Profesioniştii

Publicat în Dilema Veche nr. 666 din 24-30 noiembrie 2016
Profesioniştii jpeg

De pe adresa sa de Facebook, Combatantul Ezoteric L. F. Complet Și Corect Definit anunță, pe data de 21 octombrie, la 4,30 dimineața: „În inima junglei din Arizona se află cei mai periculoși indivizi de pe Teros care se identifică sub titlul de Tribul Yanomami, sînt cunoscuți ca primii vorbitori de greacă antică. Ei au principalul scop de a găzdui indivizi agresionali de tip gorilian pentru a-și susține liderul metamorfozat în pămîntean, Trump. Avem nevoie de cît mai multă energie și putere spirituală pentru a-i îndepărta pe băștinași, aceasta putînd fii (sic!) transmisă cu ajutorul vostru, blestemîndu-i pe Yanomami cel puțin 20 de minute pe zi. În poza de mai jos, surprinsă de spionii nostri, puteți observa cetățenii tribului cum aşteaptă sosirea indivizilor gorilieni.“ Și urmează o fotografie a unui grup primitiv. De pe același cont de Facebook, pe data de 10 noiembrie, ni se transmite următorul mesaj: „Fraţi Combatanţi Ezoterici, adunați-vă!!! Armata agresională goliliană (sic! – corect era goriliană, n.m.) a lui Donald Trump l-a capturat pe trimisul nostru candidat, Michael Jordan, și îl agresează la maximum într-un bunker din Mexic. Cu ajutorul spionilor am reușit să identificăm locația (sic!) acestuia exactă și prin intermediul postului meu de lider conducător al sectorului 6 al armatei energetice mă adresez celor ce au puterea necesară să lupte contra indivizilor agresionali, să se prezinte la sediul din Timișoara cît mai repede cu putință. Vă aduc la cunoștință că ăsta este un ordin dat de la conducerea astrală și acesta nu depinde de mine ca și Combatant Ezoteric. Vă mulțumesc pentru înțelegere.“

În interviuri mai vechi, dl F. spunea că gorilienii erau „de bine“ și se luptau cu reptilienii, dar și cu șerpilienii, în vreme ce civilizația pierdută a vulturienilor era prea misterioasă ca să știm dacă era bună sau rea. Acum, cînd aflăm că Michael Jordan era candidatul nostru, gorilienii sînt foarte periculoși, fiind conduși de Trump. Mistere…

Însă dl F. este doar un epigon. Marele maestru al genului este britanicul David Icke. Oricît de antipatică îmi este Wikipedia, nu pot să nu citez felul în care popularul site îl prezintă pe Icke: „…fost fotbalist și comentator sportiv, Icke s-a făcut cunoscut începînd cu anii 1990 ca un teoretician profesionist al conspirației…“ El este cel care a făcut celebră teoria provenienței reptiliene a omenirii. Încrucișarea umanoizilor cu reptilele a fost o experiență extraterestră, care a avut loc acum 300.000 de ani și din ea ne tragem noi. Acum îmi explic succesul colosal pe care, în tinerețea mea, îl avea cîntecul „Puștoaico, tu ai sînge de viperă…“

Profesionalizarea teoreticienilor conspirației este, desigur, un fenomen nou. Printre atîtea profesiuni care apar în timpul acesta nebun, cea de teoretician al conspirației poate fi nu doar bănoasă, ci și plină de satisfacții. Wikipedia preia sintagma „teoreticieni profesioniști ai conspirației“ dintr-o carte a unui respectabil profesor newyorkez de științe politice. Chestia, așadar, e serioasă.

Trebuie că profesioniștii teoriilor conspirației sînt oameni, în felul lor, nefericiți, căci orice teorie a conspirației preuspune o luptă dură, subterană, care are ca miză civilizația umană, dar și apăsarea grea a unui secret cosmic, imposibil de împărtășit, pe care profesionistul îl deține. Să privești lumea în lungul ei, spre orizont, și să vezi reptiliniu – ce povară!

index jpeg 2 webp
Pantofii lui Van Gogh
Este înțelegerea pașnică, în febrila încrîncenare de a nu mai vrea să înțelegi nimic.
p 10 jpg
Boema ca o operă
În opera lui Puccini, marile încercări ale vieții (iubirea și moartea, boala, prietenia) sînt livrate în forma lor epurată, căci personajele le trăiesc boem.
p 11 desen de J  J  Grandville jpg
Paris, ultimii boemi
Cum recunoști azi un boem, la Paris?
image png
În stație la Boema
Pentru Ozun, „stația” boemei trece, așadar, fără să lase urme nici măcar în amintire.
image png
Îndreptar boem
Să reținem amprenta lăsată de acești grozavi pictori asupra istoriei artei, asupra dumneavoastră, asupra mea.
p 13 jpg
Trei roluri ale boemei în cultura română
Fără îndoială, boema e una dintre puterile literaturii și artei asupra societății.
p 14 jpg
Boemul, un desuet?
De aceea, viața boemă a fost și fericit asociată cu aristocrația interioară și eleganța profunzimii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet

Adevarul.ro

image
Una din patru persoane imunizate cu serurile anti-Covid Pfizer sau Moderna a experimentat efecte adverse
Mai mult de un sfert dintre persoanele care s-au imunizat cu vaccinuri ARN mesager împotriva infectării cu virusul SARS CoV2 au suferit un răspuns imun neintenționat, potrivit noilor studii.
image
Un român a jucat de 49 de ori același bilet câștigător la pariuri sportive. Suma enormă la care a ajuns
Un bărbat din județul Prahova a avut marea inspirație de a alege o combinație de 28 de meciuri câștigătoare pe un bilet, dar nu s-a oprit aici. A copiat același bilet de numai puțin de 49 de ori.
image
Țara în care intrarea românilor e ca și interzisă. „Nu mai îmi trebuie nici gratis, e revoltător”
Doi tineri români cu un copil au fost umiliți pe un aeroport fără ca cineva să poată interveni în favoarea lor. Cazul lor nici măcar nu este unic, iar statul român nu reușește să rezolve o problemă cunoscută foarte bine de ani de zile, dar care arată limitele politicii externe a României

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.