R─âzboi cu somnul

Alina PURCARU
Publicat în Dilema Veche nr. 778 din 17-23 ianuarie 2019
R─âzboi cu somnul jpeg

Unele lucruri nu se schimb─â niciodat─â: ├«nc─â n-am v─âzut copil care s─â se duc─â, docil, la culcare ╚Öi adult care s─â refuze o or─â ├«n plus de somn. C├«nd unii vor s─â se joace, al╚Ťii vor s─â doarm─â, sau m─âcar s─â doarm─â cei mici, mai repede ╚Öi c├«t de mult se poate. Mult ╚Öi f─âr─â ├«ntreruperi nocturne. N-ai ce face cu aceste dorin╚Ťe, a╚Öa c─â e mai bine s─â fie l─âsate s─â-╚Öi urmeze calea de dorin╚Ťe. Pe calea asta ╚Öi neav├«nd ce face, am inventat sau mai mult am g─âsit povestea despre Catrina ╚Öi Marele Domn Somn, ├«nso╚Ťi╚Ťi de Domnica Somnica ╚Öi Pui de Somn.

Am g─âsit-o pentru mine ╚Öi, mai mult dec├«t pentru mine, pentru feti╚Ťa Katrina, mare amatoare de pove╚Öti, foarte priceput─â la prelungit ora de culcare. ├Än fiecare sear─â, ├«i citeam poveste dup─â poveste ╚Öi nu era de ajuns. Povestea de culcare nu e niciodat─â de ajuns ╚Öi c├«nd aceast─â feti╚Ť─â era mic─â, pe l├«ng─â pove╚Ötile de citit, ├«╚Öi dorea o poveste ÔÇ×din capÔÇť, una inventat─â de mine. A╚Öa c─â i-am povestit despre o feti╚Ť─â care-i seam─ân─â perfect, care ur─â╚Öte somnul ╚Öi care l-a vorbit de r─âu pe Marele Domn Somn ├«n timp ce dumnealui ├«╚Öi f─âcea rondul de sear─â. Domnul Somn a auzit-o, la fel perechea lui, Domnica Somnica, ╚Öi Pui de Somn, copilul lor, ╚Öi to╚Ťi trei au decis, sup─âra╚Ťi, s─â nu mai vin─â pe la ea. Catrina ╚Öi Marele Domn Somn ├«ncepe ca o declara╚Ťie de r─âzboi f─âcut─â somnului ╚Öi alunec─â spre altceva. Feti╚Ťei ├«i pl─âcea cum aluneca povestea ÔÇ×din capÔÇť spre altceva, ╚Öi sear─â de sear─â, adormea cu ea sau, ca s─â respect─âm adev─ârul, pornea ├«nceti╚Öor spre ╚Üara Viselor.

Povestea a r─âmas o vreme ├«n cap, ie╚Öea doar seara, s-o conduc─â pe aceast─â feti╚Ť─â ├«n ╚Üara Viselor, dup─â ce toate celelalte pove╚Öti fuseser─â citite. Apoi, ├«ntr-o zi, mi-am zis c─â ar fi bine s─â r─âm├«n─â scris─â, undeva. C├«nd dai de o poveste eficient─â, e bine s─â ╚Ťii de ea. A╚Öa c─â am scris. ╚śi dup─â ce am scris, am primit ╚Öi propunerea de a publica o poveste, dac─â am a╚Öa ceva. Totul a urmat foarte firesc: am predat textul Editurii Cartier, scurtat ╚Öi aranjat pentru dimensiunile unei picture book, Mihaela Paraschivu a f─âcut ilustra╚Ťiile, cu un Domn Somn foarte cool, mai mult hipster dec├«t mag aduc─âtor de lini╚Öte, ╚Öi a╚Öa a intrat Catrina ╚Öi Marele Domn Somn ├«n colec╚Ťia ÔÇ×CodobelcÔÇť, l├«ng─â alte pove╚Öti ale unor autori care nu scriu, ├«n primul r├«nd, pentru copii.

Nu a╚Ö putea s─â elaborez nimic mai mult despre dorin╚Ťa copiilor de a se juca p├«n─â la epuizare ╚Öi refuzul de a adormi. Doar c─â ceva din aceast─â dorin╚Ť─â inepuizabil─â pentru ├«nc─â o descoperire ne r─âm├«ne ╚Öi nou─â, oric├«t de obosi╚Ťi am fi. C├«nd tragem de noi s─â citim seara, chiar dup─â zile ├«mpov─âr─âtoare, sau s─â r─âspundem mail-urilor unor prieteni, sau s─â mai vedem un pic din filmul ├«nceput de c├«teva zile, facem exact ca ei, chiar dac─â ne dorim somnul ╚Öi avem nevoie de el ca de aer. Ne amintim, probabil, ce ╚Ötiam atunci c├«nd, asemeni unor bufni╚Ťe mici, refuzam s─â ├«nchidem ochii, de team─â c-o s─â pierdem ceva. De team─â c─â ├«ntunericul va schimba lumea din care noi ├«ncercam s─â pricepem, ├«n fiecare zi, c├«t de pu╚Ťin.

Oric├«t de ├«nduio╚Ö─âtoare ar fi aceast─â poft─â a copiilor de a ├«nt├«mpina ├«ntunericul cu ochii larg deschi╚Öi, pove╚Ötile p─ârin╚Ťilor care trec prin proba dur─â de a adormi copiii au ceva horror. Oricine a fost invitat ├«ntr-o cas─â cu copii mici, care trebuie du╚Öi la culcare, trebuie s─â fi v─âzut chipurile epuizate, exasperate ale p─ârintelui delegat cu somnul, ├«n timp ce cel─âlalt ├«ntre╚Ťine musafirii. E una dintre cele mai solicitante misiuni, adormitul copiilor. Mai ales al copiilor mici. ├Än cinstea responsabililor ar trebui s─â se dea petreceri ├«n fiecare sear─â, cu meniu la cerere ╚Öi nici un refuz.

Unele lucruri nu se schimb─â niciodat─â. Catrina ╚Öi Marele Domn Somn ar trebui s─â fie o carte care adoarme copiii. Dou─â mame cititoare mi-au spus, ├«ns─â, c─â, la culcare, copiii lor voiau s─â aud─â povestea din nou, ╚Öi din nou, ╚Öi din nou. Nici vorb─â de somn, nici Pui de Somn. 

Alina Purcaru este jurnalistă și scriitoare.

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.
Cavalerismul desuet al r─âzboiului jpeg
Cavalerismul desuet al r─âzboiului
A╚Öa cum, ├«n plin─â fervoare cre╚Ötin─â, occidentalii au fost capabili de masacre, ├«n plin ev evolu╚Ťionist au demonstrat c─â s├«nt ├«n stare de regresiuni la fel de ample.
În urma tehnologiei jpeg
În urma tehnologiei
Regresul din educa╚Ťie se reflect─â ├«n succesul unor agresivi analfabe╚Ťi func╚Ťional, deveni╚Ťi influencer-i pentru genera╚Ťiile de m├«ine.
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism jpeg
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism
Conspira╚Ťionismul nu e altceva dec├«t ├«ntoarcerea la g├«ndirea magic─â paranoid─â, ├«n care for╚Ťe dincolo de controlul nostru ne controleaz─â ╚Öi ne manipuleaz─â.
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală jpeg
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală
Potopul, cutremure, r─âzboaie ╚Öi alte evenimente majore duc la dispari╚Ťia dramatic─â a unor civiliza╚Ťii ╚Öi culturi, dup─â care lumea re├«ncepe din nou.
Histria jpeg
Histria
├Änc─âlzirea prin pardoseal─â, at├«t de utilizat─â ├«n perioada roman─â, p─ârea un mare pas ├«nainte ├«n ale instala╚Ťiilor anilor 1990.
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare! jpeg
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare!
Arhitectural vorbind, ai fi în stare să trimiţi mesaje în viitor.
Economia de r─âzboi jpeg
Economia de r─âzboi
Este destulă frică în lume, pentru că nimeni nu se aștepta să trăiască în același timp o pandemie și un război pe care un nebun se chinuie să-l transforme într-unul planetar.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
O dup─â-amiaz─â de var─â
Neputin╚Ťa, anxietatea, moartea celor dragi, boala, dezn─âdejdea, felul ├«n care ├«i protej─âm pe copii, despre toate au scris invita╚Ťii mei.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.