Restart-ul minţii

Dragoş NOVAC
Publicat în Dilema Veche nr. 187 din 10 Sep 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Întotdeauna am crezut că în viaţă există o balanţă. Bun - rău, excese - cuminţenie, muncă - distracţie, şi aşa mai departe. Cîteodată partea mea de balans pentru muncă este adrenalina, adrenalină pe care încerc să mi-o iau în diverse forme. Forme pe care unii le-ar numi sport extrem şi pe care probabil cei care fac într-adevăr sport extrem le-ar considera amatorism, în cel mai bun caz. Cunosc oameni care fac sport extrem ca să se laude. Într-adevăr, este un coolness factor deloc de neglijat. Însă eu am altă motivaţie - de fapt, eu cred că atunci cînd mă duc cu bicicleta pe munte, de exemplu, nu fac sport extrem în sine. Pentru mine este mai mult o formă de inspiraţie şi de restart al minţii, destul de solicitate în timpul săptămînii. În timp ce mă ţine în formă fizică. Coborîrea nebună pe un deal abrupt mă face să am o perspectivă diferită a vieţii în particular şi în general, iar cazul în care cad şi am julituri este un bonus, deşi nu tocmai plăcut. Este o experienţă intensă, distractivă şi, cel mai important, are impact luni, cînd mă duc la birou. De ce? Experienţa coborîrii este foarte solicitantă, toţi nervii sînt întinşi, toţi muşchii - încordaţi, atenţia îţi este foarte-foarte focusată. Vîntul îţi bate în faţă, adrenalina îţi pompează prin vene. Orice cot, orice hop, orice piatră reprezintă o nouă provocare, fiecare necesită o abordare foarte atentă şi rapidă. Eşti singur cu tine însuţi încercînd să obţii ceva prin forţele tale. Tu împotriva naturii sau doar tu în natură. Natura care îţi poate oferi nişte peisaje ce te lasă cu gura căscată cîteodată. La urcare, la fel. Eşti la fel de concentrat şi încordat, dai din tine tot, avînd ca ţintă vîrful dealului sau coturi intermediare şi, chiar dacă o mai iei şi pe lîngă biclă, satisfacţia ajungerii în vîrf îţi dă un sentiment de accomplishment ce te face să te simţi uneori ca un copil. În sfîrşit, pentru mine mersul pe munte cu bicicleta este şi despre oameni. Mereu ai ocazia să cunoşti oameni noi şi interesanţi, oameni care, ca şi tine, pentru acest restart îşi iau bicicleta în spate şi o iau pe coclauri. Oameni mişto şi care pe munte parcă sînt în altă lume, în care pasiunea, caracterul şi spiritul de echipă prevalează. Şi chiar dacă nu eşti în cea mai bună formă fizică şi a doua zi ai putea avea o super-febră musculară, mental ai cea mai bună stare pentru a lua de la capăt o nouă săptămînă. Pentru restart. Nu este pentru oricine, ai nevoie de o formă fizică decentă şi de voinţă, dar, dacă e să fie, totul e să încerci prima dată, a doua oară te întorci garantat.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

trump putin  jpg
Ce îl va aduce pe Putin la masa negocierilor?
Reducerea sancțiunilor nu îl va aduce pe Putin la masa negocierilor, doar conștientizarea faptului că nu poate câștiga îl va forța să facă acest lucru.
Premierul olandez Mark Rutte FOTO Profimedia
Occidentul trebuie să dezvolte arme mai repede și mai ieftin, chiar dacă nu sunt perfecte, spune secretarul general NATO
Mark Rutte, secretarul general al NATO, a subliniat că Alianța trebuie să accelereze urgent procesul de dezvoltare a noilor arme.
donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Președintele Trump își sprijină agenda pe o rețea de turnători
Președintele american crede că angajații federali care se denunță între ei vor curăța țara de „statul profund”… dar strategia are capcanele ei, scrie The Telegraph.
450530985 1024656185685311 1520003273882683739 n jpg
Expoziția de la muzeul de unde a fost furat aurul dacic, organizată într-un timp neobișnuit de scurt. Ce declara ministrul Culturii la deschiderea evenimentului
Fostul ministru al Culturii, Raluca Turcan, a dat de înțeles, într-o postare pe rețelele sociale, că expoziția cu obiecte getice și dacice de la Assen a fost organizată în pripă, mai ales având în vedere valoarea artefactelor expuse. Turcan se baza pe încrederea și profesionalismul dintre muzee.
julieta vescan 1 jpg
O mai ții minte pe Julieta Vescan de la „Gospodar fără pereche”? E total schimbată! Cum arată acum
Acum câțiva ani, Julieta Vescan a făcut parte din primul sezon al show-ului „Gospodar fără pereche”. Chiar dacă nu a reușit să-și unească destinul cu cel al gospodarului Marin Cazan, ea s-a făcut remarcată prin energia sa pozitivă și prin simțul umorului. Iată cum arată acum fosta concurentă!
Alexander Lukașenko FOTO AFP
Au început alegerile prezidențiale în Belarus. Preşedintele Aleksandr Lukaşenko candidează pentru al şaptelea mandat consecutiv
Belaruşii au început duminică să voteze în alegerile prezidenţiale destinate să îl realeagă pentru al şaptelea mandat consecutiv pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, în absenţa tolerării unei opoziţii.
Cătălin Predoiu Foto: Facebook
Predoiu spune că autoritățile române comunică permanent cu poliția olandeză pentru recuperarea tezaurului furat
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat duminică, 26 ianuarie, a declarat că autoritățile române se află în contact și cooperează cu autoritățile olandeze pentru a recupera tezaurul furat de la muzeul Drents.
Christine Lagarde FOTO AFP
„Nu îți place Trump? Vino în Europa!” . Propunerea șefei BCE pentru atragerea de talente dezamăgite de președintele american
Nu îţi place Trump? Vino în Europa! - aceasta ar putea fi noua strategie a UE pentru a atrage minţile stălucite din SUA dezamăgite de măsurile radicale luate de Trump.
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
Truc uimitor pentru un somn mai bun, fără insomnii: pune aceste ingrediente sub limbă în fiecare noapte!
Cu toții știm cât de important este somnul pentru organismul nostru. Însă, pentru mulți dintre noi este destul de dificil să adormim ușor, la o oră rezonabilă.