Războiul tupeiştilor

Publicat în Dilema Veche nr. 627 din 25 februarie - 2 martie 2016
Războiul tupeiştilor jpeg

Cînd m-am gîndit să alcătuiesc un dosar despre tupeu, re­cunosc, am avut în minte, în primul rînd, conotaţia negativă a termenului: aroganţa şi obrăznicia – două ingrediente care păreau esenţiale în reţetele de succes ale societăţii contemporane. De la vecinul care îşi parchează maşina pe peluza din faţa blocului la politicienii scriitori din penitenciarele româneşti. Între acestea există o vastă paletă de nuanţe ale tupeului negativ, dar negativ moralmente, căci altfel, „nesimţirea“, ca sinonim, este încă un puternic magnet pentru reuşită.

Vrem sau nu să recunoaştem, întotdeauna tupeistul va atrage atenţia. Se va face remarcat. Va fi cel mai strălucitor dintr-o adunare. Va fi cel care va vorbi mai tare şi mai precipitat ca alţii. Îşi va impune punctul de vedere, mai inteligent sau mai vio­lent. Se va băga în sufletul tău şi, dacă eşti mai slab de înger, vei ajunge să cedezi mereu presiunilor. Tupeistul te va face să-l slujeşti, vei ajunge să îi faci favoruri, avînd impresia că, de fapt, el îţi face ţie un favor, lăsîndu-te să munceşti pentru el. Acest gen de tupeist se va băga mereu în faţa ta la o coadă, înghiontindu-te de parcă l-ai deranja, va trece pe roşu cu maşina şi te va înjura că îi stai în cale, va face legi pentru a justifica fonduri europene, pretinzînd că legea e spre binele tău. Dacă îi reproşezi lipsa de morală, ori îţi va rîde în faţă, desfăşurînd teancul de bani, ori se va arăta jignit şi va poza în victimă. Oricum ar face-o, tupeistul obraznic va ajunge să-ţi închidă gura.

Asta dacă nu te înarmezi, la rîndul tău, cu celălalt fel de tupeu. Tupeul pozitiv. A doua conotaţie a cuvîntului, care se traduce, de data aceasta, prin îndrăzneală, curaj, încredere în tine. Dar vorbim aici despre o încredere bazată pe atuuri autentice, despre conştientizarea propriilor valori şi drepturi şi de folosirea acestora fără ezitare. Dacă obrăznicia este, de fapt, un exhibiţionism gonflat al unor valori inexistente, tupeul omului inteligent are baza solidă a argumentului imbatabil.

Iar tupeul pozitiv, acel curaj de a‑ţi apăra interesele, pare a deveni un fe­nomen din ce în ce mai răspîndit în societatea românească de acum. Da­că pînă mai ieri eram obişnuiţi să înghiţim găluştile, azi reacţio­năm. Chemăm Poliţia să ridice maşina acelui vecin care a parcat-o aiurea. Reclamăm un producător la protecţia consumatorului, dacă ne vinde un produs stricat. Ieşim în stradă dacă o lege nu ne convine. Luăm atitudine şi ne impunem, taxînd nesimţirea sau abuzurile – iar asta ţine şi de structurile instituţionale care încep să meargă în România, dar şi de cunoaşterea temeinică a unor drepturi. Căci, pînă la urmă, valorile au început să iasă la suprafaţă, iar lucrurile să reintre, încet, pe un făgaş de normalitate.

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Volodimir Zelenski (foto: president.gov.ua)
Zelenski: Ucraina nu va ceda teritoriile ocupate de ruși pentru pace. „Crimeea poate fi adusă înapoi pe cale diplomatică”
Crimeea poate fi recuperată doar pe cale diplomatică, susține președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Totodată, acesta a subliniat că nu va recunoaște legal teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv cele anexate în 2014.
dieta longevitate jpg
Cum reușesc oamenii din Zonele Albastre să trăiască până la 100 de ani. Regulile de aur pentru longevitate
De-a lungul lumii există mai multe „zone albastre”, unde o bună parte a populației ajunge la vârste înainte, de peste 100 de ani. Iar expertul Dan Buettner a încercat să înțeleagă cauza acestui fenomen, dar și dacă secretele acestor oameni pot fi aplicate și de către restul lumii.
racheta intercontinentala rubeja/ FOTO: defence.mgimo.ru
Putin încearcă lovitura de grație. Ar putea lovi Ucraina cu o rachetă intercontinentală ce ajunge la Kiev în 8-10 minute
Amenințările cu un atac „semnificativ” cu rachete rusești și închiderea mai multor ambasade din Ucraina, miercuri, 20 noiembrie, au stârnit un val de zvonuri cu privire la un atac iminent cu o rachetă RS-26 Rubej.
12639176 jpg
Contururile unui acord de pace mediat de SUA care ar fi pe placul Kremlinului
Vladimir Putin este deschis să discute despre un acord de încetare a focului în Ucraina cu Donald Trump, dar exclude orice fel de concesii teritoriale majore și insistă ca Kievul să renunțe la ambițiile de a adera la NATO, au declarat cinci surse informate despre gândirea Kremlinului pentru Reuters.
ninsoare bucuresti jpeg
Prognoză meteo joi, 21 noiembrie. Ninsori viscolite la munte și temperaturi scăzute în toată țara
Vremea se schimbă brusc, iar ninsorile își fac simțită prezența în Moldova, Transilvania și Maramureș. La munte, vântul puternic va viscoli zăpada, cu rafale de peste 100 km/h, iar în restul țării se așteaptă precipitații mixte, a transmis Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
12615392 jpg
Putin e conștient că acordul lui Trump va eșua și își face planuri să-l ucidă pe Zelenski, spune un expert
Președintele rus Vladimir Putin este conștient de faptul că metoda lui Donald Trump nu va funționa astfel ă își fae planuri să cucerească Ucraina și să-l ucidă pe președintele Volodimir Zelenski, ca să se asigure că țara lui nu va fi învinsă în război.
Living  Foto Lemon Interior Design jpg
Lucrul neașteptat pe care trebuie să-l pui în fața ferestrelor pentru a menține căldura în casă
Ferestrele reprezintă unul dintre principalele puncte prin care căldura se pierde din locuințe. Pentru cei care caută soluții accesibile și eficiente, un truc ingenios ar putea fi salvarea. O față de masă din PVC (clorură de polivinil) poate reduce semnificativ pierderile de căldură
Soldati rusi in transee FOTO Profimedia jpg
Cât de mult contează în soarta războiului ultimele arme date de americani ucrainenilor. General: „Au apărut primele fisuri pe front”
Generalul (r) Alexandru Grumaz explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, ce urmări va avea în războiul din Ucraina decizia SUA de a furniza mine antipersonal nepersistente Kievului, la scurt timp după ce dăduseră undă verde pentru utilizarea ATACMS.
violet jessop jpg
Femeia care a supraviețuit atât scufundării Titanicului, cât și navei HMHS Britannic și RMS Olympic. Cine a fost „Domnișoara de Nescufundat”
De trei ori supraviețuitoare! Violet Jessop, însoțitoare de bord pe Titanic și asistentă medicală pe vasul Britannic, a fost una dintre cei 706 supraviețuitori ai tragediei din noaptea de 14-15 aprilie 1912. De fapt, Violet a lucrat pe toate cele trei nave din clasa Olympic și a supraviețuit tuturor