Simbol, icoană, idol: disputele metafizice ale Europei

Publicat în Dilema Veche nr. 158 din 15 Feb 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Simbolul reprezintă o achiziţie imemorială a gîndirii religioase. Nici un act de semnificare a transcendenţei nu s-a produs - la Atena, Ierusalim sau Mecca - fără apelul la resursele enorme ale simbolului, înţeles ca matrice discursivă a tăcerilor sfinte. Ceea ce modernitatea contestă în rezistenţa la compromis a simbolului este raţiunea comunicării sale inefabile. Rostind un adevăr dincolo de aparenţe, simbolul descurajează abordarea analitică sau încercuirea semantică vulgară. În cuvintele lui Paul Ricœur: "a vrea să spui altceva decît ai spus, iată funcţia simbolică" (P. Ricœur, Despre interpretare, trad. rom. M. Popescu şi V. Protopopescu, Editura Trei, 1998). Dacă semnul lingvistic participă ostensiv la explicarea lumii, simbolul captează rezonanţe mult mai adînci, încifrînd enigma sau învăluind misterul. Mircea Eliade defineşte simbolistica religioasă drept "rezultat al unei tensiuni existenţiale." (M. Eliade, "Observaţii asupra simbolismului religios," Mefistofel şi androginul , trad. Al. Cuniţă, Editura Humanitas, 1996. Tot despre simbolism, cîteva observaţii generale: vezi M. Eliade, Imagini şi simboluri , Editura Humanitas, 1994; Tratatul de istoria religiilor, 1995.) În sfîrşit, Hans-Georg Gadamer acordă simbolului o "funcţie supleantă" ( Vérité et Méthode, trad. fr. E. Sacré, rev. Paul Ricœur, Paris, Seuil, 1976). Cînd depăşeşte vocaţia fragmentară a citatului sau tezismul unei simple predici, simbolul devine repr

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
Turiștii români vor plăti mai mult dacă merg în Bulgaria sau Grecia. O nouă taxă a fost aplicată de către autorități
O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja ne îndreptăm cu pași tot mai repezi către vacanța de vară. Din păcate, românii care urmează să călătorească cu mașina prin Bulgaria și Grecia tocmai au primit o veste proastă!
Nicușor Dan. FOTO Mediafax Foto / Alexandra Pandrea
Nicușor Dan, după fotografiile postate de Lasconi: „Voi face plângere penală împotriva Elenei Lasconi pentru fals și înșelăciune. Este disperare în sistem”
Candidatul independent la alegerile prezidențiale Nicușor Dan susține joi seară o conferință de presă, ca urmare a postării de către Elena Lasconi a unor fotografii despre care candidata USR spune că demonstrează o întâlnire între Coldea, Ponta și Dan.
index png
Vedeta tv cu care s-a iubit Ștefan Bănică Jr: „Impulsiv, primitiv în relaţia cu o femeie, făcea crize”
Ștefan Bănică Jr., considerat unul dintre cei mai buni artiști ai României, a avut o viață amoroasă destul de controversată. Se află deja la a 3-a căsătorie, însă a avut câteva povești de dragoste cu persoane cunoscute din România. Una dintre iubitele sale din tinerețe a fost găsită moartă în casă.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
A început votul pentru alegerile prezidențiale 2025. Primii cetățeni care vor alege președintele Live Text
Prima secție de votare a fost deschisă joi seară, 1 mai, la ora 22.00, ora României în Auckland, Noua Zeelandă.
INSTANT ILUSTRATIE VOT PARLAMENTARE 23 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Aproape 18 milioane de români au drept de vot la alegerile prezidențiale din 4 mai 2025
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat numărul oficial al alegătorilor înscriși în Registrul electoral pentru scrutinul prezidențial din 4 mai. În total, aproape 18 milioane de cetățeni români au drept de vot, inclusiv peste un milion de români din diaspora.
front jpeg
Atacul de la Smârdan, pictură de Nicolae Grigorescu (© Muzeul Național de Artă al României)
Războiul de Independență al României - marea campanie de la sud de Dunăre
Războiul de Independență al României, care a culminat cu asediul Plevnei din vara și toamna lui 1877, este nu doar prima campanie militară a țării noastre, ci și un teribil de complicat joc diplomatic între două puteri ostile Bucureștiului: aliații ruși și inamicii otomani.
claudiu bleont iulia lazar jpg
Ce diferență uriașă de vârstă este între Claudiu Bleonț și soția lui, Iulia. E cea de a patra nevastă
Claudiu Bleonț, actorul care este aspru criticat după ce și-a umilit fiica la Gala Premiilor Gopo, este o persoană extrem de cunoscută. Este căsătorit cu Iulia Lazăr, alături de care și-a găsit liniștea după trei mariaje eșuate, dar ea alege să fie o persoană discretă. Cu ce se ocupă și ce diferență
Marco Rubio Ucraina Rusia jpeg
Trump îl numeşte pe Marco Rubio consilier pentru securitate naţională
Donald Trump a anunțat că îl va nominaliza ca ambasador al SUA la ONU, în timp ce Marco Rubio va prelua interimar coordonarea securității naționale.