Scriitorii de science-fiction nu anticipează nimic

Michael HAULICĂ
Publicat în Dilema Veche nr. 975 din 15 decembrie – 21 decembrie 2022
Star Trek
Star Trek

Între Viitorul sună bine și Winter is comming e loc pentru o întreagă literatură. Abordarea viitorului în operele de ficțiune încearcă, zic eu, nu atît să ne dea speranțe, nici să ne sperie, ci, pur și simplu, să ne pregătească pentru ce va fi. Dar, mai ales, pentru cum vom fi noi, oamenii.

Pe de altă parte, „viitorul” din aceste cărți oferă și instrumentul libertății absolute  scriitorului, acesta putînd să-și construiască întreaga lume în care vrea să-și expună povestea, să-și dezvolte personajele și să spună ce vrea el să spună. Bine, ca orice lucru de pe lumea asta, și această libertate absolută este relativă. Iar asta pentru că trebuie să respecte totuși legile fizicii și alte legi pe care știința le formulează pe măsură ce le descoperă. De ce? Pentru că pînă și ficțiunea trebuie să se supună adevărului, pentru că scriitorul nu poate minți, nu poate păcăli pe nimeni, pentru că cititorii pasionați de acest gen de scrieri sînt oameni școliți care știu cum funcționează lucrurile pe Pămînt sau în spațiu și, deci, lumile inventate pot să fie oricum, dar, ca să fie credibile, ele ar trebui să funcționeze. Doar așa ar avea sens.

Și am să spun acum ceva ce poate îi va bulversa pe unii: scriitorii de science-fiction nu anticipează nimic. Doar își scriu poveștile. Iar dacă se întîmplă ca, la un moment dat, tehnologia să însemne „telefon mobil”, asta nu e pentru că cineva a prevăzut apariția lui, ci pentru că un inginer a urmărit, poate, serialul Star Trek, seria veche, unde l-a văzut pe căpitanul Kirk vorbind cu membrii echipajului într-o cutiuță pe care o ținea în pumn și și-a spus: „Ia hai să fac eu un telefon cum aveau ăia în serial, dar de-adevăratelea”. Unul dintre lucrurile interesante pe care le poți afla urmărind emisiuni de știință la TV este că foarte mulți savanți și pionieri ai noilor tehnologii au fost (și au rămas) fani ai literaturii SF.

Așa că… imaginarea viitorului în cărțile SF nu este decît o componentă a construcției de lumi în care autorul se poate juca cu noțiunile pe care le știe din școală, din practicarea unei meserii sau din textele științifice citite. Iar literatura… de-abia de aici începe. Cînd e. Cîtă e. Ca toată literatura lumii, de altfel. În unele cazuri există, în altele nu.

Literatura SF, ca parte a literaturii, a fost și ea radiografiată, scanată, disecată, catalogată, împărțită în genuri și subgenuri, după tematică, după instrumentele folosite de scriitori, după stil chiar. Astfel încît putem spune cu adevărat că nici viitorul nu mai e ce-a fost. Avem utopii, distopii, space opera, cyberpunk și multe, multe altele, genuri și subgenuri, fiecare cu propunerile lui, cu variantele lui de „viitor”.

Utopia unei societăți perfecte a preocupat mintea umană de la Republica lui Platon și Utopia lui Thomas Morus (1516) la Noua Atlantidă de Francis Bacon (1627), care introduce în povestea lui știința și tehnologia, fără de care nu poate exista viitor, pînă la filmele și serialele Star Trek (creator Gene Roddenberry, 1966) în care civilizația umană, democratică și meritocratică, a creat împreună cu cîteva rase extraterestre Federația Unită a Planetelor și, cu ajutorul Flotei Stelare, se extinde în univers.

Cu Star Trek intrăm deja în genul space opera, adică planete și nave spațiale, civilizația umană extinsă în spațiu, în care i se alătură celebra serie de filme Războiul stelelor (creată de George Lucas, primul film apărut în 1977).

Dar despre expansiunea civilizației umane dincolo de planeta Pămînt m-aș mulțumi să menționez cărțile marțiene, dedicate cuceririi planetei Marte, probabil primul obiectiv măreț și tangibil într-un timp rezonabil al explorării spațiale umane. Marțianul (Andy Weir, 2011), în care un membru al unei expediții pe Marte rămîne din greșeală acolo și e nevoit să supraviețuiască ceva mai mult de un an și jumătate și chiar o face, respectînd cunoștințele științifice contemporane, într-un roman (și un film) de foarte mare succes, poate tocmai pentru că povestea este mai la îndemînă, mai credibilă, folosind tehnologia accesibilă azi. „Trilogia marțiană” a lui Kim Stanley Robinson (primul volum în 1992), despre terraformarea planetei Marte (da, știu, în DEX nu există cuvîntul terraformare). O altă carte despre Marte, cu povești din viața de după colonizare, este Cronicile marțiene, de Ray Bradbury (1950).

Dincolo de Marte e galaxia, dincolo de galaxie sînt alte galaxii, universul. Poveștile  galactice le-aș pune într-o altă categorie de viitoruri – și folosesc pluralul, de data asta, pentru că vorbim despre zeci de mii de ani, mii de ani-lumină de străbătut etc. – despre care s-au scris cărți-cult (sau pe cale de a deveni cîndva, cine știe?). Și amintesc aici seria Fundația, a lui Isaac Asimov (primul volum apărut în 1951), seria Dune, a lui Frank Herbert (primul volum în 1965) sau, mai pe la noi, Abația lui Dan Doboș (o trilogie al cărei prim volum a apărut în 2002) și Sfîșierea Onei Frantz (1999). Dar în aceste cazuri avem mult mai mult decît un posibil viitor, aici e vorba despre o întreagă istorie și civilizație umană (și nu numai umană).

Nu știu de ce, poate e în firea omului să se gîndească la ce e mai rău, să pună răul înainte, dar distopia a fost mereu prezentă în gîndurile scriitorilor (nu numai exclusiv de SF). Și poate nu degeaba, poate că a fost un fel al scriitorilor de a spune omenirii că istoria se repetă, că acela care nu învață nimic din trecut riscă să-l repete… De la Evgheni Zamiatin (Noi, 1920) și Aldous Huxley (Minunata lume nouă, 1938) la George Orwell (Ferma animalelor, 1945, și 1984, 1949) sau Ray Bradbury (Fahrenheit 451, 1953), pînă la Margaret Atwood (Povestea slujitoarei, 1985), Kazuo Ishiguro (Să nu mă părăsești, 2005) sau filme ca Brazil (1985), Mad Max (1979), Gattaca (1997) sau Matrix (1999).

N-aș trage o concluzie. Viitorul ne preocupă și depinde doar de noi să fim pregătiți. Fie și doar imaginînd situații posibile. Viitoruri. Pentru că, vorba cuiva: trăim într-un univers care a fost cîndva SF.

Michael Haulică este scriitor. Cea mai recentă carte a sa este O hucă în minunatul Inand, Editura Tritonic, 2016, ediția a 2-a).

Mîntuirea biogeografică jpeg
Azi, cu gîndul la mîine
Preocuparea pentru sustenabilitate are, în tot cazul, o natură problematizantă, interogativă, deschisă, care nu poate decît să placă „omului cu dileme”.
Green office space jpg
Despre sustenabilitate, azi
Consumul sustenabil nu presupune, implicit, o renunțare la consum, ci presupune, mai degrabă, o schimbare a comportamentului consumatorilor
p 14 Uzina electrica Filaret WC jpg
Electrificarea Bucureștiului
Orașul București a fost iluminat succesiv cu: lumînări de seu, păcură, uleiuri grele, petrol și electricitate.
Construction workers raising power lines   DPLA   fd565d9aa7d12ccb81f4f2000982d48a jpg
Uzina de Lumină – o istorie de peste un secol
Drept urmare, Uzina de Lumină a continuat să funcționeze doar ocazional, în caz de avarii în sistem, pînă în 1973, cînd, după 74 ani, și-a încheiat definitiv funcționarea.
p 10 jpg
În numele generațiilor viitoare
Cum privim spre generațiile viitoare?
p 12 WC jpg
Monahismul. Sustenabilitatea perenă
Tensiunile legate de ceea ce numim acum sustenabilitate și reziliență au existat dintotdeauna, fără îndoială.
p 11 BW jpg
Sfîrșitul războiului cu natura
Tăiem păduri în timp ce aducem în țară și îngropăm sau ardem mii și mii de tone de deșeuri.
marius jpg
Ecranul vieții noastre
Era anul 1923 cînd un imigrant rus, pe nume Vladimir K. Zworykin (1888-1982), angajat al unui centru de cercetare american din Pittsburg, a patentat iconoscopul, prima cameră de televiziune electronică.
p 10 Truta WC jpg
Mica/marea istorie a TVR
Un tezaur fabulos, aș zice, o adevărată mină de aur pentru cineva care s-ar încumeta să scrie o istorie extinsă a televiziunii din România.
p 11 Preutu jpg
„Televiziunea nu trebuie concurată, trebuie folosită”
Cultul personalității liderului se resimțea și în cele două ore de program TV difuzate zilnic.
Family watching television 1958 cropped2 jpg
p 13 Negrici jpg
Ecranism și ecranoză
Din nou, patologia ecranozei. Se întrevede oare vreun leac pentru această psihoză de masă?
p 14 Ofrim jpg
Cutia cu spirite
La începuturile cinematografiei, spectatorii nu suportau să vadă prim-planuri cu fețe de oameni, cu mîini sau picioare.
p 15 Wikimedia Commons jpg
Artă cu telecomandă sau jocurile imaginii
Arta strînge în jurul ei, dar o face pe teritoriul ei, în condițiile ei. Pentru lucrarea de artă fundalul e muzeul, galeria, biserica, cerul liber; pentru televizor, e propria ta amprentă, intimă și unică.
E cool să postești jpeg
O oglindă, niște cioburi
Pe de altă parte, blamînd lipsa de valori și societatea pervertită, nu vorbim și despre o comoditate a pesimismului?
p 10 WC jpg
Pe vremea mea, valoarea n-avea număr!
Valoarea mea s-a redus deodată la impactul asupra „bateriei“ corpului unui om.
p 11 jpg
„Privatizarea” valorilor: o narațiune despre falșii campioni ai bunului-simț
Mulți cred că generația mea e anomică. Nu e adevărat, și pe noi ne ajută istoria, în felul nostru.
p 12 Ofelia Popii in Faust adevarul ro jpg
„Nu mai avem actorii de altădată.” Avem alții!
O să ajungeți la concluzia mea: nu mai avem actorii de altădată, avem alții!
Photograph of young people working inside of an office, Clarkesville, Habersham County, Georgia, 1950   DPLA   0bad432e7cd39b19c5d20e318441d7f2 004 jpeg
Despre aparenta lipsă a valorilor
Nu (prea) știm cum va arăta sistemul de valori al lumii de mîine. E însă bine de știut că va fi altfel.
p 14 WC jpg
Privește cerul!
Acolo, în cerul inimii, merită să fie rînduiți eroii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Dorințe, vocații, voințe și realități
În orice caz, una dintre concluzii ar fi și că întotdeauna e bine să fii foarte atent la ceea ce-ți dorești.
p 10 Facultatea de Drept WC jpg
Vocație
Uneori, așa e, prea tîrziu. Dar este vorba, pînă la urmă, de misterul vieții, de farmecul ei, ar zice unii, de pariul care este ea însăși, ar zice alții. E viața.
p 11 Cabana Podragu WC jpg
Ce vrei să te faci cînd vei fi mare?
Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? Gunoier. Trebuie să recunosc că rima cu rentier.
p 12 sus jpg
Apele care dorm. Despre conversie-reconversie profesională şi nu numai
Evident, mi-am pus ȋntrebarea ce s-ar fi ȋntîmplat cu mine, cu cariera şi destinul meu dacă rămîneam inginer.

Adevarul.ro

image
Pericolele invizibile care se ascund într-o cameră de hotel
În mod obișnuit, evaluarea curățeniei camerei de hotel se bazează pe observații vizuale și olfactive - nu pe microbiologia invizibilă a spațiului, unde rezidă riscurile de infecție.
image
Misterul sinuciderii unei familii în Elveția, rezolvat după 1 an. Ce au descoperit anchetatorii
Cinci membri ai unei familii franceze, care locuiau în orașul Montreux, Elveția, s-au aruncat de la etajul șapte al blocului în care locuiau, în urmă cu un an. Anchetatorii spun acum că totul a fost planificat și că decizia ar putea avea legătură cu teoriile conspirației.
image
Cel mai misterios os din corpul uman. Nici astăzi specialiștii nu i-au înțeles rolul în organism
Corpul uman reprezintă, chiar și astăzi, din unele puncte de vedere, un mister pentru specialiști. Cel mai misterios os din corpul nostru se numește fabella. Specialiștii nu știu nici astăzi ce rol are în organism și când a apărut de fapt.

HIstoria.ro

image
Apogeul și căderea lui Ernest Urdăreanu, favoritul regelui Carol al II-lea
Odată cu sfârșitul domniei Regelui Carol al II-lea, și-au pierdut pozițiile de la Curte și marii săi demnitari. Urdăreanu însă a fost singurul dintre aceștia ales de fostul suveran pentru a-l însoți într-un exil care s-a dovedit definitiv.
image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.