Se făcea carte pe vremea lui Ceaușescu?

Publicat în Dilema Veche nr. 775 din 27 decembrie 2018 – 9 ianuarie 2019
Se făcea carte pe vremea lui Ceaușescu? jpeg

Exceptînd nostalgicii incurabili ai vremurilor ceaușiste, aud acea melancolie transformată într-un soi de certitudine și din gura unora care, deși nu sînt nostalgici împătimiți, au acest derapaj de la realitate în ceea ce privește Școala românească de dinainte de ’89. Pe vremuri, spun aceștia, se făcea carte, nu ca acum.

Să fie adevărat? Se făcea mai multă carte înainte de Revoluție? Erau manualele mai bune decît cele din prezent? Erau profesorii mai bine pregătiți decît cei de azi? Învățau mai mult elevii de atunci decît cei de azi? Era o programă mai „sănătoasă“?

În ceea ce privește pregătirea mai bună a profesorilor, există aspecte care ciuntesc această generalizare: înainte de Revoluție meseria de profesor era considerată a fi una privilegiată – de aceea, în învățămînt ajungeau, pe lîngă profesori extrem de bine pregătiți, și pile sau activiști, profesori angajați politic și nu neapărat datorită competențelor.

Cît privește acel „se făcea carte“, să nu uităm de practica obligatorie la care erau supuși elevii. Cam jumătate din timpul anului școlar era dedicat orelor de practică, cînd elevii trebuiau să meargă în fabrici sau uzine, pentru a-și desăvîrși statutul de om al timpurilor socialiste. Bun la carte, bun la strung.

Iar dacă vorbim despre carte, manua­lele erau construite în jurul propagandei. Înainte de perioada ceaușistă, erau de proveniență rusească, uneori traduse fără nici un fel de adaptare la contextul românesc. Mai apoi, textele manualelor umaniste, pornind cu Abecedarul, erau menite să îndoctrineze pe linie de partid. Îmi povestește mama, profesoară de engleză, că la literatură nu aveai voie să vorbești despre anumiți scriitori, chiar dacă erau vitali pentru înțelegerea unui anumit curent; nu aveai voie nici măcar să descrii un breakfast autentic britanic, ci să-l adaptezi, musai, la alimentele românești. Așa se ajungea ca un britanic să mănînce de dimineață pîine cu margarină, în loc de ouă ochiuri și cîrnați. În cabinetul de limbi străine, o colegă, profesoară de franceză, a fost admonestată odată pentru că îndrăznise să pună niște afișe cu sculpturile lui Rodin. Ideea a fost considerată o propagandă capitalistă și profesoara – mustrată sever.

Să ne amintim puțin și de promovabilitatea elevilor. Dacă aveai corigenți, trebuia, ca profesor, să faci un „raport de justificare“, prin care să spui care au fost cauzele care au dus la această „nereușită“ – căci vina aparținea în exclusivitate profesorului; dacă școala depășea un anumit număr de corigenți pe an, profesorii erau sancționați cu tăiere din salariu. În aceste condiții, bineînțeles, toată lumea lua Bac-ul pe vremea lui Ceaușescu.

Mentalitatea cum că pe vremea lui Ceaușescu școala era mai bună este, de fapt, o iluzie. O iluzie pe care ne place s-o avem din cauza situației dezastruoase în care se află azi educația: pornind de la salarii nemotivante pentru a mai fi cu adevărat dascăl (excepțiile find rara avis), ajungînd la nenumăratele reforme făcute pe genunchi, care n-au produs decît sincope grave. Ca să nu mai vorbim despre multitudinea de miniștri pe care Ministerul i-a avut după Revoluție (25 în 29 de ani!) – un indiciu clar al dezinteresului pentru acest domeniu.

Să nu ne amăgim așadar. Faptul că azi educația în România este lăsată de izbeliște nu înseamnă că înainte de Revoluție școala românească era o mină de aur. Punînd în balanță dezinteresul de azi al autorităților, cu propaganda „măcelarilor“ comuniști din trecut, cred că se poate găsi un echilibru (deloc plăcut): în România nu a existat, de fapt, nici un interes real pentru un sistem educaţional eficient. Nici pe vremea lui Ceaușescu, nici după Revoluție. 

articol publicat pe blogul revistei în 10 septembrie 2018

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

politia nu treceti jpeg
Polițist de 21 de ani, găsit mort în baia unei secții de poliție. Anchetă la IPJ Timiș
Un agent a fost găsit mort în baia unei secții de poliție din județul Timiș. El era în tură de noapte, iar la un moment dat a mers până la toaletă. Colegul său s-a îngrijorat când a văzut că nu se mai întoarce în birou.
man 8026117 1280 (2) jpg
Regiunile din România unde oamenii trăiesc cel mai mult. Femeile, chiar și cu 9 ani în plus
În contextul unei vieți sănătoase, numeroși specialiști recomandă un stil de viață activ și evitarea zonelor poluate. Acest lucru este subliniat de mărturiile unor persoane vârstnice care trăiesc în regiuni montane, unde aerul curat și ritmul de viață echilibrat contribuie la starea lor de sănătate.
Ai Da at the United Nations 1 webp
Inteligența artificială creează artă. Suma uriașă cu care s-a vândul primul tablou realizat de un „pictor” robot
Un portret al matematicianului englez Alan Turing a devenit prima operă de artă a unui robot umanoid. Tabloul a fost vândut la licitație cu 1,08 milioane de dolari.
image png
Teoria controversată a savantului Nicolae Densușianu despre Sfincșii din Carpați
Carpații sunt împânziți de stânci impresionante care inspiră mister, dar puține sunt atât de faimoase precum Sfinxul și Babele din Munții Bucegi. Aceste formațiuni stâncoase au atras de-a lungul timpului atenția turiștilor, dar și a cercetătorilor, unii dintre aceștia sugerând că nu sunt simple crea
colaj foto candidati prezidentiale 2024   foto mediafax, inquam photos jpeg
Marcel Ciolacu și George Simion, pe primele locuri în cursa pentru turul doi la prezidențiale, potrivit unui sondaj comandat de USR
În cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu (PSD) și George Simion (AUR) ar fi candidații care ar intra în turul doi, arată un sondaj realizat de Verifield, la comanda USR.
donald si melania trump Foto  Getty Images jpg
Patru motive pentru care victoria lui Trump este considerată istorică
Victoria electorală a lui Donald Trump a făcut istorie în mai multe privințe, chiar dacă înfrângerea vicepreședintelui Kamala Harris a împiedicat alte premiere. Ea ar fi fost prima femeie de culoare și din Asia de Sud care ar fi ajuns președinte
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavriil. De ce trebuie să se ferească, astăzi, credincioșii
Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, marcată în fiecare an pe 8 noiembrie, este una dintre cele mai importante zile religioase din calendarul ortodox, notată cu cruce roșie.
Cum îndepărtezi oja de pe unghii fără să folosești acetonă  jpg
„Manichiura rusească” promovată pe TikTok vă poate afecta sănătatea. Risc de infecție cu bacterii și deteriorarea generală a unghiilor
Manichiura rusească este în tendințe printre celebrități și influenți de pe Tik-Tok, dar dermatologii avertizează că tehnica prezintă riscuri pentru sănătate.
Djokovici jpg
Weekend istoric pentru tenisul mondial: la Torino, vom asista la o premieră după 23 de ani
Turneul Campionilor, denumit ATP Finals, pornește la drum în acest weekend, urmând să se joace, la Torino (Italia), în perioada 10-17 noiembrie.