Reţete de succes

Publicat în Dilema Veche nr. 210 din 23 Feb 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

● "Nimănui nu-i place un coleg care-l linguşeşte pe şef, se dă pe lîngă superiori şi rîde isteric de fiecare dată cînd directorul spune o glumă. Linguşeala îţi poate afecta reputaţia la birou. Pentru a fi privit cu ochi buni de şef fără a pierde respectul colegilor este nevoie de o combinaţie de muncă de calitate, comunicare şi o mică parte de linguşeală discretă." (Ziarul financiar - "Cum să dai bine în ochii şefului") ● "În loc să te apuci de ceva fără aprobare şi să ajungi mai tîrziu să îţi ceri iertare, mai bine accepţi faptul că eşti un subaltern şi ceri părerea şefului mai întîi. Trebuie să ştii că eşti o mică piesă dintr-un puzzle. Nu trebuie să iroseşti timpul şefului tău mai mult decît este necesar." (www.e-joy.ro - "Cum să te înţelegi cu şeful") ● "În haită trebuie să existe un lider - atunci cînd autoritatea liderului se clatină, din orice motiv s-ar întîmpla asta, restul cîinilor aspiră la poziţia de conducător. După lupte constante pentru supremaţie unul dintre ei iese învingător şi este acceptat şi respectat ca un veritabil şef." (www. animalutze. com - "Ca să fii şeful haitei") ● "Un sondaj publicat pe Monster.com spune că 70% dintre angajaţi consideră că au un Ťşef toxic». Un alt studiu al universităţii din Florida confirmă ceea ce experţii spun de ani de zile: angajaţii nu demisionează din companie, ci îşi părăsesc şefii. Aşa că, înainte să renunţi la o slujbă care-ţi place sau să laşi un manager antipatic să te împiedice să ajungi unde îţi doreşti, schimbă-ţi optica şi îndeplineşte-ţi obiectivele altfel. Cheia ca să relaţionezi cu şeful tău este să-i înţelegi motivaţiile secrete ale comportamentului său." (www.petocuri.ro - "Cum să te descurci cu un şef dificil") ● "Conform unui studiu efectuat de Asociaţia Americană de Management asupra a 6000 de manageri din diferite companii şi sectoare de activitate: 50% dintre manageri nu au obiective definite în munca pe care o desfăşoară; 40% sînt, potrivit testărilor, slabi conducători; 35% utilizează metode de management inadecvate şi 31% suferă de maladii profesionale (boli cardiovasculare, nervoase, ale aparatului digestiv etc.)." (www.eva.ro) ● "Atenţie! Pentru a coordona cu succes o echipă este important să cunoşti aşteptările fiecărui membru şi să identifici ce l-ar ajuta să lucreze mai cu spor. Dacă tu îi ajuţi pe ei să fie mai eficienţi, rezultatele nu vor întîrzia să apară şi în activitatea ta. Un bun manager îşi face întotdeauna timp pentru a asculta problemele angajatului, îl susţine şi îl încurajează în toate situaţiile şi nu uită să mulţumească echipei pentru un lucru bine făcut." (www.121.ro - "Cum să fii un bun şef")

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Județ sub teroarea urșilor și a șerpilor. Localnicii dintr-un municipiu se tem de trei zile să iasă din case VIDEO
Urșii au dat iama în mai multe zone locuite din Vâlcea. În reședința de județ, într-un cartier al orașului, fiarele au ajuns să se plimbe pe străzi, iar o familie s-a trezit cu un șarpe în casă.
image
De ce a „înghețat” la nivel ridicat prețul legumelor românești. Explicațiile unui fenomen neobișnuit
Legumele românești se vând la fel de scump ca la începutul sezonului, iar obișnuita pantă descendentă nu se face simțită ca în alți ani. De peste două săptămâni, prețurile la tarabe au înghețat, la propriu
image
Teoriile conspiraționiste și reticența la vaccin anulează un secol de cercetare medicală. Ce boli grave revin în forță
Medicii trag un semnal de alarmă și dau de înțeles că din cauza reticenței la vaccinare riscăm să anulăm aproape un secol de cercetare medicală. Boli care erau ținute în frâu, unele aproape eradicate, se întorc amenințător, făcând victime, tocmai fiindcă găsesc teren propice.

HIstoria.ro

image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.