Roluri şi schimburi

Raluca CHIŞCU
Publicat în Dilema Veche nr. 670 din 22-28 decembrie 2016
Roluri şi schimburi jpeg

„Niciodată!”, am spus, revoltată, atunci cînd mi s-a propus să înlocuim bradul natural de Crăciun cu unul de plastic. Crăciunul a fost, din copilărie, un moment magic: întreaga familie (bunici, unchi, mătuși, verișori) se aduna pentru a sărbători împreună, și primeam dulciuri și fructe (banane!) pe care nu le aveam în restul anului. Dar ce făcea ca acest moment să fie cu adevărat magic erau pregătirile pentru Crăciun: timp de două zile, bunica se ocupa de coacerea cozonacilor și întreaga casă (ba chiar și holul blocului) mirosea a vanilie. Bunicul, în schimb, cumpăra „cel mai frumos brad” din piață, la care muncea să adauge crenguțe pentru a-l face să pară mai bogat. Bunicul o ajuta pe bunica la frămîntarea cozonacilor (o treabă de bărbat), iar eu pregăteam niște cozonaci mai mici, pentru mine și verișori. Rolurile erau clare, fiecare părea că știe ce are de făcut.

Cele două fiice ale bunicii au păstrat acest rol, astfel încît la orice întrunire a familiei au continuat să se ocupe de pregătirea mîncării, iar acest lucru părea ceva natural, și nicidecum o corvoadă. N-am privit niciodată acest obicei ca fiind unul degradant sau umilitor, ci mai degrabă am considerat că e un fel de „superputere” feminină care aduce bucurie și adună oamenii în jurul unei mese.

Rolul pe care ni-l asumăm în astfel de momente, cum sînt sărbătorile, nu e de neglijat. Bruce Perry (psihiatru american, Senior Fellow al Child Trauma Academy) vorbește într-o conferință despre procesul de schimb intergenerațional, afirmînd că, în cazul oamenilor, acesta este mai intens, în termeni de eficiență, comparativ cu orice altă specie. Neocortexul („creierul rațional”) ne permite absorbirea, într-o singură viață, „a experiențelor acumulate și distilate de mii de generații anterioare”. Intenționat sau nu, transmitem în cadrul evoluției socio-culturale credințe și valori, printre care și cele legate de gen. Însă, dacă anumite lucruri nu sînt transmise intenționat, acestea se vor pierde – afirmă Bruce Perry, dînd exemplul fursecurilor gătite de bunica sa, care a omis să împărtășească și altora secretul rețetei sale, aceasta fiind pierdută pentru totdeauna.

Astfel de pierderi intergeneraționale sînt firești și comune, și se reflectă în modificarea unor ritualuri, a unor obiceiuri, a unor valori sau credințe. Pe de altă parte însă, inevitabilă este și transmiterea unor credințe sau valori pe care nu ni le dorim (rasismul, violența, misoginismul). Avem nevoie să fim atenți la ceea ce facem și să depunem un efort conștient pentru a împiedica transmiterea lor către generațiile următoare.

Bunica nu m-a învățat rețeta ei de cozonaci, al căror miros este sădit adînc în mintea mea. Dar, în mod neintenționat, m-a învățat cît de plăcut este, copil fiind, să asiști și să te implici în pregătirile dinaintea sărbătorilor. Și, tot neintenționat, mi-a transmis că e o bucurie să împarți cu ceilalți, atunci cînd jumătate dintre cozonacii la care muncise cu atîta vrednicie erau dăruiți vecinilor sau rudelor. Acestea sînt lucruri pe care doresc să le transmit generațiilor viitoare. Am înlocuit așadar cozonacii cu gătitul de turtă dulce, fursecuri cu nucă și mere coapte, pe care le dăruim prietenilor și copiilor care vin la colindat.

Tot de efort conștient și implicare activă avem nevoie acum și pentru a reînvia sau a păstra credințe, valori sau obiceiuri, pe care simțim că le-am putea pierde în evoluția socio-culturală. Toleranța, acceptarea diferențelor, respectul, abordarea non-violentă a problemelor, empatia, spiritul comunitar au nevoie de „străjeri” care, prin ceea ce fac, să le păstreze și să le predea generațiilor ce vor veni.

Rolurile pe care ni le asumăm de Crăciun (precum și în restul timpului) nu sînt doar „feminine” sau „masculine”, ci transmit ceva și dincolo de gen. Sînt moștenirea pe care o lăsăm copiilor despre credințele și valorile prezentului, și despre cum ne dorim să fie viitorul. Fără voia lor, copiii noștri vor trebui să construiască pe această temelie.

Acum, prezența bradului natural de Crăciun în casă este ca un fir invizibil care mă leagă de bunicul meu. Acest fir îmi vorbește despre el ‒ despre curaj, dăruire, bunătate, dreptate și toate celelalte valori pe care, fără un efort vizibil, le-a transmis copiilor, nepoților și strănepoților lui. 

Raluca Chișcu este psiholog și psihoterapeut.

index jpeg 2 webp
Pantofii lui Van Gogh
Este înțelegerea pașnică, în febrila încrîncenare de a nu mai vrea să înțelegi nimic.
p 10 jpg
Boema ca o operă
În opera lui Puccini, marile încercări ale vieții (iubirea și moartea, boala, prietenia) sînt livrate în forma lor epurată, căci personajele le trăiesc boem.
p 11 desen de J  J  Grandville jpg
Paris, ultimii boemi
Cum recunoști azi un boem, la Paris?
image png
În stație la Boema
Pentru Ozun, „stația” boemei trece, așadar, fără să lase urme nici măcar în amintire.
image png
Îndreptar boem
Să reținem amprenta lăsată de acești grozavi pictori asupra istoriei artei, asupra dumneavoastră, asupra mea.
p 13 jpg
Trei roluri ale boemei în cultura română
Fără îndoială, boema e una dintre puterile literaturii și artei asupra societății.
p 14 jpg
Boemul, un desuet?
De aceea, viața boemă a fost și fericit asociată cu aristocrația interioară și eleganța profunzimii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.