Real și virtual în jocurile video

Mihail-Valentin CERNEA
Publicat în Dilema Veche nr. 1020 din 26 octombrie – 2 noiembrie 2023
© wikimedia commons
© wikimedia commons

Printre îngrijorările cele mai comune ale publicului larg legate de jocuri video sau de realitatea virtuală se află ruptura potențială care poate avea loc între pasionații de astfel de divertisment interactiv și lume. Mai rău, percepția acestora asupra realității „reale” ar putea fi denaturată cu totul, creîndu-se astfel o confuzie în jucător între normele sociale și cele virtuale. De aceea, merită să ne întrebăm mai serios despre cum comunică și cum se modifică reciproc cele două medii. Explicit, în acest articol va fi vorba despre mediul virtual care poate fi explorat în jocurile video și nu despre celelalte virtualități care ne afectează în viața de zi cu zi, precum rețelele de socializare.

Fie că se petrec pe ecrane tradiționale, fie că se pot experimenta mai nou cu dispozitive VR, jocurile video oferă un spațiu ludo-narativ interactiv în care putem trăi fantezii cît se poate de diverse. Adăugăm Internetul în ecuație și apar lumi ficționale în care indivizi umani colaborează sau concurează prin avatarurile lor. Dimensiunea interactivă este, din punctul meu de vedere, arta designerului de jocuri, care trebuie să aproximeze sarcini complexe din viața reală într-un mod accesibil pentru categorii diverse de public. Trebuie să fim și distrați, dar trebui să fim convinși într-un mod credibil că supraviețuim într-un mediu ostil sau că explorăm spațiul cosmic, ca să dau doar două exemple. Cum spuneau creatorii de la Valve, una dintre cele mai importante companii din industria jocurilor video, designul presupune o formă de psihologie experimentală cu scopul de a obține imersiunea jucătorului în joc. Astfel, jocurile video nu pot fi cu adevărat rupte de realitate, indiferent cît de fantastice sînt lumile lor, deoarece exploratorii lor sînt totuși oameni, socializați în lumea reală. Mai mult, spre deosebire de alte medii artistice, interacțiunea se petrece folosind diferite dispozitive cu butoane – ca jocul tău să fie accesibil, el trebuie să adopte limbajul comun împărtășit cu alte creații din același gen. Ar trebui să folosim același buton pe tastatură sau pe controller pentru activități similare pentru ca publicul să nu fie forțat să învețe un nou mod de control de fiecare dată cînd încearcă ceva nou. 

Comunicarea între real și virtual cînd vine vorba de jocuri video pare să fie bidirecțională. Într-o direcție, jocurile trebuie să reprezinte într-un fel sau altul lumea reală. Ele se inspiră din istorie, din evenimente curente sau din diferite moduri de viață cît se poate de reale. Chiar și în lumile fantastice trebuie să aduci activități mundane care să ofere credibilitate vieții care se petrece acolo. Partea bună este că pasionatul de jocuri video poate descoperi astfel alte pasiuni mai „reale”. Pot spune că jocurile au trezit mai multă pasiune pentru istorie în mine decît toate orele de istorie din liceu și sînt convins că nu sînt singurul. Mema viralizată recent despre cît de des se gîndesc bărbații la Imperiul Roman are fără îndoială o legătură cu zecile de jocuri de strategie în care ai ocazia să recreezi cuceririle și administrația strămoșilor noștri din antichitate. Nu ar trebui subestimat nici rolul terapeutic pe care acestea îl pot avea – de la prieteniile foarte reale care se pot forma între indivizi care interacționează în gaming-ul online pînă la terapia prin expunere pe care multe jocuri experimentate cu ochelari de VR o fac mai mult sau mai puțin accidental.

Capcanele apar însă în direcția cealaltă de comunicare – dinspre virtual către real. Pentru că jocurile sînt totuși produse comerciale, destul de riscante financiar de altfel, studiourile trebuie să satisfacă un public divers și nu neapărat coerent în termeni de așteptări morale sau ideologice. Jocurile de succes tind să hipersimplifice și să nu pună probleme dificile. De exemplu, războaiele sînt prezentate hollywoodian – explozii spectaculoase, soldați permanent curajoși și nemuritori, fapt care poate denatura percepția unui jucător despre ororile reale care au loc pe cîmpurile de bătălie din realitate. Violența din jocurile video, în majoritatea cazurilor, se va asemăna mai degrabă cu ridicolul din Tom și Jerry și nu cu cea reprezentată de Elem Klimov în faimosul Come and See. Jocurile de strategie ne pot încărca cu teorii economice și istorice problematice care pot duce la percepții denaturate asupra complexităților socio-economice ale lumii reale. Mai mult, tocmai pentru jocurile video vor să distreze în primul rînd, dificultățile unor activități din realitate pot fi dezamăgitoare pentru un pasionat de jocuri video – avioanele sînt greu de pilotat, nu poți să faci mușchi apăsînd niște butoane de cîteva ori precum o face avatarul tău, iar construcția unei afaceri profitabile nu durează o zi. De-aici, probabil, apare și pericolul retragerii în realitatea virtuală în care obiectivele personale sînt mult mai ușor de obținut.

Inteligența Artificială încă nu și-a făcut foarte simțită prezența în jocurile video – lumile generate de AI sînt încă mai puțin interesante decît lumile create de echipe de zeci sau sute de persoane în care fiecare colțișor este făurit cu o intenție artistică. Pe viitor însă, ne putem imagina cu ușurință lumi infinite generate prin uneltele Inteligenței Artificiale în care ne vom pierde zile, luni sau ani în șir și toate probleme pe care le putem asocia cu așa ceva. Jocurile video făcute de oameni se termină la un moment dat, jocurile făcute de AI nu au de ce să se termine.

În concluzie, imersiunea în jocuri video presupune o legătură cu realul în ciuda tuturor aparențelor. Această conexiune însă este modulată de scopurile comerciale ale studiourilor de jocuri, dar și de intențiile și fundalul psiho-social ale creatorilor și jucătorilor cu rezultate mixte. Cît nu uităm de dimensiunea ludică a exercițiului, jocurile pot augmenta realul. Important este să nu-l înlocuiască.

Mihail-Valentin Cernea este lector universitar la Departamentul de Filosofie și Științe Socioumane, ASE, și membru al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată, Universitatea din București. Are publicații în domenii diverse, precum filosofia științei sau etica aplicată.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

sabalenka facebook jpeg
Sabalenka – Pegula, finala US Open, a transformat visul american în coșmar: rușii și bielorușii, în delir
La New York, s-a încheiat după miezul nopții o partidă cu adevărat palpitantă.
Klaus Iohannis - România Educată / FOTO Inquam Photos / George Călin / 5 dec 2018
Cum a evoluat „România educată”. Economist de top: „Acum 20 de ani Pro TV difuza concerte U2, azi manelele sunt peste tot”
România s-a schimbat enorm în ultimele două decenii, în bine și în rău. Integrarea în NATO și UE a asigurat securitatea țării și a dus la creșterea nivelului de trai. În schimb, independent de aceste reușite importante și strategice, societatea nu a evoluat mereu în direcția ideală.
Irina Begu Facebook jpg
Begu va juca finala turneului de la Montreux: ora meciului și miza clasamentului pentru Irina
Românca de 34 de ani a luat-o de jos într-o tentativă de a reintra în Top 100.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
20 de trucuri pentru a evita alimentele ultraprocesate, fără a renunța la ce vă place
Alimentele ultraprocesate sunt omniprezente – dar câteva ajustări mici ale dietei pot reduce semnificativ impactul lor.
regina elisabeta gettyimages jpg
8 septembrie: doi ani de la moartea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii
La 8 septembrie 1495 a început domnia lui Radu cel Mare în Țara Românească, iar în anul 1930 s-a născut scriitorul și omul politic Petre Sălcudeanu. În aceeași zi, dar în anul 2004, a murit artistul Dan Spătaru.
szoboszlai dominik platformax jpg
Ungaria, strivită în Liga Națiunilor: naționala maghiară a suferit umilința serii în Europa
Szoboszlaii colegii săi au demonstrat că locul lor nu e printre coloșii continentului.
Centura Sud Timișoara  Foto CNAIR (1) jpg
Lucrările la Centura Sud - Timișoara, finalizate. Au loc ultimele pregătiri pentru deschiderea circulației pe noua șosea
De săptămâna viitoare, șoferii vor putea circula pe noua șosea de centură a Timișoarei. Lucrările la Centura Sud Timișoara au fost finalizate, iar șoseaua de 26 de kilometri va fi deschisă traficului rutier, potrivit oficialilor CNAIR.
Kosovo Romania (Sportpictures) jpg
rise of the raven Foto cinemagia jpg
Serialul „Rise of Raven” despre Ioan de Hunedoara, lansat de maghiari. A fost numit „Game of Thrones” al Ungariei
Un serial istoric despre viața Huniazilor va fi lansat în această toamnă. Unii critici au numit seria „Rise of Raven” (Înălțarea Corbului) un „Game of Thrones” al Ungariei. Producția a fost finanțată de statul ungar.
image
image
image