Praful luminos

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 28 mai - 3 iunie 2020
Praful luminos jpeg

Un posibil scop al Dosarului de față ar fi să dovedească că nu există teme sau subiecte mărunte și neînsemnate. Poți emite banalități soporifice despre viață și univers sau poți întrezări un sens și înțelege lumea, în mod pasionant și convingător, pornind de la un fir de praf. Dacă o astfel de știință, a firelor de praf, ar exista, ea s-ar numi „coniologie” (praf = kónis, în greacă). De altfel, ea există, dar e acaparată, ca studiu al prafului atmosferic, de domeniul științelor exacte.

Fără să fie unul dintre elemente, praful e elementar, e constitutiv, e particulă primă și ultimă, început și sfîrșit – cu ilustrările clasice din textul biblic: de la episodul Genezei, în care Dumnezeu îl face pe om suflînd peste „țărîna din pămînt”, pînă la scena tragică a ispitirii lui Iov, luată, parcă, dintr-un italo-western cu Bud Spencer: „Mi-era destul de bine, dar El m-a sfărîmat. M-a luat de ceafă şi m-a făcut praf […]” (Iov, 16:12).

Imaginea țărînei asupra căreia se suflă pare să fi marcat adînc reprezentările despre praf, evocat atît de frecvent alături de vînt: într-adevăr, ce e praful fără vînt? Abia cînd e răscolit, înălțat în aer, praful învie, capătă anvergură și prestanță – în literatură, în arte și în viața de zi cu zi.

Omniprezent pînă la sufocare, praful poate impune și printr-o prețioasă puținătate, ca „minoritate decisivă”, ca masă critică în economia creației: „Lumea toată, înaintea Ta, este ca acel pic de praf, care face cumpăna să se plece […]” (Solomon, 11:22).

La celălalt pol, abundența prafului simbolizează o benignă prolificitate: „Voi face pe urmașii tăi mulți ca pulberea pămîntului”, îl blagoslovește Dumnezeu pe Avram, în Geneză.

Norii de praf pot fi, asemenea fraților lor cerești, negri, întunecați, dar și diafani, luminoși. Odată ridicate în văzduh, în bătaia razelor de soare, particulele de praf se irizează, răsfrîng lumina și o modulează imprevizibil. Aurorele, inelele planetare, nimburile pot fi văzute ca stări aureolare ale materiei, ca praf luminos.

Praful e felul pămîntului de a se supune, prin fluidizare, „imperativului heraclitic” al curgerii, al trecerii și schimbării.

Există oare un ADN al prafului? Se pot regăsi în particulele de praf trăsăturile obiectului pe care l-au alcătuit odinioară? Se poate recrea ceva prefăcut în praf și pulbere, pornind de la un fir de praf din vechea sa făptură? Greu de zis. În tot cazul, praful rămîne o bună dovadă că cerul și pămîntul nu se exclud.

Ilustrație de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Zodia care insala cel mai mult, sursă foto: Pixabay
Zodia care va renaște din propria cenușă, în această săptămână. O să aibă reușite pe toate planurile
Universul pregătește o săptămână memorabilă pentru una dintre zodii. După o perioadă intensă, marcată de provocări, incertitudini și eforturi constante, acest nativ va trăi o adevărată renaștere.
Obezitate infantila Foto Impact Monash Edu jpg
Toxic în farfurie: Substanța ascunsă din alimente care favorizează obezitatea la copii. Fetele, cele mai afectate
Obezitatea infantilă este o problemă majoră de sănătate publică, iar expunerea la compuși chimici ascunși în alimentele de zi cu zi, precum carnea și ouăle, crește riscul în special în rândul fetițelor. Află ce măsuri pot lua părinții pentru a proteja sănătatea copiilor.
buncar razboiul rece profimedia jpg
Buncăr din timpul Războiului Rece, de vânzare pentru o sumă neașteptată. Cât costă și la ce adâncime a fost construit
Într-o lume tot mai instabilă, tentația de a te retrage sub pământ devine din ce în ce mai reală. În Dersingham, un mic oraș din zona rurală a Angliei, un buncăr ascuns sub o banală trapă de beton, la aproximativ 4,5 metri adâncime, a fost scos la licitație pentru suma de 25.000 de dolari.
Arici in Hunedoara  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (5) jpg
„Maidanezii cu țepi” care cutreieră orașele. Aricii, stăpânii nocturni ai zonelor verzi, adorați de români
Aricii au devenit prezențe tot mai familiare în zonele verzi ale orașelor, iar mulți români se bucură de prezența lor nocturnă. Unii au relatat că s-au „împrietenit” cu ei și chiar le-au dat nume.
evaluare nationala rezultate jpg
Evaluarea Națională 2025. Modele de subiecte, calendar și pregătire la Limba română
Evaluarea Națională 2025 pentru absolvenții clasei a VIII-a se apropie cu pași repezi, iar elevii și părinții lor se pregătesc intens pentru acest examen important. Modelele oficiale de subiecte pentru proba de Limba și literatura română le oferă elevilor o oportunitate de a se pregăti.
Victor Babeş FOTO wikipedia.org
6 mai: Ziua în care Victor Babeș face primele vaccinări antirabice la București. A scris primul tratat de bacteriologie din lume
Pe 6 mai s-au născut Sigmund Freud, considerat părintele psihanalizei, și actorul George Clooney. În aceeași zi s-au stins scriitori Lucian Blaga și Lyman Frank Baum, autorul cărții „Vrăjitorul din Oz”.
Conclav Papal, foto Shutterstock jpg
Vaticanul va întrerupe semnalul telefoanelor în timpul Conclavului pentru alegerea noului Papă
Vaticanul a anunțat luni, 5 mai, că va întrerupe complet semnalul de telefonie mobilă pe teritoriul cetății-stat începând de miercuri, ora 15:00 (16:00, ora României), ca măsură de securitate și discreție în timpul Conclavului pentru alegerea noului Papă.
balonare jpg
Micul dejun ideal pentru persoanele cu inflamații abdominale. Spune adio gazelor în timp record
Un mic dejun bine ales poate face diferența între o zi în care te simți ușor și plin de energie și una în care te confrunți cu balonare, gaze și disconfort abdominal.
atac SUA in Yemen, captura video jpg
Rebelii huthi acuză Israelul și SUA de atacuri aeriene asupra Yemenului: 16 persoane au fost rănite
Rebelii huthi din Yemen acuză Statele Unite și Israelul de atacuri aeriene multiple desfășurate luni, 5 mai, asupra capitalei Sanaa și asupra orașului-port Hodeida, la o zi după ce aceștia au revendicat un atac cu rachetă balistică hipersonică asupra Aeroportului Ben Gurion din Israel.