"Să vină politicienii să le dăm fasole gratis la redacţie"

Publicat în Dilema Veche nr. 1 din 15 Ian 2004
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Au fost voci care au afirmat că plecarea grupului de la Dilema este o falsă problemă... Sînt nişte oameni liberi şi fac ce vor. Mie mi se pare că era normal să se ajungă la o asemenea situaţie pentru că intrăm într-un an foarte important pentru 22 de milioane de cetăţeni... Formînd Dilema veche, oamenii, puţini dar străluciţi, care au plecat din Institutul Cultural... cred că vor avea un cuvînt important de spus în România. Aşa cum se spunea că România este o insulă de latinitate într-o mare slavă, trebuie să recunoaştem că presa în România a ajuns o insulă de libertate într-o mare moartă. De ce le-aţi propus să-i ajutaţi? Ştiţi bine că televiziunile şi de stat, şi unele particulare au oameni care au fost cumpăraţi de "băieţi", dar mai sînt cîteva ziare care sînt libere. Orice revistă care nu-i nici sub tutela guvernului, nici a unor băieţi subordonaţi partidului de guvernămînt e foarte importantă pentru România. Este gestul lor un protest la adresa guvernului? Eu ştiu că domnul Buzura nu a stat cu toroipanul după uşă. Există şi o cenzură moale, sufletească... "nu e bine... guvernul ne dă banii... poate ar trebui mai multă cultură..." adică, vine tătucu' şi ne sfătuieşte. De unde vor fi bani pentru Dilema veche? Eu voi fi finanţatorul principal. Dar cred că revista se va susţine prin ea însăşi, are publicişti de mare anvergură. Andrei Pleşu se va întoarce şi va scrie în fiecare număr... Eu voi finanţa... E important să nu fie în spate nimeni... mai ciudat. Eu ştiam toate dedesubturile de acolo... Se făceau unele presiuni, se încerca să se dea o direcţie care să nu supere pe nimeni. Credeţi că Iliescu a fost problema? De fiecare dată, ideea că Iliescu pune bani în puşculiţa revistei îl făcea pe Buzura să fie tot timpul sentimental. Pînă la urmă, banii guvernului sînt bani de la popor, deci nu Iliescu pune bani pentru Dilema, şi Buzura se plîngea că l-a costat foarte mult, n-o să-l mai coste. Cu atît mai mult cu cît este vorba de bani publici, cum de apar influenţe politice atît de puternice? Este vechiul complex al intelectualului român care se lasă uşor-uşor subordonat de putere. Şi pe vremuri se spunea, partidul dă banii, deci revistele sînt ale partidului şi trebuie să scriem cu partidul. Sigur, nu mai sîntem chiar în comunism, să se intre chiar cu picioarele, dar de fiecare dată auzi că se stă la mila guvernului cum stau pensionarii cu castroane întinse la fasolea primarului... Poate să vină Iliescu să mănînce o fasole la redacţie, oferim fasole gratis politicienilor. Iliescu, Năstase, Vanghelie pot să vină oricînd să mănînce un castron de fasole făcută de mine. (interviu preluat din Evenimentul zilei , 6 ianuarie 2003)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

image png
AUR consideră „trădare națională” decizia CCR de respingere a contestației privind Legea „austerității”
Purtătorul de cuvânt al AUR, deputatul Dan Tănasă, a reacționat la decizia CCR privind respinderea sesizării la legea ”austerității”, acesta considerând că „CCR a legitimat un abuz de putere grosolan”.
colaj (5) jpg
Polițiști epuizați într-o misiune fără „plan sau strategie”. Sindicatul Europol acuză haos în căutarea fugarului din Mureș. Cum răspunde IPJ
Sindicatul Europol denunță condițiile inumane în care polițiștii sunt trimiși să caute un fugar în Mureș, fără echipament, hrană sau strategie, acuzând un eșec total al conducerii în gestionarea operațiunii.
capcana tantari jpg
Cum să ții țânțarii la distanță. 6 soluții naturale pentru interior, terasă și grădină, fără insecticide
În timp ce unii oameni se bucură de fiecare zi de vară, alții numără zilele până când sezonul cald din an va ajunge la final. Iar unul dintre motivele pentru care atât de mulți români de-abia așteaptă finalul verii este faptul că insectele sunt foarte numeroase și active de-a lungul acestui anotimp.
baraj china tibet profimedia jpg
„Proiectul secolului” dezvoltat de China în Tibet ar putea afecta grav cea mai populată țară din lume
China a demarat lucrările la ceea ce susține că va fi cel mai mare proiect hidroelectric din lume, o realizare de 170 de miliarde de dolari, capabilă să genereze anual suficientă energie electrică pentru a alimenta Marea Britanie.
cristian popescu piedone bragadiru 22 iulie 2025 1536x1023 webp
Cât costă cureau în formă de cătușe purtată de Piedone când a fost săltat de procurorii DNA. „Este o iluzie acest caz”
Șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone, a atras atenția marți, 22 iulie, printr-un articol vestimentar pe care îl purta în momentul în care a fost ridicat de procurorii DNA.
Thassos, Grecia, foto Shutterstock jpg
Cât costă o vacanță în plin sezon estival, în Grecia. Mărturia unei turiste aflate în Kavala: „Ai parte de surprize..neplăcute” Cât a dat pe două porții de frigărui cu cartofi prăjiți, un pahar de vin și o bere
Kavala, una dintre destinațiile turistice preferate de români din nordul Greciei, pare să-și fi pierdut farmecul pentru o parte dintre vizitatori. Prețurile ridicate, calitatea scăzută a serviciilor și lipsa facilităților pe plajă sau în oraș au transformat vacanța visată într-o experiență mai degra
medic de familie jpeg
Măsurile de austeritate pe sănătate pe înțelesul tuturor. Ce schimbări vor fi
Pachetul de reformă în sănătate aduce o serie de modificări extrem de importante atât pentru pacienți, cât și pentru personalul și managerii din domeniu. În cele ce urmează vă prezentăm succint principalele schimbări care vor afectat atât unitățile de stat, cât și pe cele private.
Radu Vâlcan JPG
Insula Iubirii, debut în forță. Ce se întâmplă în cel de-al doilea episod al show-ului
A fost așteptată, a fost discutată și a fost urmărită de către o țară întreagă! Este vorba despre premiera sezonului 9 din show-ul fenomen Insula Iubirii.
politisti jpg
Intervenție în forță a polițiștilor împotriva unor indivizi turbulenți. Cum au făcut ordine în doi timpi și trei mișcări
O intervenție a polițiștilor din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Ungheni a avut loc în localitatea Ogra, județul Mureș, după ce au fost făcute mai multe sesizări cu privire la tulburarea liniștii publice.