Responsabilitatea socială

Publicat în Dilema Veche nr. 581 din 2-8 aprilie 2015
Responsabilitatea socială jpeg

Despre responsabilitatea socială a companiilor existente în România se vorbeşte puţin şi, din păcate, se cunoaşte şi mai puţin. De multe ori auzim ştiri despre cum „o companie a renovat o arie a unui spital“, dar numele companiei respective este omis, din frică de „publicitate neplătită“. 

Ce înseamnă însă şi cînd a apărut conceptul de responsabilitate socială?

Conform unui studiu aparţinînd profesorului Archie B. Carroll, profesor emerit al Universităţii din Georgia şi cercetător în domeniu, deşi interesul companiilor de a se implica în viaţa comunităţii a existat de mult, conceptul, în forma sa modernă, a apărut prin anii ’50, urmînd ca anii următori să aprofundeze şi să diversifice ariile în care s-a extins responsabilitatea socială.

Astfel, la începutul anilor ’50, CSR-ul era denumit mai degrabă SR (Social Responsability) şi se referea mai mult la responsabilitatea socială a afaceriştilor, nu a companiilor. Pe scurt, afaceriştii trebuiau să supravegheze derularea unui întreg sistem economic de producţie, astfel încît acesta să vină în întîmpinarea nevoilor publicului – cu alte cuvinte, producţia şi distribuţia să conţină şi elemente de bunăstare socio-economică. 

În timp, responsabilitatea socială a devenit o componentă a companiilor, iar conceptul se referă în prezent la contribuţiile pe care companiile trebuie sau ar trebui să le aibă pentru dezvoltarea societăţii moderne. Există, în prezent, standarde internaţionale de „comportament corporabil dezirabil“ emise de către ONU, Uniunea Europeană şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. 

Aceste standarde presupun, pe lîngă beneficiile pe care le are compania implicată în proiecte de CSR (precum imaginea companiei respective), tipuri de programe care se adresează unor probleme reale din societate: finanţarea unor proiecte şi mobilizarea publicului în a conştientiza şi a se implica activ pentru o cauză. 

În România există multe companii care derulează asemenea proiecte care vizează accesul la educaţie, îmbunătăţirea serviciilor medicale sau protejarea mediului. 

În ceea ce priveşte Compania Orange, „activitatea de CSR în România a început de mai bine de 12 ani, sprijinind constant cauze sociale, cultural-educative sau de mediu, iar numărul proiectelor de responsabilitate socială în care ne implicăm a crescut în permanenţă. Putem spune că anul 2014 a fost un an plin din acest punct de vedere.“

Cele patru direcţii ale strategiei de CSR sînt implicarea în comunitate, incluziunea digitală, protecţia mediului şi un Internet mai bun pentru copii. 

„În fiecare dintre cele patru direcţii de strategie avem o componentă puternică de educaţie. Ne implicăm în comunitate prin educarea spiritului civic prin voluntariat; ne-am asumat angajamentul de a pune la dispoziţia

-ilor programe de educaţie digitală pentru a-i obişnui pe aceştia cu noile tendinţe tehnologice ale societăţii; încurajăm angajaţii şi clienţii să fie conştienţi şi să îşi măsoare impactul asupra mediului; şi, nu în ultimul rînd, oferim copiilor instrumente care să-i ajute să utilizeze un mediu digital mai bun, mai sigur şi benefic în funcţie de nevoile lor. În această direcţie derulăm numeroase proiecte adresate atît studenţilor, cît şi elevilor de gimnaziu şi de liceu, iar recent am lansat şi un program de educaţie digitală pentru adulţi – «#parintilascoala.»“  Anul trecut, Compania Orange a lansat prima ediţie a atelierelor de programare SuperCoders pentru 40 de copii cu vîrste cuprinse între 10-13 ani, majoritatea proveniţi din familii defavorizate. Copiii au învăţat prin aceste programe noţiuni de bază de programare, cu ajutorul cărora au putut produce jocuri, poveşti şi animaţii, pe o platformă gratuită de creare de conţinut digital. „Prin acest eveniment ne-am alăturat iniţiativei prin care Uniunea Europeană şi-a propus să încurajeze, timp de o săptămînă pe an, studiul limbajelor de programare. Anul acesta am extins proiectul şi 100 de copii din Bucureşti şi din Cluj-Napoca au participat la atelierele SuperCoders.“ 

De asemenea, a continuat programul de accesibilizare digitală, prin sesiuni dedicate elevilor de liceu în cadrul Caravanei 4G Discovery Tour. Astfel, elevii de liceu au avut posibilitatea de a testa noua tehnologie într-un vehicul special amenajat. „Obiectivul a fost acela de a le prezenta tinerilor, pe înţelesul lor, felul în care a evoluat telefonia mobilă. Ei au învăţat cît şi cum pot utiliza, într-un mod responsabil, tehnologia de care dispun în prezent – importanţa siguranţei în mediul online, modalităţile de reutilizare şi reciclare a dispozitivelor mobile uzate.“ 

Pe lîngă educaţia digitală pe care programele de CSR le oferă pentru elevii de liceu există şi programe de orientare în carieră, de la acţiuni de mentorat, prin care liceenii pot vedea cu ce se ocupă anumite departamente din cadrul companiei, pînă la ce fel de job vor avea dacă aleg o facultate cu profil tehnic sau uman. „În 2014, în cadrul programului nostru «Junior Orange First Step» au fost implicaţi peste 50 de elevi din trei licee din Bucureşti.“ 

Pentru studenţi, „majoritatea proiectelor pe care le avem merg în direcţia de integrare profesională. Am acordat 15 burse de studiu şi am avut 26 de studenţi care au absolvit cu brio programul nostru «Orange Educational Program». Este vorba despre un program educaţional devenit tradiţie, pe care îl derulăm de peste 12 ani în parteneriat cu Politehnica Bucureşti. În perioada 2013-2014 am avut, în cadrul acestui proiect, 9 module de curs şi 124 de ore de predare. 23 de specialişti din departamentul tehnic al Orange şi 10 specialişti din partea partenerilor Orange au susţinut cursuri pentru studenţi.“  În ceea ce priveşte direcţia de implicare socială, aflăm că în trecut au existat numeroase acţiuni de educare a spiritului civic şi de educare a culturii voluntariatului. „Anul trecut am înregistrat rezultate impresionante. Pe lîngă numărul mare de voluntari (peste 400 în tot anul), din ce în ce mai mulţi colegi îşi derulează propriile campanii de implicare în societate.“ 

În campanii şi organizarea evenimentelor se implică şi angajaţii companiei. „De exemplu, doi dintre colegii noştri au avut iniţiativa organizării Ciclatonului, un eveniment ciclist caritabil în care 12 ciclatonişti de anduranţă au fost invitaţi să se înscrie pentru a pedala 650 de kilometri pentru trei cauze educaţionale. Alţi colegi se ocupă de strîngerea de fonduri pentru copiii din spitale sau din casele de copii. De asemenea, sînt cîţiva care organizează ieşiri în oraş cu copiii din centrele de plasament.“  

Anul trecut, cea mai amplă campanie de voluntariat a fost „Săptămîna Voluntariatului“, iniţiativa grupului Orange la nivel global, care se desfăşoară anual şi în România. „În 2014, acţiunea a fost centrată pe două direcţii strategice: digitalizarea cărţilor pentru publicul larg şi pentru persoane cu dizabilităţi de vedere şi reciclarea telefoanelor mobile. Împreună cu partenerii noştri, Biblioteca Judeţeană «Octavian Goga» din Cluj şi Biblioteca Naţională a României, am digitalizat peste 11.900 de pagini, scanînd documente rare care sînt acum disponibile pe site-urile celor două biblioteci şi realizînd înregistrări audio ale materialelor, care au devenit astfel accesibile şi persoanelor cu dizabilităţi de vedere. De asemenea, cu ajutorul voluntarilor am colectat prin shop-urile Orange din ţară aproape 1200 de telefoane mobile care au fost reciclate. Orange a donat pentru fiecare telefon reciclat cîte 3 euro programului «YouthBank» al Asociaţiei pentru Relaţii Comunitare (ARC): cei 3200 de euro astfel strînşi vor fi folosiţi, în 2015, pentru finanţarea programelor liceenilor YouthBank.“  

Foto: Fundaţia Orange

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Pietoni, oameni  Foto Pixabay jpg
Au fost publicate rezultatele testărilor PISA pentru adulți: La nivel global o cincime din totalul participanților sunt analfabeți funcțional
La nivel internațional, competențele adulților în ceea ce privește alfabetizarea, alfabetizarea numerică și capacitatea de rezolvare a problemelor au stagnat sau chiar au scăzut, arată Studiul privind Competențele Adulților 2023, publicat de OCDE.
site anaf
ANAF a extins sfera veniturilor pentru care trebuie depusă Declarația Unică
ANAF a pus în transparență noul model de Declarație unică (Formular 212) care va trebui completată și depusă în 2025 de persoanele fizice care au avut în 2024 venituri din chirii, investiții, tranzacții crypto, activități independente și altele.
Banner Anamaria Prodan
Anamaria Prodan, nedespărțită de iubitul său, Ronald Gavril. Cum e relația celor doi! „Doi oameni dacă nu se susțin reciproc...”
Anamaria Prodan (51 de ani) și iubitul său Ronald Gavril (38 de ani) sunt nedespărțiți.
ceausescu revelion jpg
Adevărul despre plata datoriei externe în timpul lui Ceaușescu. Poporul a fost batjocorit pentru a acoperi încăpățânarea dictatorului
Considerată, mai ales de nostalgici, cea mai mare realizare a lui Nicolae Ceaușescu, achitarea completă a datoriei externe în anii 80 a reprezentat de fapt o cruntă bătaie de joc la adresa poporului român. Aceea datorie era rodul megalomaniei ceaușiste și a unei economii izolaționiste ineficientă.
Chei locuință Foto Adevărul jpg
Chiriile din București și Cluj înregistrează printre cele mai mari creșteri din Europa
Prețurile chiriilor sunt în creștere accelerată peste tot în Europa, iar București și Cluj se numără printre orașele din UE cu cele mai mari creșteri, se arată în Monitorul Social.
targ de craciun cu obiecte ale elevilor de la LVNT Slatina   foto alina mitran (7) jpg
Cadouri speciale de Crăciun, cu semnătura elevilor de la Arte. Cu banii strânși, adolescenții își vor cumpăra materialele necesare în atelier
Elevii de la clasele de Arte din cadrul Liceului Vocațional „Nicolae Titulescu” din Slatina și-au pus din nou în vânzare obiectele lucrate pentru târgul de Crăciun. Este a treia ediție a târgului, iar cine vrea cadouri aparte pentru cei dragi, la prețuri accesibile, trebuie să ia în calcul târgul.
oslo jpg
Un angajat FRF a evitat o tragedie în avion, salvând viața copilotului în timpul zborului: Dumnezeu a făcut să fiu acolo
Un angajat al FRF a îndreptat o situație care se putea transforma într-o tragedie.
netflix pixabay jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc! Abia lansat, e un succes total
În ciuda faptului că s-a lansat în urmă cu numai câteva zile, pelicula „The Snow Sister” a devenit extrem de populară pe Netflix. În țara noastră, chiar a reușit să și intre în topul preferințelor, iar acest film este alegerea perfectă în această perioadă de sărbători.
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
Mulți români consumă acest aliment în fiecare dimineață! Puțină lume știe că el poate influența testele antidrog
Este un aliment banal, pe care foarte mulți români îl consumă dimineața. Este alegere perfectă pentru acele momente în care suntem pe fugă, sau în care vrem să avem la îndemână o gustare delicioasă.