Rolul femeii

Raluca POPESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 616 din 3-9 decembrie 2015
Femeile ÔÇ×de pe terenÔÇŁ  Schi╚Ťe de portret jpeg

Evolu┼úia ocup─ârii ├«n r├«ndul femeilor dup─â 1989 a avut un traseu diferit fa╚Ť─â de statele europene dezvoltate. Dac─â ├«n spa┼úiul occidental a avut loc o cre┼čtere lent─â, dar constant─â a ocup─ârii, ├«n cazul Rom├óniei trend-ul a fost constant descendent. Pornind de la niveluri de peste 70% ├«nainte de 1989, ├«n 2014 rata de ocupare a femeilor (20-64 ani) de 57,3% este una dintre cele mai sc─âzute din Europa, media Uniunii Europene fiind de 63,5%. Nivelul ocup─ârii feminine din Rom├ónia este comparabil cu cel din ┼ú─ârile sudice precum Spania, Grecia, Italia (care au tradi┼úional un pattern al particip─ârii reduse a femeilor pe pia┼úa muncii), fiind mult mai sc─âzut dec├«t ├«n ┼ú─ârile nordice (cu ponderi de peste 70%) ┼či chiar fa┼ú─â de majoritatea ┼ú─ârilor foste socialiste (care au o rat─â de peste 60%). 

Pe de alt─â parte, ├«n Rom├ónia, majoritatea nevoilor domestice s├«nt acoperite prin munca nepl─âtit─â a membrilor familiei, ├«n principal a femeii. Sprijinul pentru activit─â┼úile casnice sau de ├«ngrijire a copilului vine din aranjamente informale, ├«n special de la familia extins─â,  nu de la servicii specializate. Gr─âdini┼úa este singurul serviciu public larg accesat de c─âtre familie, externalizarea sarcinilor domestice fiind ├«nt├«lnit─â ├«n mod excep┼úional (de exemplu, mai pu┼úin de 5% apeleaz─â la o bon─â sau la servicii de menaj).

Implicarea crescut─â a femeii ├«n muncile casnice ╚Öi petrecerea unui timp ├«ndelungat ├«n gospod─ârie relev─â standardul de via┼ú─â sc─âzut al popula┼úiei. Muncile casnice s├«nt performate de c─âtre femeie pentru c─â rom├ónii nu ├«┼či permit s─â apeleze la servicii specializate. Cre┼čterea particip─ârii pe pia┼úa muncii ┼či egalizarea rolurilor de gen ├«n familie ├«n Europa Occidental─â s-a f─âcut ┼či printr-un proces de externalizare a muncilor casnice c─âtre servicii specializate pe care, cel pu┼úin deocamdat─â, familia rom├óneasc─â nu ┼či le permite.

Standardul de via┼ú─â sc─âzut al familiei ┼či accesul redus la servicii de suplinire a muncilor domestice, flexibilitatea sc─âzut─â la locul de munc─â, facilit─â┼úile practic inexistente oferite de angajatori, dar ┼či un model valoric care sus┼úine egalitatea de gen ┼či realizarea profesional─â a femeii numai dac─â acestea nu s├«nt conflictuale cu via┼úa de familie s├«nt c├«teva din explica┼úiile pentru sc─âderea particip─ârii femeii pe pia┼úa muncii.

Rom├ónia ├«mp─ârt─â┼če┼čte un pattern comun majorit─â┼úii ┼ú─ârilor foste comuniste, caracterizat prin participarea femeilor pe pia┼úa muncii ┼či prin sprijinul valoric al acesteia, dar nedublat─â de un sprijin valoric al egalit─â┼úii de gen ├«n gospod─ârie. Se consider─â c─â este bine ca femeia s─â lucreze, ├«ntruc├«t acest fapt ├«i asigur─â independen┼úa ┼či contribuie la bun─âstarea familiei (83%). Totu┼či, peste jum─âtate (53%) consider─â c─â munca mamei are efecte negative asupra copiilor, comparativ cu Suedia, de exemplu, unde numai 19% cred acest lucru. Mai mult, o larg─â majoritate (83%) sus┼úine c─â ceea ce ├«┼či doresc cu adev─ârat femeile este s─â aib─â familie ┼či copii. Valoarea este cea mai ridicat─â ├«ntre ┼ú─ârile foste socialiste, cu excep┼úia Lituaniei, ┼či una dintre cele mai ridicate din Europa (ca reper pentru cel─âlalt model valoric ÔÇô numai 11% cred acest lucru ├«n Danemarca). 84% consider─â c─â o femeie trebuie s─â aib─â copii pentru a fi realizat─â, valoarea fiind de asemenea una dintre cele mai ridicate din Europa (pentru compara┼úie, ├«n Olanda cred acest lucru numai 7%, iar ├«n Suedia 8%). Sprijinul redus pentru egalitatea de gen din gospod─ârie este dovedit de faptul c─â numai 75% consider─â c─â b─ârbatul ar trebui s─â ├«┼či asume acelea┼či responsabilit─â┼úi domestice ┼či de ├«ngrijire a copilului ca femeia (de┼či reprezint─â majoritatea, totu┼či este cea mai sc─âzut─â valoare din Europa, celelalte ┼ú─âri au valori de peste 90%).

Familia r─âm├«ne (inclusiv pentru femeie) o condi┼úie esen┼úial─â a realiz─ârii sale personale. Participarea pe pia┼úa muncii ╚Öi realizarea profesional─â s├«nt acceptate dac─â reprezint─â o op┼úiune complementar─â ┼či nu o op┼úiune de via┼ú─â. ├Än Rom├ónia, femeile s├«nt definite ┼či se autodefinesc mai ales prin rolul lor legat de familie ┼či copii.  

Not─â: Sursele datelor prezentate ├«n acest articol s├«nt Eurostat ┼či European Values Study.

Raluca Popescu este doctor ├«n sociologie, conferen┼úiar universitar la Facultatea de Sociologie ┼či Asisten┼ú─â Social─â, Universitatea din Bucure┼čti ┼či cercet─âtor ┼čtiin┼úific la Institutul de Cercetare a Calit─â┼úii Vie┼úii al Academiei Rom├óne.

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.