Romancierul

Publicat în Dilema Veche nr. 932 din 17 – 23 februarie 2022
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg

Cu un prim volum din Moromeții – roman răs-editat, intrat în programa școlară, citat, ecranizat și care a dat, poate, cel mai iconic personaj din proza noastră contemporană – și cu Cel mai iubit dintre pămînteni – poate cel mai așteptat și mai bine vîndut roman intelectualist din perioada comunistă –, Marin Preda (5 august 1922 – 16 mai 1980) este romancierul canonic prin excelență al literaturii române postbelice.

Cu o faimos de curajoasă replică (reală sau apocrifă) dată lui Ceaușescu în anii ’70 („Dacă vreți să reintroduceți realismul socialist, eu, Marin Preda, mă sinucid!“), dar și cu o serie de concesii politice discutabile, director de editură, scenarist și scriitor cu statut și cu mare capital simbolic, popular și boem, avînd parte de o moarte controversată, Marin Preda a fost, cum foarte nimerit îl numește un critic chiar în Dosarul de față, „ultimul superstar al prozei românești din comunism”.

Școlit literar cu realismul american (sudist) și european, Marin Preda a dat o operă modernă și neconformă politic la vremea ei, dar inegală ca valoare, fiind cumva și victima, în timp, a propriului succes și a marilor teme pe care le-a consacrat/consolidat, care au creat emulație și epigoni: mai întîi, tema dramei rurale în contextul postbelic, apoi tema intelectualului anticomunist.

Din cauza contextului și cu doar trei romane traduse în franceză, Marin Preda n-a avut șansa unei cariere internaționale (așa cum a avut-o, și a ratat-o, Zaharia Stancu, ale cărui traduceri masive în numeroase limbi au fost sprijinite politic în anii ’50-’60).

Cu o ironie remarcată de un alt critic în grupajul de față, Moromeții, singurul roman postbelic pe care-l studiază cu adevărat elevii în ultimele decenii, a fost publicat în mijlocul realismului socialist, în perioada cea mai cruntă a cenzurii comuniste. Dar mai este atractivă, inteligibilă și relevantă literatura sa rurală de manual pentru tînăra generație de elevi sau cititori? Există vreun roman nedreptățit în opera lui? Există o conexiune profundă a lui Marin Preda cu William Faulkner? Cît de departe în timp va mai fascina și va mai fi citat Ilie Moromete, „țăranul filozof” readus recent pe ecrane a doua oară după treizeci și trei de ani?

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Elena Lasconi Foto Mediafax jpg
Lasconi: „PSD are doi candidaţi, George Simion şi Victor Ponta. Nu știu de ce s-a băgat Nicușor Dan”
Elena Lasconi consideră că atât PSD, cât și PNL au câte doi candidați la alegerile prezidențiale din luna mai. Aceasta mai susține că ar fi o catastrofă dacă Victor Ponta i-ar prelua pe social-democrați după alegeri.
Trabzonspor U19 (Facebook) jpg
Fără precedent: 40.000 de oameni, adunați să vadă un meci de juniori
O partidă de tineret a adunat zeci de mii de oameni pe stadion.
Mark Zuckerberg FOTO Profimedia
Zuckerberg și-a cumpărat o vilă în Washington. Suma uriașă pe care a scos-o din buzunar miliardarul
Zuckerberg a cumpărat proprietăți în mai multe state americane de-a lungul anilor, ba chiar și o fermă în Hawaii. Potrivit Business Insider, proprietățile acestuia au o valoare totală de 200 de milioane de dolari.
Melania Trump, Georgiana Pascu, foto Shutterstock, Facebook jpg
Melania Trump a lăudat o româncă pentru curajul său. Cine este Georgiana Pascu, femeia pe care Prima Doamnă a Americii o apreciază?
Melania Trump (54 de ani), Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, a menționat numele unei românce la un eveniment important și inclusiv a premiat-o pentru curajul său. Cine este Georgiana Pascu?
vin rosu jpg
Ce oraș surprinzător din Europa a fost desemnat drept Capitala Vinului în 2025. Este foarte aproape de România
Un sondaj realizat de Organizația European Best Destinations arată cele mai bune destinații vinicole din Europa pentru 2025. Iubitorii de vin din 82 de țări au desemnat un oraș din Bulgaria ca fiind cel mai bun oraș al vinului în acest an.
image png
Extrageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc joi, 3 aprilie. Care sunt numerele câștigătoare
Joi, 3 aprilie 2025, au avut loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tragerile loto de duminică, 30 martie, Loteria Română a acordat 26.448 de câștiguri în valoare totală de peste 34 milioane de lei.
Elena Lasconi si a depus candidatura la presedentia Romaniei, 13 martie 2025  Foto Inquam Photos Octav Ganea (7) jpg
Pe cine preferă Elena Lasconi dintre UE și SUA. „Cămaşa este mai aproape de piele decât sacoul”
Lidera USR susține că noua administraţie de la Washington a făcut, în ultimele luni, multe gesturi imprevizibile şi controversate.
foto facebook sapun ceausescu  png
O firmă care vinde săpunuri cu bustul lui Ceaușescu s-a ales cu plângere penală. „Este parte din istoria României”
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a depus plângere penală împotriva unei firme care comercializează săpunuri cu bustul lui Nicolae Ceaușescu.
Dragoș Sprînceană
Cine este Dragoș Sprînceană, emisarul trimis de Ciolacu să discute cu Trump
Premierul Marcel Ciolacu a trimis în SUA doi emisari speciali, care vor discuta cu președintele american Donald Trump.