Rolul femeii

Raluca POPESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 616 din 3-9 decembrie 2015
Femeile „de pe teren”  Schițe de portret jpeg

Evoluţia ocupării în rîndul femeilor după 1989 a avut un traseu diferit față de statele europene dezvoltate. Dacă în spaţiul occidental a avut loc o creştere lentă, dar constantă a ocupării, în cazul României trend-ul a fost constant descendent. Pornind de la niveluri de peste 70% înainte de 1989, în 2014 rata de ocupare a femeilor (20-64 ani) de 57,3% este una dintre cele mai scăzute din Europa, media Uniunii Europene fiind de 63,5%. Nivelul ocupării feminine din România este comparabil cu cel din ţările sudice precum Spania, Grecia, Italia (care au tradiţional un pattern al participării reduse a femeilor pe piaţa muncii), fiind mult mai scăzut decît în ţările nordice (cu ponderi de peste 70%) şi chiar faţă de majoritatea ţărilor foste socialiste (care au o rată de peste 60%). 

Pe de altă parte, în România, majoritatea nevoilor domestice sînt acoperite prin munca neplătită a membrilor familiei, în principal a femeii. Sprijinul pentru activităţile casnice sau de îngrijire a copilului vine din aranjamente informale, în special de la familia extinsă,  nu de la servicii specializate. Grădiniţa este singurul serviciu public larg accesat de către familie, externalizarea sarcinilor domestice fiind întîlnită în mod excepţional (de exemplu, mai puţin de 5% apelează la o bonă sau la servicii de menaj).

Implicarea crescută a femeii în muncile casnice și petrecerea unui timp îndelungat în gospodărie relevă standardul de viaţă scăzut al populaţiei. Muncile casnice sînt performate de către femeie pentru că românii nu îşi permit să apeleze la servicii specializate. Creşterea participării pe piaţa muncii şi egalizarea rolurilor de gen în familie în Europa Occidentală s-a făcut şi printr-un proces de externalizare a muncilor casnice către servicii specializate pe care, cel puţin deocamdată, familia românească nu şi le permite.

Standardul de viaţă scăzut al familiei şi accesul redus la servicii de suplinire a muncilor domestice, flexibilitatea scăzută la locul de muncă, facilităţile practic inexistente oferite de angajatori, dar şi un model valoric care susţine egalitatea de gen şi realizarea profesională a femeii numai dacă acestea nu sînt conflictuale cu viaţa de familie sînt cîteva din explicaţiile pentru scăderea participării femeii pe piaţa muncii.

România împărtăşeşte un pattern comun majorităţii ţărilor foste comuniste, caracterizat prin participarea femeilor pe piaţa muncii şi prin sprijinul valoric al acesteia, dar nedublată de un sprijin valoric al egalităţii de gen în gospodărie. Se consideră că este bine ca femeia să lucreze, întrucît acest fapt îi asigură independenţa şi contribuie la bunăstarea familiei (83%). Totuşi, peste jumătate (53%) consideră că munca mamei are efecte negative asupra copiilor, comparativ cu Suedia, de exemplu, unde numai 19% cred acest lucru. Mai mult, o largă majoritate (83%) susţine că ceea ce îşi doresc cu adevărat femeile este să aibă familie şi copii. Valoarea este cea mai ridicată între ţările foste socialiste, cu excepţia Lituaniei, şi una dintre cele mai ridicate din Europa (ca reper pentru celălalt model valoric – numai 11% cred acest lucru în Danemarca). 84% consideră că o femeie trebuie să aibă copii pentru a fi realizată, valoarea fiind de asemenea una dintre cele mai ridicate din Europa (pentru comparaţie, în Olanda cred acest lucru numai 7%, iar în Suedia 8%). Sprijinul redus pentru egalitatea de gen din gospodărie este dovedit de faptul că numai 75% consideră că bărbatul ar trebui să îşi asume aceleaşi responsabilităţi domestice şi de îngrijire a copilului ca femeia (deşi reprezintă majoritatea, totuşi este cea mai scăzută valoare din Europa, celelalte ţări au valori de peste 90%).

Familia rămîne (inclusiv pentru femeie) o condiţie esenţială a realizării sale personale. Participarea pe piaţa muncii și realizarea profesională sînt acceptate dacă reprezintă o opţiune complementară şi nu o opţiune de viaţă. În România, femeile sînt definite şi se autodefinesc mai ales prin rolul lor legat de familie şi copii.  

Notă: Sursele datelor prezentate în acest articol sînt Eurostat şi European Values Study.

Raluca Popescu este doctor în sociologie, conferenţiar universitar la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea din Bucureşti şi cercetător ştiinţific la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Un polițist britanic a fost filmat în timp ce bătea cu bestialitate un bărbat întins pe podea  Foto Captură video X jpg
Incident revoltător pe aeroportul din Manchester: Un polițist a fost filmat în timp ce bătea cu bestialitate un bărbat întins pe podea VIDEO
Un incident revoltător s-a petrecut marți seară pe aeroportul din Manchester. Un ofițer de poliție a fost surprins în timp ce lovea cu piciorul un bărbat aflat la pământ. Poliția britanică a anunțat că polițistul în cauză a fost suspendat din funcție, conform Independent.
Furtuna solara FOTO Shutterstock
O puternică furtună solară va avea loc în spațiul cosmic. Vineri ar putea fi resimțite efectele ei și pe Pământ
La nici o săptămână de la incidentul de software, care a dus la anularea a mii de zboruri, o furtună solară este așteptată în spațiul cosmic, experții avertizând că rețelele electrice, rețelele de comunicații și operațiunile prin satelit din întreaga lume ar putea fi afectate.
jetski in deriva cu explozibil jpg
Un jetski militar, plin cu explozibili, găsit aproape de Istanbul. Plutea în derivă pe Marea Neagră VIDEO
Jetski-ul, care plutea în derivă pe mare, avea mai multe camere, echipamente militare și explozibili.
Somnul uriaș de aproape doi metri prins într un lac de acumulare de pe Olt în Avrig Sibiu Sursă Mesagerul de Sibiu
Un „monstru” a fost prins în țara noastră! Cum a fost scos din lac un pește de peste 60 de kilograme
Un bărbat din Sibiu, pasionat de pescuit, a avut parte de captura vieții lui, chiar în această săptămână! Acesta a reușit să aducă la mal un pește de dimensiuni impresionante! Mai precis, pesarul a prins un somn cu o greutate de peste 60 de kilograme și o lungime de 2 metri!
horoscop 17 martie webp
Horoscop vineri, 26 iulie 2024. Noroc pe toate planurile pentru 3 zodii. Ce nativ își dă viața peste cap în weekend
Horoscop vineri, 26 iulie 2024. Finalul de săptămână aduce bucurii pentru trei zodii. Iată care sunt nativi care au noroc.
mihai caraman captura video jpg
Mihai Caraman, unul dintre cei mai faimoși spioni români, a murit la 96 de ani
Generalul Mihai Caraman, fost director al Serviciului de Informații Externe în perioada 1990-1992, una dintre figurile proeminente ale spionajului românesc, a murit. Avea 96 de ani.
Ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Finlandeze sosite în România, care vor executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită (Enhanced Air Policing) sub comanda NATO, la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, județul Constanța. FOT
Ce spune NATO despre resturile de drone de provenienţă rusească găsite în România. Atenționare cu privire la acţiuni „potenţial periculoase”
NATO a anunţat joi că nu are indicii că resturile de drone de provenienţă rusească găsite în România sunt dovada unui atac intenţionat asupra teritoriului NATO, însă a atenţionat cu privire la acţiuni „iresponsabile şi potenţial periculoase”.
Roaming FOTO ANCOM
Peste 350 de localități din România sunt în risc de roaming involuntar. ANCOM avertizează că se pot genera costuri suplimentare
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) atrage atenţia utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă asupra riscului de roaming involuntar în peste 350 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţele de graniţă, în contextul călătoriilor de vară şi al alto
crima braila stomatolog jpg
Cazul crimei din Brăila. Avocatul presupusului criminal al medicului stomatolog: „La acest moment nu discutăm despre vinovăția nimănui”
Principalul suspect în cazul crimei înfiorătoare de la Brăila susține că persoana care apare în imaginile surprinse de camerele de supraveghere din apropierea cabinetului medical nu este el.
image
Brad Pitt sfârșește într-un mod dramatic
„Babylon” este un film din 2022 regizat de Damien Chazelle, cunoscut pentru lucrări anterioare ca "La La Land" și "Whiplash". Acest film ambițios și extravagant explorează perioada tumultuoasă a tranziției de la filmele mute la cele vorbite în Hollywood-ul anilor 1920. Jack Conrad, interpretat de Brad Pitt, este un actor de mare succes în era filmelor mute din Hollywood. Pe parcursul filmului, el trece printr-o serie de evenimente care ilustrează atât culmile succesului, cât și inevitabilul declin cauzat de tranziția industriei către filmele sonore. Până la urmă, moare prin sinucidere.
image
George Restivan o desființează pe Adriana Bahmuțeanu: „Am făcut ceea ce orice tată ar face pentru a-și salva fiul / Adriana a vrut să scape de Mara Bănică”
Adriana Bahmuțeanu a anunțat că s-a despărțit de soțul ei, George Restivan, care deja se află în Statele Unite. Prezentatoarea TV nu a enunțat adevăratul motiv al separării, ci a dat vina pe distanță. George, pe de altă parte, susține că exista multă tensiune în familia lor și că a fugit din țară ca să-și salveze fiul, pe Blake.
image
Lux la superlativ: Plaje unde tarifele pentru șezlonguri depășesc Mamaia. Prețurile sunt astronomice
În căutarea unei vacanțe de lux pe plajele lumii? Atunci, pregătește-te să scoți din buzunar sume considerabile pentru a te bucura de soare și mare.