Remember: Bulă pe înţelesul minorilor

Publicat în Dilema Veche nr. 117 din 20 Apr 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

* Bulă mergea pe stradă. Un amic îi strigă: - Băi, Bulă, am auzit că ai intrat în Partid. (1) La care Bulă ridică pe rînd cîte un picior şi, privindu-şi cu atenţie fiecare talpă în parte, întreabă: - În ce zici c-am intrat? * Bulă intră într-o măcelărie şi cere un kilogram de brînză. - Tovarăşe, îl apostrofează măcelarul, nu vezi ce scrie pe uşă? Aici n-avem carne, vizavi nu e brînză. (2) * Bulă se opreşte în mijlocul străzii, contemplîndu-şi plasa goală. - Uite, că nu-mi aduc aminte: mă duceam sau veneam de la piaţă? (3) * Umbla Bulă noaptea prin Bucureşti, orbecăind pe stradă. (4) - Doamne, dacă s-ar găsi şi ceva de mîncare, aş spune că este exact ca pe vremea războiului. * Bulă fuge (5) în Occident. La graniţă e întrebat: - Pentru ce aveţi medicamentele astea roşii? - Contra bronşitei. - Şi cele albe? - Contra reumatismului. - Şi cele galbene? - Contra sinuzitei. - Şi portretul lui Ceauşescu? - Contra dorului de ţară. * Dintr-o coadă lungă, lungă la Alimentară, Bulă iese supărat, strigînd: - Mă duc să-l împuşc! (6) După vreo oră se întoarce. - Ei, l-ai împuşcat? - Nu, da' mi-am păstrat loc şi acolo. (7) (culese de pe Internet) __________________ 1. Înainte de decembrie 1989, în România era un singur partid. 2. În comunism, magazinele erau goale. 3. În comunism, pieţele erau goale. 4. În comunism, lumina era pe străzi ca mîncarea în magazine şi pieţe. 5. Adică a emigrat ilegal, legal nu prea aveai cum să ieşi din România. 6. Înainte de decembrie 1989, se ştia foarte bine cine era El. 7. Cînd se "băga" marfă la vreun magazin, evenimentul era "sărbătorit" prin statul la cozi kilometrice. Dacă se zvonea că la un magazin alăturat a mai venit un alt "ceva", fugeai şi acolo şi-ţi lăsai rînd (adică rugai pe cineva să spună celorlalţi că eşti acolo în timp ce tu fugeai la prima coadă), învingînd astfel legile fizicii şi existînd în două locuri în acelaşi timp.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Ilie Bolojan susține o conferință de presă despre al doilea pachet de măsuri fiscale și reforme. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Demisia lui Anastasiu rezolvă o problemă, dar naște alta: va trebui Bolojan să meargă din nou în Parlament?
Demisia lui Dragoș Anastasiu rezolvă problema prezenței în guvern a unei persoane care pur și simplu nu mai putea continua, indiferent dacă a fost vinovată sau nu, dar naște o altă problemă importantă: trebuie Ilie Bolojan să meargă din nou în Parlament?
Placinta Bougatsa  Sursa foto shutterstock 1961595190 jpg
Plăcintă Bougatsa, desert grecesc din doar 7 ingrediente
Bucătăria grecească abundă de reţete de plăcinte dulci şi sărate deopotrivă. Bougatsa este una dintre cele cremoase la interior şi crocante la exterior, perfectă pentru gustările de peste zi. Pentru prepararea acesteia, ai nevoie de numai şapte ingrediente.
figure 005 jpg
Cel mai vechi obiect de sticlă din Anatolia descoperit la hitiții din Büklükale
Situat pe malul vestic al râului Kızılırmak, în centrul Turciei, situl arheologic Büklükale continuă să uimească cercetătorii prin bogăția sa de artefacte antice. Printre cele mai remarcabile descoperiri din această așezare, datată în mileniul al II-lea î.Hr., se numără unele dintre cele mai vechi e
Inundații Suceava Foto IGSU 8 jpg
Se anunță noi dezastre. Cod roșu de inundații și viituri în județele Suceava şi Neamţ. La o staţie hidrometrică s-a depăşit cota de pericol
Apele Române anunță precipitaţii abundente şi avertizări hidrologice Cod roșu în Suceava şi Neamţ, cele mai afectate judeţe din țară. S-a înregistrat un debit istoric de 534 mc/s pe râul Bistriţa, la staţia hidrometrică Frumosu.
Cătălin Bordea, încrezător în viitor   Prezentatorul show-ului The Ticket de la Antena 1 va face echipă bună cu prietenul său, Nelu Cortea
Cătălin Bordea, încrezător în viitor. Prezentatorul show-ului The Ticket va face echipă bună cu prietenul său, Nelu Cortea: „Am emoții! Sunt norocos…”
Cătălin Bordea (40 de ani) este prezentatorul noului show de la Antena 1, The Ticket, alături de bunul său prieten și coleg, Nelu Cortea.
jones jpg
Situație incredibilă în tenis: o sportivă fără cinci degete a intrat în Top 100 WTA
Francesca Jones, 24 de ani este un caz unic în tenisul profesionist.
Localnici evacuați cu ajutorul pompierilor mp4 thumbnail png
Localnicii din satele luate de ape sunt evacuați cu ajutorul elicopterelor SMURD, în județul Suceava. Cum se desfășoară intervențiile
Ploile abundente și viiturile au făcut prăpăd în localitatea Broșteni, din județul Suceava. Mai mulți oameni au rămas blocați în locuințe, mașinile au fost luate de ape, iar drumurile sunt impracticabile.
Beate Meinl Reisinger/FOTO:X
Austria neutră se gândește să intre în NATO, pe fondul amenințărilor Rusiei
După aproape șapte decenii de neutralitate constituțională, Austria începe să se întrebe dacă acest statut mai este suficient într-o lume în care războiul a revenit pe continent.
FELIX Baumgartner jpg
Ancheta morții lui Felix Baumgartner se complică. Ce arată ultimele imagini surpinse de camera video pe care o avea pe picior în timpul zborului
Ancheta privind moartea parașutistului Felix Baumgartner ia o turnură neașteptată, după ce au fost analizate imaginile surprinse de camera atașată de piciorul său în timpul zborului.