Poporul rus iubeşte liderii puternici

Publicat în Dilema Veche nr. 332 din 24-30 iunie 2010
Poporul rus iubeşte liderii puternici jpeg

- interviu cu Dan DUNGACIU -

Ce fel de regim politic are acum Rusia? Cum poate fi definit şi caracterizat? 

Cheia de înţelegere este aşa-numita „verticală a puterii“ existentă acolo – „esenţa putinismului“ pe plan intern. De aici, din această arhitectură specifică, rezultă puterea incomensurabilă a statului şi specificul politicii ruse. Este ceva ce nu poate fi comparat, riguros vorbind, cu evoluţiile politice din Occident. Putem să numim sistemul politic creat acolo „democraţie directată“, „controlată“ sau, cum se mai obişnuieşte, „democraţie manageriată“ (coordonată), în sensul în care democraţia în Rusia este una care se manifestă „de sus în jos“. Este „elitistă“ sau, cu un termen din secolul al XVIII-lea, „luminată“. Alegerile sînt ţinute regulat, e drept, dar nu sînt o oportunitate pentru transferul puterii, ci numai legitimarea acesteia. Proiectul rus a fost deja numit o „democraţie fără reprezentare“: scopul nu este numai monopolul puterii, ci şi monopolizarea competiţiei. Acest tip de funcţionare politică are în comun cu democraţiile occidentale mai ales faţada. De aceea a fost caracterizată ca o „democraţie neliberală“, cum se numea un eseu din 1997 publicat în Foreign Affaires. Cu o observaţie: Rusia nu este democraţie neliberală din greşeală, ci din proiect! Iar Rusia de azi nu este creaţia exclusivă a lui Putin, căci Putin însuşi a fost beneficiarul sistemului.  

Care este relaţia dintre politică şi justiţie în Rusia? 

Relaţia dintre politică şi justiţie în Rusia trebuie citită în grila specificului politic din Federaţia Rusă. Pentru că şi cea din urmă face parte din sistem sau este gestionată de acesta. Şi cazul Hodorkovski şi cele ale altor magnaţi de acelaşi calibru trebuie înţelese aşa. Cînd vrei să ieşi din sistem sau să i te opui, devii ţintă şi pasibil să fii „trimis în instanţă“. Atunci intervine „justiţia“ propriu-zisă. Dar momentul cînd se declanşează aceasta este o decizie de sistem, adică una politică. Hodorkovski a fost beneficiarul pedepsei „juridice“ a sistemului nu numai pentru că a vrut să-l înfrunte pe Putin, dar a mai avut şi naivitatea să creadă că, dacă rămîne în Rusia, nu i se poate întîmpla nimic. Greşeală capitală! În ceea ce priveşte atitudinea recentă a lui Putin faţă de alţi magnaţi, este aceeaşi logică: disponibilitatea de a te plia sistemului, de a îndeplini comenzile acestuia necondiţionat, de a accepta – pentru „imaginea politică“ a sistemului – să primeşti lovituri cu stiloul în creştet sau orice altă umilinţă. Deci cazul Hodorkovski poate fi reprodus, dacă sistemul are nevoie de asta, chiar dacă la alt nivel şi la altă cotă. 

Hodorkovski spune în corespondenţa sa că n-a făcut nimic ilegal, ci pur şi simplu a exploatat „spaţiile albe“ din sistemul legislativ, aşa cum au făcut şi alţi „oligarhi“. Este plauzibilă o asemenea explicaţie? 

Şi da, şi nu. Nu, pentru că Hodorkovski nu a fost în nici un caz un înger! Nici el, nici ceilalţi „ruşi noi“. Păcatul lui capital a fost însă că, nefiind înger, a vrut să ajungă Dumnezeu! Însă locul lui „Dumnezeu“ era deja ocupat de Putin care, ca orice „zeu“, a fost extrem de „gelos“ şi „nemilos“ cînd s-a simţit trădat sau a simţit că cineva doreşte să îi surpe autoritatea. Hodorkovski avea toate datele să fie dat drept exemplu oligarhilor neastîmpăraţi: cel mai bogat om din Rusia, tînăr, ambiţios, dispreţuitor, orgolios, credea că totul i se cuvine, cu un trecut dubios (ca toată lumea de acest calibru), cu conexiuni puternice în Occident, nutrind ambiţii politice. A fost un personaj căruia toate i-au mers din plin. Încă de pe vremea perestroikăi ştia ce vroia: bogăţie şi putere. Şi le-a obţinut! În 1988 şi-a făcut o bancă, devenind o conductă pentru banii guvernamentali, la 30 de ani făcea licitaţii aranjate cu statul, iar în 1995 obţine controlul Yukos-ului – atunci al doilea producător de petrol ca mărime – pentru o sumă mică, într-o licitaţie condusă de... propria sa bancă, Menatep. Făcea ce făcea toată lumea, la limita legalităţii, mai ales într-un mediu precum cel rusesc, cu legi vagi şi incomplete. Legătura cu politicul avea să îl piardă, însă. În 1996, formează alături de alţi oligarhi aşa-numitul „pact de la Davos“ – condus de celebrul Berezovski (acum refugiat la Londra), Gusinski şi el – prin care preiau campania electorală a lui Elţîn pentru a contracara venirea la putere a liderului comunist Ziuganov. Echipa a lucrat impecabil, astfel că, de la 5%, îl menţin preşedinte tot pe Elţîn, care cîştigă cu 54%. Elţîn îl alege ca succesor pe Putin care, din locotenent colonel KGB devine şeful instituţiei, apoi premier şi preşedinte. În 2000 acesta se întîlneşte cu oligarhii şi le cere supunere. Unii acceptă, vînd Gazprom-ului ce li se cere şi se îmbogăţesc şi mai mult, precum faimosul Abramovici, alţii refuză şi sînt obligaţi să plece în exil – ca Berezovski – sau se revoltă şi intră în puşcărie, ca Hodorkovski. 

Dar are şi Hodorkovski dreptatea lui. Pentru că marea sa greşeală a fost sfidarea lui Putin. Era cel mai bogat om din Rusia atunci, cu circa 8 miliarde USD, şi credea că asta îi dă dreptul să ignore şi să sfideze sistemul prin intenţiile sale de a se implica în politică. A păţit ce a păţit. Dar motivul nu este atît culpa sa juridică – este greu de imaginat că restul magnaţilor ar fi fost fără pată! – cît culpa sa politică. Şi precizez: politică antisistem! Un fost partener de afaceri al lui Hodorkovski, Abramovici, de pildă, este bine-mersi: după ce a vîndut Gazprom-ului tot ce acesta voia să achiziţioneze – la sume enorme, e drept – a cheltuit, printre altele, sute de milioane de dolari pentru a moderniza regiunea Ciukotka, o regiune de tundră în care renii erau de patru ori mai numeroşi decît oamenii! Şi asta pentru a cîştiga bunăvoinţa sistemului şi ca să-i arate clar lui Putin că vrea pace, nu război... 

Şi în cazul lui Hodorkovski, şi în alte arestări ale unor persoane cunoscute (oameni de afaceri, jurnalişti etc.) s-au semnalat încălcări ale drepturilor omului. Mulţi lideri de opinie şi comentatori occidentali deplîng lipsa de reacţie a guvernelor occidentale (faţă de perioada Războiului Rece, cînd Occidentul era foarte activ pe acest plan). Cum se explică acest fenomen? Doar prin „robinetul de gaze“ aflat la îndemîna lui Putin şi Medvedev?

Motivele sînt mai multe. În primul rînd că, oricît ar părea de ciudat, unul dintre artizanii sistemului din Rusia şi chiar a lui Putin, ca personaj, este Vestul. Simplific acum, este fatal, dar amintiţi-vă, de pildă, filmele americane ale anilor ’90 despre lupta din Rusia dintre „liderul bun“, care vrea o Rusie stabilă, democratică, economie de piaţă şi dialog, şi „liderul rău“, care ar vrea o Rusie întoarsă spre trecut, fascizantă, ortodoxistă, bolşevică, antioccidentală, dostoievskiană, soteriologică etc. etc. Evident, Occidentul era de fiecare dată de partea „liderului rus bun“, patriot, dar nu smintit, nu tocmai democrat, dar capabil de dialog şi cu aparenţe de personaj civilizat. Prin încurajarea tacită a ultimei categorii, Vestul a închis ochii la deriva democratică, pentru ca un rău mai mare să nu se producă. Instituirea „democraţiei manageriate“ nu era posibilă fără sprijinul Occidentului. A fost decizia guvernelor occidentale de a-l sprijini pe Elţîn fără a insista prea mult asupra procesului democratic ca atare – plus avantajele economice greu de neglijat. Stabilitatea a contat mai mult decît democraţia. 

În al doilea rînd, interesele geopolitice au prevalat aproape de fiecare dată. Indiferent cît de dur era tonul, Putin a fost primul lider care şi-a oferit sprijinul pentru SUA după atentatele din 11 septembrie 2001, ceea ce era important. A mai existat şi summit-ul de la Roma din 2002 şi parteneriatul strategic NATO-Rusia etc. În al treilea rînd, occidentalii, mult mai sensibili la aspectele juridice, chiar au fost în dubiu atunci cînd justiţia urma să se pronunţe ferm în legătură cu vinovăţia/nevinovăţia lui Hodorkovski. Iar ruşii au înţeles asta şi au jucat această carte, livrînd Occidentului tot ce ştiau ei că acesta va priza. Nu o dată, Putin a reuşit chiar să fie convingător transformînd această vendetă politică într-o acţiune de purificare a societăţii ruse, a corupţiei şi a marilor oligarhi care ar putea controla, prin banii lor, totul. Şi, nu în ultimul rînd, realitatea este – şi sondajele o arată – că Hodorkovski nu este deloc popular în Rusia, nici cauza lui. Poporul rus îi iubeşte pe liderii puternici. Faptul că raportul dintre proprietatea de stat şi proprietatea privată s-a schimbat radical în timpul „regimului Putin“ (70% privat – 30% stat în 2001, 70% stat – 30% privat la încheierea mandatelor sale) convine populaţiei în cel mai înalt grad şi nu joacă în favoarea lui Hodorkovski – la vremea arestării, cel mai bogat om din Rusia! 

Sondajele arată că mulţi cetăţeni ai Rusiei nu cred că democraţia le aduce avantaje şi nici nu înţeleg necesitatea unei justiţii independente. Există cu adevărat o opinie publică în Rusia? 

Iată ce scria jurnalistul Leonid Parfionov de la NTV, înainte de alegerile din 2003: „Toată lumea ştie că alegerile nu sînt cu adevărat nişte alegeri. Ele nu sînt interesante ca luptă politică. Avem un preşedinte care este mai mult decît un preşedinte şi un parlament care este mai puţin decît un parlament. Soarta Rusiei nu depinde de acest rezultat. Oamenii muncesc, merg în străinătate, merg la cafenele, folosesc Internetul şi trăiesc după pofta inimii. Aşa se dezvoltă libertatea… Tinerii sînt mai fericiţi şi mai deschişi către lume. Ei percep democraţia ca un decor.“ Prin urmare, dacă numim asta „opinie publică“, putem spune că există. Dar este una formată „de sus în jos“, prin intermediul unor discursuri politice şi mediatice bine selectate şi bine controlate. Cei care menţin acest sistem nu sînt doar politicienii sau oamenii din servicii – faimoşii siloviki –, ci şi persoane publice asociate Kremlinului şi care se ocupă de „imaginea“ sistemului şi de modul în care trebuie să arate „spaţiul public“. Ei au toţi, direct sau indirect, conexiuni cu Kremlinul. Ei nu lucrează pentru un partid sau o doctrină, ei lucrează pentru sistem. El, sistemul, trebuie făcut cîştigător, indiferent de un partid sau altul, o doctrină sau alta. Ei sînt însărcinaţi, de fapt, cu tot procesul. Ei sînt ideologii şi simbolurile democraţiei manageriate ruse. Ei conduc think-tank-uri, au emisiuni la televiziune sau sînt prezenţi abundent în media, sînt consultanţi politici, neagă orice afiliere partinică pentru ei şi se prezintă drept comentatori obiectivi care interpretează ce se întîmplă în politica rusă sau în politica globală. Premisa de bază este că, de fapt, Guvernul constituie singura forţă liberală în Rusia, poporul este incapabil să decidă corect, de aceea poate fi periculos dacă e lăsat fără ghidaj. Nu trebuie, aşadar, lăsat de capul lui, pentru că ar aduce la putere sau comunişti nereformaţi, sau fascişti, sau bolşevici etc. Iar în cazul lui Hodorkovski este clar că, pentru ruşii care nu agreează actuala conducere, fostul om de afaceri a devenit un simbol. Însă, pe majoritatea ruşilor, Hodorkovski şi soarta lui îi lasă reci.     

Dan DUNGACIU este profesor la Facultatea de Sociologie a Universităţii din Bucureşti. Cea mai recentă carte a sa este Cine suntem noi? Cronici de la Est de Vest, Editura Cartier, 2009.

A consemnat Mircea VASILESCU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
Cadou de la CFR, de sărbători: călătorii cu trenul, mai scumpe, din 15 decembrie. Care sunt noile prețuri
Biletele de tren vor fi mai scumpe, anunță CFR Călători. Data de la care se va aplica majorarea este de 15 decembrie, odată cu intrarea în vigoare a noului Mers al Trenurilor.
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Spatiul Schengen FOTO Shutterstock
Ce ar fi însemnat pentru România un nou eșec în Schengen și cum putem depăși criza politică: „Am fost primii care am decis să-l susținem”
Profesorul Valentin Naumescu l-ar vrea președinte pe Nicușor Dan și spune că niciunul dintre cei care au candidat în primul tur nu ar trebui să se regăsească pe liste. Într-un interviu pentru „Adevărul”, Naumescu vorbește despre Schengen, criza politică din țară și problemele partidelor mainstream.
banner Titi Aur png
Vlad Predescu jpeg
Aşa eviţi accidentele la schi sau la alte sporturi de iarnă! Sfaturile dr. Vlad Predescu
Pregătirea fizică insuficientă și dorința de a impresiona sunt printre cele mai frecvente cauze ale accidentelor grave pe pârtia de schi.
kaufland jpg
Programul hipermarketurilor Carrefour și Kaufland de sărbători
Supermarketurile au început să anunțe care va fi programul de funcționare în perioada sărbătorilor de iarnă, majoritatea menționând libere sau program scurt pentru angajați.
 Victor Pițurcă FOTO Mediafax
coada comunism
Cum au fost românii înfometați sistematic pe baze „științifice”. Cât trebuia să mănânce un român conform nutriționiștilor lui Ceaușescu
În anul 1984, Nicolae Ceaușescu se juca de-a nutriționistul cu românii și introducea un plan sistematic de înfometare a populației. Acest plan era făcut de specialiștii vremii sub oblăduirea „marelui cârmaci”. În tot aceste „contrabandiștii” care aducea mâncare de la țară erau vânați cu milițienii.
Rebelii sirieni au descoperit laboratoare de droguri în Siria FOTO Captură Video France 24
Secretele comerțului ilicit cu droguri al regimului Assad. Rebelii sirieni au descoperit cantități uriașe de captagon
Rebelii sirieni conduși de gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care au preluat controlul asupra capitalei Damas după fuga lui Bashar al-Assad, au descoperit depozite uriașe de droguri destinate exportului la periferia Damascului.