Reiki – legendă urbană?

Cristina IVAN
Publicat în Dilema Veche nr. 524 din 27 februarie - 5 martie 2014
Reiki – legendă urbană? jpeg

– Mamă, nu îmi faci şi mie nişte riki-piki d’ăla de-al tău, tare mă doare piciorul azi...
Riki-piki este numele popular al unei practici de dezvoltare spirituală, terapie şi optimizare energetică, de origine japoneză, numită tradiţional Reiki!

Cam aşa ar suna, pentru cei interesaţi de curiozităţi, o scurtă definiţie (de dicţionar), dacă limba bunicii mele ar fi recunoscută oficial printre dialectele vorbite frecvent în mediul citadin pensionăresc. Cum nu este, mă mulţumesc să zîmbesc şi să mă aşez liniştită lîngă ea, cu palmele pe piciorul reclamat. Bunica se uită suspicios, aşteptînd parcă să vadă cum iese fum, ia foc sau întinereşte brusc tegumentul epitelial sub atingerea riki-piki.

– Io nu ştiu cum vine asta, am zis că îl întreb şi pe preot, dar cum pui tu mîna parcă mi se încălzeşte piciorul şi mă lasă durerea. Data trecută, să ştii, nu m-a mai durut deloc!
Apoi brusc se încruntă fulgerată de o idee... 
– Auzi, mamaie, da’ tu cînd stai aşa, nu cumva le iei, ca la deochi, adică nu ţi se face rău? Ia vezi, să nu te îmbolnăveşti! 

O asigur că totul e bine, nu iau nici bube, nici deochi, şi se linişteşte. În curînd, începe să moţăie şi ştiu că am scăpat. Mîine o să-i povestească dnei Postolache de la trei despre fata asta care a învăţat, dom’le, atîţia ani... şi uite ce ştie să facă!

Cînd plec, în drum pre casă, îmi aduc aminte cum am auzit eu despre Reiki.... Pe marginea unei mese pline de cristale, în casa unei prietene, am citit pe prima filă a unei cărţi:

Doar astăzi, nu te îngrijora,
Doar astăzi, nu te enerva,
Doar astăzi, respectă-ţi părinţii, profesorii şi strămoşii,
Doar astăzi, trăieşte-ţi viaţa cinstit,
Doar astăzi, iubeşte viaţa sub toate formele ei!

Mi-a plăcut formularea aceasta mică, pas cu pas, clipa cucerită într-o bătălie care te îndepărtează de misiunile mari şi de jurămintele pe viaţă.... Şi mi-a dat curaj. Dacă mi-ar fi spus cineva că de aici o să înceapă un drum conştient şi frumos către desăvîrşire spirituală şi iluminare, aş fi rîs şi m-aş fi îndepărtat, gîndindu-mă că am dat peste vreo sectă. Dar n-a fost aşa... prietena mea mă cerceta cu privirea aceea albastră, francă, liniştită... Mi se păruse mereu că vine oarecum dintr-un dincolo al liniştii care nu trebuie umplute, care nu are nevoie de nimic pentru a fi pe deplin... armonie! Ca o statuie a lui Brâncuşi!

– Dacă vrei, vorbesc cu George şi poţi să vii la curs!

Aşa am aflat că Reiki este o practică de meditaţie, o formă de terapie alternativă, un mod de a-ţi aduce în echilibru sănătatea trupului şi a sufletului. Şi ceea ce a început ca o curiozitate pentru ceva ce îmi părea mai degrabă o filozofie orientală exotică, şi totuşi neobişnuit de occidentală în pragmatismul ei, s-a transformat cu timpul, încet, blînd, firesc, într-o conştienţă şi o practică din ce în ce mai stabilă a iubirii şi a compasiunii. M-am gîndit adesea în ce se aseamănă şi în ce e diferită de rugăciune. Pentru mine, practica Reiki picură în suflet acelaşi balsam al liniştii, ca şi rugăciunea. O completează, fără a i se substitui. Pentru că Reiki nu este o religie. Aduce şi o sărbătoare a trupului, căruia ajungi să-i dai ascultare, să-i cunoşti ritmurile interioare şi să-l integrezi întregului care eşti. Aduce, uneori, pacea neclintită a minţii de care vorbesc yoghinii, şi, alteori, în clipele binecuvîntate, cunoaşterea de dincolo de cunoaştere, cunoaşterea întreagă, cu minte, trup şi suflet, într-un spirit care se relevă altfel, plenar şi tainic.

Bazele Reiki au fost puse de medicul şi terapeutul japonez Mikao Usui, care a îmbinat în această formă de practică spirituală şi terapie complementară cunoştinţele sale de arte marţiale japoneze, Qi Gong, medicină complementară, dar şi... sursa vieţii, Rei Ki, o formă de energie pe care a primit-o ca revelaţie în timpul unei perioade de 21 de zile de meditaţie, post şi rugăciune petrecute pe muntele Koriyama. De la el, numeroase ramuri de Reiki tradiţional şi nontradiţional s-au răspîndit în întreaga lume şi au condus la naşterea diferitelor forme cunoscute azi. Pentru curioşi, e de ajuns o căutare pe Google pentru a intra într-un univers divers şi pe alocuri neobişnuit. Eu am preferat să caut cu sufletul, fără să colecţionez diplome, şi m-am oprit la trei instructori Reiki pe care îi creditez cu ştiinţă, cunoaştere interioară şi etică profesională: George Mandache, Aurelian Curin şi Vlad Tudor Popescu.

Lui George trebuie mai ales să îi mulţumesc pentru ceva... în toţi aceşti ani de practică şi cursuri, m-a convins că nu există vindecare din exterior, aşa cum nu există nici Maestrul... în exterior. Drumul către desăvîrşire începe cînd înţelegi că nu există desăvîrşire în afara ta, nu există Maestru altul decît Sufletul tău. Iar un iluminat păşeşte prin deşert fără să lase urme, eliberat de obligaţii, veneraţie şi orgoliu. Pentru că un maestru devine maestru abia atunci cînd îşi eliberează discipolii de povara de a avea un Maestru!

Cristina Ivan este doctorand al Universităţii Bucureşti.

Foto: wikimedia commons

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Dar dacă ești tînăr, sărac și bolnav?
Salvează tinerețea – vîrsta la care se spune că poți orice – chiar orice nenoroc sau chiar orice nefericire?
p 10 jpg
Povara tinereții
Copilăria se încheie, adesea, abrupt, după o vacanță de vară – tinerețea se consumă lent, se îngemănează cu bătrînețea firesc, insesizabil.
16781709398 92dac8f6bb c jpg
Primăvară în decembrie
„Femeile au devenit mai puțin interesate de machiaj și mai mult de frumusețea în ansamblu, cea care radiază din interior spre exterior, spre ideea de wellness.”
p 11 jpg
Note despre „încă”
De-ar fi să trebuiască să cred totuși în ceva și tot n-aș (putea) crede în Dumnezeu! Intuiție, vanitate, consolare – ține aceasta de vîrstă?
p 12 jpg
Tinerețea are coloană sonoră
Sînt părți de suflet în legătură cu care vom fi mereu subiectivi.
640px Pierre Auguste Renoir The Boating Party Lunch jpg
Simțire și nepăsare
Se spune că tinerețea, la fel ca și copilăria, nu e conștientă de ea însăși, că abia mai tîrziu ajungi să ți le amintești cu nostalgie și să le apreciezi adevărata valoare.
p 13 jpg
Oase ușoare ca ale păsărilor
Îi privesc atentă pe oamenii foarte tineri.
2722374996 d24e7fdf0e c jpg
Tinerii bătrîni și bătrînii tineri Cum mai măsurăm tinerețea?
Cred că merită să pledăm și, mai mult, e destul de limpede faptul că nu există o compartimentare netă a tinereții și a bătrîneții dată de vîrste și condiții, ci ele există simultan, în orice moment al vieții.
50294010101 132de799e7 c jpg
Anii ’90
Anii ’90 s-au încheiat pe 31 decembrie în Piaţa Revoluţiei, cînd deasupra noastră şi sub egida PRO TV-ului s-a înălţat un înger kitsch.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Învățături fără dezvăț
Trăim o vreme în care toți credem cu tărie că educația este esențială.
p 10 credit C  Hord jpg
p 11 credit C  Hord jpg
Pedagogia juridică între învăț și dezvăț
Avizele Consiliului Legislativ, în măsura în care ar fi urmate, sînt o bună premisă pentru creșterea calității legilor adoptate de Parlament.
p 13 credit C  Hord jpg
Seducția. Didactica nova?
Profesorul trebuie să fie el însuși seducător.
p 14 credit C  Hord jpg
Nu mai mîngîiați cercul!
Orice rol este făcut dintr-o continuă modelare a sensibilităţii interioare.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Jurnal de glande și hormoni
Glandele endocrine și hormonii sînt o bună metaforă a importanței lucrurilor „mărunte”.
DS jpg
Minunatele isprăvi ale Adrenalinei (basm suprarenal)
Avea în ea atîta energie fata asta cît să transforme repausul într-un motor puternic.
640px Human mind, Human Universals png
p 11 sus jpg
Despre iubire, cu rigla si compasul. O încercare de endocrinologie euclidiană
Omul de știință stă drept, rezistă seducției misterioase și pune problema clar: în ce constă chimia acestei biologii?
p 12 sus jpg
Despre iubire și alte droguri
Iubirea romantică motivează o serie nesfîrșită de alegeri individuale și joacă un rol fundamental în elaborarea planurilor noastre de viață.
p 13 Hans Holbein, Henric al VIII lea WC jpg
Hormonii: „dirijorii” lichizi care ne schimbă corpul fizic și istoria
În epoca de formare a operei italiene, rolurile feminine erau interpretate de bărbați castrați, deveniți astfel eunuci.
640px Bloodletting 1 298x300 jpg
Profilul hormonal
Hormonii îți schimbă comportamentul sau comportamentul îți modifică profilul hormonal?
All Art is Erotic (Unsplash) jpg
Avem erotism în arta românească?
Cum rămîne totuși cu senzația că eroticul și erotismul au ocolit arta românească?
E cool să postești jpeg
Logica bunului-simț
De ce este logic să avem bun-simț chiar într-o societate care își pierde din ce în ce mai mult această noțiune?
p 10 jpg
Drumul în sus
E adevărat că bunul-simț nu poate fi construit fără simțul comun.

Adevarul.ro

Luis Suarez FOTO EPA EFE jpg
Scandal uriaș după Ghana-Uruguay. Ce au făcut colegii lui Suarez în timp ce acesta plângea în hohote
E scandal imens după meciul Ghana - Uruguay de la Cupa Mondială 2022. Selecţionerul Uruguayului a sugerat că arbitrul german Daniel Siebert este de vină pentru eliminarea echipei sale de la CM 2022, informează DPA.
Congres AUR - George Simion - 27 mar 2022 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
AUR cere ca România să nu mai ajute R. Moldova
Alianța pentru Unirea Românilor a adoptat în cadrul Congresului organizat la Alba Iulia o rezoluție prin care cere unificarea României și R. Moldova. Șeful formațiunii a susținut însă că România ar trebui să oprească ajutorul îndreptat către vecini.
Procesul comunist din Gara Teiuş: cum au fost judecaţi ceferiştii vinovaţi de catastrofa feroviară din 1968 jpeg
Cum erau urmăriți ceferiștii de către Securitate. Zeci de informatori erau folosiți de către „organe”
Securitatea comunistă avea în obiectiv și angajații de la CFR, domeniu de activitate care s-a dezvoltat mult după anul 1970. În Alba, dosarul de obiectiv „transporturi feroviare” a fost deschis în luna august 1972.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.