Primăvară în decembrie

Publicat în Dilema Veche nr. 973 din 1 decembrie – 7 decembrie 2022
image

Se spune că tinerețea este o stare de spirit. Și probabil că așa și este, dacă ne gîndim în termenii generali ai apanajului tinereții – entuziasm naiv, nepervertit de certitudinile venite în siajul experiențelor acumulate de-a lungul vremii, optimism neștirbit de cinism și curiozitate neobosită de blazare. Însă cît de mult și cît de autentic îți poți menține, la cote ridicate, toate aceste atribute, cînd corpul nu-ți mai slujește unui salt sprințar, cînd auzul nu-ți mai e atît de fin sau cînd ridurile îți trădează, ca martore de netăgăduit, vîrsta reală?

Cît poate lupta, așadar, spiritul tinereții, în timp ce fizicul coboară în decrepitudine? Și, dacă decăderea corporală este un atentat la buna stare a sufletului, nu devine aceasta un demon? Un demon pe care societatea în care trăim încearcă să-l exorcizeze prin incantațiile unei religii comerciale, cea a tinereții eterne. Căci cine nu vrea să-și păstreze cît mai mult tinerețea? Cine își dorește să fie bătrîn – cu toate beteșugurile vîrstei – și cine n-ar prefera ca, atunci cînd e întrebat „Ce vîrstă ai?”, să șocheze, cu un real orgoliu, prin dezvăluirea vîrstei reale – cînd, în fapt, arată cu cel puțin cinci sau chiar cu zece ani mai tînăr?

Așa că azi avem o întreagă industrie (alimentară, fitness, cosmetică, medicină) care, de la propovăduirea mîncatului sănătos la operații estetice, îți garantează existența unei primăveri îndelungate, chiar dacă, biologic, corpul ți-a intrat deja în lunile de iarnă. 

În ceea ce privește mîncarea, în prezent, zeul suprem este antioxidantul – periodic sînt scoase la înaintare diverse legume și fructe, vîndute precum pocale ale elixirului tinereții (deși, cînd spui că un anume fruct sau cutare legumă conține antioxidant este ca și cum ai spune că o mașină are și volan). Dar funcționează, mai ales la nivel psihic, să dai banii ca să mănînci tinerețe.

Cînd simți, totuși, că doar simpla mîncare nu e de ajuns, ai la îndemînă o gamă infinită de suplimente alimentare –colagenul fiind, de departe, cel mai puternic descînt contra bătrîneții. Praf sau lichid, colagenul, însoțit de vitamine și de acid hialuronic, este propovăduit ca restaurator al elasticității pielii, ștergînd ridurile și redînd corpului tinerețea de odinioară. Și, chiar dacă părerile specialiștilor în ceea ce privește eficacitatea acestor suplimente alimentare sînt, mai degrabă, sceptice, cert este că în 2020, doar în SUA, sumele din vînzările suplimentelor de colagen au explodat – în prezent, cifra vehiculată fiind de 293 de milioane de dolari, față de 50 de milioane în 2014 (potrivit firmei de cercetare de piață Nutrition Business Journal). Preconizările sumelor cîștigate din vînzarea acestor suplimente, la nivel global, spun că acestea vor atinge cifra de 6,5 miliarde de dolari pînă în 2025.

Bineînțeles, cel mai puternic zvîc de tinerețe vine din partea industriei cosmeticii – creme și seruri miracol care îți întineresc chipul cu zeci de ani, exfoliante și geluri care îți reconturează gîtul, îți readuc fermitatea bustului (unele garantează chiar că îl și măresc) și îți reenergizează întregul corp. Vorbind despre industria cosmeticelor, în siajul pandemiei, promovarea produselor de îngrijire a luat avînt, în lunile de izolare, lăsînd cu mult în urmă vînzările produselor de machiaj.

Potrivit cîștigurilor raportate de brand-ul Estée Lauder, vînzările la produsele de îngrijire a pielii au crescut cu 25%, în timp ce vînzările de machiaj au scăzut cu 61%. Într-un interviu acordat postului Fox Business, Erin Sykes, consultant de vînzări, a declarat că acest model de cumpărare s-ar putea transforma într-o reală tendință pentru următoarea perioadă de timp. „Femeile au devenit mai puțin interesate de machiaj și mai mult de frumusețea în ansamblu, cea care radiază din interior spre exterior, spre ideea de wellness.

Dar să te opui trecerii timpului înseamnă, înainte de toate, foarte mult timp investit – dacă e să ne gîndim doar la orele de sport și la ritualurile de frumusețe. Să-ți păstrezi cît mai mult tinerețea echivalează cu a avea un al doilea loc de muncă, la care, de cele mai multe ori, vii cu bani serioși de acasă. Merită? Au aceste promisiuni de tinerețe, în care investești atît de mult, un rezultat real?

Probabil, dacă e să ne gîndim că tinerețea este o stare de spirit. Căci goana după sticluțele cu seruri miraculoase, căutarea ultimei legume apărute în tendința antioxidanților sau testarea a zeci de plicuri cu prafuri panaceu ne redeșteaptă naivitatea, entuziasmul și optimismul, alături de încrederea că miracolele încă există – iar toate acestea sînt, nu-i așa, apanajul tinereții.

Foto credit: © Lilawa Studio/ fickr

Mîntuirea biogeografică jpeg
Dulciuri, seriale, rugăciuni
În același timp, „discursul consolator” are, pentru omul zilelor noastre, o problemă de plauzibilitate.
p 10 jpg
Vechea artă a consolării
În timpurile moderne, la finalul secolului al XVIII-lea, treptata secularizare a dus la dispariția literaturii consolatorii, dar nevoia de consolare nu a pierit.
index jpeg 2 webp
Cea mai frumoasă consolare din lume
Și atunci, ce îi rămîne jurnalistului ca alinare? Ce îl ține pe el în mișcare? În existența sa profesională?
Saint Ambrose MET DT3022 jpg
Pretenția alinării universale
Există, desigur, unii creștini care, în fața pierderilor suferite, „dansează“ datorită bucuriei învierii.
index jpeg webp
Cînd consolarea are șanse să devină reală
Pentru a ne redobîndi viața, El nu s-a sfiit să urce pe cruce și să-l trimită la noi pe Mîngîietorul, Duhul (Spiritul) Adevărului.
Consolation of Ariadne MET ap18 42 jpg
Cu c de la căldură și nu doar pentru elefanți și delfini
S-ar putea spune că acceptarea suferinței și înțelegerea faptului că orice trăiește moare aduc consolare în cele mai multe situații.
p 13 jpg
Rețelele consolării. Scurtă incursiune în modul de existență în-durere
Acțiunea de a consola nu înseamnă doar a oferi sprijin emoțional, ci și a conlucra în a crea sau re-crea noi legături.
640px Sorrento buidings jpg
Il Grande Premio di Consolamento…
„Gogu a plecat în lume și a luat cu el și salariile voastre pe cinci luni. Doar știți prin ce a trecut, trebuia să se consoleze și el cu ceva”.
Immanuel Kant  Aquatint silhouette  Wellcome V0003180 jpg
Cît de mult ne pot consola filosofii?
Lecția pe care o putem extrage din schimbul de scrisori între Kant și Maria von Herbert este că filosofii ne pot consola în măsura în care nu vor forța aplicarea în practică a adevărurilor existențiale pe care le descoperă.
5832910afis jpg
În plină stradă
Arta publică din România este prea puțin susținută, reglementată sau mediată, fapt ce relevă porozitatea comprehensiunii și receptării conceptului, zdruncinînd atît semnificația, cît și scopurile artei înseși.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Arta ca exagerare
„În artă, cînd nu știm ce vedem, reacționăm prin exagerare”.
p 10 Guerrilla Girls WC jpg
Eco-activismul și arta
Astfel, activiștii speră că dacă ne pasă de artă suficient de mult încît să vrem să protejăm arta, vom găsi modalități pentru a ne salva planeta.
p 11 WC jpg
Palimpseste temporare
La urma urmei, armele artiștilor și ale activiștilor sînt aceleași, iar salvarea se află în mîinile și în conștiința noastră.
Racism is not patriotism sign in Edison, NJ jpg
Rasismul ca reacție a publicului cinefil
Cert este că, în ultimii ani, mainstream-ul hollywoodian traversează o încercare de emancipare, prin care vrea să se dezică de vechile obiceiuri.
index jpeg 2 webp
Curaj
Cum facem asta? Semnăm petiţiile împotriva persecuţiilor, participăm la proteste. Ne exprimăm. Orice fărîmă contează.
p 13 Ashraf Fayadh YouTube jpg
Cuvintele, mai puternice decît dictatorii
Fiindcă adevărul cuvintelor noastre vorbește despre libertate, pe cînd adevărul cuvintelor dictatorilor vorbește despre frică.
p 14 J K  Rowling jpg
Voldemort pe Twitter?
J.K. Rowling nu este „too big to fail”, dar este „too big to cancel”.
E cool să postești jpeg
Lucrurile bune, trecute cu vederea
Potrivit lui Leibniz, răul există în lume, însă doar relativizîndu-l îl putem transforma într-un instrument prin care putem conștientiza și construi binele, care este, de altfel, singura cale pentru progres.
index jpeg webp
Cum și de ce să găsești partea plină a știrii
ar dacă mai devreme vorbeam despre libertatea jurnaliștilor sau a editorilor de a alege ce știri dau mai departe, nu trebuie să uităm că și publicul are libertatea să aleagă. Important e să aibă de unde alege.
Cloud system moving into Chatham Sound png
Depinde doar de noi
Altă veste bună din 2022 vine tot din emisfera sudică. În unele zone din Marea Barieră de Corali din Oceanul Pacific, cercetătorii au observat o însănătoșire și o extindere a recifurilor de aici.
p 11 WC jpg
Liberul-arbitru și paradoxul „poluării bune”
Dar chiar și dacă nu vrem să facem nimic, partea plină a paharului este că noi avem șanse bune să murim de moarte bună, în aproape aceleași condiții climatice în care am trăit.
p 12 Tarkovski, Nostalgia jpg
Pandemie cu final ca-n filme
Am strîns puncte din tot felul de grozăvii ale pandemiei, așteptînd vaccinul, așteptînd remediul, așteptînd vestea eliberatoare. Și, în cele din urmă, am cîștigat, tancul american a apărut.
p 13 M  Chivu jpg
Copilul călare pe porc sau falsul conflict dintre tradiție și modernitate
Generația mea poate a făcut mai multe sau mai puține. Am făcut ce am putut. Însă viitorul este deja aici. Iar cei care pot prelua ștafeta sînt și ei aici.
06F2AB41 2CE7 4E53 9857 4D9205D89939 1 201 a jpeg
2022, cu bune
Gura mea de aer: cu acel zîmbet curat, te privește fix în ochi și, pe un ton apăsat, îți spune: „Tati, te iubesc!”.

Adevarul.ro

image
Ce îi distrează la culme pe americani în România. „Nu eram pregătit pentru asta, dar n-a fost așa rea pe cât aș fi crezut” VIDEO
Americanii de la Lifey au realizat pe Youtube un top cu 22 de lucruri pe care ei le consideră amuzante și despre care spun că sunt specifice României. Este vorba, spun ei, despre „șocuri culturale românești”, povești haioase sau tradiții fascinante
image
Băiatul unei românce a fost aruncat de colegi sub tren, în Italia. Imagini cu puternic impact emoțional VIDEO
Un băiat în vârstă de 15 ani, fiul unei românce, a fost atacat de câțiva colegi în Italia. Tânărul a fost victima unei tentative de omor la care a supraviețuit în mod miraculos după ce a fost aruncat sub un tren.
image
Cum și-a pierdut Florina Cercel marea iubire. Artista și bărbatul care a cucerit-o au murit de aceeași boală, la jumătate de veac distanță VIDEO
Artista Florina Cercel a povestit într-un interviu drama trăită la vârsta de 29 de ani, când a pierdut o sarcină iar, la scurt timp, iubirea vieții ei s-a îmbolnăvit și a murit.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.