Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 944 din 12 ÔÇô 18 mai 2022
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg

Mai e Rusia de azi un stat comunist?

Un regim comunist ├«ndepline╚Öte diverse criterii: partid unic, o singur─â ideologie, adic─â marxism-leninismul, un secretar general atotputernic, un birou politic, un comitet central, o poli╚Ťie politic─â. ╚śase ╚Ť─âri din lume mai corespund acestui model: Coreea de Nord, Laos, Vietnam, China, Cuba ╚Öi Eritreea. Stricto sensu, Rusia nu este o ╚Ťar─â comunist─â. ├Äns─â poate fi considerat─â o ╚Ťar─â post-comunist─â. Are caracteristicile, dar ├«ntr-un mod atenuat: Rusia Unit─â nu este singurul partid, de╚Öi este atotputernic; ideologia lui Putin nu este unic─â, dar propaganda o face dominant─â; nu exist─â secretar general, ci un pre╚Öedinte care are toate puterile ÔÇô sau aproape toate; nici Birou Politic nu exist─â, ci un consiliu compus din c├«╚Ťiva mini╚Ötri, oligarhi, reprezentan╚Ťi ai structurilor de for╚Ť─â (siloviki); c├«t prive╚Öte Duma, aceasta nu e un organism deliberativ, ci o camer─â de ├«nregistrare, a╚Öa cum era Comitetul Central pe vremea sovietic─â. C├«t despre FSB, e clar c─â e mo╚Ötenitorul direct al KGB: un nou nume pentru aceea╚Öi poli╚Ťie politic─â.

Care sînt sursele ideologice ale lui Vladimir Putin?

Educat ├«n spiritul comunismului din tinere╚Ťe, membru al partidului ÔÇô condi╚Ťie obligatorie pentru un ofi╚Ťer KGB ÔÇô, Putin s-a desprins de aceast─â ideologie dup─â c─âderea URSS. A f─âcut-o din oportunism: la ├«nceputul anilor ÔÇÖ90 nu c─âdea bine s─â-╚Öi etaleze afilierea la PCUS. Gustul pentru afaceri ╚Öi bani l-a ajutat ╚Öi s─â se deta╚Öeze de comunism. A ├«n╚Ťeles c─â mecanismele pie╚Ťei capitaliste s├«nt mult mai eficiente pentru a se ├«mbog─â╚Ťi dec├«t marxismul-leninismul. Ca orice comunist instruit, Putin a fost un na╚Ťional-comunist la ├«nceputul carierei sale. Na╚Ťionalismul a servit ├«ntotdeauna ca ideologie de rezerv─â comunismului, pentru a continua s─â mobilizeze popoarele care au v─âzut clar c─â paradisul comunist promis este o p─âc─âleal─â. Toate partidele comuniste din lume, fie c─â au ajuns sau nu la putere, au mizat pe fibra na╚Ťionalist─â pentru a compensa falimentul marxism-leninismului, promisiunile, iluziile. Orfan al comunismului, Putin ╚Öi-a p─âstrat structurile mentale ale unui na╚Ťionalist. ╚śi a╚Öa a r─âmas. Drept dovad─â, ├«l ur─â╚Öte pe Lenin, al c─ârui interna╚Ťionalism crede c─â a ruinat Rusia, acuz├«ndu-l c─â a preferat s─â-╚Öi urmeze visele de revolu╚Ťie mondial─â ├«n loc s─â consolideze ╚Ťara. Pe de alt─â parte, Stalin este un erou na╚Ťionalist ├«n ochii lui. Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei. De unde ╚Öi referirile sale constante la acest r─âzboi, de unde ╚Öi delirul s─âu cu privire la denazificarea Ucrainei, de parc─â ar fi r─âmas cu mintea prin 1941-45. Lui i se al─âtur─â ├«n acest delir Biserica Ortodox─â ╚Öi patriarhul acesteia, precum ╚Öi o ga╚Öc─â de ideologi na╚Ťionali╚Öti ├«n c─âutarea gloriei pierdute a Rusiei imperiale. Toate acestea au mirosul fetid al vechilor idei care au ├«ns├«ngerat lumea ├«n secolul trecut. Tr─âim ast─âzi, de la invazia Ucrainei, o ├«ntoarcere ├«n trecut.

Ce rămîne, în Rusia de azi, din moștenirea sovietică?

O anume mentalitate, a╚Ö spune. Asta se ├«nt├«mpl─â pentru c─â nici la nivelul elitelor, nici ├«n r├«ndul popula╚Ťiei nu s-a produs o reflec╚Ťie asupra trecutului sovietic, nu a existat o poc─âin╚Ť─â a c─âl─âilor, nu s-a v─âzut dorin╚Ťa de a ├«ntoarce pagina. Pr─âbu╚Öirea URSS a dus la un haos politico-economic ╚Öi asta i-a f─âcut pe mul╚Ťi ru╚Öi s─â regrete stabilitatea sovietic─â. Nu erau liberi, desigur, tr─âiau prost, dar era o anumit─â siguran╚Ť─â: locuri de munc─â, salarii, pre╚Ťuri etc. Toate acestea au disp─ârut ├«n anii 1990. De unde ╚Öi nostalgia epocii comuniste. Mai mult, pe vremea URSS, ╚Ťara avea un loc pe scena interna╚Ťional─â, era printre marile puteri. Pr─âbu╚Öirea sistemului a retrogradat Rusia la statutul de na╚Ťiune oarecare. M├«ndria na╚Ťional─â, m─âgulit─â ├«n comunism pentru motivele pe care le-am explicat, a primit ├«nc─â o lovitur─â. Putin, prin politica sa agresiv─â ├«n Siria, ├«n Africa ╚Öi acum ├«n Ucraina, readuce ╚Ťara ├«n centrul jocului geopolitic. Sentimentul de m├«ndrie resim╚Ťit de popula╚Ťie explic─â aceast─â mentalitate sovietic─â persistent─â. Sprijinul poporului rus pentru invazia Ucrainei ├«╚Öi g─âse╚Öte principalele surse ├«n umilin╚Ťa trecut─â ╚Öi m├«ndria reg─âsit─â.

Thierry Wolton este jurnalist ╚Öi eseist. A publicat mai multe c─âr╚Ťi despre regimurile comuniste ╚Öi despre istoria R─âzboiului Rece, inclusiv trilogia O istorie mondial─â a comunismului. ├Äncercare de investigare istoric─â (Editura Humanitas).

interviu realizat de Matei MARTIN

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.