Semafor, pensionar, agent secret, murătură

Publicat în Dilema Veche nr. 641 din 2-8 iunie 2016
Semafor, pensionar, agent secret, murătură jpeg

● Ștefan PLAVITU

Cînd eram mai mic şi lumea mă întreba: ,,Ce vrei să te faci cînd vei fi mare, puişor?“, eu răspundeam că o să mă fac semafor. Era visul meu! Chiar mă supăram cînd oamenii nu mă luau în serios şi îi vedeam zîmbind aşa, cu subînţeles. Iar eu nu glumeam, ştiam că asta îmi doresc şi eram mîndru.

Acum însă, chiar nu ştiu ce să mă fac cînd voi fi mare! M-aş face sportiv, ca să primesc trofee, medalii, aplauze etc., dar nu sînt deloc un atlet profesionist. Ultima dată cînd am încercat să mă dau peste cap, adică luni, mi-am cam spart buza, deci sportul nu e pentru mine o variantă deloc bună.

M-aş face doctor, dar mi se face rău cînd văd sînge. Dacă aş fi marinar, pilot de curse sau avioane, cu siguranţă aş ameţi sau vomita. Am un stomac foarte sensibil. Văd că nu mi se potriveşte cam nici o slujbă. Sînt în impas.

Cred că o să fiu ajutorul lui Moş Crăciun sau lucrător la fabrica de ciocolată a domnului Wonka sau o să mă împrietenesc cu Tom Sawyer sau să fiu un semizeu şi să îl ajut pe Percy Jackson în salvarea Olimpului.

● Florin PARASCHIV

Eu, cînd voi fi bebe mare, îmi doresc să fiu... mic! Vorbesc serios! Adică, tu ai vrea să ai doi metri jumate şi să nu încapi pe uşa coridorului? Să fim sinceri! Dar răspunsul meu nu are legătură cu înălţimea, ci cu faptul că am auzit atîtea despre persoanele adulte... că se plîng de lipsa banilor, a copilăriei etc. Vreau să cred că totul va fi bine şi atunci, dar de ce să nu fim ­mici? Nu avem atîtea responsabilităţi, ne jucăm cînd vrem, trăim pe seama părinţilor, cerem ouă de ciocolată şi primim cîte vrem, ce frumos! Am văzut multe persoane de lîngă mine care tot spun că vor să ajungă la nu ştiu ce şcoală din America sau din alte părţi. Nu am auzit pe nimeni care să spună că vrea să stea unde e, să îşi amintească de lucrurile petrecute cu familia.

În concluzie, eşti mic, vrei mare, eşti mare, vrei mic, şi ăsta este răspunsul!

● Iulia SUBȚIRELU

Ce vreau eu să devin cînd voi fi mare? Sigur nu voi deveni Moş Crăciun, că doar nu locuiesc în Laponia! Nici Iepuraşul de Paşte, că doar nu am urechi de un metru! Şi atunci? O idee genială ar fi să devin renul lui Moş Crăciun şi mi-ar licări nasul mereu… ar fi extraordinar, deoarece l-aş aprinde şi stinge întruna. Miracolul ar fi că i-ar veni factura Moşului, şi nu mamei, care se vaită că e factura prea mare la energie electrică. Nu cred că apuc eu să devin ren, să îmi pun nas care luminează şi tot felul de brizbizuri. La un singur lucru mă gîndesc cu fiori: dacă ajung şaua unei biciclete? Sau, un singur lucru mă mai sperie de moarte… să devin doctor! Ştiu că pe la 7 ani, mă pisa bunica mea să mă fac doctor. Sînge, durere nu-s de mine!

Parcă m-aş face pensionar, dar cu pensie mare! Dar şi aici e ceva ce nu îmi place din mica mea experienţă de la bloc: babe care bîrfesc toată ziua în cartier, ştiu încă de azi ce va găti mama mîine, sorb din cafeaua aia de parcă e supă! Dar, totuşi, nu aş face nimic! Asta e partea plină a ceaiului... pardon, a paharului (greşeală intenţionată), dar nu vreau să mă mişc cu 1 km/oră.

Aş putea să mă fac... musafir! Că nu ai decît grija unui mic cadou adus gazdei. Sau aş putea să mă fac om mare. Că, oricum, atunci îmi voi dori să fiu copil! Contradicţii!

● Răzvan FIRCOIU

Visul meu este ca, atunci cînd voi fi mare, să devin pilot de avion. Aş vrea să fac toate acele acrobaţii pe care le-am văzut executate de piloţi în urmă cu un an la Ziua Aviaţiei Române, pe 20 iulie. Mi-au plăcut mai ales avioanele de vînătoare, care au făcut tot felul de acrobaţii aeriene, cucerind cerul şi lăsînd plini de uimire oamenii care priveau. Dar, pentru a reuşi să fac toate aceste lucruri frumoase, va trebui să învăţ bine şi să fiu îndrumat de un profesor-instructor. Aş vrea să ajung un pilot bun, urmînd Facultatea de Aviaţie, şi să pot duce la destinaţie cu succes pasagerii în toate colţurile lumii. Cred că este un sentiment de satisfacţie cînd oamenii îţi mulţumesc aplaudîndu-te la sfîrşitul călătoriei pentru că ai reuşit să-i duci cu bine la destinaţie! Am văzut acest lucru cînd am mers cu părinţii mei la Barcelona şi, după aterizare, pasagerii au aplaudat pilotul. Pînă atunci voi mai exersa cu... avioane de jucărie, prefăcîndu-mă încă de pe acum că sînt pilot.

Cînd nu sînt atent, mama îmi spune, glumind, că sînt... cu capul în nori! Cînd voi fi pilot, chiar voi fi cu capul în nori!

● Daria GHICA

Să mă gîndesc... gata... ştiu, pot să mă fac televizor! Eu vorbesc foarte mult de îi înnebunesc pe toţi, aşa că deja sînt televizor! Ar trebui să mă gîndesc la altceva. Pot să mă fac un bec. Se aprinde mai mereu, deci are multe idei. Pot să mă fac şi o geantă, dar postul este luat de hamsterul meu, care este atît de împrăştiat, ca geanta unei femei. Pot să mă fac o prinţesă care îşi aşteaptă prinţul, un fel de Romeo și Julieta în varianta fericită şi românească, adică eu stînd pe un tron, alegînd prinţul, cu pletele bălaie şi ochii albaştri.

Lăsînd la o parte gluma, eu îmi doresc să fiu mamă, bunică, străbunică, străstrăbunică. Dar mai ales mamă, este meseria pe care aproape toate femeile o au, o putem numi banală, dar nu este. Îmi doresc să mă fac şi fotograf, scriitoare, dar şi voluntară pentru copiii cu dizabilităţi. Sau antrenoare de tenis...

● Andrada PĂUNOIU

Hmmm... Bună întrebare! Cînd o să fiu mare, vreau să mă fac… o murătură. Probabil acum vă întrebaţi „de ce?“. Vreau să mă fac o murătură, fiindcă o murătură are o viaţă atît de interesantă. Gata cu gluma! Am vrut să vă distraţi aşa un pic, dar, ca să știți, eu nu vreau să mă fac o murătură, ar fi chiar bizar. Eu, cînd voi fi mare, aş vrea să mă fac cîntăreaţă, fiindcă îmi place muzica, şi să cînt.

● Bianca BRABETE

Cînd voi fi mare, vreau să mă fac detectiv. „De ce?“ – vă întrebaţi voi. Aş vrea să îl am ca partener pe Scooby Doo, cel mai faimos cîine-detectiv din lume! Şi nu numai de aceea, vreau să văd în realitate cum se face el săgeată cînd vede pe cineva. Al doilea motiv pentru care vreau să mă fac detectiv este ca să-l fac pe Sherlock Holmes să se zvîrcolească în mormînt de ciudă că voi fi un detectiv mai bun decît el. Diferenţa dintre mine şi tine, Sherlock Holmes, este că mie îmi stă mai bine cu basca de detectiv şi logic că o să pot să rezolv cazurile mai repede ca tine, deoarece eu am Internet şi GPS. Alt motiv pentru care vreau să mă fac detectiv este că o să pot merge într-o multitudine de locuri, dacă ajung un detectiv bun, ceea ce e logic, doar ştiu să enervez oameni! Şi să presupunem că nu ajung în alte ţări, o să-l bat la cap pe şeful meu pînă mă trimite să rezolv cazuri mai importante decît „Du-te şi investighează cine i-a ­luat ouăle doamnei Mimi.“

● Claudiu SICHIGEA

Cînd voi fi mare, vreau să fiu agent secret! Dar nu orice fel de agent secret, ci unul cu puteri de Superman, care trage cu pînze şi are un ciocan foarte greu.

Cînd voi fi agent secret, voi avea doi coechipieri, Unchiul Bunic şi Tigroaica Realistică Zburătoare. Noi trei îi vom învinge pe Loki, Domnul Gus, Pizza Steve şi cel mai diabolic, Doctorul Octopus, zis şi Doctorul Opt Picioruşe.

O să am o scobitoare pe post de pistol şi o perucă pe post de telefon. Eu, Monsieur Claude, împreună cu unchiul Bunic şi Tigroaica Realistică Zburătoare vă vom apăra!!!

● Daniel SASU

Încă de mic am fost un mare iubitor de animale. Îmi părea foarte rău cînd vedeam cîte un pui de cîine sau de pisică abandonat sau cîte unul suferind după vreun accident de maşină. Acest lucru a făcut ca visul meu să fie a deveni medic veterinar, atunci cînd voi fi mare.

În primul rînd, mi-am cumpărat doi cîini, un motan şi doi iepuraşi de companie. Toţi erau ca nişte mici ghemotoace de blană, pufoşi şi cu ochi blînzi. Pe măsură ce-i hrăneam şi îi îngrijeam, fiecare după necesităţile lor, am început să învăţ şi cîte ceva despre evoluţia lor, despre bolile pe care le pot lua de oriunde şi despre tratamentele necesare. Periodic mergeam la medic pentru vaccinurile căţeluşilor şi ale motanului meu, pe nume Felix. Acolo am văzut o pisică, tocmai i se făcuse o operaţie la o lăbuţă, un căţeluş cu lăbuţele din faţă înfăşurate în atele, fiindcă un om rău i le rupsese. Îmi plăceau grija şi bunătatea cu care medicul îi îngrijea şi ce frumos vorbea cu ei, iar aceştia îl priveau mieros şi parcă erau nişte copilaşi care așteptau să fie alintaţi. Am petrecut cîteva ore cu domnul doctor vorbind despre această meserie plină de sacrificii, în lumea celor… care nu cuvîntă.

● Maria IORGULAN

Hmmm… Dacă aş fi un judecător, atunci tot ce aş face ar fi să bat cu ciocănelul în masă… deci pică! Un bucătar iscusit, dacă m-aş face, aş găti pentru oaspeţi, dar eu nu aş putea mînca, ceea ce nu e corect. Să vedem… dacă un spion aş fi, sau un agent secret… dar deja v-am zis, aşa că nu mai e o opţiune! Aaaa, ştiu! Dacă m-aş face pilot, aş putea zbura, dar trebuie să transport pasagerii… of! Dar, ca detectiv, aş găsi indicii şi aş rezolva mistere, dar e prea obositor. Un doctor… singurul dezavantaj e că mie nu-mi place să văd sînge! Un model, doar că ar trebui să mă plimb şi să mă plimb… şi aş obosi. Şi un economist sau informatician dacă aş fi, aş lucra într-un birou toată ziua.

Eu ştiu că mai am timp să-mi aleg meseria şi, oricare va fi ea, va fi alegerea mea. Pînă atunci, vă sfătuiesc să fiţi copii şi să nu uitaţi niciodată de copilărie, fiindcă ea e cea mai importantă.

● Geanina OPREA, profesoară la clasa a V-a, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrîn”, Rîmnicu Vîlcea

Ce vreţi să deveniţi cînd veţi creşte? Orice! Sînteţi liberi să visaţi, să speraţi, să iubiţi! Să călătoriţi liber oriunde şi oricînd. Sunteţi liberi să vă imaginaţi spion, poliţist, semafor, doctor, marinar, pilot de curse sau avioane, ajutorul lui Moş Crăciun sau lucrător la fabrica de ciocolată a domnului Wonka, agent secret, sau unul cu puteri de Superman, care trage cu pînze şi are un ciocan foarte greu, murătură, șoaptă interioară, detectiv sau... copil! Frumos! Vreau să devin copil! Cred că fiecare adult poartă în suflet această dorinţă... ascunsă.

Vă doresc din suflet să vă urmaţi visul, să credeţi în voi, să adormiţi visînd la tărîmuri magice, populate cu lumini, umbre şi mistere, să vă hrăniţi cu aventurile personajelor îndrăgite, dar, mai ales, să vă trăiţi propria poveste! 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Călin Georgescu pe un cal alb Foto Călin Georgescu   Youtube jpg
La ferma de cai din Ciolpani s-a așternut liniștea, la o săptămână distanță de la întâlnirea dintre Georgescu, Potra și Sechila
Ferma de cai de la Ciolpani a devenit cunoscută după ce pe 7 decembrie 2024, la o zi după anularea alegerilor prezidențiale, a avut loc aici o întâlnire la care au participat Horațiu Potra, Eugen Sechila și Călin Georgescu.
Fursecuri cu cafea  Sursa foto shutterstock 2184164871 jpg
Prețurile cafelei, nivel fără precedent în ultimii 50 de ani. Avertismentul specialiștilor
Preţul cafelei arabica pentru livrarea în martie a atins un maxim istoric de 348,35 cenţi pe livră marţi, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 50 de ani. Deşi contractele au pierdut o parte din câştiguri ulterior, acestea rămân cu 70% mai mari decât la începutul anului.
image png
Cum i-a explicat Cristina Cioran fiicei sale că urmează să mai aducă pe lume un copil. Micuța de numai 3 ani, reacție neașteptată
Cristina Cioran se pregătește să devină curând mamă pentru a doua oară. În toată această perioadă nu-l poate avea alături de Alex Dobrescu din cauza ordinului de protecție, dar de un mare ajutor este Ema, fiica celor doi. Cum își ajută micuța mama în perioada sarcinii?
ochi albastri jpg
Ochii albaștri nu sunt ceea ce par. Adevărata poveste a culorii care, de fapt, nu există
Ochii albaștri, adesea considerați un simbol de frumusețe sau unicitate, nu sunt ceea ce par. Conform cercetătorilor, nu există pigment albastru în ochi, iar culoarea este doar o iluzie optică creată de modul în care lumina interacționează cu structura irisului.
Atac cu drona in Rusia jpg
Atac masiv al ucrainenilor pe teritoriul Rusiei. Dronele au lovit în timpul nopții mai multe obiective de infrastructură
Dronele ucrainene au efectuat mai multe atacuri în interiorul Rusiei în noaptea de vineri spre sâmbătă, inclusiv asupra unei infrastructuri de stocare a combustibilului din regiunea Oriol, din centrul Rusiei, provocând un incendiu şi spargerea geamurilor caselor din zonă.
moneda jpeg
O monedă specială va fi lansată de BNR! Este din aur și se vinde cu o sumă impresionantă
Vești bune pentrru colecționarii de monede din țara noastră! În cursul zilei de luni, Banca Națională a României urmează să lanseze în circuitul numismatic o piesă rară, valoroasă, cu o însemnătate aparte!
Ploaie Autostrada jpg
Vremea sâmbătă, 14 decembrie. Sunt anunțate ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță ploi și ninsori în mare parte din țară. Temperaturile maxime se vor situa sâmbătă, în general, între 1 şi 8 grade.
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
Cadou de la CFR, de sărbători: călătorii cu trenul, mai scumpe, din 15 decembrie. Care sunt noile prețuri
Biletele de tren vor fi mai scumpe, anunță CFR Călători. Data de la care se va aplica majorarea este de 15 decembrie, odată cu intrarea în vigoare a noului Mers al Trenurilor.
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg