Preţul moderaţiei

Mihai IORDACHE
25 august 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Discuţia despre această temă a fost declanşată de convorbirea cu Aurelian Crăiuţu pe divanul Dilemei vechi (nr. 127, 30 iunie-6 iulie 2006). Autorul Elogiului moderaţiei ne spunea atunci "că aceia care îmbrăţişează o etică a convingerilor absolute sînt periculoşi, dacă nu se conduc în acelaşi timp după o etică a responsabilităţii. Cu alte cuvinte, atunci cînd acţionezi în politică, prima întrebare, pe care trebuie să ţi-o pui, nu este dacă se cuvine să acţionezi conform unui principiu moral absolut, din care deduci axiomatic paşii de urmat, ci ce consecinţe are acţiunea ta asupra semenilor tăi". Oricît de apropiaţi ne-ar fi extremiştii de centru şi oricît de mult am ţine la moderaţia în discurs şi în atitudini, am văzut cum combinaţia, dominantă în politica românească postcomunistă, dintre principiul moral absolut (enunţat) şi comportamentul pragmatic, responsabil doar faţă de interesele particulare, dă un cocktail toxic. Se regretă absenţa convingerilor la cei care îşi asumă misiuni în numele colectivităţii şi îşi urmăresc doar agenda personală rezumată la cifre. Discuţia despre convingeri pare inutilă într-un spaţiu politic unde peste noapte un partid întreg (centru şi filiale) renunţă la identitatea sa social-democrată, pentru a trece la grupul popular. Eclipsa idealului comun, absenţa coerenţei în viaţa publică favorizează imaginea unei societăţi haotice, fără direcţie sau - cum se spune în sondaje - mergînd într-o direcţie greşită. Pragmatismul liberal nu are cum să înflăcăreze mulţimile şi, dacă sentimentul crizei se accentuează, coagularea se poate produce în jurul discursului extremist, afişînd convingeri ferme şi disponibilitatea de a le impune prin violenţă. E de observat că politicienii moderaţi nu obţin majorităţi electorale, dar victoria convingerilor declanşează dezgustătoare epidemii de oportunism. Asumarea unor convingeri şi consecvenţa în susţinerea lor e identificată cu fanatismul, iar totalitarismul în general (instalat mai peste tot în numele unor convingeri) şi comunismul în special au creat o proastă reputaţie politicilor care "îmbunătăţesc" realitatea în numele unor idei. Tradiţia democratică - în numele căreia merită să fie distrus totalitarismul - e moderată, pragmatică, lipsită de patetism şi realistă. Dar cînd democraţia este sau pare să fie ameninţată, apărarea ei se produce adeseori nu prin activarea dezbaterilor, ci prin apelul la arsenalul intolerant al convingerilor fără nuanţe. Încercarea, propusă colaboratorilor acestui număr, de a analiza modul cum se leagă moderaţia de un set de convingeri, care alcătuiesc structura umană, ne scoate în drum fragilitatea unor concepte aparent solide; istoria moderaţiei înregistrează convingerile părăsite pe parcurs, dar şi extremismul necesar apărării libertăţii. (M. B.)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Danny Danon  FB jpg
„Act diavolesc de terorism antisemit”. Doi angajaţi ai ambasadei Israelului, ucişi în SUA, lângă Muzeul Evreiesc din Washington
Doi angajaţi ai ambasadei Israelului în Statele Unite au fost ucişi în apropierea Muzeului Evreiesc din Washington DC, miercuri seară, unde avea loc un eveniment, a anunţat secretarul american pentru securitate internă, Kristi Noem, relatează agenţiile internaţionale de presă.
1 endometrioza jpg jpeg
Dușmanul „tăcut” al femeilor
În ultimele decenii, sănătatea femeilor a devenit un subiect tot mai prezent în discursul public european, însă bolile ginecologice cronice rămân adesea insuficient înțelese și, de cele mai multe ori, neglijate în politicile de sănătate publică.
Roberta Metsola si Nicusor Dan la Bucuresti FOTO FB Roberta Metsola jpg
Mesajul Robertei Metsola după întâlnirea cu preşedintele ales Nicuşor Dan
Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a postat miercuri noapte un mesaj pe platformele X și Facebook, după întâlnirea informală pe care a avut-o în cursul serii cu preşedintele ales al României, Nicuşor Dan.
pomi fructiferi sfaturi pomii fructiferi crestere pomi fructiferi plantare sfaturi trucuri scaled jpeg
Pomii fructiferi cel mai ușor de îngrijit. Fructe delicioase fără prea mult efort
Dacă avem norocul de a locui la curte poate că ne-am gândit deja să valorificăm acest spațiu și să plantăm pomi fructiferi. Însă, poate că nu mulți dintre noi avem cunoștințele necesare, sau chiar și simpla dorință, de a avea grijă de astfel de pomi.
cretu alexandru epa efe h 56320259 jpeg
Kim Jong un si fiica sa Ju Ae FOTO EPA EFE jpg
Accident grav în timpul unei ceremonii de lansare a unei nave de război nord-coreene. Kim Jong Un acuză un „act criminal”
Un grav accident a avut loc în timpul unei ceremonii de lansare a unei nave de război nord-coreene, a relatat joi agenţia oficială de presă a ţării, liderul Kim Jong Un vorbind despre un „act criminal".
cantonapapa jpg
Lindsey Graham FB jpg
Senatul SUA propune noi sancţiuni împotriva Rusiei și taxe vamale de 500% pentru bunurile importate din statele care achiziţionează produse din această țară
Peste 80 de senatori americani şi-au adus sprijinul miercuri unui proiect de lege care vizează impunerea de noi sancţiuni împotriva Rusiei, în faţa a ceea ce ei consideră a fi lipsa de voinţă a Moscovei de a pune capăt războiului din Ucraina.
padure pixabay jpg
Animalul cunoscut de toată lumea ce își schimbă culoarea de-a lungul timpului! Trăiește în România și mulți oameni l-au întâlnit
Este un animal pe care fiecare dintre noi l-a întâlnit de-a lungul timpului în țara noastră. Însă, în realitate, el nu este deloc chiar atât de banal precum pare la prima vedere! De fapt, această mică insectă are o abilitate impresionantă: își schimbă culoarea de-a lungul timpului!