Sărăcie, bogăție și judecată morală

Emanuel SOCACIU
Publicat în Dilema Veche nr. 965 din 6 octombrie – 12 octombrie 2022
© C.Hord
© C.Hord

Aș începe amintind o vorbă a lui Michael Munger, economist şi filozof, profesor la Duke, care a spus că trăim într-o epocă în care problema nu e că avem multe întrebări fără răspuns, problema e că avem multe răspunsuri fără întrebări. Şi vreau să vă avertizez că nu am prea multe răspunsuri. Cu riscul să vă dezamăgesc, nu am multe răspunsuri de oferit. Eu încerc să explorez o temă spinoasă și să identific mai corect întrebările.

În Teoria sentimentelor morale, cartea lui Adam Smith pe care multă lume o citează şi puţină lume o citeşte, se spune la un moment dat: „Simpla lipsă a avuţiei, simpla sărăcie (the mere, poverty), stîrneşte foarte puţină compasiune”. Sună, deja, un pic straniu. Smith, în continuare: „Lamentările sărăciei sînt mai degrabă potrivite ca obiect al dispreţului decît al solidarităţii (fellow feeling). Ne displace cerşetorul şi, chiar dacă tînguirea sa va stoarce de la noi o donaţie, nu va fi aproape niciodată obiectul unei compătimiri profunde”.

Şocant! Pare să fie o totală lipsă de sensibilitate a acestui autor la problema sărăciei. De altfel, acest tip de citate au fost invocate adesea în istoria gîndirii politice pentru a arăta că gîndirea liberal-clasică este total insensibilă, de nu chiar mai rău, la problema sărăciei. Liberalii au această problemă majoră de PR: nu se ocupă de problema sărăciei, nu sînt sensibili la săraci. Și voi formula acum o primă întrebare: sînt liberalismul și Adam Smith insensibili la problema sărăciei? Şi răspunsul, în care personal cred cu tărie, este nu. Dimpotrivă. Adam Smith, a scris Avuţia naţiunilor pentru a rezolva problema sărăciei. În Avuţia națiunilor, el spune cum trebuie organizată societatea și economia astfel încît să nu mai moară oamenii de foame. În Scoţia și mai ales în Irlanda celei de-a doua jumătăţi a secolului al XVIII-lea, cam o dată la zece ani apărea cîte o foamete care ducea la dispariţia fizică a unui procent important din populaţie. Şi, în mod misterios, în Anglia nu se întîmpla asta. Iar Adam Smith, profesor de filozofie morală în Scoţia, se întreabă: de ce? Şi ajunge să scrie Avuţia naţiunilor.

Pentru a vedea mai bine răspunsul lui Smith este bine să-l punem în paralel cu Iluminismul francez, care a fost foarte preocupat de sărăcie. O să invoc un singur autor, Marie Jean Antoine Nicolas de Caritat, cunoscut ca marchizul de Condorcet, o figură foarte importantă a Iluminismului francez. Puțin înainte ca Revoluţia să-şi ucidă propriii fii, adică și pe el, Condorcet a scris Schiţa unui tablou istoric al progresului minţii umane. Ideea lui Condorcet este tipică pentru iluminiştii francezi: problemele societăţii umane, şi ne referim aici mai ales la sărăcie, se rezolvă printr-un plus de cunoaştere. Credem cu tărie în puterea raţiunii, raţiunea ne va ajuta, ştiinţa ne va ajuta şi, la un moment dat, cînd vom avea suficientă cunoaştere despre societate, despre oameni, despre natură, despre tehnologie, toate problemele se vor rezolva de la sine. Cînd? Într-un viitor indefinit. Ultima parte a lucrării lui Condorcet este o utopie minunată despre o lume în care ne-ar plăcea tuturor să trăim, cu siguranţă – o lume în care vom trăi matusalemic, în care nu va mai exista nici o persoană săracă, nu va mai suferi nimeni, nu vom mai avea conflicte între noi, pentru că, nu-i aşa, conflictele sînt iraţionale. În esenţă, răspunsul Iluminismului francez la problema sărăciei este: problema sărăciei se rezolvă prin cunoaştere.

Răspunsul lui Adam Smith, prin comparație, este ceva mai brutal. El este scoţian. Smith spune că problema sărăciei se rezolvă cu bani, cu avuţie. Singurul mod de a rezolva problema sărăciei este generarea avuţiei. Acum, după ce v-am dat acel citat din Adam Smith care sună atît de şocant, e bine să ştiţi că el spune de multe ori lucruri foarte diferite. La un moment dat, el spune că privaţiunile și sărăcia au efectul devastator de a lăsa oamenilor foarte puţin timp și foarte puţină energie pentru simpatie. Simpatia este un concept foarte important la Smith, care-l vede ca pe un amestec de empatie, compasiune și solidaritate.

Ţineţi minte, vă rog, discuţia asta, pentru că acum vom sări la cu totul altceva. Dacă aţi studiat un pic de etică în liceu sau în facultate, aţi auzit probabil de deontologism, de Kant, de utilitarişti. Pentru toate aceste teorii morale care ţin de high theory, condiţiile materiale (bogat, sărac, statutul economico-social i-am zice azi) nu sînt un temei ale valorii morale. Ce ne spune în esenţă deontologismul este că acţiunea morală este aceea pe care o facem din datorie, din respect pentru legea morală și nu din înclinaţie. Iar în înclinaţii, în această categorie, sub această umbrelă numită „înclinaţii”, Kant înghesuie sentimente, porniri, prejudecăţi, interese etc. Or, compasiunea, de exemplu, e o înclinaţie. Şi Kant face următoarea observaţie: cînd dai bani cerşetorului din compasiune, din milă, acţiunea ta nu are o valoare morală specială, pentru că nu ai făcut acest lucru din respect pentru legea morală. 

Utilitariştii – ei sînt cealaltă mare teorie standard în această clasă de high theories – se uită, de exemplu, la fericirea totală din societate, la fericirea agregată. Şi există o faimoasă frază atribuită lui Bentham de John Stuart Mill pe care nimeni n-a reuşit să o găsească în opera lui Bentham ca atare, dar pe care o ştim cu toţii ca „dictonul lui Bentham”: „Toată lumea contează ca unul, nimeni nu contează mai mult de unul” (everybody should count as one, nobody as more than one). Și nimeni nu contează mai puțin decît unul. Valoarea morală a oricărei persoane este identică în calculul utilitarist. Valoarea morală a unei persoane defavorizate, dezavantajate, dintr-o categorie care se află în această situaţie, nu este în nici un caz mai mică decît a oricui altcuiva. Vedem, deci, că ceea ce numim condiţii materiale de viață sînt irelevante pentru aceste high theories. Și a venit vremea să formulez o nouă întrebare: dar oare ce se întîmplă între timp în lumea reală? Ei bine, în lumea reală se întîmplă ceva foarte diferit. În lumea reală, aparent sărăcia și bogăţia devin temeiuri pe care oamenii le folosesc cînd fac judecăţi morale. Există judecăţi morale implicite legate de sărăcie. Folosesc judecăţi morale implicite, iarăşi, ca un echivalent românesc imperfect pentru termenul englezesc „biase/biased”. Avem deopotrivă biase-uri negative şi pozitive legate de sărăcie. Sînt mai mult cercetate empiric cele negative decît cele pozitive, dar există şi acestea. De pildă, „sărac și cinstit” – este o asociere pe care o facem automat. La fel, „bogat şi corupt”. Ca în acel faimos moment biblic în care Iisus spune că mai curînd va trece o cămilă prin urechile acului decît bogatul prin porțile Împărăției lui Dumnezeu. Pare iarăşi o judecată morală implicită pozitivă legată de sărăcie pentru că judecata morală implicită faţă de bogăţie este negativă. 

„L-a împins sărăcia”, spun unii ca pe o scuză, ca pe o circumstanţă cel puţin atenuantă, în fața unor fapte pe care nu le-am accepta dacă nu le-ar face un om sărac, dar care sînt aproape scuzabile dacă autorul este un om sărac. Şi aceste judecăţi morale implicite pozitive legate de sărăcie îşi găsesc foarte bine un ecou în teorie. Hugo Grotius, de pildă, o figură absolut covîrşitoare, meritele lui la consolidarea culturii politice şi juridice occidentale pot fi cu greu supraestimate, teoretizează ceva numit „o clauză a utilizării inocente sau nevinovate” în materia proprietății. Dau un exemplu: să presupunem că vaporul pe care călătoreați s-a scufundat, aţi supravieţuit cîteva zile în ocean agăţaţi de o scîndură şi aţi ajuns la un ţărm. Pe țărm este livada mea de meri. Sînteţi după cîteva zile în care nu ați mîncat nimic. E evident că ați dat de o livadă cultivată, adică de pomi care aparțin cuiva. Se întreabă Grotius: aveţi dreptul să vă potoliţi foamea cu mere din livada mea, fără ca asta să fie o încălcare a regulilor morale sau a regulilor dreptăţii? Bineînțeles că da! E o utilizare inocentă. 

David Hume, un alt autor care e unul din eroii mei intelectuali, dă la un moment dat un exemplu și mai puternic: să presupunem că e o foamete într-un oraş şi un locuitor al orașului are un hambar plin de grîne pe care nu vrea să le pună la dispoziţia concetăţenilor săi. Ar avea primăria dreptul să confişte acele grîne şi să rezolve foametea? David Hume răspunde de asemenea, ca şi Grotius, da, fără ezitare, fără discuţie. După mine, acest tip de răspunsuri pe care le dă teoria morală sînt doar nişte rafinări ale aceluiaşi tip de intuiţie, care stă în spatele expresiei „l-a împins sărăcia” pentru a oferi circumstanţe atenuante unei acţiuni.

Dar vă propun să-i presăm un pic pe Grotius și pe Hume. Pare că în aceste exemple pe care le-au dat este evident că sărăcia devine un soi de temei pentru o excepţie sau pentru o judecată morală, dar este, de fapt, sărăcie acolo? Dacă ne uităm mai bine, o să vedem că acest tip de teorii, cum ar fi clauza utilizării inocente, nu sînt despre sărăcie, ci despre pericole, despre vulnerabilitate, despre situaţii excepţionale. 

Există, însă, și judecăţile morale implicite negative legate de sărăcie. Din păcate, mult mai multe. Vă rog să vă imaginaţi următorul scenariu: o serbare școlară. Vin părinţii, bunicii, rudele fiecărui copil, mai puțin în două cazuri. Părinţii unui copil sînt, respectiv, profesor universitar şi CEO al unei mari corporaţii. Ei n-au ajuns la serbare. Părinţii celui de-al doilea copil sînt şomeri sau zilieri. Nici ei n-au ajuns la serbare. Cum credeţi că va fi judecata morală implicită legată de absenţa celor două seturi de părinţi? Avem studii care arată că, foarte probabil, vom zice așa: „Primul set de părinți au avut motive serioase de absenţă, sînt oameni ocupați, cu responsabilități, e ceva important ce i-a împiedicat să participe la serbare. Cu siguranță, ei valorizează educaţia copiilor lor, au grijă de ei, dar acum nu au putut veni. Cît privește al doilea set de părinți, șomeri sau zilieri, pe ăştia nu-i interesează educația copiilor lor, îşi lasă copilul de izbelişte, n-au venit pentru că își neglijează copilul”. O să fac apel la un artificiu des întîlnit la filozofi – Hobbes e unul dintre ei. Pentru zece secunde uitaţi-vă în sufletul dvs. şi spuneţi-vă dacă, fiind la serbarea copilului dumneavoastră la şcoală şi observînd lipsa acestor seturi de părinţi, n-aţi face această judecată. Studiile arată că, cel mai probabil, oricare dintre noi ar face-o. 

Acum, să ne întoarcem la Adam Smith și la cerşetorul care ne dezgustă. În 2006, Lasana Harris şi Susan Fiske de la Princeton au organizat următorul experiment. Folosind rezonanţă magnetică nucleară funcţională pentru a avea o imagine asupra activităţii creierului, participanţilor la studiu li se arătau poze cu evident foarte bogaţi şi evident foarte săraci. Cel mai puţin interesant lucru care s-a întîmplat a fost că două treimi dintre participanţi au recunoscut la debriefing că au resimţit dezgust cînd au văzut pozele cu persoanele sărace. Exact ce părea să ne spună Adam Smith. Dar mai interesant și mai grav este că, atunci cînd au văzut pozele cu persoanele bogate, la majoritatea participanţilor s-a văzut pe ecrane cum s-a activat imediat cortexul prefontal, asociat cu cogniţia, inclusiv cu capacitatea de a recunoaşte membri ai speciei tale. Cînd vedeau poze cu săraci, se activau mai curînd zonele asociate cu reacţii emoţionale de dezgust, iar cortexul tăcea mîlc. Cred că este o problemă foarte serioasă legată de intuiţiile noastre morale.

Și iar întreb: ce ne facem cu tensiunea dintre teoria morală înaltă, care ne spune că valoarea morală nu depinde de condițiile materiale de viață, şi judecăţile morale implicite pe care le-am descris? Judecăţile morale implicite, din toate exemplele pe care vi le-am dat, par să nu-i dea dreptate lui Adam Smith pînă la capăt, pentru că aţi văzut că există şi valorizări pozitive ale sărăciei, nu doar negative. Dar, în același timp, par să ne arate că, într-adevăr, statutul de sărac sau de bogat al unui om intră în judecăţile noastre morale care-l privesc, deși n-ar trebui să intre. La întrebarea aceasta mi-ar plăcea să am un răspuns bun, dar, din păcate, nu am. 

Mi-aduc aminte de o poveste din Vieţile şi doctrinele filosofilor de Diogenes Laertios, despre un personaj fascinant, un sofist pe care-l chema Prodicos, care e un soi de inventator al universităţii private. El avea două tipuri de lecţii: lecţia de 2 drahme şi lecţia de 20 de drahme. Lecţia de 2 drahme era probabil mai aproape de ceea ce se predă azi la „fabricile de diplome”, iar lecţia de 20 de drahme era pentru avansaţi. Şi, zice biograful, la un moment dat Aristotel a fost confruntat cu unele obiecţii și ar fi zis: „Dacă aş fi avut 20 de drahme să-i dau lui Prodicos, aş fi ştiut să răspund, dar am făcut doar lecţia de 2 drahme”. Așa și eu, dacă aş fi făcut lecţia de 20 de drahme, aş fi avut şi eu un răspuns, dar, din păcate, nu am un răspuns, am întrebarea: cum rezolvăm această tensiune? Poate cu un nou tip de teoretizare morală care să plece mai mult de la experienţele şi judecăţile morale reale... 

Emanuel Socaciu este conferențiar la Facultatea de Filozofie a Universității din București și prodecan al acestei facultăți. Este unul dintre fondatorii Centrului de Cercetare în Etică Aplicată.

* Acest text reprezintă versiunea scrisă a unui fragment din conferința susținută de autor în cadrul Conferințelor „Dilema veche” care au avut loc la Cluj Napoca în zilele de 14, 15 si 16 septembrie. Inevitabil, trecerea de la versiunea orală la forma scrisă a impus editarea materialului.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Gabriela Ruse, Getty jpg
Zi neagră pentru românce la Melbourne. Eșecuri pe linie ale fetelor rămase în concurs
Gabriela Rue și Maia Burcescu, eliminate azi-noapte de la Australian Open.
Zboruri de antrenament Foto Forțele Aeriene Române jpg
Forţele Aeriene Române anunţă zboruri de antrenament la înălţimi mici pe întreg teritoriul României. Când vor avea loc
Forţele Aeriene Române anunţă zboruri de antrenament pe întreg teritoriul țării. Se vizează creşterea capacităţii de reacţie a personalului aeronautic.
image png
Locul special din România care a fost descoperit de Ceauşescu. De ce era interzis pentru oamenii de rând
În Munții Apuseni, județul Alba, se află un loc de o frumusețe rară, cunoscut sub numele de „Lacul de Smarald” sau „Lacul Dracului”. Acest loc ascuns între stânci și vegetație densă a fost, se spune, descoperit de Nicolae Ceaușescu în perioada în care conducea România.
zodii meteoriti png
Zodiile care vor fi promovate la locul de muncă, înainte de 1 martie. Șefii le văd, în sfârșit, implicarea
Anul acesta, începutul de primăvară vine cu vești bune pentru câteva zodii. Dacă ai simțit că eforturile tale au fost trecute cu vederea până acum, lucrurile se schimbă radical
Frig vreme rece iarna FOTO Shutterstock
Vremea marți, 21 ianuarie. Dimineața și noaptea va fi ceață. Unde sunt anunțate ploi
Administrația Națională de Meteorologie anunță că pe parcursul zilei cerul va fi variabil, temporar cu înnorări în vestul, centrul și sudul țării. Seara vor fi precipitații slabe mai ales sub formă de ploaie și lapoviță.
7 plov pilaf orez jpg jpeg
fier de calcat jpeg
Trucuri simple și ieftine care fac minuni pentru fierul de călcat. Îl lasă ca nou. Soluții ingenioase pentru o curățare perfectă
Dacă vrei să previi deteriorarea fierului tău de călcat și să scapi de petele negre de pe talpă, există un truc eficient care folosește un ingredient pe care îl ai deja în casă.
Donald Trump învestit preşedinte al Statelor Unite Foto Captură Video Youtube jpg
Donald Trump a semnat un decret pentru retragerea Statelor Unite din Organizația Mondială a Sănătății: „Ne-a escrocat”
După ce a fost învestit preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump a semnat luni un decret pentru a retrage SUA din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS),
David Popovici (Facebook) jpg
Răspunsul prompt al lui David Popovici după criticile lui CTP. Campionul nu și-a mai ascultat inima și a decis cu mintea
Criticat de unii și apărat de ceilalți, înotătorul David Popovici a făcut o investiție pentru viitor.