Primul incident violent se petrece la 16-18 ani

Publicat în Dilema Veche nr. 520 din 30 ianuarie - 5 februarie 2014
Primul incident violent se petrece la 16 18 ani jpeg

- interviu cu Simona BURDUJA, psihoterapeut la Fundaţia Sensiblu -

Ce face Fundaţia Sensiblu pentru ajutorarea victimelor agresiunilor domestice?

Fundaţia a luat fiinţă în anul 2002, la început cu un centru de consiliere (Casa Blu) iar din 2003, am reuşit să deschidem şi un adăpost, care este mai degrabă un centru rezidenţial, şi nu un centru de criză. Acolo ajung doamnele în urma unor evaluări sociale, psihologice şi juridice. Venitul nu este un criteriu important pentru a fi primite în adăpost, ci mai degrabă gradul de pericol în care persoana şi copiii acesteia se află. Perioada de şedere în adăpost este de la trei la şase luni, spre deosebire de un centru de criză, în care persoanele vin imediat după ce s-a petrecut incidentul violent şi pot sta pînă la maximum o lună. Noi facem consiliere socială, psihologică şi juridică, pe baza unei programări. Prima întîlnire a persoanei care ni se adresează este cu asistentul social, apoi, pe baza unei fişe, este orientată către celelalte servicii, în acord cu nevoile ei. Toate serviciile sînt gratuite. Majoritatea celor care vin la noi sînt din Bucureşti. Nu e o problemă dacă vine cineva şi din altă localitate, doar că, dacă are nevoie şi de consiliere juridică, apare dificultatea deplasărilor între Bucureşti şi Judecătoria din localitatea de domiciliu.

Cum află femeile de existenţa acestui centru?

Multe ne găsesc pe Internet sau ascultă recomandările altor doamne care au fost la noi în asistenţă. Unele persoane primesc informaţii de la serviciile de urgenţă ale spitalelor sau de la Institutul de Medicină Legală, cu care, de altfel, avem şi un protocol de colaborare, pentru că noi decontăm un număr de aproximativ 300 de certificate medico-legale pe an, asta şi cu sprijinul financiar al firmei Avon.

Înţeleg că la dvs. nu vin doar femei care au fost pur şi simplu bătute, ci şi victimele unor agresiuni emoţionale.

Da, şi proporţia acestora e destul de mare. Pe de altă parte, nu poate exista violenţă fizică fără abuz emoţional. Iar formele sînt din ce în ce mai cizelate: şantaj, ameninţare, intimidare. Şi nu se întîmplă doar în familiile cu statut social, educaţional şi financiar scăzut, ci şi în familii mai elevate. Partea de abuz emoţional se tratează mai greu, pentru că atacă direct imaginea de sine a omului, care îşi pierde încrederea în propria persoană şi nu se simte capabil să facă o schimbare. Asta, de altfel, şi justifică rămînerea într-o relaţie de tip abuziv, pentru că victima preia punctul de vedere al agresorului şi crede despre sine că, într-adevăr, nu e în stare să facă nimic. Mai ales cîtă vreme nu are acces la alte surse de informare (agresorul practică, de obicei, izolarea) şi la alte oglinzi pe care să le primească din partea altor persoane, care să-i spună că şi ele au trecut prin aşa ceva şi au reuşit, sau că există organizaţii, adăposturi şi instrumente legale prin care o pot proteja. În lipsa acestor informaţii, victima rămîne într-o situaţie de dependenţă în cuplul conflictual.

Există vîrste predilecte ale celor care vă adresează solicitări?

Se pleacă de la 20 de ani şi se ajunge pînă spre 69 de ani. Cea mai în vîrstă doamnă, care e chiar acum în asistenţa noastră, are 69 de ani. Dar noi ne ocupăm în prezent de un proiect gîndit pentru tineri: „Licee albastre“. De ce? Pentru că statisticile ne arată că primul incident violent identificat de doamnele care vin la noi este în jurul vîrstei de 16-18 ani. Pe de altă parte, anul trecut am făcut un alt proiect cu adolescenţii, în opt localităţi, legat de abuzurile emoţionale. Şi atunci, ne-am dat seama că în rîndul tinerilor, între ei, se petreceau destul de multe situaţii conflictuale. Asta ne-a determinat să dezvoltăm acest proiect legat de violenţa în rîndul cuplurilor de adolescenţi. Dincolo de formele clasice de violenţă – fizică, psihică, economică, socială, sexuală –, a apărut, mai nou, şi ceea ce se numeşte abuzul digital sau violenţa pe Internet. Asta înseamnă că, într-un cuplu, unul dintre parteneri verifică mesajele adversarului, îi accesează e-mail-ul, pagina de Facebook, îl ameninţă prin aceste canale, îl şantajează cu poze sau cu declaraţii false despre aceste lucruri. E un tip de abuz destul de mascat şi pe care mulţi îl consideră o formă de iubire.

Cum va decurge programul „Licee albastre“?

Ne gîndim să mergem în zece localităţi şi în fiecare să cuprindem aproximativ 100 de elevi. Vom utiliza aceeaşi metodă a sesiunilor interactive, în care îi stimulăm să recunoască un abuz. În primul rînd, trebuie să ştie ce e abuz şi ce nu e abuz, iar dacă identifică vreun soi de abuz, fie la ei, fie la prietenii lor, să aibă capacitatea de a se orienta sau a-şi orienta prietenii către persoane şi servicii specializate.

În general, se întîmplă să discutaţi şi cu agresorii?

Nu oferim consiliere directă agresorilor, ci doar persoanelor agresate, şi nu recomandăm terapia de cuplu, pentru că, în situaţii de violenţă, nu e posibilă.

Cum vă apăraţi de cei supăraţi că partenerele lor au venit la dvs.?

Sîntem, uneori, asaltaţi cu telefoane sau cu vizite de acest tip, la centrul de consiliere. Dar lucrăm de foarte mult timp în servicii de felul acesta şi avem tot felul de modalităţi de a aplana conflicte. Ne situăm pe poziţia de profesionişti – ăsta este rolul nostru, asta e ceea ce facem, avem o autorizare în acest sens. Şi le explicăm că, pînă la urmă, decizia asupra a ceea ce vrea să facă în continuare aparţine strict femeii şi că noi sîntem, practic, un soi de mediatori între ea şi serviciile la care vrea să apeleze. Pe de altă parte, e important de ştiut că adresa adăpostului este confidenţială. Deci, acolo n-are cum să ajungă cineva, fără acordul nostru.

Conflicte se petrec, probabil, din cînd în cînd, în mai toate cuplurile. Există un punct-cheie într-o relaţie, de la care se poate considera că avem de-a face cu un abuz emoţional, cu o problemă serioasă?

Da, cînd intervine o situaţie de inegalitate între parteneri, cînd unul deţine puterea iar celălalt se află într-o poziţie submisivă, putem considera că există o formă de abuz. Gravitatea abuzului se măsoară mai degrabă în funcţie de impactul pe care-l are asupra persoanei abuzate. O jignire care unei persoane îi poate părea fără gravitate, pentru o alta poate fi extrem de semnificativă, pentru că agaţă acolo nişte resorturi emoţionale puternice. De aceea, pentru a diagnostica corect un abuz e foarte important să vezi un istoric al relaţiei respective şi comportamentul fiecăruia dintre parteneri în diverse situaţii.

Există situaţii în care agresorul s-a calmat pe parcurs?

Cînd vorbim de violenţă în familie, vorbim de situaţia în care agresorul nu-şi asumă responsabilitatea faptelor sale. Adică, el nu va face nici o schimbare din punctul său de vedere, ci va aştepta din partea celuilalt „să se repare“. Şi cînd vorbim de violenţă în familie, nu are ce să se repare în cuplu, practic.

Adică, nu sînt oameni care să aibă la un moment dat o revelaţie, să zică „am greşit, nu mai trebuie să fac aşa ceva“?

Dacă îşi asumă responsabilitatea faptei, sigur că da, lucrurile se pot repara, cu efort sau cu ajutor de specialitate. Dar, de cele mai multe ori, în asemenea situaţii nu putem vorbi de responsabilitatea agresorului.   

a consemnat  Andrei MANOLESCU  

dosar sprijinit de AVON

Mîntuirea biogeografică jpeg
Azi, cu gîndul la mîine
Preocuparea pentru sustenabilitate are, în tot cazul, o natură problematizantă, interogativă, deschisă, care nu poate decît să placă „omului cu dileme”.
Green office space jpg
Despre sustenabilitate, azi
Consumul sustenabil nu presupune, implicit, o renunțare la consum, ci presupune, mai degrabă, o schimbare a comportamentului consumatorilor
p 14 Uzina electrica Filaret WC jpg
Electrificarea Bucureștiului
Orașul București a fost iluminat succesiv cu: lumînări de seu, păcură, uleiuri grele, petrol și electricitate.
Construction workers raising power lines   DPLA   fd565d9aa7d12ccb81f4f2000982d48a jpg
Uzina de Lumină – o istorie de peste un secol
Drept urmare, Uzina de Lumină a continuat să funcționeze doar ocazional, în caz de avarii în sistem, pînă în 1973, cînd, după 74 ani, și-a încheiat definitiv funcționarea.
p 10 jpg
În numele generațiilor viitoare
Cum privim spre generațiile viitoare?
p 12 WC jpg
Monahismul. Sustenabilitatea perenă
Tensiunile legate de ceea ce numim acum sustenabilitate și reziliență au existat dintotdeauna, fără îndoială.
p 11 BW jpg
Sfîrșitul războiului cu natura
Tăiem păduri în timp ce aducem în țară și îngropăm sau ardem mii și mii de tone de deșeuri.
marius jpg
Ecranul vieții noastre
Era anul 1923 cînd un imigrant rus, pe nume Vladimir K. Zworykin (1888-1982), angajat al unui centru de cercetare american din Pittsburg, a patentat iconoscopul, prima cameră de televiziune electronică.
p 10 Truta WC jpg
Mica/marea istorie a TVR
Un tezaur fabulos, aș zice, o adevărată mină de aur pentru cineva care s-ar încumeta să scrie o istorie extinsă a televiziunii din România.
p 11 Preutu jpg
„Televiziunea nu trebuie concurată, trebuie folosită”
Cultul personalității liderului se resimțea și în cele două ore de program TV difuzate zilnic.
Family watching television 1958 cropped2 jpg
p 13 Negrici jpg
Ecranism și ecranoză
Din nou, patologia ecranozei. Se întrevede oare vreun leac pentru această psihoză de masă?
p 14 Ofrim jpg
Cutia cu spirite
La începuturile cinematografiei, spectatorii nu suportau să vadă prim-planuri cu fețe de oameni, cu mîini sau picioare.
p 15 Wikimedia Commons jpg
Artă cu telecomandă sau jocurile imaginii
Arta strînge în jurul ei, dar o face pe teritoriul ei, în condițiile ei. Pentru lucrarea de artă fundalul e muzeul, galeria, biserica, cerul liber; pentru televizor, e propria ta amprentă, intimă și unică.
E cool să postești jpeg
O oglindă, niște cioburi
Pe de altă parte, blamînd lipsa de valori și societatea pervertită, nu vorbim și despre o comoditate a pesimismului?
p 10 WC jpg
Pe vremea mea, valoarea n-avea număr!
Valoarea mea s-a redus deodată la impactul asupra „bateriei“ corpului unui om.
p 11 jpg
„Privatizarea” valorilor: o narațiune despre falșii campioni ai bunului-simț
Mulți cred că generația mea e anomică. Nu e adevărat, și pe noi ne ajută istoria, în felul nostru.
p 12 Ofelia Popii in Faust adevarul ro jpg
„Nu mai avem actorii de altădată.” Avem alții!
O să ajungeți la concluzia mea: nu mai avem actorii de altădată, avem alții!
Photograph of young people working inside of an office, Clarkesville, Habersham County, Georgia, 1950   DPLA   0bad432e7cd39b19c5d20e318441d7f2 004 jpeg
Despre aparenta lipsă a valorilor
Nu (prea) știm cum va arăta sistemul de valori al lumii de mîine. E însă bine de știut că va fi altfel.
p 14 WC jpg
Privește cerul!
Acolo, în cerul inimii, merită să fie rînduiți eroii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Dorințe, vocații, voințe și realități
În orice caz, una dintre concluzii ar fi și că întotdeauna e bine să fii foarte atent la ceea ce-ți dorești.
p 10 Facultatea de Drept WC jpg
Vocație
Uneori, așa e, prea tîrziu. Dar este vorba, pînă la urmă, de misterul vieții, de farmecul ei, ar zice unii, de pariul care este ea însăși, ar zice alții. E viața.
p 11 Cabana Podragu WC jpg
Ce vrei să te faci cînd vei fi mare?
Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? Gunoier. Trebuie să recunosc că rima cu rentier.
p 12 sus jpg
Apele care dorm. Despre conversie-reconversie profesională şi nu numai
Evident, mi-am pus ȋntrebarea ce s-ar fi ȋntîmplat cu mine, cu cariera şi destinul meu dacă rămîneam inginer.

Adevarul.ro

image
Destinul trist al Prinţesei Aiko a Japoniei, numită „Cea mai singură prinţesă din lume"
Fiica Împăratului Naruhito trăieşte izolată şi, deşi unii cred că are o existenţă privilegiată, viitorul nu sună bine, în niciuna dintre variantele acceptate de Palat.
image
Un șofer care a sărit la bătaie cu bâta, pus la respect de victimă VIDEO
În baza datelor strânse de polițiști, șoferul a fost reţinut, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.
image
Cele mai bune trei alimente pe care să le consumi dimineața. Sunt sățioase și nutritive
Micul dejun nu este o masă obligatorie, nu este necesară tuturor. De fapt, e chiar mai indicat să sari peste micul dejun decât să consumi ceva nesănătos. Ideal este să începi ziua cu ceva ușor, nutritiv și sățios.

HIstoria.ro

image
Apogeul și căderea lui Ernest Urdăreanu, favoritul regelui Carol al II-lea
Odată cu sfârșitul domniei Regelui Carol al II-lea, și-au pierdut pozițiile de la Curte și marii săi demnitari. Urdăreanu însă a fost singurul dintre aceștia ales de fostul suveran pentru a-l însoți într-un exil care s-a dovedit definitiv.
image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.