Să porți pălărie într-o lume de căciuli

Publicat în Dilema Veche nr. 929 din 27 ianuarie – 2 februarie 2022
E cool să postești jpeg

Cînd, în 1955, a primit premiul Oscar pentru costumele purtate de Audrey Hepburn în Sabrina, creatoarea de modă Edith Head a declarat: „Dacă ar fi fost purtate de altcineva, care n-ar fi avut acel șic al lui Hepburn, rochiile mele n-ar fi creat niciodată un stil”.

Este, probabil, cea mai bună exemplificare a cuvîntului șic, un cuvînt care cu greu s-ar putea încadra într-o definiție succintă de dicționar. Chiar dacă, de cele mai multe ori, e asociat modei vestimentare, a fi șic nu înseamnă a te îmbrăca după ultima modă. Din contra, înseamnă să ieși din uniformă, din tipar, și să adaptezi vestimentația la personalitate, să fii inventiv, fără să fii disperat. Înseamnă să ai o ținută elegantă, fără a cădea în (uneori) rigida etichetă a eleganței. Să știi să te faci remarcat fără să fii ostentativ, să-ți etalezi grațios prezența, nu s-o declami.

Șicul iese din sfera vestimentației, intrînd pe terenul personalității. Un om șic este în egală măsură un om elegant, dar și ceea ce englezii denumesc, printr-o pseudo-expresie franțuzească, un bon viveur. Și n-am amintit întîmplător de pseudo-expresiile atribuite limbii franceze, pentru că însăși etimologia cuvîntul „chic” face parte din acest miraj lingvistic creat de percepțiile culturale atribuite Franței.

În cartea sa din 1952, Le Songe de l’empereur, scriitorul André Fraigneau, un latinist distins și un erudit elenist, susține că etimologia cuvîntului este latină, iar pentru asta recurge la o poveste-anecdotă.

Împăratul Flavius Claudius Iulianus (cunoscut ca Iulian Apostatul), care trăia în Luteția (teritoriul Parisului de azi), avea un slujitor galic care îndeplinea și funcția de valet. Într-o dimineață, după ce și-a ajutat augustul stăpîn să se îmbrace, fiind deosebit de atent la ordonarea perfectă a faldurilor și a togii imperiale, valetul l-a privit și, evaluîndu-și „opera”, ar fi spus, în latină, satisfăcut: „Sic!”, cuvînt prin care voia să spună „Așa cum trebuie să fie”. Dar, susține autorul, ca toți galii, valetul denatura pronunția latinei, șuierînd consoanele sibilante, iar „sic” a devenit „șic”. Astfel, potrivit lui André Fraigneau, un accident lingvistic, produs în secolul al IV-lea, s-a transmis de-a lungul timpului, din vechea Luteție înspre șicul Parisului de azi. 

Ipoteza latinistului este însă contrazisă, ani mai tîrziu, de Jean-Louis Curtis care, în eseul „L’art du mot juste”, apărut în 1995, în volumul colectiv Histoire des cinq académies (Editura Perrin), susține că, de fapt, originea cuvîntului „chic” este germană, cuvîntul în sine apărînd în secolul al XVIII-lea și aparținînd argoului atelierelor de pictură, unde se folosea expresia „a picta șic” – „schick” desemnînd, deopotrivă, și eleganța, dar și extravaganța unei inteligențe sofisticate.

Precum originea sa mixtă sînt și sensurile cuvîntului – un cuvînt pe care toți îl înțelegem, fără a-l putea încadra rapid într-o definiție simplă. Un cuvînt care astăzi este folosit din ce în ce mai rar, fiind surclasat de mai uzualul cool.

Însă, chiar dacă azi e cool să porți căciuli, o pălărie va rămîne întotdeauna ceva șic.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Creșteri și descreșteri
Noi, românii, avem vorba aceasta despre noi înșine, „Ce-am fost și ce-am ajuns”.
Sever jpg
Cazaban jpg
„Adame, unde ești?“ Imagini și simboluri ale căderii omului
Semnificativ foarte este faptul că Adam și Eva nu au rămas cu rezultatul artizanatului lor grăbit și ipocrit, legat de conștiința propriei vini.
Stoica jpg
Ungureanu jpg
Bătaia cea ruptă din rai
Toată această conştiinţă a violenței creează o imagine a societății românești
Popa jpg
Mărire și decădere în istoria contemporană a Rusiei
Sigur, Putin încearcă să justifice ideologic acest război, însă justificările sale sînt străvezii, inconsistente, necredibile.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Aurul pur, urina sinceră
Amprenta creatorului va dispărea, opera de artă va arăta impecabil, dar autenticitatea ei va fi o iluzie.
p 10 WC jpg
Eul adevărat, eul autentic, eul perfect, eul dizolvat
David Le Breton evoca tentația „evadării din sine” ca „soluție la epuizarea resimțită în urma faptului de a trebui să fii în mod constant tu însuți”.
p 11 WC jpg
Autenticitate „Made in China”
Aceste grifonări rapide pe marginea conceperii autenticității în China sînt menite să arate că aceasta depășește antiteza paradigmatică dintre original și fals.
p 12 1 jpg
Autenticitatea românească între războaie: (dez)iluzii
Ce rămîne din subcultura românească interbelică a autenticității?
p 13 jpg
Biografiile culturale ale unui tricou
Un tricou alb de bumbac este la fel de banal, la o adică, și dacă are, și dacă nu are marca Kenvelo inscripționată pe față.
Bran Castle View of Countryside (28536914551) jpg
Pledoarie pentru metisaj
Scuze, dar nimeni sau nimic nu s-a născut dintr-unul…
640px Copyright (Simple English) Wikibook header png
Lista de supraveghere a raportului 301
Grație eforturilor noastre conjugate, România a reușit, după 25 de ani, să nu mai apară pe această „listă a rușinii”.
p 13 sus M  Chivu jpg
Două mesaje de la Greenpeace România
Oare cîți dintre noi nu s-au entuziasmat în fața unei oferte de 9 euro pentru un bilet de avion?
index jpeg 5 webp
„Turiști funerari”
Oare să rămînem acasă este cel mai cuminte lucru pe care l-am putea face spre binele planetei, adică al nostru?
p 10 M  Chivu jpg
Spovedania unui globe-trotter
Dar toate aceasta înseamnă că turismul de masă nu mai poate continua ca pînă acum, ci trebuie reinventat cu inteligență și sensibilitate.
997 t foto AN Stermin jpg
p 12 adevarul ro jpg
„Turiști mai puțini, impact economic mai mare” interviu cu Andrei BLUMER
Să caute destinații mai puțin populare și cu o ofertă bogată de experiențe în natură.
997 t foto Cosman jpeg
„One dollar” și o sticlă de apă
„One dollar”, atît este prețul unei sticle de apă de 0,5 litri în Cambodgia.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 jpg
Surpriza Bizanțului vesel
Nu s-a vorbit niciodată despre sexul îngerilor, în timpul asediului de la 1453 chiar nu avea nimeni timp de așa ceva.
p 13 jpg
„Cred că Cehov e mulțumit de spectacolul nostru“
Cehov este generos, are multe fațete și poți să-i montezi spectacolele în modalităţi stilistice foarte diferite.
p 14 jpg
E cool să postești jpeg
Să-ți asculți sau nu instinctul?
Totuși, urmînd ispita de a gîndi rapid, nu cădem oare în păcatul gîndirii pripite, în fapt un antonim pentru gîndire?

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Halep, prima veste bună după o lungă perioadă: Situația paradoxală cu care se confruntă
Constănțeanca de 31 de ani traversează un sezon trist, per ansamblu.
image
Angajată băgată în comă de patron. Bărbatul a fost arestat. „Ce, vrei să demisionezi?“
Femeia a fost sechestrată și lovită cu un topor în momentul în care a mers la firmă să-și depună demisia. Angajata a ajuns la spital în comă de gradul unu. Soțul acesteia a sunat imediat la 112.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.