Povara tinereții

Publicat în Dilema Veche nr. 973 din 1 decembrie – 7 decembrie 2022
image

Pe măsură ce se îndepărtează de domeniul medical – care descrie tinerețea în termeni zootehnici, de forță și vigoare, ca perioadă a (re)productivității maxime –, definiția tinereții pierde din rigoare, devenind mai degrabă un vast prilej de reverie, lirism și efervescență aforistică. Rîndurile care urmează nu sînt scutite de acest risc.

Ce mai înseamnă, în fond, să fii tînăr, astăzi, cînd copilăria se întinde pînă spre treizeci de ani, iar tinerețea, virtual, pînă la groapă?

Și tinerețea face parte – alături de bogăție, faimă, frumusețe și putere – dintre acele ipostaze privilegiate percepute cu obstinație numai prin prisma avantajelor lor. Despre tinerețe se vorbește musai în termeni elogioși: ea se cuvine regretată – cînd a trecut, invidiată – la alții, și evocată, întotdeauna, cu emoție în glas. Exclamația „Ehei!” face parte obligatoriu din retorica discursurilor despre tinerețe.

Voi enumera, pentru echilibru, și cîteva posibile neajunsuri ale acestei – ehei! – frumoase vîrste.

O primă povară a tinereții, sursă de glorie și decădere deopotrivă, o constituie imperativul acumulării: școlărești, profesionale, existențiale. E vîrsta la care marele spectru erotic macină, distorsionează și ghidează viețile și alegerile celor mai mulți dintre noi, vîrsta la care dorințele arzătoare se ciocnesc nefast cu constrîngeri, inhibiții și incertitudini; și e o perioadă a abuzurilor asupra sieși și a altora – dar, mai ales, asupra timpului: la tinerețe îți faci cel mai ușor iluzia că ai tot timpul din lume. Tinerețea e o pacoste – pe alocuri, agreabilă.

Se spune că tinerețea e o vîrstă a toleranței, a deschiderii și generozității. Dar cît de plauzibilă poate fi disponibilitatea de a fi bun și tolerant a unui om fraged, candid, care încă nu s-a confruntat cu o situație-limită? Cît de convingător e curajul pe timp de pace – sau o virtute nepusă la încercare? Bonomia juvenilă nu are multe în comun cu bunăvoința iertării asumate.

Curios, nostalgia tinereții nu e legată musai de bătrînețe. Cel mai adesea invocă „vremurile de glorie” ale tinereții chiar tinerii; ei sînt primii care se vaită că îmbătrînesc, că nu mai sînt ceea ce au fost. Cele mai sfîșietoare – și comice – evocări ale tinereții „pierdute” le-am auzit la oameni de 20-30 de ani.

De altfel, mai radicală, mai dramatică decît tranziția spre bătrînețe mi se pare despărțirea de copilărie – adevărata „epocă de aur” în care, abia sosit din alte universuri, ești încă necontaminat lumește. Prin comparație, tinerețea e doar o bătrînețe în devenire. Copilăria se încheie, adesea, abrupt, după o vacanță de vară – tinerețea se consumă lent, se îngemănează cu bătrînețea firesc, insesizabil.

Cu tot prestigiul creator al tinereții, bătrînețea e mai elocventă, mai îndreptățită să povestească despre lume. Perspectiva finalului, retrospectiva asupra propriei vieți lasă să se întrevadă în mai mare măsură o direcție, un sens. Cele mai pertinente narațiuni despre tinerețe aparțin bătrînilor. Autorul, povestitorul, e, îndeobște, cel vîrstnic; tînărul (tinerețea) e doar subiectul povestirii.

Mă întreb în ce măsură ne-ar ajuta o abordare keynesiană a tinereții: poate că un comportament anticiclic e bun și în „economia” anumitor vîrste. Să trăiești la tinerețe cumpătarea, moderația asociată îndeobște senectuții e „de viitor”, e mai „sustenabil” (durabil) decît excesul. S-ar putea ca tinerii care trăiesc ca bătrînii să rămînă tineri pentru mai multă vreme. Dar nu știm sigur. Rămîne de văzut.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Protest Evghenia Gutul Moscova FOTO Agora md jpeg
Demonstrație la Moscova împotriva arestării bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul. Manifestanții, recrutați cu bani
Diaspora moldovenească și gagăuză a ieșit duminică la protest în fața Ambasadei R. Moldova la Moscova, acestea protestând în legătură cu reținerea și arestării bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, conform presei ruse. Iar participanții sunt recrutați pe internet în schimbul banilor.
politia nu treceti jpeg
Crimă oribilă între frați pentru 100 de euro. Un bărbat a fost înjunghiat cu un briceag: avea patru copii, iar soția gravidă
Un bărbat a fost înjunghiat de fratele său pentru o datorie de 100 de euro. Victima avea patru copii, iar soția era gravidă.
bursa indici FOTO Shutterstock
Firmele care fac tranzacții cu materii prime obțin profituri de miliarde, în ciuda volatilității pieței
Firmele care fac tranzacții cu materii prime obțin profituri de miliarde, chiar dacă nu la maximele istorice înregistrate imediat după invazia rusească din Ucraina, transmite Bloomberg.
mihai neamtu
Reacții la insultele josnice ale lui Mihail Neamțu. Profesorului Radu Preda: „O mo(n)stră de golăneală autentică”
Profesorul universitar și teologul Radu Preda a reacționat după ce deputatul AUR Mihail Neamțu a transmis insulte grave pe rețelele de socializare celor care îl fac putinist.
Dan Negru, foto Facebook jpg
Ce le-a cerut Dan Negru celor de la Kanal D. Clauza uluitoare din contract impusă de prezentatorul TV
Cu siguranță nu duce lipsă de bani, mai ales că vorbim de „Regele audiențelor”, însă, se pare că Dan Negru a reușit să îi șocheze pe turcii de la Kanal D cu o cerință, iar dacă nu se îndeplinea, nu ar fi plecat de la Antena 1. Clauza uluitoare din contract.
Bigster Journey 036 jpg
TEST DRIVE Bigster, forță și eleganță. Ce aduce în plus noul SUV Dacia și care este prețul de pornire
Pe poarta fabricii de la Mioveni a ieșit noul SUV marca Dacia, iar „Adevărul“ vă poartă într-un test drive în exclusivitate: ce aduce nou Bigster atât la capitolul tehnic, cât și la design?
 Un soldat ucrainean dintr-o unitate de lunetiști în regiunea Harkov FOTO Profimedia - razboi în Ucraina
Mii de bărbați ucraineni fug de război și solicită azil în Polonia. „Vor fi interogați amănunțit”, avertizează cei de la Oficiul pentru Străini
Tot mai mulți bărbații ucraineni evită recrutarea militară și participarea la război solicitând azil în Polonia. Cei care depun cereri pe această bază „vor fi interogați amănunțit”, au transmis cei de la Oficiul pentru Străini.
0efb5d08b136612882cf5e5e06530f84 webp
odette sansom jpg
Spioana din cel de-al Doilea Război Mondial care a îndurat tortura naziștilor, pentru a își proteja iubitul
Odette Sansom, o casnică de 30 de ani și mamă a trei copii, s-a trezit pe o barcă spre Franța ocupată de germani în octombrie 1942. Ea a activat pentru serviciile secrete britanice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Spioana a fost capturată și torturată de trupele naziste. Odette i-a minți