jpg
Paris, ultimii boemi
Cum recunoști azi un boem, la Paris?
image png
În stație la Boema
Pentru Ozun, „stația” boemei trece, așadar, fără să lase urme nici măcar în amintire.
image png
Îndreptar boem
Să reținem amprenta lăsată de acești grozavi pictori asupra istoriei artei, asupra dumneavoastră, asupra mea.
p 13 jpg
Trei roluri ale boemei în cultura română
Fără îndoială, boema e una dintre puterile literaturii și artei asupra societății.
p 14 jpg
Boemul, un desuet?
De aceea, viața boemă a fost și fericit asociată cu aristocrația interioară și eleganța profunzimii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.