Profesiunea: „dealer” de idei la mîna a doua

Publicat în Dilema Veche nr. 954 din 21 – 27 iulie 2022
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg

Dacă aș fi pus să caracterizez rapid raportul dintre intelectuali și puterea politică, mi-aș aduce aminte de Hayek. El observase deja că adevărata luptă pentru putere într-o societate nu este nici politică și nici economică, ci este lupta pentru impunerea ideilor prevalente în cetate. Așadar, a definit „intelectualii publici” ca fiind „dealer-i profesioniști de idei la mîna a doua”. Atrag imediat atenția că nu e nimic depreciativ în această definiție dacă nu uităm prima observație. Într-adevăr, intelectualii vehiculează idei care, în mare măsură, nu le aparțin: le-au citit undeva, le-au auzit undeva. Nu există idee pe de-a-ntregul nouă. Orice idee se naște din altele. Dar faptul că aceste idei circulă, „se vînd”, că unele idei „se vînd” mai bine decît altele, că unele idei circulă și altele nu, se datorează exclusiv intelectualilor. În acest sens, dealer-ii profesioniști de idei la mîna a doua devin protagoniștii adevăratei lupte pentru putere. Însă cei care culeg profitul politic al victoriei unora sau altora dintre idei nu sînt, decît rareori, intelectualii – sînt politicienii. Ideile sînt abstracte, dar voturile pe care le strîng în tolba unuia sau altuia dintre partide ori candidați sînt cît se poate de concrete. Bagă-le oamenilor în cap ceva și ei îți vor răspunde simetric și automat cu votul lor.

Imediat după 1989, s-a redeschis rapid spectacolul pasionant al intrării intelectualilor în spațiul dezbaterilor politice. Unii intelectuali au încercat chiar politica de-adevăratelea intrînd în partide, candidînd în alegeri politice sau ocupînd funcții în structuri politice. Amestecul intelectualilor în politică, însă, nu a fost un drum cu sens unic. Intrînd în spațiul ideilor și realităților politice, intelectualii au deschis larg ușa pătrunderii politicii în lumea lor, lumea culturii. A ieșit un amalgam care, adesea, năucește. Auzi adesea oameni din publicul spectator care reproșează cîte unui politician că nu e vrednic intelectualicește sau unui intelectual că e defect politicește.

Idealul intelectualizării vieții politice rămîne controversat. Unii spun că e de dorit. Mai bine să fii condus de oameni care știu carte. Unde mai pui că mulți dintre fanii implicării intelectualilor în politică cred că intelectualizarea politicii înseamnă, în primul rînd, moralizarea ei. Alții spun că, dimpotrivă, biblioteca să rămînă la bibliotecă, căci politica e alt gen de treabă – politica aduce salarii și pensii stabile, elimină vizele de călătorie, face drumuri și poduri, are grijă de păduri, face școli și spitale, prinde hoții. Ce treabă are cultura cu asta?

Tema relației intelectualilor cu politica are o istorie bogată. Fie vorba între noi, istoria însăși e o invenție a intelectualilor și mă întreb dacă nu cumva este și cazul politicii. Dosarul nostru nu-și propune prezentarea acestei istorii – nici să vrem n-am putea-o face. Vrem, doar, să vedem cum stau lucrurile acum, la noi și în cîteva țări la care privim cu atenție. În afara unui text despre relația intelectualilor cu politica în România, acest Dosar examinează situația la zi în cîteva țări importante: Statele Unite, Rusia, Germania. Sînt, toate, mari culturi, cu tradiții imense în materia relației intelectualilor cu politica. Tocmai din această cauză, ne interesează pe noi, mai nou veniți în filmul acesta, să vedem cam cum stau ei.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Living  Foto Lemon Interior Design jpg
Adio 19°C în casă. Descoperă temperatura ideală pentru a îmbina confortul cu economiile în locuință
În fiecare iarnă, confortul termic și economiile energetice devin subiecte de discuție. Mulți dintre noi ne întrebăm ce temperatură ar trebui să setăm la termostat pentru a ne simți confortabili în casele noastre, fără a afecta prea mult factura de energie.
image png
Ce se va întâmpla cu singura biserică cu două altare din România. Decizia vine la mai bine de un deceniu
Mănăstirea Corbii de Piatră, cea mai veche mănăstire rupestră din sudul României, situată în comuna Corbi, județul Argeș, se pregătește să strălucească din nou, datorită unui proiect de reabilitare finanțat prin fonduri nerambursabile.
elena carstea jpeg
Ce afacere a pus pe picioare Elena Cârstea, în America, în urma nereușitei din domeniul imobiliar: „Prețurile variază între 2000 și 3000 de dolari”
Elena Cârstea, una dintre cele mai îndrăgite voci ale anilor ’80 în România, a reușit să își transforme pasiunea într-o afacere de succes în Statele Unite.
Madison Keys jpeg
Se cunosc semifinalele în proba feminină de la Australian Open. Profeția Gabrielei Ruse n-a atins-o pe Madison Keys
Iga Swiatek și Madison Keys au pătruns azi noapte în careul de ași de la Melbourne.
netflix pixabay jpg
Netflix mărește prețul abonamentelor după ce a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de abonați
Netflix a anunțat marți, 21 ianuarie, că va crește prețurile la majoritatea abonamentelor sale. Gigantul de streaming a raportat 19 milioane de noi abonați în ultimul trimestru din 2024.
politia nu treceti 0 jpeg
O femeie a fost găsită moartă în Craiova, în spatele blocului unde locuia. Urme de sânge au fost descoperite în bucătărie şi balcon
Poliţiştii din Dolj au deschis o anchetă după ce o femeie în vârstă de 66 de ani, din Craiova, a fost găsită moartă în spatele blocului, în dreptul balconului locuinţei acesteia.
banner pepe png
Marile iubiri din viața lui Pepe. Artistul a avut o viață amoroasă extrem de tumultoasă
Pepe este unul dintre cei mai îndrăgiți artiști din România, dar și un bărbat râvnit de femei. De-a lungul timpului, cântărețul a reușit să cucerească inimile mai multor doamne și domnișoare, însă a preferat doar relațiile serioase.
image png
Ce rol are cea de a doua gaură de la chiuveta din baie. Mulți nu știu la ce este utilă
A doua gaură de la chiuveta din baie este un detaliu aparent minor, dar care îndeplinește un rol important în funcționarea acesteia. Deși mulți nu îi acordă atenție sau nu știu ce semnificație are, acest orificiu este conceput special pentru a preveni accidentele și pentru a menține igiena.
pui la cuptor cu salata verde jpg jpeg
Cum arată farfuria de slăbit. Dr. Mihaela Bilic explică de ce nu este sănătos să eliminăm complet făinoasele: „Carburantul cu care funcționează creierul”
Pentru a slăbi, cunoscutul nutriționist Mihaela Bilic susține căprincipalii nutrienți care trebuie limitați sunt carbohidrații, amidonul și făinoasele. Totuși, atenție: nu este sănătos să eliminăm complet făinoasele din alimentația noastră.