Povești de familie

Paula ERIZANU
Publicat în Dilema Veche nr. 944 din 12 – 18 mai 2022
Povești de familie jpeg

Deși sînt născută în 1992, la aproape un an după declararea independenței Republicii Moldova, pe adeverința mea de naștere scrie CCCP (URSS). Nu mă simt cetățean sovietic și nici măcar post-sovietic – față de URSS am mai degrabă sentimentul emigranților din a doua generație.

Simt o responsabilitate de a spune mai departe poveștile de familie care mi-au fost repetate și care azi capătă, cu atacul Rusiei asupra Ucrainei, o greutate și mai mare. Dar am și o curiozitate față de această lume din care vin, dar în care nu am trăit. Voi trece, mai jos, prin diferitele etape care mi-au construit relația cu imperiul sovietic și sentimentele ambivalente care mi-au alimentat Ard pădurile (Cartier, 2021), un roman care pornește de la viețile a două revoluționare din guvernul lui Lenin.

Am crescut cu mărturiile străbunicilor, bunicilor și părinților mei, care au avut de suferit de pe urma represiunii sovieticilor, și văd URSS-ul ca pe o parte întunecată a istoriei. Aceste povești de familie au devenit o parte importantă a identității mele și mi-au alimentat și propriul spirit civic.

Străbunica mea, Claudia, a fost edinolicinik (individualistă). Rămasă văduvă cu două fiice mici în război, n-a vrut să își dea pămîntul la colectivizare. Din cauza refuzului său, autoritățile îi tot mutau pămîntul mai departe de sat. Drept urmare, într-o seară în care se întorcea de la lotul său, aceasta a fost înconjurată de o haită de lupi, cu care a trebuit să petreacă noaptea. A rezistat ani la rînd, pînă cînd, în 1965, președintele colhozului – și cumnatul ei – i-a zis că nu-i mai dă pămînt, singura sa sursă de venit, dacă nu-l dă la stat. A scăpat „ușor”. În satul mamei, țăranii au fost puși în rînd la marginea satului și au fost amenințați cu pușca dacă nu-și dau pămînturile.

Bunicul meu și-a pierdut tatăl și trei surori și frați în foametea din 1946-7. În urma războiului și a secetei, recolta a fost slabă. Dar autoritățile comuniste au confiscat rezervele de grîne pregătite de țărani pentru iarnă. Se zice că, la fel ca Holodomorul din Ucraina, foametea a fost o răzbunare a lui Stalin împotriva țăranilor, care erau reacționari. Unii își mai amintesc și cum putrezeau sacii de grîne confiscați, în gări.

În 1949, bunica unchiului meu, gravidă în luna a opta, a fost deportată, împreună cu mama sa deja bătrînă. Pentru că mama ei se simțea rău, niște ofițeri au aruncat-o din camion: a murit pe loc. Fiica sa și-a născut apoi cel de-al treilea fecior în tren, pe ramuri de brad.

Bunica mea, profesoară de limbă și literatură română (atunci era numită „moldovenească”), care făcea toți elevii să lăcrimeze cînd le povestea despre Eminescu și Micle, a fost dată afară de la muncă pentru că și-a îngropat fiica cu o cruce.

Părinții mei au învățat Istoria Moldovei la facultatea de jurnalism a Universității de Stat din Chișinău, în limba rusă. În serviciul militar obligatoriu pe care l-a făcut în Munții Ural, tata a fost amenințat că va fi dus în Disbat, batalionul disciplinar, de osobist (serviciile secrete din armată), pentru că ținea un jurnal în limba română, cu grafie latină.

„Cum ne-au întunecat ei mințile și ni le-au umplut de minciuni”, a zis bunica, cu ciudă, într-o discuție din această săptămînă cu o fostă elevă, care locuiește în Transnistria, în lumina atacurilor teroriste și a propagandei ruse de azi, în care reapar ideile de „eliberare” care le acoperă asuprirea și masacrul.

Prin mărturiile familiei, am cunoscut prima fațetă a URSS-ului. A doua fațetă am descoperit-o prin cercetare și jurnalism. Ca studentă, învățînd istoria ideilor politice la facultate la Londra, i-am studiat pe Marx și Bakunin alături de Platon, Rousseau sau Locke. M-a interesat, de exemplu, ideea marxistă a muncii alienante sau critica anarhismului asupra ideii de dictatură a proletariatului. Lucrînd din cînd în cînd ca babysitter, am fost șocată de faptul că Marea Britanie nu are grădinițe de stat sau că SUA nu au un sistem public de sănătate.

Pornind de la această ambivalență, am scris Ard pădurile, un roman istoric feminist care se axează pe viețile a două revoluționare care au făcut parte din guvernul lui Lenin: Aleksandra Kollontai și Inessa Armand. Cînd am început să citesc prima dată despre aceste femei, am avut un șoc cultural: ele nu aveau nimic de-a face cu imaginea despre URSS pe care o știam eu. Mi se păreau mai degrabă feministe din anii ’60-’70 din Vest. Datorită lor, am aflat, URSS a fost prima țară din lume care a legalizat avortul, încă în 1920. Tot ele au deschis grădinițe în fabrici, din convingerea că educația copiilor e datoria întregii societăți și a statului, nu doar a mamelor, cum se considera atunci. Dacă în Ard pădurile am scris despre radicalizarea acestor femei, în partea a doua a proiectului îmi propun să le explorez ambițiile, compromisurile și dezamăgirile din perioada lor la putere. De exemplu, în primele sale luni în rol de comisar (ministru), Kollontai a inițiat una dintre primele ciocniri violente ale regimului sovietic: vrînd să cazeze calici din războiul civil într-o mănăstire, aceasta a chemat marinarii să forțeze poarta, ceea ce a declanșat o luptă cu călugării și țăranii care simțeau că le este atacat lăcașul sfînt.  

Nu cred că soluțiile la toate problemele cu care ne confruntăm pot veni dintr-o singură ideologie sau dintr-un singur model. Iar trecutul nu ni-l putem șterge – putem dărîma ce e putred și clădi pe bazele care merită păstrate. Doar că eu aș susține alegerea opusă față de Putin: aș distruge toate urmele autoritarismului și imperialismului acelui proiect politic, dar aș dezvolta statul social și aș crea oportunități de muncă. Mai ales avînd în vedere faptul că majoritatea soldaților din armata rusă vin din cele mai sărace zone ale țării.

Paula Erizanu este jurnalistă și scriitoare.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Ucrainenii au schimbat fața războiului cu ajutorul dronelor FOTO Shutterstock jpg
Secretele loviturilor devastatoare ale Ucrainei pe teritoriul Rusiei: „Dronele noastre sunt acum Mercedes”
În timp ce aliații dezbăteau ajutorul militar, industria de apărare a Ucrainei a explodat, declanșând o adevărată revoluție tehnologică - de la drone cu rază record de acțiune la cele mai ieftine rachete din lume, se arată într-o analiză Euromaidan Press.
banner mihaela tatu jpg
Omul din spatele carierei de succes a Mihaelei Tatu: „Nu m-am așteptat niciodată să lucrez la un post de televiziune”
După o pauză de mai bine de un deceniu, Mihaela Tatu a revenit în lumina reflectoarelor. Începuse să prezinte emisiunea „În direct cu România”, însă a fost înlocuită cu Mirela Vaida. Ulterior, emisiunea s-a închis. Recent, Mihaela a vorbit despre începutul carierei sale și a mărturisit cine a fost p
1 picioare frumoase jpg jpeg
Cum să-ți pregătești picioarele pentru sandale
Sosirea verii ne obligă să acordăm mai multă atenție picioarelor, după perioada îndelungată în care le-am tot protejat cu șosete groase și încălțăminte călduroasă, specialiștii în frumusețe recomandându-ne să parcurgem câțiva pași simpli.
1746281728original 07 2 jpg
Trimisul lui Trump, despre Visa Waiver: „România nu este exclusă din program. Vom reevalua procesul”
Reprezentanții administrației americane, James Trainor și Dragoș Sprînceană, au declarat că România nu a fost scoasă din programul Visa Waiver, ci că procesul a intrat într-o etapă de reevaluare, din cauza îngrijorărilor legate de imigrația ilegală.
Robert F Kennedy Jr Foto EPA EFE jpg
Declarații halucinante făcute R. F. Kennedy cu privire la vaccinul împotriva rujeolei: „Conține celule provenite de la fetuși avortați”
Robert F Kennedy Jr., secretarul pentru Sănătate al lui Trump, a afirmat că vaccinul împotriva rujeolei conține celule provenite de la fetuși avortați și că vaccinul împotriva oreionului nu funcționează.
Kathleen Kavalec, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România Foto Ambasada SUA jpg
Ambasada SUA de la București, despre presupusa listă cu oficiali români sancționați de Washington: „Nu are niciun temei”
Ambasada SUA de la București declară că informațiile apărute în spațiul public cu privire la lista cu oficialii români sancționați „nu are niciun temei”.
Athos dan negru jpg
Dan Negru și legătura neștiută dintre el și nepotul lui Emil Cioran: „Șerban trăiește în Sibiu și mă onorează cu prietenia lui”
Dan Negru, figură emblematică a televiziunii românești, cu o carieră de peste două decenii, a avut recent o întâlnire cu nepotul celebrului scriitor român Emil Cioran. Vedeta TV a postat un scurt mesaj pe social media și o fotografie în care apare alături de Șerban.
Diaspora vot Moldova FOTO Facebook jpg
De ce se înghesuie diaspora la urne. Explicațiile unui sociolog: „Toată lumea încearcă să își facă auzită vocea”
Diaspora are la dispoziție trei zile pentru a vota. Peste 100.000 de alegători au votat în prima zi, adică cu aproximativ 60.000 mai mulți decât anul trecut în același interval.
Anthony Albanese FOTO EPA-EFE
Australia a votat împotriva lui Trump. Premierul de stânga Anthony Albanese a fost reales
Premierul de centru-stânga Anthony Albanese a câștigat un al doilea mandat, în urma unor alegeri care au dus la un eșec major pentru opoziția conservatoare și susținătorii lui Donald Trump.