„România lucrului bine făcut”

Publicat în Dilema Veche nr. 921 din 2 – 8 decembrie 2021
E cool să postești jpeg

În școală, chiulul era marcat în catalog drept „absență nemotivată” – deși, la drept vorbind, chiulul avea la bază un întreg univers de motive, toate bine întemeiate subiectiv, care porneau mai ales de la faptul că voiai să fii „de gașcă”, să fii printre cei cool. Bineînțeles, se chiulea și pentru că nu voiai să fii „ascultat” sau pur și simplu pentru că afară era primăvară. Sau vară, sau iarnă, sau chiar toamnă. Întotdeauna aveai un motiv – chiar dacă oficial acesta nu putea fi acceptat ca atare. Nu puteai spune, de pildă, fără să riști, că afară e prea frumos ca să stai la ora de mate. Totuși, un oarecare risc era mereu prezent cînd chiuleai și, ca orice faptă „ilicită”, dădea palpitații „infractorului”. Bunăoară, puteai fi prins de profesori sau, culmea fatalismului, chiar de părinți. Dar îți asumai acest risc, pentru că știai că pe profesori îi poți îmbrobodi, iar pe părinți să-i îmbunezi. În plus, pentru versați, exista și chiulul „strategic”: știai ce locuri să alegi ca să nu te întîlnești cu potențiali vigilenți, pîndeai cancelaria ca să vezi dacă profesorul iese cu catalogul sub braț sau chiar făceai rost de „scutiri” medicale false – iar chiulul transformat astfel într-o știință nu avea chiar nici o consecință. Ba chiar îți dădea încredere că te descurci. Pe de altă parte, chiar dacă nu te stresai cu toate strategiile astea și chiuleai pur și simplu și de-a valma, singurul lucru care ți s-ar fi putut întîmpla era scăderea notei la purtare. Care nici aia nu prea conta.

Și așa învățai mecanismele chiulului și faptul că „merge” și așa. De ce să te stresezi cînd poți să te fofilezi? Bineînțeles, pentru unii, chiulul din școală a rămas doar în sfera inocentă a ghidușiilor pasagere, însă, privind în societatea românească, te gîndești dacă nu cumva ghidușiile adolescentine s-au transformat în reale metehne.

Căci, oricît se mizează în discursurile publice pe „implicarea socială”, la nivelul ierbii nu există prea mare tragere de inimă în a-ți onora obligațiile, ci mai degrabă o mentalitate care a reinventat vechiul proverb: „De ce să faci azi ce poți lăsa pe mîine?“ sau, și mai bine, „De ce să faci azi ce poți să nu faci nici mîine?“.

În plan politic, e de bonton să-i blamezi pe cei care nu votează, niște chiulangii de la viața cetății, aproape niște paria căci, „dacă nu votezi, n-ai dreptul să vorbești”. Absenteismul electoral invocă însă, ca motiv, lehamitea – toți sînt la fel, n-am cu cine vota sau, mai justițiar, prin absența votului taxez clasa politică. Avem însă impresia că absenteismul a taxat în vreun fel clasa politică? Răspunsul ar putea fi tot o interogație: dar votul a reușit?

Iar această dilemă o găsim mai peste tot: căci de cîte ori nu ne lovim de oameni cărora, deși nu-și fac treaba, le merge bine? Chiar mai bine decît nouă.

Bineînțeles, există consolarea că cei care își respectă îndatoririle sînt mulțumiți cu sine. Că sînt corecți. Că n-au nimic să-și reproșeze și că au conștiința lucrului bine făcut. Totuși, în prezent, cînd îți aduci aminte de sloganul președintelui Klaus Iohannis, începi să ai dubii și în ceea ce privește conceptul de lucru bine făcut și să te gîndești ce e de făcut într-o țară în care chiulul nu mai e de mult doar o năzbîtie adolescentină.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

treason 6971578 1280 jpg
Ce scuze folosesc cel mai des bărbații sau femeile infidele. Cât la sută dintre persoane tind să înșele
Atunci când partenerii își oferă prea multă iubire, tind să devină infideli. Da, deși sună ciudat, înșelăciunea nu are de-a a face cu dragostea. Cel puțin, nu în majoritatea cazurilor. Iată, totuși, ce scuze folosesc femeile și bărbați atunci când își trădează partenerul de viață.
Elton John, foto Shutterstock jpg
Cum se simte Elton John după ce și-a pierdut parțial vederea vara trecută: „Este o perioadă foarte stresantă. Nu-mi văd băieții jucând rugby și fotbal”
Au apărut noi informații despre starea de sănătate a celebrului artist Elton John, care a contractat vara trecută o infecție oculară severă. Cântărețul a povestit că a trecut printr-o perioadă „foarte stresantă” din cauza acestei probleme, care i-a afectat vederea și i-a influențat viața.
netflix jpg
Fillmul memorabil de pe Netflix care a cucerit toată planeta în aprilie 2025. Are o actriță superbă, iar povestea magică îți va schimba viața
Filmul care a rupt audiența pe Netflix și a ținut oamenii lipiți de ecrane. Această producție a făcut furori la nivel mondial, iar fanii platformei de streaming au dus producția pe primul loc la nivel global. Iată despre ce titlu îndrăgit este vorba.
R 3620960 1377770806 4635 jpeg
Gică Petrescu, vocea petrecerilor românești. „Un soldat sovietic mi-a turnat pe cap o sticlă întreagă de apă de colonie «Krasnaia Moscova»“
Gică Petrescu a cântat cu aceeași pasiune și la terasele Micului Paris, și la Cazinoul din Sinaia, și în spelunci, dar și în apartamente, unde s-a băut paharul până la fund și treji sau beți cu toții au cântat „Uite-așa aș vrea să mor“.
image png
Premonițiile înfricoșătoare ale unui fost clarvăzător al CIA: „Iranul va declanșa sfârșitul lumii dacă nu acționăm acum!”
Mediumul Uri Geller a trimis o scrisoare deschisă președintelui Donald Trump în care îl îndeamnă să nu „semneze niciun acord cu Iranul” care ar permite acestei națiuni să construiască arme nucleare, după ce a avut premoniții terifiante privind „Ziua Judecății de Apoi”.
crin antonescu craiova foto facebook jpg
Crin Antonescu, miting electoral la Craiova, în fața a 25.000 de oameni. Ponta: „Mă doare sufletul când văd această umilință”
Craiova a găzduit sâmbătă un mare miting electoral pentru susținerea lui Crin Antonescu, cel care este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale din luna mai.
Volodimir Zelenski FOTO AFP
Scurgere de informații la Kiev, privind acordul cu SUA. Zelenski cere teste cu aparatul poligraf
Zelenski a cerut Serviciului de Securitate al Ucrainei să investigheze scurgerea de informații privind un document sensibil care detaliază cea mai recentă propunere a SUA.
noroc in afaceri jpg
Zodia care va avea noroc din plin până la sfârșitul anului 2025. Acești nativi au trecut prin multe greutăți, dar lucrurile se vor schimba
Universul este în continuă transformare, ceea ce aduce mult noroc pentru anumite semne zodiacale. Totuși, există o zodie care atrage norocul pentru tot restul anului, începând din luna aprilie.
image png
Piedone, atac grobian la Nicușor Dan: „Ești o loază de care mi-e mai scârbă ca de gândacii descoperiți”
Cristian Popescu Piedone, șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor a reacționat la criticile primarului Nicușor Dan, care a spus că face mult spectacol cu afacerile oamenilor.