Primăvară în decembrie

Publicat în Dilema Veche nr. 973 din 1 decembrie – 7 decembrie 2022
image

Se spune că tinerețea este o stare de spirit. Și probabil că așa și este, dacă ne gîndim în termenii generali ai apanajului tinereții – entuziasm naiv, nepervertit de certitudinile venite în siajul experiențelor acumulate de-a lungul vremii, optimism neștirbit de cinism și curiozitate neobosită de blazare. Însă cît de mult și cît de autentic îți poți menține, la cote ridicate, toate aceste atribute, cînd corpul nu-ți mai slujește unui salt sprințar, cînd auzul nu-ți mai e atît de fin sau cînd ridurile îți trădează, ca martore de netăgăduit, vîrsta reală?

Cît poate lupta, așadar, spiritul tinereții, în timp ce fizicul coboară în decrepitudine? Și, dacă decăderea corporală este un atentat la buna stare a sufletului, nu devine aceasta un demon? Un demon pe care societatea în care trăim încearcă să-l exorcizeze prin incantațiile unei religii comerciale, cea a tinereții eterne. Căci cine nu vrea să-și păstreze cît mai mult tinerețea? Cine își dorește să fie bătrîn – cu toate beteșugurile vîrstei – și cine n-ar prefera ca, atunci cînd e întrebat „Ce vîrstă ai?”, să șocheze, cu un real orgoliu, prin dezvăluirea vîrstei reale – cînd, în fapt, arată cu cel puțin cinci sau chiar cu zece ani mai tînăr?

Așa că azi avem o întreagă industrie (alimentară, fitness, cosmetică, medicină) care, de la propovăduirea mîncatului sănătos la operații estetice, îți garantează existența unei primăveri îndelungate, chiar dacă, biologic, corpul ți-a intrat deja în lunile de iarnă. 

În ceea ce privește mîncarea, în prezent, zeul suprem este antioxidantul – periodic sînt scoase la înaintare diverse legume și fructe, vîndute precum pocale ale elixirului tinereții (deși, cînd spui că un anume fruct sau cutare legumă conține antioxidant este ca și cum ai spune că o mașină are și volan). Dar funcționează, mai ales la nivel psihic, să dai banii ca să mănînci tinerețe.

Cînd simți, totuși, că doar simpla mîncare nu e de ajuns, ai la îndemînă o gamă infinită de suplimente alimentare –colagenul fiind, de departe, cel mai puternic descînt contra bătrîneții. Praf sau lichid, colagenul, însoțit de vitamine și de acid hialuronic, este propovăduit ca restaurator al elasticității pielii, ștergînd ridurile și redînd corpului tinerețea de odinioară. Și, chiar dacă părerile specialiștilor în ceea ce privește eficacitatea acestor suplimente alimentare sînt, mai degrabă, sceptice, cert este că în 2020, doar în SUA, sumele din vînzările suplimentelor de colagen au explodat – în prezent, cifra vehiculată fiind de 293 de milioane de dolari, față de 50 de milioane în 2014 (potrivit firmei de cercetare de piață Nutrition Business Journal). Preconizările sumelor cîștigate din vînzarea acestor suplimente, la nivel global, spun că acestea vor atinge cifra de 6,5 miliarde de dolari pînă în 2025.

Bineînțeles, cel mai puternic zvîc de tinerețe vine din partea industriei cosmeticii – creme și seruri miracol care îți întineresc chipul cu zeci de ani, exfoliante și geluri care îți reconturează gîtul, îți readuc fermitatea bustului (unele garantează chiar că îl și măresc) și îți reenergizează întregul corp. Vorbind despre industria cosmeticelor, în siajul pandemiei, promovarea produselor de îngrijire a luat avînt, în lunile de izolare, lăsînd cu mult în urmă vînzările produselor de machiaj.

Potrivit cîștigurilor raportate de brand-ul Estée Lauder, vînzările la produsele de îngrijire a pielii au crescut cu 25%, în timp ce vînzările de machiaj au scăzut cu 61%. Într-un interviu acordat postului Fox Business, Erin Sykes, consultant de vînzări, a declarat că acest model de cumpărare s-ar putea transforma într-o reală tendință pentru următoarea perioadă de timp. „Femeile au devenit mai puțin interesate de machiaj și mai mult de frumusețea în ansamblu, cea care radiază din interior spre exterior, spre ideea de wellness.

Dar să te opui trecerii timpului înseamnă, înainte de toate, foarte mult timp investit – dacă e să ne gîndim doar la orele de sport și la ritualurile de frumusețe. Să-ți păstrezi cît mai mult tinerețea echivalează cu a avea un al doilea loc de muncă, la care, de cele mai multe ori, vii cu bani serioși de acasă. Merită? Au aceste promisiuni de tinerețe, în care investești atît de mult, un rezultat real?

Probabil, dacă e să ne gîndim că tinerețea este o stare de spirit. Căci goana după sticluțele cu seruri miraculoase, căutarea ultimei legume apărute în tendința antioxidanților sau testarea a zeci de plicuri cu prafuri panaceu ne redeșteaptă naivitatea, entuziasmul și optimismul, alături de încrederea că miracolele încă există – iar toate acestea sînt, nu-i așa, apanajul tinereții.

Foto credit: © Lilawa Studio/ fickr

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

banner mircea diaconu 2 png
Locul care a rămas mereu în sufletul actorului Mircea Diaconu. Visa să-și trăiască acolo bătrânețile iar în ultima vreme îl vizita tot mai des
Actorul Mircea Diaconu s-a luptat în ultimii ani cu o boală cumplită, cancerul de colon. De altfel, actorul stătea tot mai mult la casa părintească de la țară.
Autoturism de lux căutat de autoritățile din Polonia, descoperit de poliţiştii de frontieră în Portul Constanța Foto Poliția de Frontieră jpg
Autoturism în valoare de un milion de lei, căutat de autoritățile din Polonia, descoperit în Portul Constanța. Cine era șoferul vehiculului de lux
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit, pe 12 decembrie, în Portul Constanța un autoturism de lux căutat de către autoritățile din Polonia. Autovehiculul este evaluat la aproximativ 200.000 de euro.
image png
Dorel Vișan deplânge moartea lui Mircea Diaconu: „Marii artiști se duc și nimeni nu mai spune un cuvânt despre ei”
Dorel Vișan, afectat de moartea colegului său de breaslă și prieten Mircea Diaconu! Remarcabilul actor a acceptat să stea de vorbă cu Click! și să ofere o primă reacție legată de trecerea în neființă a lui Mircea Diaconu.
mircea diaconu jpg
Boala cruntă de care suferea Mircea Diaconu. Ce este cancerul de colon și ce simptome provoacă
Mircea Diaconu, unul dintre cei mai îndrăgiți actori și politicieni din România, a plecat dintre noi lăsând în urmă o carieră remarcabilă, dar și o poveste tristă despre lupta cu o boală nemiloasă.
tragerea la sorti M 2026 FIFA webp
Diana Lupescu si Mircea Diaconu jpg
Femeia alături de care Mircea Diaconu a stat 44 ani. „Dacă te-aș cere de soție, ce-ai zice?”
Mircea Diaconu, actorul care s-a stins din viață sâmbătă, 14 decembrie 2024, cu zece zile înainte de a împlini 75 ani, a stat alături de aceeași femeie timp de 44 ani. Cum a cucerit-o pe Diana Lupescu.
oala presiune jpeg
Cum să gătești sarmalele în mai puțin de o oră. Trucul știut doar de bucătarii din restaurante de lux
Sarmalele sunt cele mai cunoscute și mai delicioase preparate tradiționale din țara noastră. Însă, în ciuda gustului delicios al acestora, cu toții știm că trebuie să stea foarte mult pe foc pentru a se face așa cum trebuie. Din fericire, există un truc care ne ajută să le gătim mult mai repede!
mina marea neagra (11) jpg
Ambasada Rusiei, iritată de acuzațiile privind minele marine din Marea Neagră. Ce a transmis ministerul român al Apărării
Ambasada Federației Ruse la București a emis joi, 12 decembrie, un comunicat de presă prin care acuză Ministerul Apărării Naționale din România de „acuzații nefondate” împotriva Rusiei. Criticile au legătură cu minele din Marea Neagră.
banner mircea diaconu 1 png
Cariera impresionantă a actorului Mircea Diaconu. Filmele și piesele de teatru care l-au consacrat
Actorul Mircea Diaconu, simbol al teatrului și cinematografiei românești, s-a stins din viață pe 14 decembrie 2024, la vârsta de 74 de ani, după o lungă luptă cu cancerul de colon.