Românul s-a născut şi psiholog?

Mihaela PREDA
Publicat în Dilema Veche nr. 578 din 12-18 martie 2015
Românul s a născut şi psiholog? jpeg

Discuţiile mai vechi precum: „De ce să merg la psiholog, că doar nu-s nebun?!“, „E scump şi nu-mi permit“ (preţul unei şedinţe la psiholog este echivalent cu cel al unei manichiuri, într-un salon decent), „Ce diferenţă este între psiholog şi psihiatru?“, „De ce trebuie să iau pastile dacă merg la psiholog?“, „Ce poate să mă înveţe el/ea pe mine?“, „Am mers la cîteva şedinţe şi nu s-a schimbat nimic“ le vom aborda cu altă ocazie. Anii de experienţă profesională – peste 18 ani – şi de incursiuni în lumea mai puţin ştiută a frămîntărilor, dramelor şi neîmplinirilor sufleteşti a sute de oameni, a descifrării, pe cît posibil, a mecanismelor psihologice care le-au generat şi întreţinut, pot fi concretizate în răspunsurile la următoarele întrebări concrete: „De ce merg românii la psiholog? E un moft?“, „Care sînt categorile de vîrstă şi de pregătire socio-profesională ce se adresează acestui serviciu?“, „Care este durata acestui demers?“, „Care sînt urmările psihoterapiei?“. 

Oamenii, în general, merg la psiholog pentru că se află într-un impas, într-o criză existenţială pe care nu o mai pot gestiona singuri sau cu ajutorul familiei şi al prietenilor. Triggere psihologice cum sînt probleme de comunicare cu partenerul de viaţă, absenţa unui partener, neînţelegeri cu copiii, cu familia extinsă, cu şefii, crize profesionale şi financiare, stresul zilnic sînt factori generatori de disconfort psihic şi fizic. Probleme în sfera mai larg denumită nevroză, de exemplu: anxietate, atacuri de panică, insomnie, stări depresive, tulburări de alimentaţie, tulburări în sfera sexualităţii, tulburări de adaptare sînt factori care îl îndeamnă pe fiecare să facă ceva pentru a le depăşi, posibil să meargă şi la psiholog. 

Fiecare dintre aceste suferinţe are la bază ceva comun: pierderea. Pierderea unei persoane dragi, a respectului şi a încrederii în sine şi în semeni, pierderea statutului social sau profesional, a proprietăţii, pierderea capacităţilor fizice şi psihice şi, nu în ultimul rînd, pierderea sensului vieţii. Sigur, consilierea sau psihoterapia nu-ţi rezolvă aceste pierderi, dar te ajută să înţelegi ce te-a adus în acest punct critic şi ce poţi face pentru a merge mai departe. 

Simpla ventilare emoţională – adică împărtăşirea problemelor tale unei persoane care te ascultă, nu te judecă şi păstrează confidenţialitatea – îţi creează o stare de bine şi de uşurare momentană. Dar schemele cognitive disfuncţionale cu care descifrăm şi interpretăm realitatea imediată nu se schimbă aşa uşor. Ele sînt un „algoritm“ învăţat în ani, zeci de ani, şi care nu mai sînt de actualitate pentru rezolvarea problemelor cotidiene, a impasului în care te afli. Trebuie ca un alt „algoritm“, mai bine adaptat noilor situaţii, mai „suplu“, să-l înlocuiască pe cel vechi. Lucru complicat, lent şi de multe ori aproape imposibil de realizat. Oamenii merg la psiholog pentru că este o investiţie pe termen lung în propriul Eu şi în creşterea calităţii vieţii, atît personale, cît şi a celor din jurul lor. 

Parafrazînd ideea că „românul s-a născut poet“, românul s-a născut şi psiholog, şi un bun evaluator al caprei vecinului şi, implicit, al sănătăţii psihice a vecinului. Românii au început timid să se măsoare şi pe ei înşişi şi să-şi facă din cînd în cînd o introspecţie serioasă, cu sau fără ajutor specializat, să observe pe unde li se situează sănătatea psihică. 

De ce merg românii la psiholog? Pentru că au acces la mai multă informaţie şi pentru că s-au autoeducat să se adreseze unui serviciu calificat, unui specialist, de la un obişnuit mecanic auto pînă la un consilier în probleme genetice. Dar şi pentru că există oameni aflaţi într-un moment important al carierei care doresc să îşi optimizeze performanţele intelectuale şi să le fie mai bine în interiorul propriei personalităţi. Românii merg la psiholog şi pentru că începe să devină un trend şi la noi să ai psihologul/consilierul tău care să te asculte, să te înţeleagă, fără a te judeca sau arăta cu degetul. La urma urmei, cu toţii avem nevoie să fim acceptaţi necondiţionat, chiar dacă pentru aceasta trebuie să plătim. E doar un moft? Eu cred că nu. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii prevede că una din trei persoane va avea o tulburare psihică diagnosticată pînă-n 2020, iar depresia va deveni a doua boală din lume. Tot OMS relevă că între 9-10% din locuitorii României sînt diagnosticaţi cu depresie. Acestea fiind datele, adresabilitatea către psihoterapie sau consiliere psihologică ar trebui să crească. 

Merg la psiholog persoanele cu vîrste cuprinse între 20-50 de ani. O pondere mai ridicată o are intervalul de vîrste cuprins între 25-45 de ani. Se cuvine să adaug că specializările mele profesionale se adresează psihologiei adultului şi nu am, personal, experienţă cu clienţi din alte categorii de vîrstă. Femeile vin în număr mai mare la psiholog, poate pentru că au un grad mai ridicat de introspecţie, au fost educate să solicite ajutor în caz de dificultate şi îşi exteriorizează mai uşor trăirile emoţionale. Merg mai des la psiholog oamenii cu un nivel de instrucţie socio-profesional peste medie sau cei care au călătorit mai mult în străinătate şi au văzut utilitatea acestui demers. 

Durata frecventării psihoterapiei nu este, de obicei, una ideală din punct de vedere al obţinerii efectului terapeutic scontat şi consolidării acestuia. Costul şedinţelor de terapie psihologică nefiind susţinut financiar de către Casa de Asigurări de Sănătate (nici măcar un pachet minim, ca în alte state europene), oamenii se opresc după… buget. De cele mai multe ori, vin la trei-patru şedinţe, se realizează acea ventilare menţionată şi apare o uşurare emoţională. Acest fapt nu este suficient pentru a pătrunde în esenţa lucrurilor şi pentru a efectua o schimbare în bine durabilă. Ideal, o cură de psihoterapie durează pînă se abordează cu succes toate punctele menţionate în lista de probleme, listă stabilită la începutul terapiei, împreună cu psihologul. 

Efectele mersului la psiholog sînt de cele mai multe ori neaşteptate. Se schimbă obiceiuri neproductive, se renunţă sau se încheie relaţii care nu-ţi mai dau satisfacţii, se poate schimba locul de muncă sau chiar o profesie care nu te mai împlineşte, dobîndeşti alte obiceiuri de igienă psihică, îţi vezi cu alţi ochi părinţii, partenerul de viaţă, colegii şi, nu în ultimul rînd, propria persoană. Mersul la psiholog nu poate rezolva multe neajunsuri, dar, cunoscîndu-te, înţelegîndu-te şi acceptîndu-te mai uşor pe tine, putem convieţui cu toţii într-o lume mai curată şi mai echilibrată.  

Mihaela Preda este psiholog clinician şi psihoterapeut (psihoterapie cognitiv-comportamentală) la Spitalul Clinic CF2 Bucureşti. 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

romania tragere la sorti captura tv jpg
mircea diaconu film profetul aurul si ardelenii jpeg
Cariera impresionantă a marelui actor Mircea Diaconu și rolurile care l-au consacrat
Mircea Diaconu a avut o carieră impresionantă în teatrul și cinematografia din România. Marele actor s-a stins din viață sâmbătă la 74 de ani, după ce s-a confruntat cu o boală grea.
banner mircea diaconu 2 png
Locul care a rămas mereu în sufletul actorului Mircea Diaconu. Visa să-și trăiască acolo bătrânețile iar în ultima vreme îl vizita tot mai des
Actorul Mircea Diaconu s-a luptat în ultimii ani cu o boală cumplită, cancerul de colon. De altfel, actorul stătea tot mai mult la casa părintească de la țară.
Autoturism de lux căutat de autoritățile din Polonia, descoperit de poliţiştii de frontieră în Portul Constanța Foto Poliția de Frontieră jpg
Autoturism în valoare de un milion de lei, căutat de autoritățile din Polonia, descoperit în Portul Constanța. Cine era șoferul vehiculului de lux
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit, pe 12 decembrie, în Portul Constanța un autoturism de lux căutat de către autoritățile din Polonia. Autovehiculul este evaluat la aproximativ 200.000 de euro.
image png
Dorel Vișan deplânge moartea lui Mircea Diaconu: „Marii artiști se duc și nimeni nu mai spune un cuvânt despre ei”
Dorel Vișan, afectat de moartea colegului său de breaslă și prieten Mircea Diaconu! Remarcabilul actor a acceptat să stea de vorbă cu Click! și să ofere o primă reacție legată de trecerea în neființă a lui Mircea Diaconu.
mircea diaconu jpg
Boala cruntă de care suferea Mircea Diaconu. Ce este cancerul de colon și ce simptome provoacă
Mircea Diaconu, unul dintre cei mai îndrăgiți actori și politicieni din România, a plecat dintre noi lăsând în urmă o carieră remarcabilă, dar și o poveste tristă despre lupta cu o boală nemiloasă.
tragerea la sorti M 2026 FIFA webp
Diana Lupescu si Mircea Diaconu jpg
Femeia alături de care Mircea Diaconu a stat 44 ani. „Dacă te-aș cere de soție, ce-ai zice?”
Mircea Diaconu, actorul care s-a stins din viață sâmbătă, 14 decembrie 2024, cu zece zile înainte de a împlini 75 ani, a stat alături de aceeași femeie timp de 44 ani. Cum a cucerit-o pe Diana Lupescu.
oala presiune jpeg
Cum să gătești sarmalele în mai puțin de o oră. Trucul știut doar de bucătarii din restaurante de lux
Sarmalele sunt cele mai cunoscute și mai delicioase preparate tradiționale din țara noastră. Însă, în ciuda gustului delicios al acestora, cu toții știm că trebuie să stea foarte mult pe foc pentru a se face așa cum trebuie. Din fericire, există un truc care ne ajută să le gătim mult mai repede!