Presa ceau┼čist─â nu a acoperit ├«n nici un fel evenimentul

Publicat în Dilema Veche nr. 804 din 17-23 iulie 2019
Presa ceau┼čist─â nu a acoperit ├«n nici un fel evenimentul jpeg

ÔÇ×Ini┼úial, genera┼úia de intelectuali Eliade, Cioran & Co, fo┼čti juni rebeli ├«n anii ÔÇÖ20 (acum sexagenari, deci la v├«rsta bunicilor tinerilor hippies), au privit cu ne├«ncredere spre cei din genera┼úia flower-power. ├Än 1969, de pild─â (un an de referin┼ú─â, cel al Festivalului de la Woodstock), elevii hippies din Paris erau pentru Cioran o apari┼úie scandaloas─â: ┬źAceste fete aproape despuiate, b─âie┼úii ─â┼čtia cu p─ârul lung, ce sc├«rbo┼čenie sinistr─â! Totul se va duce de r├«p─â, inexorabil!┬╗.

├Änt├«mplarea face ca acum, c├«nd scriu aceste r├«nduri, s─â fie 15 august 2009, exact 40 de ani de la ├«nceputul Festivalului de la Woodstock. Atunci, ├«n august 1969, eu aveam 21 de ani ┼či, ├«n pofida unei oarecari deschideri ideologice a regimului comunist, presa ceau┼čist─â nu a acoperit ├«n nici un fel evenimentul. ├Än august 2009, o ziarist─â de la Evenimentul zilei, Florentina Ciuverc─â, a avut curiozitatea s─â fac─â revista presei ├«n Republica Socialist─â Rom├ónia, la mijlocul lunii august 1969. Se apropia ziua de 23 august (ziua na┼úional─â a RSR), se ├«mplineau 25 de ani de la evenimentul din 1944, ┼či propaganda comunist─â vorbea numai despre ┬źeliberarea de sub jugul fascist┬╗, cuvintele-cheie fiind ├«n toate ziarele acelea┼či: ┬źbilan┼ú┬╗, ┬ź├«mpliniri┬╗, ┬źprop─â┼čire┬╗, ┬źchez─â┼čie┬╗ etc.

Florentina Ciuverc─â a g─âsit un singur articol despre evenimentul care a schimbat fa┼úa nu numai a muzicii rock, dar ┼či a lumii. Este vorba despre un articol caricatural, intitulat ┬źMarele pelerinaj al triburilor pop┬╗, care a ap─ârut nesemnat ├«n Via┼úa studen┼úeasc─â din 24 septembrie 1969. Iat─â un fragment simptomatic, cu hippies droga┼úi vs tineri muncitori o┼úelari: ┬źDesigur, anumite principii ÔÇ×hippieÔÇť n-au fost p─âr─âsite. Jim Morrison, de la orchestra [sic!] The Doors, se dezbrac─â pe scen─â, iar solistul celor de la Fat Matters are un pantalon... transparent. Drogul a r─âmas ┼či el pe primul loc pe lista alimenta┼úiei lor. C├«┼úiva tineri muncitori dintr-o o┼úel─ârie din Wales, prezen┼úi pe insul─â [Wight], exprimau ├«ns─â alte p─âreri: ┬źLini┼čtea oferit─â de droguri e frumoas─â, spuneau ei, dar iluzorie, ┼či drogul ├«i poart─â departe, departe de noi...┬╗ÔÇť. Acest ┬źstraniu mod de rezisten┼ú─â ├«mpotriva inegalit─â┼úilor umane┬╗, ┬źhr─ânit artificial cu ha┼či┼č ┼či marihuana┬╗, conchide ziaristul anonim, indic─â gravele probleme cu care se confrunt─â societatea capitalist─â (vezi Florentina Ciuverc─â, ┬źFenomenul Woodstock ├«n presa lui Ceau┼čescu┬╗, ├«n Evenimentul zilei, nr. 5620, 15 august 2009).

Nu ┼čtim cine este autorul acestui articol nesemnat, dar ┼čtim cine erau redactorii revistei Via┼úa studen┼úeasc─â ├«n acea epoc─â, jurnali┼čti care ast─âzi s├«nt ┬źformatori de opinie┬╗: Cornel Nistorescu, Sorin Ro┼čca St─ânescu, Ion Cristoiu, Mihai Tatulici, Tudor Octavian ┼č.a. 

(Andrei Oi┼čteanu, ├«n volumul Narcotice ├«n cultura rom├ón─â. Istorie, religie ┼či literatur─â, edi┼úia a III-a, rev─âzut─â, ad─âugit─â ┼či ilustrat─â, Editura Polirom, 2014)

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Oradea ÔÇô mai ambi╚Ťio╚Öi ca de obicei
Marile drame prin care ne trece destinul, fie el personal sau colectiv, nu pot fi ├«n╚Ťelese ╚Öi nici respectate dac─â uit─âm c─â tragedia merge de bra╚Ť cu comedia prin lumea oamenilor.
Daniel David jpg
Oricine poate s─â aib─â umor
├Än ┼ú─ârile cu colectivism puternic ┼či concentrare a puterii, cum este ╚Ťara noastr─â, umorul bine reprezentat este cel legat de autoironie.
Adriana Babeti jpg
S─â r├«zi? S─â pl├«ngi? Despre r├«suÔÇÖ-pl├«nsuÔÇÖ lumii noastre
R├«sul poate fi socotit drept un fel de solu┼úie terapeutic─â pentru a ie┼či din marile ┼či micile nevroze ori din complexe (de inferioritate sau de superioritate).
Marcel Iures, Sever Voinescu, George Banu jpg
Caragiale cel lucid, Creang─â cel afectuos
Dup─â spectacole, pe scena frumosului Teatru ÔÇ×Regina MariaÔÇť din Oradea au urcat dnii George Banu ╚Öi Marcel Iure╚Ö pentru a discuta despre umorul celor doi clasici.
1024px David   The Death of SocratesFXD jpg
Socrate a fost o pisic─â
ÔÇ×Toate pisicile s├«nt muritoare. Socrate e muritor. Deci Socrate e pisic─âÔÇŁ.
p 1 jpg
Ce înseamnă rîsul?
Nu există comic în afara a ceea ce este cu adevărat omenesc.
Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?