„Privirile tuturor se îndreaptă acum spre cercetătorii care ne pot salva” – interviu cu cercetătoarea Oana Paula POPA

Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 23 - 29 aprilie 2020
„Privirile tuturor se îndreaptă acum spre cercetătorii care ne pot salva” – interviu cu cercetătoarea Oana Paula POPA jpeg

Oana Paula Popa este unul dintre cei mai pasionați oameni pe care i-am întîlnit vreodată. Am cunoscut-o la Muzeul „Grigore Antipa”, unde este zoolog și cercetător științific. Cred că ea ar putea face și un extraterestru să se îndrăgostească de acest muzeu și de poveștile lui. Am vorbit despre relația pe care o are cu așteptarea cineva care face cercetare.

În ce relație este un cercetător cu așteptarea?

Cu timpul învață să se tolereze reciproc! Cercetătorul entuziast este nerăbdător ca totul să se întîmple repede, planurile sînt mari și așteptarea, ca o bătrînă înțeleaptă, parcă îi pune răbdarea la încercare. La început, totul se lasă așteptat în cercetare, ai doar dorința de a face această meserie. Calea pe care ai pășit te va învăța să aștepți, să pierzi, să cîștigi uneori, dar important e să continui, să nu renunți. Mai tîrziu, pe măsură ce acumulezi experiență, realizezi că așteptarea ta devine un răsărit peste o noapte uneori neagră și îți aduce claritate în gîndire, îți aduce în final rezultatele mult așteptate.

În munca asta, cît de important e să lași timpul în pace și să-ți vezi de treabă? Să studiezi, să cauți, să afli?

Să nu fii atent la trecerea timpului, să îl lași să treacă, iar tu să rămîi ancorat în cercetările tale este idealul. Pentru fiecare dintre cei ce fac meseria asta cu pasiune, ea reprezintă o redută care, uneori, te protejează de furtunile prezentului. Nu cred că te poate proteja de toate frămîntările pe care viitorul le aduce. În cazul nostru, al naturaliștilor, cu atît mai mult, aceste frămîntări devin realități înainte de vreme, scenarii uneori apocaliptice a ceea ce urmează să se întîmple cu lumea în care trăim dacă nu vom înceta să distrugem biodiversitatea planetei.

Această pandemie a venit să demonstreze încă o dată cît de fragili sîntem, cum distrugînd natura nu facem decît să ne amenințăm grav chiar propria existență. Este un moment bun să devenim mai întelepți și să învățăm din aceste vremuri despre cum un mod de viață nesăbuit este un rău făcut biodiversității. Virusul care acum ne afectează viețile tuturor provine, se pare, după ultimele cercetări, din recombinarea unuia prezent la specii de lilieci cu unul prezent la un mic mamifer numit pangolin, și care este în Asia unul dintre cele mai braconate animale. Acest pangolin a avut nefericirea de a fi intens utilizat ca panaceu în medicina orientală și de a fi considerat o delicatesă în bucătăria chinezească. Pentru zoologi, medici și conservaționiști e doar un exemplu din lungul șir al zoonozelor și cu nimic diferit de situații ca MERS (Middle East Respiratory Syndrome) sau SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) care au afectat în anii din urmă populația umană, situații din care se pare că nu am învățat nimic ca specie. Îmi place să cred că acum nu va mai fi așa.

În vremurile astea extrem de agitate, privirile tuturor se îndreaptă spre ei, spre cercetătorii care ne pot salva, care pot dezvolta un vaccin sau diverse alte tratamente pentru ca viețile noastre să se poată așeza din nou pe un făgaș normal. Ei sînt cei care acum uită de frămîntarea din jur, de familiile lor și se concentrează pe găsirea unui antidot. Și pentru ei uitarea este esențială, cufundarea în munca de laborator este refugiul lor și salvarea noastră.

O descoperire poate veni după o viață. Poți să accepți asta? Te gîndești la asta cînd pornești la drum? Sau descoperi pe parcurs că uneori drumul e mai important decît scopul?

Sau nici măcar după o viață. Poți petrece o viață căutînd, adăugînd cărămidă după cărămidă la un zid pe care nu o să-l poți admira niciodată. Știința se bazează pe acumulare cantitativă, generație după generație de cercetători contribuie la acea masă critică de care e nevoie pentru ca, din cînd în cînd, să avem de-a face cu descoperiri epocale: aș nominaliza aici una care ajută nespus în aceste momente pentru diagnosticarea persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2): această tehnică PCR (Polymerase Chain Reaction sau reacția de polimerizare în lanț a acizilor nucleici) de care toată lumea amintește acum și fără de care nu se mai poate face aproape nimic în biologia moleculară, tehnică pentru care Karry Mullis și Michael Smith au fost recompensați cu premiul Nobel pentru chimie in 1993.

Fiecare nouă lucrare, fiecare studiu publicat aduce cunoaștere, dar așa cum zicea Pasteur, şansa nu favorizează decît minţile pregătite. Pentru a deveni pregătit, ideea principală este să nu renunți, descurajarea omoară șansa. Drumul în sine, greu sau mai facil, este drumul către șansă. Scopul general e cunoașterea, obiectivele se pot schimba pe drum, pe măsură ce lămurești ceva apar o multitudine de alte necunoscute. Nu poți să te plîngi de plictiseală, totul este extrem de palpitant în meseria asta. Să nu uităm nici ce spunea Isaac Newton că, dacă se întîmplase să vadă mai departe decît alți gînditori, era din cauza faptului că a stat pe umerii unor giganți.

De multe ori, cînd pornești la drum, ai în minte cîteva modele, savanți pe care ii admiri din domeniul tău de activitate. Aici, pentru mine a fost Damme Jane Goodall, antropolog, zoolog și conservaționist. Am citit ca studentă cartea ei În umbra omului și am visat să pot avea o carieră care să fie în umbra acestei femei extraordinare, care și-a petrecut întreaga viața studiind animalele, cu precădere cimpanzeii. Descoperirile ei au revoluționat etologia, o poveste de succes din care trebuie să înțelegi munca enormă și spiritul de sacrificiu de care a dat dovada această cercetătoare.

Care a fost momentul de maximă așteptare pe care vi-l amintiți, legat de munca dvs.?

Fiecare subiect abordat în cariera unui cercetător vine cu așteptarea sa și fiecare așteptare pare la fel de lungă. Nu pot nominaliza unul anume. Această pandemie mi-a încurcat planurile, bănuiesc ca fiecăruia dintre noi, a adus o așteptare în plus pentru un proiect care îmi era foarte drag și pe care l-am început alături de voluntarele Laboratorului de Biologie Moleculară al Muzeului. Un proiect foarte drag nouă, un ultim proiect pe care îl puteam desfășura împreună în această etapă din viața noastră, proiect care lor le-ar fi furnizat o experiență foarte utilă în viitor. Spun „ultim proiect“ pentru că ele vor pleca din toamnă la studii în diverse colțuri ale lumii. Proiectul presupune analiza diversității genetice prezente la nivelul complexului major de histocompatibilitate, că tot vorbim cu toții în ultima perioadă de imunitate, la două specii de mamifere (șoarecele de zăpadă și dihorul pătat), și îmi place să cred că îl vom putea derula încă, mai avem timp! Pe lîngă nerăbdarea pe care o simt eu, simt și nerăbdarea acestor minunate voluntare care abia așteptau să învețe tehnici de clonare, de microbiologie, culturi bacteriene etc. În primele zile din martie, în laborator era o atmosferă de care acum ne e dor tuturor, un freamăt pe care doar acolo îl întîlnești și abia aștept ca această lungă perioadă de așteptare să treacă și viața noastră să revină la normal. 

Ce nu poți să obții repede cînd faci cercetare?

Rezultate și experiență. Nu sînt întotdeauna același lucru. Experiența o poți avea și din eșec și, de multe ori, în cercetare, eșecul este mult mai frecvent decît rezultatul. Ideea e să nu renunți, să cauți altă abordare, alt subiect care pentru o vreme să te detașeze de eșecul tău. De multe ori, o astfel de detașare te luminează, pentru că știi vorba aia „nu poți să vezi pădurea din cauza copacilor”.

interviu de Ana Maria SANDU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Robert F. Kennedy in Turnul Trump din New York FOTO EPA-EFE
Numirea lui Robert F. Kennedy în funcția de ministru al sănătății în SUA crează haos pe burse
Numirea lui Robert F. Kennedy Jr. în funcția de ministru al Sănătății de către Donald Trump promite să fie un punct de cotitură în sistemul sanitar, în special în industria farmaceutică.
Dmitri Peskov FOTO Profimedia
Rusia afirmă că avertizat SUA cu 30 de minute înainte de lansarea rachetei hipersonice asupra Ucrainei
Rusia a avertizat Statele Unite cu 30 de minute înainte de lansarea unei rachete balistice hipersonice cu rază medie de acţiune asupra Ucrainei, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse.
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
Alex Bodi, petrecere cu Bianca Drăgușanu și copiii la vila din Tunari. Ce le-a gătit George Proțap, mastercheful grătarelor
Alex Bodi (40 de ani) și Bianca Drăgușanu (42 de ani) nu pot sta departe unul de altul și orice pretext este bun. Ultima întâlnire, pe 17 noiembrie, s-a lăsat cu o mare petrecere la vila din Tunari a macho-ului, organizată oficial pentru fetițele lor,
INSTANT DNA COLDEA 002 INQUAM Photos Saul Pop jpg
Florian Coldea a scăpat de controlul judiciar. Fostul șef al SRI, acuzat de trafic de influență, poate părăsi țara
Curtea de Apel București a admis, joi, cererile formulate de Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă, acuzați de trafic de influență, împotriva măsurii controlului judiciar. Cei trei pot părăsi România, nu și UE.
insolvent
1,6 milioane de job-uri, direct expuse riscului de insolvență în Europa (analiză)
Prima jumătate a anului 2024 s-a încheiat cu o nouă accelerare a insolvențelor în majoritatea țărilor, ceea ce a dus la creșterea Indicelui Global cu +9% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Trei zodii au probleme de sănătate în luna februarie, sursă foto: Pixabay
Zodiile care vor avea parte de momente grele până de Sfântul Nicolae. Acești nativi sunt urmăriți de ghinion
Universul le pune la grea încercare pe câteva zodii până de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie. Acești nativi sunt urmăriți de ghinion și vor trebui să facă față provocărilor și să depășească obstacolele. Potrivit astrologilor, vor avea parte de certuri în familie, vor primi o veste proastă la locul de
image png
Cum era amenințată Adriana Bahmuțeanu cu moartea de Silviu Prigoană: „Are la subsol o cameră special amenajată pentru armament”
Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană au reprezentat unul dintre cele mai emblematice cupluri din showbiz. Iubirea puternică dintre cei doi a fost presărată cu multă drame, scene nemaivăzute care au continuat chiar și după ultimul lor divorț. Totuși, cei de acasă nu uită scandalurilor celor doi, iar
transalpina ninsoare jpeg
Vremea rea face ravagii şi în Bulgaria. Avertizarea MAE de călătorie: restricţii de circulaţie, vânt puternic şi ninsori
Timp de două zile, Bulgaria se află sub cod roşu de vreme rea, astfel că MAE a emis o avertizare de călătorie în această ţară pentru cetăţenii români.
podul de piatra baile herculane jpg
Primul pod din Europa construit în curbă, aflat în România. Este vechi de peste 160 de ani și a fost restaurat
Podul de Piatră din Băile Herculane, o bijuterie arhitecturală încărcată de istorie, este primul pod din Europa construit în curbă și e vechi de peste 160 de ani. Nu e de mirare deci, de ce mulți vor să ajungă măcar o singură dată aici. De altfel, acesta a fost și reabilitat.