Să-ți asculți sau nu instinctul?

Publicat în Dilema Veche nr. 995 din 4 mai – 10 mai 2023
E cool să postești jpeg

„Ascultă-ți instinctul!”, „Nu mai sta pe gînduri!”, „Acționează acum!” – sînt doar cîteva exemple de îndemnuri, din ce în ce mai vehiculate, de la industria publicitară la literatura motivațională, îndemnuri care au pătruns în mentalul societății de azi, în care accentul cade din ce în ce mai des pe o acțiune intermediată mai degrabă de instinct decît de judecată.

Însă ce este, de fapt, acest „instinct” atît de promovat?

Întrebat despre sursa geniului său, Albert Einstein a declarat, într-un interviu pentru Saturday Evening Post, în 1929: „Cred în instinct și inspirație. Uneori cred că am dreptate. Nu sînt sigur, dar cred”. Potrivit fizicianului, e mult mai bine să ai încredere în instinct și să-l testezi decît să-l ignori cu desăvîrșire. Această filosofie a caracterizat-o și pe Coco Chanel. „Moda ține de instinct”, spunea ea, argumentînd: „Indiferent dacă vă căutați o casă, vă gîndiți la un posibil nou loc de muncă sau judecați onestitatea cuiva, este posibil să aveți o bănuială inefabilă atunci cînd ceva e bine sau greșit – fără a putea articula motivele judecății dvs.”. De altfel, celebrul parfum Chanel 5, care după mai bine de o sută de ani de la lansarea sa (1921) este încă cel mai vîndut parfum din lume, a luat naștere ca urmare a „instinctului” creatoarei de modă. Cînd i-au fost prezentate cinci mostre de parfum, Coco Chanel a ales mostra numărul 5, argumentînd că 5 este cifra ei norocoasă. 

Totuși, dacă Einstein sau Coco Chanel vorbeau despre „instinct”, acesta nu era ceva „animalier”, un soi de „al șaselea simț”, cum este azi promovat, ci era bazat, de fapt, pe multă experiență, inteligență și mult talent. 

Nu toți sîntem la acel nivel. 

Dar ne place să credem, mai ales în epoca „vitezei”, în acele sloganuri care ne îndeamnă să nu stăm prea mult pe gînduri și să acționăm, căci ne gîdilă orgoliul, dîndu-ne impresia că sîntem capabili să facem conexiuni uluitor de rapide, pe baza cărora luăm cele mai bune decizii, emitem opinii categorice, fiind dotați nu doar cu o surprinzătoare rapiditate a gîndirii, ci și cu o capacitate de a asimila și a analiza o cantitate enormă de informații (precum ChatGPT). 

Totuși, urmînd ispita de a gîndi rapid, nu cădem oare în păcatul gîndirii pripite, în fapt un antonim pentru gîndire? Căci gîndirea pripită nu se bazează pe judecată, ci pe niște clișee, prejudecăți și idei luate de-a gata, tipare care păcălesc mintea, născînd convingeri, fără dileme. 

De ce sîntem atît de tentați să emitem păreri fără să judecăm în prealabil și care sînt urmările unei gîndiri pripite? Este dezbaterea pe care o propune Dosarul de față al Dilemei vechi – de la un interviu inedit cu pragmaticul ChatGPT la o viziunea filosofică, de la radiografia consecințelor unor decizii pripite de-a lungul istoriei la metehnele din sistemul juridic. Și, bineînțeles, rețelele sociale ocupă un loc important, de la gîlcevile din mediul artistic, diferite în dezbaterile din lumea reală de cele ale lumii virtuale, la impactul pe care social media îl are, de fapt, în viața reală. 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

ROOB53 7 jpg
Biserica Sf. Nicolae din Govora – un tezaur al artei lemnului
Răspândite în toată România, ascunse printre coline și livezi, bisericuțele de lemn aduc bucurie nu doar pelerinilor, ci și oricărui căutător de frumos. Pătrundem cu respect în aceste locașuri sacre, admirăm împreună arta veche, naivă, sculpturile și frescele uitate din alt timp.
marco rubio foto x
Washingtonul ar fi dispus să renunţe la eforturile de negociere a unui acord de pace în Ucraina dacă nu se fac progrese: „SUA au și alte priorități”
Statele Unite vor înceta să mai încerce să medieze un acord de pace Rusia-Ucraina în câteva zile, cu excepţia cazului în care există semne clare că se poate ajunge la o înţelegere, a declarat vineri secretarul de stat american Marco Rubio, anunţă Reuters şi BFMTV.
Maioneza se află pe lista alimentelor pe care trebuie să le eviți dacă vrei un ficat sănătos jpeg
Maioneză rapidă și cremoasă. Perfectă pentru salata de vinete și pentru ouă umplute.
Preparatele tradiționale românești precum salata de vinete sau ouăle umplute au un element comun esențial: maioneza.
Ramona Olaru jpeg
Ramona Olaru își dorește să devină mamă. A ales deja numele primului copil: „Eu așa mi-aș dori, dar să fie cu un om ok”
Ramona Olaru este o vedetă de televiziune cunoscută pentru rolul său de asistentă TV în emisiunea „Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1. De-a lungul carierei sale a avut nenumărate apariții în care a vorbit cu sinceritate despre viața sa personală.
VOT SEARA 06 INQUAM Photos Octav Ganea 1620x1080 jpg
Platforma gratuită care ajută alegătorii să ia o decizie informată la alegerile prezidențiale din luna mai, lansată de UBB
Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a lansat busola RefreshVote.ro, o platformă creată special pentru alegerile prezidențiale din luna mai.
flori primavara jpg
Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni. Meteorologii anunță temperaturi mai ridicate decât normalul perioadei
Meteorologii anunță că temperaturile vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice perioadei, până după jumătatea lunii mai.
rezervatia jpg
Locul senzațional din România unde au înflorit bujorii de stepă. Rezervația este unică în lume
Primăvara în România nu înseamnă doar renașterea naturii, ci și un spectacol de culoare rar întâlnit în lume.
image png
Masca miraculoasă de ciocolată care îți va face pielea să strălucească. Toate prietenele tale o vor admira
Cine spune că îngrijirea tenului trebuie să înceapă într-un salon scump? Secretul unui ten strălucitor poate fi chiar în cămara ta.
image png
Moment de groază la bordul unui avion United Airlines, după ce unul dintre motoare a luat foc în zbor: „Mami, mi-e frică!”
Pe 13 aprilie 2025, un avion United Airlines, un Boeing 737-800, a trecut prin momente de groază în timpul unui zbor din Aeroportul Internațional Denver, Colorado, către Edmonton, Canada, după ce unul dintre motoarele aeronavei a luat foc.