Secretul stă la primărie

Florin ONCESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 964 din 29 septembrie – 5 octombrie 2022
image

Pandemia m-a împiedicat să vin trei ani la rînd acasă. În prima jumătate a lui 2020, am avut niște probleme medicale care m-au incomodat mai mult decît restricțiile aduse de pandemie. În vara lui 2020, n-am avut cum să particip la înmormîntarea mătușii care, în interiorul numeroasei familii din partea mamei mele, funcționase ca un centru de comunicare deschis non-stop. După aceea s-a cam lăsat tăcerea. A urmat nebunia suscitată de apropierea alegerilor din SUA și de cultul creat în jurul lui Trump. Crime cu substrat rasist, statui devastate, înjurături în grupurile de Facebook ale românilor din Statele Unite și Canada, opinii anapoda în presa din România, în articolele celor supranumiți, cu un deceniu în urmă, reprezentanți ai noii drepte. În 2021, degradarea situației pieței de muncă ne-a silit – și-mi includ aici și nevasta –să ne schimbăm domiciliul de trei ori, mai întîi din SUA în Canada și înapoi, apoi dintr-un stat al SUA într-altul. Între timp, am avansat în vîrstă de la 59 de ani la 62 și am devenit un maniac al mersului pe jos. Seară de seară, după programul ingineresc, cu viteza mea maximă de mers, parcurg patru ori cinci kilometri. Urmărirea știrilor, inclusiv a celor din și despre România, postările și împărțirea de like-uri pe Facebook, lecturile (fără „ba chiar și”) au devenit, toate, mai puțin importante, deseori mă culc sărind peste ele. Am făcut această introducere pentru a arăta că motive de a vedea România altfel decît obișnuiam am tot avut.

Am revăzut-o în primele două săptămîni din iulie. Am povestit, într-un articol apărut tot în Dilema veche, cum am fost jefuit de agenția de închiriat mașini de la Otopeni. Am aflat de țeapă în ziua plecării, de-aia consider că o descriere corectă a vacanței mele în România ar fi: două săptămîni minunate, încheiate cu o poveste de groază. Sigur, e o exagerare, se putea și mai rău, mă putea mînca un urs, de exemplu, unul de felul celui văzut de mine pe cînd conduceam mașina pe 1A, șoseaua dintre Brașov și Ploiești, cu trecere prin Cheia. Deosebirea ar fi fost că, spre deosebire de agenția de pungași, ursul nu alege cu predilecție români cu domiciliul în străinătate.

În România, m-am ocupat, vrînd-nevrînd, cu colecționarea de faze și impresii, să le spun ilustrate. Dau numai una, pentru că are o oarecare atingere cu povestea de la Otopeni. Una cu un restaurant pescăresc, pe malul mării, la Agigea. În meniu, vreo cinci tipuri de saramură, între 50 și 80 de lei. Un platou uriaș, care ar fi putut îndestula el singur cinci meseni, cîți am fost, cu de toate, pește mic și pește mare, icre, rapane (o specie de melci marini) etc., la peste 800 de lei, dar n-am plătit noi, că am rude „potente”. Mese sub baldachine, o armată de ospătari cu ochii pe noi, cîțiva pakistanezi printre ei, muzică discretă, o miniformație bărbat-femeie, el pian, ea voce, apoi numai ea, și pian, și voce. Restaurantul e al primarului din Agigea, mi-a spus văru-meu. Cîteva zile mai tîrziu, la telefon, i-am spus că mi-a plăcut acolo, sigur, dar că nu înțeleg de ce proprietarul nu ar putea fi altul decît primarul. Văru-meu i-a ținut partea, omul fusese proprietarul restaurantului încă înainte de a fi devenit primar.

Și care-i legătura? Păi, e primarul. Agenția de închiriat mașini Teamnet Asig SRL, de la Otopeni, jefuiește români cu domiciliul în străinătate de cel puțin doi ani, de cînd a apărut un articol documentat despre fraudele ei în ziarul Libertatea,și primarul de-acolo nu știe și nu face nimic? Tot nu se vede legătura. Așa-i, cei doi primari nu seamănă deloc, o demonstrează Internetul. În timp ce primarul de la Agigea e pesedist, cel de la Otopeni e penelist. În timp ce primarul de la Agigea e în funcție din 2008, cel de la Otopeni e din 1996. În timp ce primarul de la Agigea era dat în judecată încă din ianuarie 2022, pentru abuz în serviciu și un prejudiciu de aproape patru milioane de euro, cel de la Otopeni a fost plasat în arest la domiciliu abia în septembrie 2022, pentru abuz în serviciu și plăți ilegale pentru lucrări fictive. Și lista de deosebiri poate continua, cred. Dar nu despre asta trebuia să vorbesc. Așa că revin la ceea ce am vrut să spun cu adevărat: România e tot frumoasă, dar data viitoare mă plimb prin ea cu trenul.

Florin Oncescu este scriitor și inginer de aeronave. A plecat din România în 1995.

Foto: wikimedia commons

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Dar dacă ești tînăr, sărac și bolnav?
Salvează tinerețea – vîrsta la care se spune că poți orice – chiar orice nenoroc sau chiar orice nefericire?
p 10 jpg
Povara tinereții
Copilăria se încheie, adesea, abrupt, după o vacanță de vară – tinerețea se consumă lent, se îngemănează cu bătrînețea firesc, insesizabil.
16781709398 92dac8f6bb c jpg
Primăvară în decembrie
„Femeile au devenit mai puțin interesate de machiaj și mai mult de frumusețea în ansamblu, cea care radiază din interior spre exterior, spre ideea de wellness.”
p 11 jpg
Note despre „încă”
De-ar fi să trebuiască să cred totuși în ceva și tot n-aș (putea) crede în Dumnezeu! Intuiție, vanitate, consolare – ține aceasta de vîrstă?
p 12 jpg
Tinerețea are coloană sonoră
Sînt părți de suflet în legătură cu care vom fi mereu subiectivi.
640px Pierre Auguste Renoir The Boating Party Lunch jpg
Simțire și nepăsare
Se spune că tinerețea, la fel ca și copilăria, nu e conștientă de ea însăși, că abia mai tîrziu ajungi să ți le amintești cu nostalgie și să le apreciezi adevărata valoare.
p 13 jpg
Oase ușoare ca ale păsărilor
Îi privesc atentă pe oamenii foarte tineri.
2722374996 d24e7fdf0e c jpg
Tinerii bătrîni și bătrînii tineri Cum mai măsurăm tinerețea?
Cred că merită să pledăm și, mai mult, e destul de limpede faptul că nu există o compartimentare netă a tinereții și a bătrîneții dată de vîrste și condiții, ci ele există simultan, în orice moment al vieții.
50294010101 132de799e7 c jpg
Anii ’90
Anii ’90 s-au încheiat pe 31 decembrie în Piaţa Revoluţiei, cînd deasupra noastră şi sub egida PRO TV-ului s-a înălţat un înger kitsch.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Învățături fără dezvăț
Trăim o vreme în care toți credem cu tărie că educația este esențială.
p 10 credit C  Hord jpg
p 11 credit C  Hord jpg
Pedagogia juridică între învăț și dezvăț
Avizele Consiliului Legislativ, în măsura în care ar fi urmate, sînt o bună premisă pentru creșterea calității legilor adoptate de Parlament.
p 13 credit C  Hord jpg
Seducția. Didactica nova?
Profesorul trebuie să fie el însuși seducător.
p 14 credit C  Hord jpg
Nu mai mîngîiați cercul!
Orice rol este făcut dintr-o continuă modelare a sensibilităţii interioare.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Jurnal de glande și hormoni
Glandele endocrine și hormonii sînt o bună metaforă a importanței lucrurilor „mărunte”.
DS jpg
Minunatele isprăvi ale Adrenalinei (basm suprarenal)
Avea în ea atîta energie fata asta cît să transforme repausul într-un motor puternic.
640px Human mind, Human Universals png
p 11 sus jpg
Despre iubire, cu rigla si compasul. O încercare de endocrinologie euclidiană
Omul de știință stă drept, rezistă seducției misterioase și pune problema clar: în ce constă chimia acestei biologii?
p 12 sus jpg
Despre iubire și alte droguri
Iubirea romantică motivează o serie nesfîrșită de alegeri individuale și joacă un rol fundamental în elaborarea planurilor noastre de viață.
p 13 Hans Holbein, Henric al VIII lea WC jpg
Hormonii: „dirijorii” lichizi care ne schimbă corpul fizic și istoria
În epoca de formare a operei italiene, rolurile feminine erau interpretate de bărbați castrați, deveniți astfel eunuci.
640px Bloodletting 1 298x300 jpg
Profilul hormonal
Hormonii îți schimbă comportamentul sau comportamentul îți modifică profilul hormonal?
All Art is Erotic (Unsplash) jpg
Avem erotism în arta românească?
Cum rămîne totuși cu senzația că eroticul și erotismul au ocolit arta românească?
E cool să postești jpeg
Logica bunului-simț
De ce este logic să avem bun-simț chiar într-o societate care își pierde din ce în ce mai mult această noțiune?
p 10 jpg
Drumul în sus
E adevărat că bunul-simț nu poate fi construit fără simțul comun.

Adevarul.ro

GYORPLUSZ jpg
Presa maghiară, cucerită de fanii Rapidului la meciul cu Gyor. Cum i-a comparat cu fanii Japoniei de la Mondial
Presa maghiară a fost impresionată de comportamentul fanilor giuleșteni din timpul partidei dintre Gyor și Rapid, încheiată cu scorul de 32-30, în grupa B a Ligii Campionilor la handbal feminin.
7538113 jpg
B-21 Raider – bombardierul care lovește oriunde în lume a fost lansat VIDEO
Primul avion de generația a VI-a de serie din lume, noul bombardier intercontinental cu capabilități stealth (invizibil pentru radar) B-21 Raider a fost dezvăluit publicului în urmă cu câteva zile de producătorul Northrop Grumman și beneficiarul US Air Force.
Oraș plutitor Foto AT Design Office via The sun webp
Planuri uimitoare pentru un oraș plutitor, cu străzi subacvatice. Unde ar urma să fie construit cel mai ambițios proiect din istorie
Planurile pentru un proiect de oraș plutitor pe apă în largul coastelor Chinei ar fi, dacă ar fi construit, cel mai ambițios proiect urban din toate timpurile.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.