Sindromul Calimero

Publicat în Dilema Veche nr. 934 din 3 – 9 martie 2022
Sindromul Calimero jpeg

Te trezești în acorduri de bormașină – vecinii își renovează apartamentul. Durează de cîteva săptămîni. Azi i-a apucat pe la șapte dimineața. Încă o zi proastă. Colac peste pupăză, tot azi ți s-a stricat și robinetul chiuvetei de la baie. Că nu se mai fac lucruri ca altădată. A început să curgă pe lîngă, dar nu poți chema instalatorul înainte să vorbești cu administratorul să oprească apa pe coloană. Doar că administratorul e de negăsit și la administrație nu-i nimeni. În plus nici nu cunoști un instalator bun, ultimul pe care l-ai chemat a lucrat în virtutea principiului „Na-ți-o frîntă că ți-am dres-o“. De cînd ți-a „reparat“ dușul, apa caldă vine cu o presiune de zici că-ți face un favor. Bine, vorba vine „caldă“, că‑i mai degrabă călîie. De-aia ai și răcit și te-ai speriat că ai COVID și ai făcut rapid teste. Și testele alea, după ce că sînt scumpe, cînd îți intră în nas, să scormonească după virus, îți confirmă mai degrabă că n-ai avut noroc în viață, că le simți pînă în creier. Ca să nu mai spui că nici nu-s foarte sigure – trebuie să le repeți și fiecare repetiție costă. De parcă ai fi fabrică de bani. Nici nu-ți vine să te mai bucuri că n-ai COVID, că simți că ai dat banii ăia de pomană. Etc., etc., etc.

În 2017, Saverio Tomasella, doctor în psihopatologie și fondatorul CERP (Centre d’Études et de Recherches en Psychanalyse), identifica așa-numitul sindrom Calimero – referindu-se la acei oameni veșnic nemulțumiți, pentru care singura plăcere în viață pare a fi să se plîngă, tot timpul, de orice și de oricine.

Tomasella a denumit acest sindrom folosind numele personajului principal al unui cunoscut serial italian de desene animate din anii ’60, cu un succes atît de mare la public, încît a fost preluat mai apoi, prin franciză, și în Japonia, sub numele de Karimero. În serial, Calimero era un pui de găină ciufut, care se lamenta întruna de cît este de nedreptățit, atît de semenii săi, cît și de viață, în general.

Și era un personaj simpatizat, pentru că, nu-i așa, la fel ca în viața reală, cei care se plîng au mai întotdeauna de cîștigat – fie că încercăm să-i ajutăm, fie că le tolerăm greșelile în virtutea faptului că nu mai poți blama pe cineva care invocă un necaz, fie el și exagerat.

De altfel, Tomasella identifică trei categorii de oameni care suferă de acest sindrom: unii chiar au mentalitate de victimă (simțindu-se mai tot timpul în inferioritate și nedreptățiți) și au nevoie în permanență de compasiunea altora. Alții doar cerșesc atenția – cînd n-ai cu ce să te faci remarcat, începi să oftezi. Iar alții folosesc văicăreala ca justificare pentru inacțiune, via lene. Tînguirea, folosită fie ca o cîrjă, fie ca un instrument, este însă întotdeauna un mijloc de a manipula. Pe alții, dar și pe tine.

Pe de o parte, psihologii ne încurajează să ne confesăm, să ne plîngem cînd lucrurile nu merg chiar cum ar trebui. Să ții totul în tine este nesănătos, mai ales că neverbalizînd o problemă, ai tendința să o augmentezi. Însă, pe de alta, cînd ajungi să capeți voluptatea jelaniei și să transformi orice inconvenient într-o imprecație divină, lucrurile pot lua o întorsătură destul de periculoasă pentru practicantul bocitului frecvent.

Citat de L’Obs, psihiatrul american Steven Parton confirmă: „Dacă sîntem bîntuiți încontinuu de gîndurile întunecate, sîntem din ce în ce mai înclinați să vedem totul în negru, creînd un cerc vicios de pesimism. (...) Această situație apare atunci cînd sinapsele care reprezintă negativul sînt din ce în ce mai apropiate și devin mai bine conectate între ele decît cele care transmit semnale pozitive. Gîndul care învinge este întotdeauna cel pentru care sinapsele au cea mai mică distanță de parcurs“.

În plus, afirmă psihiatrul, negativitatea pe care o naștem în noi este contagioasă, de vreme ce oamenii au o înclinație către empatie. Cînd cineva îți spune că suferă, îți transmite automat o stare de tristețe. Dar nu este vorba doar despre suferință, ci și de cei permanent nemulțumiți, de cei care critică întruna, orice. „Cînd sîntem în preajma cuiva care experimentează o emoție, creierul nostru încearcă să recreeze acel sentiment, astfel încît să putem înțelege prin ce trece persoana respectivă. (...) Dar există și momente de empatie mai puțin benefice, cum ar fi atunci cînd petreci o seară întreagă cu prieteni cărora le place să bîrfească, să critice, să ia în derîdere orice. (...). Bîrfa este și ea un puternic generator de anxietate.“

La nivel fizic, o stare continuă de nemulțumire eliberează cortizol, cunoscut ca hormonul stresului. Iar cînd nivelul acestuia crește în organism, sistemul imunitar are de suferit și sănătatea devine vulnerabilă – de la căderea părului și obezitate pînă la diabet sau crize cardiace, acestea fiind doar cîteva dintre multele afecțiuni care pot apărea în urma stresului.

Iar cînd trăim într-o societate care ne dă cu adevărat motive de stres, probabil că n-ar fi rău s-o lăsăm mai moale cu micile dramolete și văicăreala din orice. Căci nu orice este o tragedie.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.