Secretul stă la primărie

Florin ONCESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 964 din 29 septembrie – 5 octombrie 2022
image

Pandemia m-a împiedicat să vin trei ani la rînd acasă. În prima jumătate a lui 2020, am avut niște probleme medicale care m-au incomodat mai mult decît restricțiile aduse de pandemie. În vara lui 2020, n-am avut cum să particip la înmormîntarea mătușii care, în interiorul numeroasei familii din partea mamei mele, funcționase ca un centru de comunicare deschis non-stop. După aceea s-a cam lăsat tăcerea. A urmat nebunia suscitată de apropierea alegerilor din SUA și de cultul creat în jurul lui Trump. Crime cu substrat rasist, statui devastate, înjurături în grupurile de Facebook ale românilor din Statele Unite și Canada, opinii anapoda în presa din România, în articolele celor supranumiți, cu un deceniu în urmă, reprezentanți ai noii drepte. În 2021, degradarea situației pieței de muncă ne-a silit – și-mi includ aici și nevasta –să ne schimbăm domiciliul de trei ori, mai întîi din SUA în Canada și înapoi, apoi dintr-un stat al SUA într-altul. Între timp, am avansat în vîrstă de la 59 de ani la 62 și am devenit un maniac al mersului pe jos. Seară de seară, după programul ingineresc, cu viteza mea maximă de mers, parcurg patru ori cinci kilometri. Urmărirea știrilor, inclusiv a celor din și despre România, postările și împărțirea de like-uri pe Facebook, lecturile (fără „ba chiar și”) au devenit, toate, mai puțin importante, deseori mă culc sărind peste ele. Am făcut această introducere pentru a arăta că motive de a vedea România altfel decît obișnuiam am tot avut.

Am revăzut-o în primele două săptămîni din iulie. Am povestit, într-un articol apărut tot în Dilema veche, cum am fost jefuit de agenția de închiriat mașini de la Otopeni. Am aflat de țeapă în ziua plecării, de-aia consider că o descriere corectă a vacanței mele în România ar fi: două săptămîni minunate, încheiate cu o poveste de groază. Sigur, e o exagerare, se putea și mai rău, mă putea mînca un urs, de exemplu, unul de felul celui văzut de mine pe cînd conduceam mașina pe 1A, șoseaua dintre Brașov și Ploiești, cu trecere prin Cheia. Deosebirea ar fi fost că, spre deosebire de agenția de pungași, ursul nu alege cu predilecție români cu domiciliul în străinătate.

În România, m-am ocupat, vrînd-nevrînd, cu colecționarea de faze și impresii, să le spun ilustrate. Dau numai una, pentru că are o oarecare atingere cu povestea de la Otopeni. Una cu un restaurant pescăresc, pe malul mării, la Agigea. În meniu, vreo cinci tipuri de saramură, între 50 și 80 de lei. Un platou uriaș, care ar fi putut îndestula el singur cinci meseni, cîți am fost, cu de toate, pește mic și pește mare, icre, rapane (o specie de melci marini) etc., la peste 800 de lei, dar n-am plătit noi, că am rude „potente”. Mese sub baldachine, o armată de ospătari cu ochii pe noi, cîțiva pakistanezi printre ei, muzică discretă, o miniformație bărbat-femeie, el pian, ea voce, apoi numai ea, și pian, și voce. Restaurantul e al primarului din Agigea, mi-a spus văru-meu. Cîteva zile mai tîrziu, la telefon, i-am spus că mi-a plăcut acolo, sigur, dar că nu înțeleg de ce proprietarul nu ar putea fi altul decît primarul. Văru-meu i-a ținut partea, omul fusese proprietarul restaurantului încă înainte de a fi devenit primar.

Și care-i legătura? Păi, e primarul. Agenția de închiriat mașini Teamnet Asig SRL, de la Otopeni, jefuiește români cu domiciliul în străinătate de cel puțin doi ani, de cînd a apărut un articol documentat despre fraudele ei în ziarul Libertatea,și primarul de-acolo nu știe și nu face nimic? Tot nu se vede legătura. Așa-i, cei doi primari nu seamănă deloc, o demonstrează Internetul. În timp ce primarul de la Agigea e pesedist, cel de la Otopeni e penelist. În timp ce primarul de la Agigea e în funcție din 2008, cel de la Otopeni e din 1996. În timp ce primarul de la Agigea era dat în judecată încă din ianuarie 2022, pentru abuz în serviciu și un prejudiciu de aproape patru milioane de euro, cel de la Otopeni a fost plasat în arest la domiciliu abia în septembrie 2022, pentru abuz în serviciu și plăți ilegale pentru lucrări fictive. Și lista de deosebiri poate continua, cred. Dar nu despre asta trebuia să vorbesc. Așa că revin la ceea ce am vrut să spun cu adevărat: România e tot frumoasă, dar data viitoare mă plimb prin ea cu trenul.

Florin Oncescu este scriitor și inginer de aeronave. A plecat din România în 1995.

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Marcel Ciolacu jpg
Marcel Ciolacu, după ce România a devenit membru deplin Schengen: „Nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa!”
Premierul Marcel Ciolacu a făcut prima declaraţie după mult aşteptatul anunţ privind acceptarea României în spaţiul Schengen ca membru cu drepturi depline.
foto schengen jpg
Ce beneficii aduce pentru România aderarea la spațiul terestru Schengen de la 1 ianuarie 2025
Aderarea României la spațiul terestru Schengen de la 1 ianuarie 2025 va aduce o serie întreagă de beneficii țării noastre, în special unele economice. În plus, nu vor mai fi cozi la granițe.
Klaus Iohannis Facebook jpg
Iohannis: România este în Schengen cu drepturi depline. O decizie așteptată prea mult timp
Președintele României, Klaus Iohannis, a explicat că aderarea României la Schengen consolidează poziția strategică a statului.
calorifer shutterstock jpeg
Ce este obligatoriu să facă toți românii care au calorifere
Problema caloriferelor care nu se încălzesc uniform poate fi ușor remediată prin câțiva pași simpli, însă pentru a evita disconfortul și cheltuielile suplimentare, este important să știi ce trebuie să faci.
marcel bartic colind jpg
„Închide ușa, Căline, vin mascații după tine”, colindul dedicat lui Georgescu de către profesorul amenințat cu moartea
Profesorul de Istorie Marcel Bartic, care a fost amenințat cu moartea pe rețelele sociale de către adepții mișcării legionare, îi dedică lui Călin Georgescu un colind.
Chip cu inteligență artificială AI FOTO Shutterstock jpg
În ce țări se vor construi fabrici de inteligență artificială: în proiect este implicată și România
Uniunea Europeană a selectat statele și asocierile de state care vor construi cele șapte fabrici de inteligență artificială din Europa, într-nul dintre proiecte fiind implicată și România.
Viscol puternic în Canada și America de Nord. FOTO Profimedia
Atenţionare ANM: Cod galben de vânt puternic în 15 județe timp de mai multe zile. Harta zonelor vizate
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis patru avertizări cod galben de vânt puternic și ninsoare care vizează în special Moldova, nordul Dobrogei și zonele montane înalte.
tiktok 1  jpg
România testează la maximum legislația europeană privind serviciile digitale, scrie Politico
Victoria neașteptată a unui ultranaționalist în alegerile prezidențiale din România pune sub semnul întrebării eficiența noilor reglementări europene privind rețelele sociale.
Justin Trudeau, într o vizită oficială la Casa Albă, pe vremea când Trump era președintele Americii jpeg
Canada se teme că SUA ar putea declanșa un război comercial. Oficialii cer Guvernului de la Ottawa un răspuns ferm
Oficialii canadieni au cerut Guvernului de la Ottawa să răspundă ferm la amenințarea tarifelor impuse de viitorul președinte al SUA, Donald Trump, subliniind importanța mineralelor și metalelor de care depind Statele Unite, a declarat miercuri ministrul canadian de Finanțe.