SF-ul din viețile noastre

Publicat în Dilema Veche nr. 1024 din 23 noiembrie – 29 noiembrie 2023
image

Viața unui om se măsoară în multe feluri. Iar în ultima jumătate de secol, schimbările care țin de digitalizare, de tehnologie sînt atît de spectaculoase încît amintirile legate de un telefon fix cu cuplaj sau o cabină telefonică cu fise par deja preistorie. La un moment dat, am plecat cu un taxi spre aeroport. Oră de vîrf, nebunie în trafic – spaima că n-o să ajung la timp m-a făcut să cobor din mașină și să-mi uit mobilul pe bancheta din spate. Am realizat, în secunda următoare, cînd mi-am dat seama de dezastru, că degeaba ajunsesem la timp, că nu puteam să mai plec nicăieri, pentru că „bagajul” meu era în memoria obiectului pierdut. Inclusiv biletul de avion. Ce să faci doar în carne și oase, fără smartphone-ul din dotare, această prelungire a ființei și a conștiinței noastre?

Imaginați-vă, de exemplu, privirile uimite ale unor copii cînd le arăți că există niște cărți ca niște cărămizi, care se numesc dicționare, în care cauți un cuvînt printre alte zeci de mii. Pentru ei, cei născuți în epoca în care „dai search pe net” cînd nu știi ceva, gestul ăsta de a căuta ceva printre pagini îngălbenite, cu scrisul mic, e atît de învechit că devine distractiv. Cum să le explici lor, care au nevoie de imagine pentru orice, că noi am trăit într-o lume în care tot ce vedeam pe un ecran de televizor cu lămpi era alb-negru? Memoria înseamnă contraste, decalaje, adaptare. Lumea ne ia pe sus și ne face martori ai schimbărilor de tot felul. Cîndva, la o întîlnire cu studenții de la Facultatea de Litere, cineva m-a întrebat ce văd dacă mă uit în urmă. Am răspuns, fără să stau pe gînduri, că mă simt norocoasă pentru ce am trăit, că am amintiri și din comunism, că mi-am început adolescența după Revoluție și că am experimentat și tranziția, și lumea nouă. 

Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute, a unor amintiri care devin din ce în ce mai ireale odată cu trecerea timpului. Le mulțumesc invitaților mei pentru mărturiile lor, pentru umorul de a privi înapoi și a povesti despre tot felul de experiențe de viață. (Ana Maria Sandu)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

simion si nicusor jpg
Ce scrie presa rusă despre prezidențialele din România: De la un vot invalidat la o societate divizată
Turul doi al alegerilor prezidențiale a devenit, în mod neoficial, un referendum privind orientarea geopolitică a țării, încrederea în statul de drept și capacitatea României de a rămâne un actor predictibil într-un context regional volatil.
Maria Zaharova FOTO Profimedia
Ministerul rus de Externe respinge acuzația de interferență în alegerile din România: „În primul rând, v-aş ruga să nu numiţi asta alegeri”
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a respins insinuările privind un presupus amestec al Rusiei în alegerile din România.
Luis Montenegro, liderul coaliției Alianța Democrată (AD) FOTO EPA EFE jpg
Alianța de centru-dreapta, proiectată să câștige alegerile legislative din Portugalia
Coaliția de centru-dreapta Alianța Democrată din Portugalia este estimată să obțină cele mai multe voturi la alegerile anticipate de duminică, relatează Politico.
Anunțarea rezultatelor exit-poll în prezența candidatului Nicușor Dan, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Nicuşor Dan: „Una dintre discuţiile pe care o să le am săptămâna aceasta va fi cu Ilie Bolojan”
Nicuşor Dan le-a mulţumit tuturor voluntarilor din echipa sa de campanie şi a declarat că a fost încurajat să lupte de cele aproximativ 2 milioane de români care l-au votat în primul tur al alegerilor prezidenţiale şi l-au trimis în turul al doilea.
Karol Nawrocki Rafal Trzaskowski Slawomir Mentze jpg
Cine este câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale în Polonia. Pe ce loc s-a clasat candidatul susținut de George Simion
Pe 1 iunie, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, Polonia urmează să decidă dacă va rămâne pe calea pro-europeană sau dacă se va apropia de admiratorii naţionalişti ai preşedintelui american Donald Trump.
George Simion și Nicușor Dan FOTO Profimedia
Ce scrie presa internațională despre rezultatele alegerilor din România: „Dacă victoria lui Dan va fi confirmată oficial....”
După închiderea urnelor, marile publicații internaționale precum BBC, POLITICO, Reuters, The Guardian și Sky News au dedicat spații ample desfășurării scrutinului prezidențial din România
front 1 jpg
„Cernobîlul Scoţiei” va fi demolat, după ani de degradare şi incertitudine
„Cernobîlul Scoţiei” va fi demolat, după ani de degradare şi incertitudine
Anunțarea rezultatelor exit-poll în prezența candidatului Nicușor Dan, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Când s-a făcut diferența între Nicușor Dan și George Simion: „Totul s-a decis în ultima săptămână de campanie”
Expertul în comunicare Radu Delicote consideră că diferența între cei doi candidați la postul de președinte s-a făcut în ultima săptămână. Deși tactica celor doi a fost oarecum asemănătoare.
pnl jpg
Reprezentanții PNL îl văd pe Nicușor Dan președinte și după numărarea voturilor. „România a demonstrat că este o țară cu democrație solidă”
Reprezentanții PNL s-au arătat convinși, în cadrul unei conferințe de presă, că Nicușor Dan va câștiga alegerile prezidențiale, și că procentele date de exit-poll-uri vor fi confirmate și de numărătoarea voturilor. Aceștia au apreciat și prezența consistentă a românilor, la vot.